Hanko–Hyvinkää-rata

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Hanko-Hyvinkää-rata)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hanko-Hyvinkää-rata
Hangon rata Tammisaaressa 1.JPG
Perustiedot
Reitti Hyvinkää – Hanko
Avattu 1873
Hangon rata Tammisaaressa.

Hanko–Hyvinkää-rata on vuonna 1873 valmistunut, alun perin yksityinen rautatie, joka johtaa Hangosta pääradan varrelle Hyvinkäälle. Sen rakentamisen rahoittivat pietarilaiset liikemiehet. Hankkeen etuna nähtiin Hangon edullinen sijainti talvisatamana, joka pysyi pitkään jäätymättömänä ja mahdollisti siten ­ulko­maan­kaupan talvi­aikanakin. Toiminta osoittautui kuitenkin tappiolliseksi, ja rata päätyi valtion omistukseen parin vuoden kuluttua.[1]

Sen jälkeen kun Helsingistä Karjaan kautta Turkuun johtava rantarata vuonna 1903 valmistui, Hanko–Hyvinkää-rata jakautuu selvästi kahteen osaan, Hyvinkää–Karjaa-rataan sekä Karjaalta Hankoon johtavaan Hangon rataan. Hyvinkään ja Karjaan välillä on nykyisin vain tavara­liikennettä ja kalustonsiirtoliikennettä, Karjaan ja Hangon välillä sen sijaan myös matkustaja­liikennettä.

Liikennevirasto on laatinut Hanko–Hyvinkää-radan sähköistämisestä suunnitelman, joka oli nähtävillä kunnissa syksyllä 2013. Hanko–Hyvinkää-radan sähköistyshankkeeseen kuuluvat yksiraiteiset rataosat ja yksityisraiteet Kirkniemeen, Hangon satamaan ja Lappohjaan. Yhteensä raiteiden pituus on 165 kilometriä.[2]

Kuntia Hanko–Hyvinkää-radan varrella ovat Hyvinkää, Nurmijärvi, Vihti, Lohja, Raasepori ja Hanko.

Hangon satamasta lähtee paperijunia Lohjan Kirkniemeen ja Riihimäelle ja traileri- ja konttijunia Hämeenlinnaan ja Koverharista lähtee maakaasuputkijunia Riihimäelle. Tavarajunat kulkevat lähinnä yöaikaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bergström, Matti & Kilpiö, Olavi (toimittajat): Leveät kiskot. Suomen yleiselle liikenteelle avatut yksityiset leveäraiteiset rautatiet, s. 119–177. Suomen rautatiemuseo, Hyvinkää, 2008. ISBN 978-951-96543-9-3.
  2. Hyvinkää–Hanko Liikennevirasto. Viitattu 23.8.2015. fi
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.