Helloween

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Helloween

Helloweenlogo.svg
Helloweenin konsertti Helsingissä vuonna 2010.
Helloweenin konsertti Helsingissä vuonna 2010.
Tiedot
Toiminnassa (1978–1981
nimellä Gentry)
(1981–1982
nimellä Second Hell)
(1982–1983
nimellä Iron Fist)
[1]
1983–
Tyylilaji power metal, speed metal, heavy metal
Kotipaikka Saksan lippuHampuri, Saksa
Laulukieli englanti
Jäsenet

Andi Derislaulu (1994–)
Michael Weikathkitara (1984–)
Sascha Gerstnerkitara (2002–)
Markus Grosskopfbasso (1984–)
Daniel Löblerummut (2005–)

Entiset jäsenet

Kai Hansen, laulu, kitara (1984–1988)
Ingo Schwichtenberg, rummut (1984–1993)
Michael Kiske, laulu (1987–1993)
Roland Grapow, kitara (1988–2001)
Uli Kusch, rummut (1994–2001)
Mark Cross, rummut (2001–2003)
Stefan Schwarzmann, rummut (2003–2005)

Levy-yhtiö

Noise Records, (1985–1988)
EMI, (1991–1993)
Castle Communications, (1994–1999)
Nuclear Blast, (2000–2003), (2015–)
SPV, (2005–2010)
Sony Music Entertainment, (2013)
lähde?

Kotisivut

Helloween on saksalainen metallimusiikkia esittävä yhtye, jonka laulaja ja kitaristi Kai Hansen, kitaristi Michael Weikath, basisti Markus Grosskopf ja rumpali Ingo Schwichtenberg perustivat vuonna 1984 Hampurissa. Helloween on julkaissut urallaan neljätoista studioalbumia, kolme livealbumia ja kuusi kokoelma-albumia. Helloweenia pidetään yleisesti power metal -lajityypin aloittajana ja pioneerina. Yhtyeen nykyiseen kokoonpanoon lukeutuvat Michael Weikathin ja Markus Grosskopfin ohella kitaristi Sascha Gerstner, laulaja Andi Deris ja rumpali Daniel Löble.

Yhtye julkaisi ensimmäisen EP-levynsä Helloween ja esikoisalbuminsa Walls of Jericho vuonna 1985. Walls of Jerichon julkaisemisen jälkeen Kai Hansen luopui yhtyeen laulajan tehtävistä jatkaen kuitenkin yhä kitaristina, ja vuonna 1986 yhtyeen vakituiseksi laulajaksi liittyi Michael Kiske. Vuosina 1987 ja 1988 Helloween julkaisi uransa ja koko power metal -lajityypin merkittävimpiin julkaisuihin luettavissa olevat studioalbumit Keeper of the Seven Keys Part I ja Keeper of the Seven Keys Part II.[2] Tämän jälkeen Kai Hansen erosi yhtyeestä lopullisesti, ja hänen eronsa jälkeen julkaistut albumit Pink Bubbles Go Ape (1991) Chameleon (1993) käänsivät Helloweenin uran laskuun saaden kylmän vastaanoton sekä kriitikoilta että yhtyeen faneilta.[3] Yhtyeen jäsenten välien kiristyminen johti lopulta myös Michael Kisken ja Ingo Schwichtenbergin erottamiseen Chameleonin julkaisemisen jälkeen. Laulaja Andi Deris liittyi yhtyeeseen vuonna 1994 yhdessä rumpali Uli Kuschin kanssa, ja uuden laulajan mukanaan tuoma piriste onnistui pelastamaan Helloweenin sen uran suurimmasta aallonpohjasta.

Helloweenin viimeisin studioalbumi, My God-Given Right, julkaistiin vuoden 2015 toukokuussa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perustaminen, debyytti-EP ja Walls of Jericho (1984–1986)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kai Hansen toimi sekä kitaristina että laulajana yhtyeen alkutaipaleella ennen Michael Kisken aikakautta yhtyeen laulajana.

