Command & Conquer: Red Alert 3

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Command & Conquer: Red Alert 3
Kehittäjä EA Los Angeles
Julkaisija Electronic Arts
Jakelija Steam, Microsoft Store ja PlayStation Store
Säveltäjä James Hannigan
Frank Klepacki
Timothy Michael Wynn
Mikael Sandgren
Pelisarja Command & Conquer
Pelimoottori SAGE
Julkaistu Windows
  • NA 28. lokakuuta 2008
  • EU 31. lokakuuta 2008
Xbox 360
  • NA 11. marraskuuta 2008
  • EU 14. marraskuuta 2008
PlayStation 3
  • NA 23. maaliskuuta 2009
  • EU 27. maaliskuuta 2009
Mac OS
  • NA maaliskuu 2009
Lajityyppi reaaliaikainen strategia
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
PEGI: 16
Alusta Microsoft Windows, Xbox 360, PlayStation 3, Mac OS
Jakelumuoto DVD, Blu-ray, digitaalinen lataus tai digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Command & Conquer: Red Alert 3 on EA Los Angelesin kehittämä ja Electronic Artsin julkaisema reaaliaikainen strategiapeli. Peli julkaistiin Microsoft Windowsille ja Xbox 360:lle vuonna 2008 sekä seuraava vuonna PlayStation 3:lle ja Mac OS:lle. Peli on jatkoa Command & Conquer -pelisarjaan, ja se jatkaa Red Alert -pelien tarinaa. Peli tulee myös jatkamaan aiemmista peleistäkin tuttua mustaa huumoria. Pelille julkaistiin myös lisäosa Command & Conquer: Red Alert 3: Uprising maaliskuussa 2009.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Red Alert -pelisarjassa Albert Einstein halusi luoda maailman, jossa toinen maailmansota ja holokausti eivät olisi ikinä tapahtuneet. Vuonna 1946 Einstein rakensi kokeellisen aikakoneen, jolla hän matkusti ajassa taaksepäin vuoteen 1924 ja poisti aika-avaruusjatkumosta nuoren Adolf Hitlerin. Einsteinin luomassa uudessa aikajanassa maailmanvallasta haaveilevan Neuvostoliiton johto aloittaa vaihtoehtoisen maailmansodan. Neuvostoliiton vastavoimana ovat Yhdysvaltain ja Länsi-Euroopan maiden edustamat liittoutuneet, jotka kukistavat puna-armeijan Einsteinin kehittämillä aseilla. Pelin alussa Neuvostoliitto on tuhon partaalla, joten eversti Anatoly Cherdenko, kenraali Nikolai Krukov ja professori Gregor Zelinsky matkustavat ajassa taaksepäin Zelinskyn keksimällä aikakoneella. Kolmikko ilmestyy vuoden 1927 Brysselin kansainvälisessä tiedekonferenssissa, jossa Cherdenko eliminoi Einsteinin poistamalla hänet aika-avaruusjatkumosta. Cherdenkon luomassa uudessa aikajanassa hänestä on tullut Neuvostoliiton pääsihteeri ja neuvostoarmeija on vyörymässä Länsi-Eurooppaan, koska liittoutuneilta puuttuvat Einsteinin keksinnöt. Japanista on kuitenkin tullut sotaisa Nousevan auringon keisarikunta, jonka keisarin Yoshiron mielestä Japanilla on jumalallinen oikeus valloittaa maailma. Pelin kolme kampanjaa kertovat mielikuvituksellisen maailmansodan vaihtoehtoisista lopputuloksista.

Neuvostoliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuvostoliiton kampanjassa Nousevan auringon keisarikunta on aloittanut sotaretkensä Neuvostoliittoon, joten pääsihteeri Cherdenko antaa pelaajalle käskyn puolustaa Leningradin kaupunkia ja Krasna-45:n ohjustukikohtaa japanilaisilta. Pelaaja myös valtaa Neuvostoliiton laivastotukikohdan Vladivostokissa ja ajaa japanilaiset pois Neuvostoliiton maaperältä. Vastavalittu Yhdysvaltain presidentti Howard T. Ackerman kuitenkin vakuuttaa virkaanastujaispuheessa, että neuvostoliittolaiset ajetaan pois Euroopasta. Cherdenko lähettää pelaajan valtaamaan Geneven Sveitsissä ja liittoutuneiden tiedelaboratorion Mykonosissa Kreikassa. Cherdenko yritetään salamurhata, mutta pelaajalle ja kenraali Krukoville annetaan käsky tuhota liittoutuneiden viimeinen lentotukikohta Islannissa. Kesken tehtävän Cherdenko kertoo pelaajalle, että Krukov suunnitteli salamurhayrityksen, joten pelaaja tappaa Krukovin. Zelinsky kertoo pelaajalle, että Cherdenkon valtaannousu ja Nousevan auringon keisarikunnan synty johtuivat neuvostoliittolaisten aikamatkasta, mutta yhtäkkiä hän katoaa jäljettömiin. Cherdenko lähettää pelaajan keisarilliseen palatsiin Fujin juurella tappamaan keisari Yoshiro. Yoshiron kuoleman jälkeen Neuvostoliitto miehittää Nousevan auringon keisarikunnan. Cherdenko kertoo pelaajalle, että hän on kutsunut sotamarsalkka Robert Binghamin Pääsiäissaarille neuvottelemaan rauhasta Neuvostoliiton ja liittoutuneiden välillä. Binghamin kukistuttua Cherdenko kertoo pelaajalle, että hän oli pelkkä pelinappula, jolla Cherdenko tuhosi Neuvostoliiton viholliset. Cherdenkon salamurhayritys oli lavastusta, jolla hän sai tekosyyn eliminoida Krukov. Cherdenko yrittää tappaa pelaajan, mutta pelaaja tuhoaa Cherdenkon linnakkeen tulivuoren kraatterissa. Cherdenko julistetaan kuolleeksi, minkä jälkeen pelaaja kukistaa Ackermanin New Yorkin satamassa ja tuhoaa Vapaudenpatsaan. Neuvostoliitto valloittaa maailman ja pelaajasta tulee uusi Neuvostoliiton pääsihteeri.

Liittoutuneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittoutuneiden kampanjassa Neuvostoliitto on miehittänyt Manner-Euroopan ja kenraali Krukovin laivasto lähestyy Englannin rannikkoa. Pelaaja torjuu Neuvostoliiton ilma- ja merivoimat Brightonissa, minkä jälkeen sotamarsalkka Bingham lähettää pelaajan vapauttamaan Manner-Euroopan Neuvostoliiton hallinnasta. Pelaaja pelastaa Euroopan maiden johtajat konferenssirakennuksesta Cannesissa Ranskassa ja tuhoaa Neuvostoliiton Euroopan-päämajan Heidelbergissä Saksassa. Neuvostoarmeija poistuu Euroopan maaperältä, mutta Nousevan auringon keisarikunnan valtavat kelluvat linnoitukset estävät laivaliikenteen Atlantilla. Presidentti Ackermanin vastalauseista huolimatta Bingham solmii aselevon pääsihteeri Cherdenkon kanssa. Pelaaja osallistuu neuvostoliittolaisten rinnalla sotatoimiin, joissa tuhotaan Japanin laivastotukikohta Gibraltarilla ja upotetaan kelluva linnoitus Pohjanmerellä. Antikommunistisista mielipiteistä tunnettu Ackerman päättää tuhota Moskovan jättimäisellä laserkanuunalla, joka on kätketty Mount Rushmoreen. Bingham lähettää pelaajan sammuttamaan laserkanuunan, koska Ackermanin toiminta vaarantaa liittoutuneiden ja Neuvostoliiton aselevon. Bingham antaa myös käskyn eliminoida Ackerman, koska presidentistä on tullut uhka maailmanrauhalle. Ackermanin kuoleman jälkeen liittoutuneet ja Neuvostoliitto suunnittelevat yllätyshyökkäyksen Tokion satamaan, kun yhtäkkiä Cherdenko ja Krukov purkavat aselevon ja pelaajan on yksin tuhottava Nousevan auringon keisarikunnan sodanjohdon infrastruktuuri. Japanin kukistuttua professori Zelinsky loikkaa liittoutuneiden puolelle ja kertoo Binghamille, että Cherdenkon valtaannousu ja Nousevan auringon keisarikunnan synty johtuivat neuvostoliittolaisten aikamatkasta. Zelinsky kertoo myös, että neuvostoliittolaiset suunnittelevat hyökkäystä liittoutuneiden kimppuun Kuubasta. Pelaaja estää neuvostoliittolaisten suunnitelman Havannassa, minkä jälkeen pelaaja lähetetään tuhoamaan Neuvostoliiton johto Leningradissa. Pelaaja kukistaa kenraali Krukovin ja tuhoaa Cherdenkon linnakkeen ennen kuin Cherdenko pakenee avaruussukkulalla Kuuhun. Cherdenko ja Krukov syväjäädytetään syytettynä sotarikoksista. Yhdysvaltain varapresidentistä tulee edesmenneen Ackermanin seuraaja, ja virkaanastujaispuheessa hän pyytää Neuvostoliittoa ja Japania omaksumaan kapitalismin ja konsumerismin.

