JVC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
JVC
JVC Logo.svg
Perustettu 1927
Kotipaikka Japani Jokohama, Japani
Toimiala elektroniikkateollisuus
Tytäryhtiöt JVC Kenwood Victor Entertainment
Kotisivu eu.jvc.com

Victor Company of Japan tai Japan Victor Company, lyhennettynä JVC, on suuri kansainvälinen yhtiö, jonka päämaja sijaitsee Jokohamassa, Japanissa. Se valmistaa ääni-, video- ja kulutuselektroniikkatuotteita. Yritys on tunnettu VHS-järjestelmän kehittäjänä.

JVC HA-L50
JVC GR DA20

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1920–1970[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JVC perustettiin vuonna 1927 nimellä ”The Victor Company of Japan” yhdysvaltalaisen Victor Talking Machine Companyn tytäryhtiöksi. Vuonna 1932 JVC aloitti radioiden valmistamisen, ja vuonna 1939 yhtiö esitteli Japanin ensimmäisen television. Vuodesta 1953 vuoteen 2008 JVC oli Panasonicin (Matsushita oli vaihtanut nimensä Panasoniciksi) tytäryhtiö. Nykyään Panasonic omistaa alle 50 % JVC:n osakkeista.

1970–1990[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JVC kehitti VHS-formaatin ja esitteli vuonna 1976 Aasiassa ja Euroopassa sekä vuonna 1977 Yhdysvalloissa ensimmäisen kuluttajille tarkoitetun VHS-nauhurinsa. Sony oli esitellyt Betamax-formaatin vuotta aiemmin, ja 1980-luvulla käytiinkin formaattisotaa Betamax- ja VHS-nauhojen välillä. Betamax oli pienempi kuin VHS, ja sillä saatiin parempi kuvanlaatu. VHS kuitenkin selvisi voittajana, koska VHS-nauhurit olivat edullisempia ja VHS-kasetille mahtui aluksi pidempi tallennus, 120 minuuttia.[1] Sony alkoi valmistaa VHS-nauhureita vuonna 1988.

Tytäryhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tytäryhtiöitä ovat olleet muun muassa Victor Music Industries ja Victor Entertainment, joiden toiminnot kuuluvat nykyään JVC Kenwood Victor Entertainment -yritykselle. Yritys tuottaa ja jakelee musiikkia, elokuvia ja muuta viihdettä, kuten animea ja televio-ohjelmia.

Aiemmin Pack-In-Video ja Victor Interactive Software kuuluivat yhtiöön, jotka yhdistettiin ja myytiin Marvelous Entertainment -yhtiölle.[2]

Tuotenimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JVC:n tuotteita myydään Japanissa Victor-merkillä. JVC ei kuitenkaan saa käyttää Victor-tuotemerkkiä Japanin ulkopuolella, joten muualla maailmassa tuotteita markkinoidaan JVC-merkkisinä.

1960- ja 1970-luvuilla JVC käytti Japanin ulkopuolella tavaramerkkiä Nivico tai JVC Nivico.

Tunnettuja tuotteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmalla JVC:n tuotteista tunnetuin on luultavasti JVC BoomBlaster -cd-soitin, jota tätä nykyä markkinoidaan Kaboom!-nimellä.

JVC Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JVC:n tuotteita Suomeen maahantuo Hedengren.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Chaline, Eric: 50 konetta, jotka muuttivat maailmaa (50 Machines that Changed the Course of History), s. 186. Suom. Veli-Pekka Ketola. Quid Publishing, (suom. versio Moreeni 2013), 2012. ISBN 978-952-254-160-4. Suomi

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chaline sivu 186
  2. Marvelous Entertainment acquires Victor Interactive GameSpot. Viitattu 28.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.