Helloween perustettiin Hampurissa vuonna 1984. Aluksi yhtyeen nimi oli Second Hell, mutta jo pian he alkoivat käyttää yhtyeestään nimeä Helloween. Yhtyeen alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat laulaja-kitaristi Kai Hansen, kitaristi Michael Weikath, basisti Markus Grosskopf ja rumpali Ingo Schwichtenberg. He olivat kaikki soittaneet muutamissa kohtuullisen tuntemattomiksi jääneissä yhtyeissä jo aiemmin. Pian Helloween solmi levytyssopimuksen Noise Recordsin kanssa. Pian Helloween äänitti kappaleet ”Oernst of Life” ja ”Metal Invaders” Noise Recordsin julkaisemalle kokoelmalevylle nimeltään Death Metal. Kappaleista "Metal Invaders" päätyi sittemmin hieman erilaisena versiona Helloweenin ensimmäiselle täysimittaiselle studioalbumille.

Vuonna 1985 Helloween äänitti ensimmäisen levynsä, viisikappaleisen vinyylilevyn nimeltään Helloween. Se oli suuri menestys ja jo myöhemmin samana vuonna Helloween julkaisi ensimmäisen täysimittaisen albuminsa, Walls of Jerichon. Sitä seuranneen kiertueen aikana selvisi, että Kai Hansenilla oli vaikeuksia laulaa ja soittaa kitaraa samaan aikaan. Vuonna 1986 julkaistun Judas-nimisen singlen jälkeen Hansen lopetti laulamisen yhtyeessä, mutta hän jäi kuitenkin vielä yhtyeeseen soittamaan kitaraa.

Keeper of the Seven Keys I & II ja livealbumi Live in the U.K. (1987–1990)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvun puolivaiheilla Helloween nauhoitti kenties koko power metal -genren merkittävimmät julkaisut – Keeper of the Seven Keys Part I:n ja kyseisen albumin seuraajan Keeper of the Seven Keys Part II. Albumit julkaistiin perättäin vuosina 1987 ja 1988, ja niitä pidetään power metalin merkittävimpinä ja tärkeimpinä albumeina.[4] Ensimmäistä kertaa 19-vuotiaan Kisken kanssa Helloweenin musiikki nousi uudenlaiselle tasolle, ja albumit saavuttivat Billboardin albumilistalla Yhdysvalloissa sijoitukset 104 ja 108.[5] Albumit sisälsivät kenties klassisimmat Helloween-kappaleet ”Future World”, ”Halloween”, "Dr. Stein", ”I Want Out”, ”Eagle Fly Free” ja ”March of Time”. Music Televisionin pyörittäessä I Want Outin musiikkivideota rankasti ja Helloweenin kiertäessä nyt muun muassa Iron Maidenin lämmittelijänä Euroopassa yhtye saavutti nopeasti kuulijoita laajalti ympäri maailmaa. Menestyksellä oli kuitenkin varjopuolensa, sillä Kai Hansen ilmoitti yllättäen jättävänsä yhtyeen albumeita seuranneen kiertueen jälkeen. Hänellä oli ilmeisesti riitoja sekä levy-yhtiö Noisen että joidenkin yhtyeen jäsenten kanssa, ja hän oli myös kyllästynyt jatkuvaan elämiseen tien päällä keikkailun merkeissä.[6] Hänet korvasi Roland Grapow, joka oli aiemmin vaikuttanut Rampage-yhtyeessä. Kiertueen päätyttyä Helloween julkaisi vielä Englannissa nauhoitetun livealbumin, sijalle 123 päätyneen Live in the U.K.:n vuonna 1989.[7]

Pink Bubbles Go Ape ja Chameleon (1991–1993)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1991 Helloween julkaisi neljännen studioalbuminsa Pink Bubbles Go Ape, joka oli yhtyeen ensimmäinen julkaisu monikansallisen EMI-levytysyhtiön kanssa. Albumi oli ensimmäinen Roland Grapowin kanssa nauhoitettu studioalbumi, ja tuottaja Chris Tsangaridesin ja Helloweenin yhteistyön seurauksena albumista odotettiin raskaaseen musiikkiin nojaavaa kaupallista menestystä. Tsangarides oli aiemmin tuottanut onnistuneesti Judas Priestin menestysalbumin Painkiller, jota pidetään yhtyeen uran raskaimpana julkaisuna ja se lasketaan yleisesti Judas Priestin tuotannon parhaimmistoon. Helloweenin kohdalla tilanne kuitenkin muuttui; Pink Bubbles Go Ape tehtiin rennommalla otteella vakavaluontoisiin Keeper of the Seven Keys-albumeihin nähden, ja albumi ei saavuttanut menestystä listoilla juuri missään määrin, ja myyntilukemat jäivät laihoiksi.[8] Albumilta julkaistiin singleinä kappaleet ”Kids of the Century” ja ”Number One”, jotka albumin tapaan eivät saavuttaneet mainittavaa menestystä. ”Kids of the Centuryn” sijoitus Yhdistyneen kuningaskunnan singlelistalla oli vasta 65., kun taas ”Number One” ei saavuttanut listasijoitusta yhdessäkään maassa. Albumin julkaisemisen jälkeen yhtyeen jäsenten keskuudessa alkoi muodostua erimielisyyksiä, ja erityisesti Michael Weikathin ja Michael Kisken välit alkoivat tulehtua.