Nousevan auringon imperiumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nousevan auringon imperiumin kampanjassa keisari Yoshiro ja kruununprinssi Tatsu määräävät pelaajan johtamaan sotaretkeä Neuvostoliittoon. Japanilaiset tuhoavat neuvostoliittolaisten monumentteja Vorkutassa ja Stalingradissa, koska Yoshiron mielestä neuvostoarmeijan taistelutahto murretaan hävittämällä kansalliset muistomerkit. Pelaaja kukistaa Krukovin Odessassa Ukrainassa, minkä jälkeen Neuvostoliitto kukistuu ja Yoshiro lähettää uhkavaatimuksen liittoutuneiden johtajille. Tatsu kuitenkin kertoo keisarille, että liittoutuneiden laivasto suunnittelee yllätyshyökkäystä Havaijille. Pelaaja puolustaa Pearl Harborin laivastotukikohtaa ja kelluvaa linnoitusta Tyynellämerellä. Yoshiro lähettää pelaajan Santa Monicaan kaappaamaan liittoutuneiden radioasemat, jotta japanilaiset voisivat lähettää propagandaa maailmanlaajuisesti. Yoshiro ja Tatsu seuraavat Binghamin ja Zelinskyn keskustelua presidentti Ackermanin kautta, koska Ackerman on todellisuudessa japanilaisten rakentama robotti. Zelinsky kertoo, että Nousevan auringon keisarikunnan synty johtui neuvostoliittolaisten aikamatkasta. Yoshiro ymmärtää, että Japanin kansalla ei ole jumalallista kohtaloa, koska menneisyyttä ja tulevaisuutta on muokattu aikamatkustuksella. Hän "tappaa" Ackermanin katkaisemalla presidentin hallintapaneelin virtajohdon ja kruunaa Tatsun Shõgunaatin ylipäälliköksi. Liittoutuneet ja Neuvostoliitto tekevät yllätyshyökkäyksen Jokohaman satamassa, mutta pelaaja estää heidän suunnitelmansa tuhota Japanin tietoverkosto. Tatsu lähettää pelaajan Moskovaan, jossa hän hävittää kaupungin maan tasalle, eliminoi Cherdenkon ja Krukovin ja tuhoaa Zelinskyn aikakoneen. Neuvostoliitto on tuhottu, joten pelaajalle annetaan käsky tuhota liittoutuneiden päämaja Amsterdamissa Alankomaissa. Pelaaja kukistaa sotamarsalkka Binghamin, mutta Zelinsky tuo puna-armeijan viimeiset yksiköt ja hävittää kaupungin kokeellisella superaseella. Zelinsky sanoo rakentavansa aikakoneen, jolla hän estää Nousevan auringon keisarikunnan synnyn, mutta pelaaja eliminoi hänet ja Japani valloittaa maailman. Prinssi Tatsu ja keisari Yoshiro palkitsevat pelaajan Japanin ylimmäisen shōgunin arvonimellä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red Alert 2:n tapaan peli tulee sisältämään omaperäisiä yksiköitä ja rakennuksia, kuten haarniskoituja karhuja, taistelevia delfiineitä, teleportteja ja muotoaan muuttavia tankkeja. Uusia yksiköitä ja rakennuksia tulee kampanjassa sen edetessä saamaan lisää. Muutamassa viimeisimmässä Command & Conquer -sarjan pelissä ei ole ollut laivoja ja muita vedessä liikkuvia yksiköitä, mutta nämä tekevät paluun Red Alert 3:ssa. Pelaajia houkutellaan myös muutenkin käyttämään vesialueita hyväkseen, sillä veden päälle voi rakentaa rakennuksia (poikkeuksena kasarmi ja tankkitehdas) ja sieltä voi kerätä resursseja.

Pelin tarinamoodi on mahdollista pelata läpi yhteistyössä toisen pelaajan kanssa.

Armeijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikilla kolmella armeijalla on omat vahvuutensa tietyillä alueilla, mutta ne ovat silti suhteellisen tasavahvuisia kokonaisuudessaan.

Liittoutuneet

Liittoutuneiden sotajoukot suosivat vaihtoehtoisia taktiikoita, eivätkä käy suoraan hyökkäykseen. He suosivat pieniä, nopeita lentokoneita, joilla on hyvä tehdä nopeita iskuja vihollisten elementteihin. Liittoutuneiden teknologia on kehittynyttä ja niistä osa on kehitetty Future Tech-instituutissa Amsterdamissa.