Vuonna 1992 yhtye viimeisteli seuraavan studioalbuminsa Chameleonin, joka julkaistiin seuraavana vuonna. Pink Bubbles Go Apen aiheuttamassa ongelmien suossa jo ennestään rämpineen yhtyeen tilanne ei uuden albumin julkaisemisen myötä helpottunut missään määrin, vaan paheni entisestään. Sekä yhtyeen fanit että kriitikot lyttäsivät popmusiikista runsaasti vaikutteita saaneen Chameleonin, ja uuden albumin mukana tulleen tyylinvaihdoksen myötä yhtyeen pitkän linjan fanit vieraantuivat yhtyeestä ja jättivät yhtyeen huomiotta lähes kokonaan.[9] Jo Pink Bubbles Go Apen aikana muodostuneet erimielisyydet yhtyeenn jäsenten välillä johtivat Chameleonin julkaisemisen jälkeen sanoista tekoihin; laulaja Michael Kiske riitaantui Michael Weikathin kanssa entistä pahemmin, ja rumpali Ingo Schwichtenbergin huumeongelmat ajautuivat entistä vakavammalle asteelle. Schwichtenberg erotettiin yhtyeestä Chameleonia seuranneen kiertueen kuluessa, ja erimielisyydet Kisken ja muiden yhtyeen jäsenten välillä johtivat siihen, että myös hän sai lähteä yhtyeestä.[10]

Sormusten haltijat – paluu raskaaseen sarjaan (1994–1998)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andi Deris nosti Helloweenin takaisin menestykseen liittyessään yhtyeen laulajaksi vuonna 1994.

Chameleonin ja albumia seuranneen kiertueen jälkeen Helloweenin tilanne näytti epävarmalta; yhtye oli joutunut erottamaan kaksi jäsentään, ja sen viimeisimmät studioalbumit olivat saaneet negatiivisen vastaanoton ja jääneet myynniltään köyhiksi. Yhtye tarvitsi pikaisen piristysruiskeen jonka se sai varsin pikaisesti, kun vuonna 1994 laulaja Andi Deris ja rumpali Uli Kusch liittyivät yhtyeeseen. Helloweenin kaupallisesti epäonnistuneinta albumia eli Chameleonia seurasi menestyksekäs paluu. 8. heinäkuuta 1994 ilmestynyt kuudes Helloween-studioalbumi Master of the Rings oli paluu yhtyeen raskaaseen metallimusiikkiin pop- ja progehenkisen Chameleonin jälkeen. Albumilta singleinä julkaistut ”Where the Rain Grows”, ”Mr. Ego (Take Me Down)”, ”Perfect Gentleman” ja ”Sole Survivor” eivät saavuttaneet menestystä listoilla, mutta fanien keskuudessa ne saivat positiivisen vastaanoton. ”Perfect Gentleman”, ”Why?”, ”The Game Is On”, ”Secret Alibi” ja ”In the Middle of a Heartbeat” muodostuivat suosikeiksi yhtyeen konserteissa ja niistä tuli albumin menestyneimpiä kappaleita.[11] Andi Derisin voimakas laulutapa ja karismaattinen esiintyminen nostivat Helloweenin jälleen pinnalle.[12] Master of the Ringsin julkaisemisen jälkeen yhtyettä kohtasi kuitenkin tragedia, sillä yhtyeestä vastikään erotettu Ingo Schwichtenberg teki itsemurhan hyppäämällä metron alle. Tultuaan erotetuksi yhtyeestä Schwichtenberg alkoi kärsiä skitsofreniasta, ja hän oli menehtyessään vain 29-vuotias.

Helloweenin todellisena paluuna pidetään vuoden 1996 menestysalbumi The Time of the Oathia.[13] Vaikeuksien täyttämän 1990-luvun jälkeen yhtye näytti vihdoin tehneen paluun huipulle omalla alallaan perinteisellä tyylillään.[14] The Time of the Oathista muodostui myös Helloweenin ensimmäinen studioalbumi, joka saavutti listasijoituksen Suomessa.[15] Ingo Schwichtenbergin muistolle omistettua The Time of the Oathia seurasi maailmankiertue, jonka aikana yhtye taltioi myös uuden livealbuminsa High Live, joka ilmestyi myös videotallenteena.

Vuonna 1998 ilmestynyt Better Than Raw lienee musiikillisesti Helloweenin raskain studioalbumi.[16] Samana vuonna Japanissa ilmestyivät Karaoke Mix Vol. I- ja Vol. II-karaokealbumit,[17] ja vuonna 1999 yhtye julkaisi maailmanlaajuisesti covermateriaalia sisältäneen albumin Metal Jukebox, jolla yhtye esitti omia versioitaan muun muassa ABBA:n, The Beatlesin ja Jethro Tullin kappaleista.[18]

Miehistönvaihdoksia (2000–2008)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000-luvun alussa Helloween oli jälleen uusien haasteiden edessä. Vuonna 2000 ilmestyneen The Dark Riden jälkeen kitaristi Roland Grapow ja rumpali Uli Kusch erotettiin yhtyeestä, ja heidät korvattiin kitaristi Sascha Gerstnerillä ja rumpali Mark Crossilla. Seuraavalla Helloweenin studioalbumilla, vuoden 2003 Rabbit Don’t Come Easylla, rumpuja soitti kaikkiaan kolme rumpalia; Cross sairastui eikä kyennyt soittamaan kuin kahdella kappaleella, joten väliaikaiseksi sessiomuusikoksi hankittiin Mikkey Dee, joka soitti albumin loput rumpuosuudet. Vakituiseksi rumpaliksi pestattiin lopulta aiemmin Acceptin riveissä esiintynyt Stefan Schwarzmann, jonka pesti kesti kuitenkin vain Rabbit Don’t Come Easya seuranneen maailmankiertueen ajan; Schwarzmann koki, ettei hän tulisi selviämään tulevan albumin haasteista, joten hän erosi yhtyeestä.

Vajaan viiden vuoden sisällä Helloweenista oli poistunut useampi muusikko, kunnes yhtyeen kokoonpano vihdoin muovautui pysyväksi Dani Löblen korvatessa Schwarzmannin vuonna 2005. Vihdoin vakiintuneella kokoonpanolla nauhoitettu Keeper of the Seven Keys: The Legacy ilmestyi loppuvuodesta 2005. Albumia seuranneen pitkän maailmankiertueen tiimoilta yhtye nauhoitti uuden livealbuminsa Keeper of the Seven Keys: The Legacy World Tour 2005-2006, joka ilmestyi sekä CD- että DVD-formaateissa vuonna 2007. Vielä samana vuonna yhtye julkaisi uuden studioalbuminsa Gambling with the Devilin, joka ei ollut niinkään suuri arvostelumenestys, mutta albumin kappale ”As Long as I Fall” muodostui konserttien vakiokappaleeksi.[19]

25-vuotisjuhlintaa, 7 Sinners ja uusi studioalbumi (2009–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2010 Helloween julkaisi 25-vuotisjuhlansa kunniaksi uuden Unarmed - Best of 25th Anniversary-kokoelman, joka sisälsi yhtyeen vanhoja kappaleita akustiseen ja sinfoniseen muotoon sovitettuina. Loppuvuodesta yhtye julkaisi kolmannentoista studioalbuminsa 7 Sinners, joka oli musiikillisesti yhtyeen raskain julkaisu sitten Better Than Rawin.[20]

Syyskuussa 2012 yhtye julkisti vuoden 2013 tammikuussa julkaistun Straight Out of Hell -studioalbuminsa kansikuvan.