Superaseet:

  • Chronosphere: Tämä voi liikuttaa pienen joukon kulkuvälineitä mihin tahansa silmänräpäyksessä. Jalkaväelle tämä on tappavaa.
  • Proton Collider: Ampuu hiukkasammuksia. Hiukkaset reagoivat kaikkeen aineelliseen siten, että ne törmäävät aineen protoneihin, hajottaen siten aineen ytimen. Tekee pahaa tuhoa.

Neuvostoliitto

Neuvostoliiton joukot suosivat suoria tekniikoita vaihtoehtoisten sijaan. Heidän maajoukkonsa ovat tehokkaita ja kestäviä, esim. suuri Apocalypse-tankki. Ilmajoukot eivät ole niin kehittyneitä, mutta valtava Kirov-ilmalaiva on erittäin kestävä ja tuhoisa alus kaikelle paitsi lentokoneille ja muille ilma-aluksille.

Superaseet:

  • Iron Curtain: Antaa rakennuksille ja kulkuvälineille suojaverhon, joka tekee niistä voittamattomia hetkeksi. Jalkaväelle tämä on tappavaa.
  • Vacuum Imploder: Ampuu maahan pureutuvan ohjuksen, joka imee itseensä valtavalla voimalla kaikkea mahdollista.

Nousevan Auringon Imperiumi

Nousevan Auringon Imperiumi luottaa itse kehittämäänsä nanoteknologiaan. He rakentavat rakennuksensa ns. nanoytimistä. Imperiumilla ei ole lentokenttää, mutta sitä se ei tarvitse, sillä monet heidän sotakoneistaan voivat toimia niin maalla kuin ilmassakin. Imperiumin laivasto on erittäin tehokas, mutta ilmapuolustus lähes olematonta, sillä vain yksi tykki ja kaksi yksikköä, yksi vedessä ja yksi maalla, ampuvat ilmaan. Imperiumilla on taas erittäin tehokkaat ja panssaroidut maavoimat, joilla voi helposti kääntää pelinkulun.

Superaseet:

  • Nanoswarm Hive: Luo alueelle kilven josta mikään ei pääse läpi.
  • Psionic Decimator: Kehittää valtavan aallon psionista energiaa, joka tuhoaa kaiken johon se ulottuu.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Command & Conquer -pelisarja on tunnettu elokuvamaisista välinäytöksistä, joita tähdittävät aidot näyttelijät tietokoneanimoitujen hahmojen sijasta. 20. elokuuta 2008 Electronic Arts julkaisi Red Alert 3:n virallisilla kotisivuilla uutisen, jossa esiteltiin pelin välinäytöksissä esiintyvät kaksitoista näyttelijää.[1]

Rooliluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä Hahmo
Tim Curry Pääsihteeri Anatoly Cherdenko
Andrew Divoff Kenraali Nikolai Krukov
Peter Stormare Professori Gregor Zelinsky
Ivana Miličević Dasha Fedorovich
Gina Carano Natasha Volkova
Vanessa Branch Komentaja Zhana Agonskaya
Dimitri Diatchenko Komentaja Oleg Vodnik
Gene Farber Komentaja Nikolai Moskvin
J. K. Simmons Presidentti Howard T. Ackerman
Jenny McCarthy Tanya
Gemma Atkinson Luutnantti Eva McKenna
Jonathan Pryce Sotamarsalkka Robert Bingham
Randy Couture Komentaja Warren Fuller
Autumn Reeser Komentaja Lisette Hanley
Greg Ellis Komentaja Giles Price
David Hasselhoff Yhdysvaltain varapresidentti
Nathalie Baldwin Uutisankkuri
George Takei Keisari Yoshiro
Ron Yuan Kruununprinssi Tatsu
Kelly Hu Suki Toyama
Bruce Asato Locke Shinzo Nagama
Jack J. Yang Kenji Tenzai
Lydia Look Naomi Shirada

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin musiikista vastaa joukko tuttuja säveltäjiä muun muassa Red Alertin tunnusmusiikin Hell Marchin tekijä Frank Klepacki, joka tekee peliin Hell Marchista uuden version. Muita säveltäjiä ovat Tim Wynn, James Hannigan ja Mikael Sandgren.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Red Alert 3 full live-action cast revealed! 20.8.2008. Electronic Arts. Viitattu 23.8.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]