Straight Out of Hell 2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi studioalbumi Straight Out of Hell julkaistiin 18. tammikuuta 2013.[21] Uuden levyn myötä Helloween lähti Espanjasta 28. helmikuuta aloitetulle Hellish Rock Part II -nimeä kantavalle kiertueelle yhdessä Gamma Ray -yhtyeen kanssa. Kiertueeseen kuului kolme Suomen-konserttia, Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Yhteinen kiertue Gamma Rayn kanssa päättyi Etelä-Koreaan 12. kesäkuuta. Helloweenin kiertue jatkui edelleen 16. marraskuuta asti.[22]

Helloween esiintyi pääesiintyjänä Kuopio Rock -festivaaleilla vuonna 2013.[23]

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisämuusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jörn Ellerbrock – koskettimet (1988–2003)
 • Matthias Ulmer – koskettimet (2007–2010)
 • Eddy Wrapiprou – koskettimet (2010–)

Entiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Helloweenin diskografia

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aika Kiertue Paikka Lähde
15.8. 1987 Keeper of the Seven Keys I Hämeenlinna
3.10. 1988 Keeper of the Seven Keys II Helsingin jäähalli Helsinki
14.9. 1993 Chameleon Kulttuuritalo
1.12. 1994 Master of the Rings Tavastia
26.4. 1996 The Time of the Oath
22.6. Nummirock Nummijärvi
23.9. 1998 Better Than Raw Helsingin jäähalli Helsinki
12.6. 2004 Rabbit Don’t Come Easy Pakkahuone Tampere
13.6. Tavastia Helsinki
26.11. 2005 Keeper of the Seven Keys: The Legacy Kaapelitehdas
27.11. Club Teatria Oulu
28.11. Pakkahuone Tampere
12.8. 2006 Rock to the River Imatra
18.8. Jalometalli Oulu
10.12. 2007 Gambling with the Devil Pakkahuone Tampere
11.12. Kaapelitehdas Helsinki
19.7. 2008 Rockperry Festival Vaasa
14.12. 2010 7 Sinners Pakkahuone Tampere
15.12. Kulttuuritalo Helsinki
9.6. 2011 Sauna Open Air Tampere
29.3. 2013 Hellish Rock Part II The Circus Helsinki
30.3. Pakkahuone Tampere
31.3. Club Teatria Oulu
3.8. Rockcock Kuopio
19.7. 2014 Karjurock Lokalahti
6.6. 2015 My God-Given Right Tour South Park Festival Tampere [24]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. http://www.metal-archives.com/bands/Helloween/159
 2. Helloween Music Biography Allmusic. (englanniksi)
 3. Pink Bubbles Go Ape (1991) Helloween. (englanniksi)
 4. Helloween – Keeper of the Seven Keys Part I Allmusic. (englanniksi)
 5. Helloween - Keeper of the Seven Keys Part II Allmusic. (englanniksi)
 6. Helloweenin historia – Vuodet 1986–1988 Helloween Finland.
 7. Helloween – I Want Out: Live Allmusic. (englanniksi)
 8. Helloweenin historia – Vuodet 1989–1992 Helloween Finland.
 9. Helloweenin historia – vuosi 1993 Helloween Finland.
 10. Helloweenin historia – Vuosi 1993 Helloween Finland.
 11. Helloweenin historia – Vuodet 1994–1997 Helloween Finland.
 12. Helloween – Master of the Rings Allmusic. (englanniksi)
 13. Helloween – Master of the Rings Allmusic. (englanniksi)
 14. Helloween – The Time of the Oath Allmusic. (englanniksi)
 15. Helloweenin studioalbumit Helloween Finland.
 16. Helloween - Better Than Raw Allmusic. (englanniksi)
 17. Helloweenin kokoelma-albumit Helloween Finland.
 18. Helloween - Metal Jukebox Allmusic. (englanniksi)
 19. Helloween – Gambling with the Devil Allmusic. (englanniksi)
 20. Helloween – 7 Sinners Allmusic. (englanniksi)
 21. Helloween - Straight Out of Hell Helloween. (englanniksi)
 22. Helloween – Kiertue Helloween. (englanniksi)
 23. Kuopio Rock Kuopio RockCock -festivaali. (englanniksi)
 24. South Park 2015 Setlists 5.6.2015. Setlist fm. Viitattu 18.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Helloween.