Command & Conquer: Generals

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Command & Conquer: Generals
Command and Conquer Generals.jpg
Kehittäjä EA Pacific (Windows)
Aspyr Media (OS X)
Julkaisija EA Games (Windows)
Aspyr Media (OS X)
Suunnittelija Dustin Browder
Säveltäjä Bill Brown
Mikael Sandgren
Pelisarja Command & Conquer
Pelimoottori SAGE
Julkaistu Windows
  • NA 10. helmikuuta 2003
  • EU 14. helmikuuta 2003
OS X
  • NA 12. maaliskuuta 2015
Lajityyppi reaaliaikainen strategiapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: Teini-ikäisille
PEGI 12
USK 16
Alusta Microsoft Windows, OS X
Jakelumuoto CD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Command & Conquer: Generals on EA Pacificin kehittämä ja EA Gamesin julkaisema Command & Conquer -pelisarjaan kuuluva reaaliaikainen strategiapeli. Peli julkaistiin vuonna 2003 Microsoft Windowsille ja vuonna 2015 myös OS X:lle. Peli eroaa edeltäjistään siten, ettei sitä tehnyt aikaisemmat Command & Conquer -pelit kehittänyt ja julkaissut Westwood Studios. Ennen pelin julkaisua EA Games oli ostanut ja sittemmin sulkenut Westwoodin.

Peli on ensimmäinen kolmiulotteinen Command & Conquer -strategiapeli ja käyttää SAGE-pelimoottoria, jota EA Los Angeles myöhemmin käytti esimerkiksi strategiapelissään The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth. Myös Westwood Studiosin julkaisema Command & Conquer: Renegade on kolmiulotteinen, mutta se ei ole reaaliaikastrategia vaan ammuntapeli.

Peliä laajentava lisäosa Command & Conquer: Generals Zero Hour julkaistiin 22. syyskuuta 2003.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osapuolet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on kolme toisistaan suuresti eroavaa osapuolta: kapitalistinen Yhdysvallat, kommunistinen Kiina ja kuvitteellinen terroristijärjestö GLA eli Global Liberation Army. Jokaisella osapuolella on omat vahvuutensa. Yhdysvallat luottaa kehittyneeseen teknologiaan, hyvin koulutettuihin sotilaisiinsa ja voimakkaisiin ilmavoimiinsa. Kiina käyttää valtavia sotajoukkoja, raskaasti varustettuja panssarivaunuja ja ydinaseita. Global Liberation Army käyttää kemiallisia aseita, pommi-iskuja ja sissisotaa.

Yhdysvaltain strategia on selkeä. Tarkoituksena on tuhota vastustajan puolustus voimakkailla hävittäjillä ja lopuksi hävittää vastustajan tukikohta nopeilla, mutta tehottomilla (esimerkiksi Humveella) ajoneuvoilla.

Kiinan strategia on hyökätä melko hitailla (mutta voimakkailla) panssarivaunurykelmillä. Kiinan hävittäjät ovat heikot, joten niitä kannattaa käyttää enemmänkin puolustamiseen. Hävittäjät ovat MiG-lentokoneita. Kiinalta löytyy pelin voimakkain panssarivaunu ”Overlord”, joka on hidas mutta voimakas. Overlordia pystyy parantelemaan voimakkailla aseuudistuksilla, kuten konekiväärillä, propagandatornilla ja bunkkerilla.

GLA:n puolustus on heikko. GLA:n omat puolustukset ovat heikkoja lukuun ottamatta Stinger sitea. Siksi kannattaa puolustaa tukikohtaa erilaisilla panssarivaunuilla ja RPG-troopereilla (PST-Miehiä), ja palatseilla, jotka saa miehitettyä jalkaväellä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Siinä missä Tiberium-jatkumo ja Red Alert -jatkumo ovat täysin kuvitteellisia, Generals-jatkumo ei eroa todellisuudesta niin suuressa määrin. Command & Conquer: Generals sijoittuu lähitulevaisuuteen, 2020-luvulle, jolloin maailmassa on kaksi supervaltaa, Yhdysvallat ja Kiina. Supervallat ovat liittolaisia ja joutuvat jatkuvasti Global Liberation Army -terroristijärjestön hyökkäysten kohteeksi. Pelin jokaisella osapuolella on oma kampanja, jossa on seitsemän tehtävää. Mikäli pelaaja haluaa ymmärtää pelin tarinan, hänen on pelattava ensimmäiseksi Kiinan, sitten Global Liberation Armyn ja viimeiseksi Yhdysvaltain kampanja.

Pelin tarinassa Global Liberation Army iskee Pekingiin ja tuhoaa suurimman osan kaupungista ydinpommilla, minkä seurauksena Kiina julistaa sodan Global Liberation Armya vastaan ja ydinaseiden avulla murskaa täydellisesti aasialaiset GLA-joukot. Kiinalaisten aiheuttamista tappioista pahoin kärsinyt Global Liberation Army aloittaa yllätyshyökkäysten sarjan yhdysvaltalaisia ja kiinalaisia joukkoja vastaan, ja lopulta GLA-joukot valtaavat Baikonurin kosmodromin ja laukaisevat sieltä biologisilla aseilla varustetun raketin tuntemattomaan aasialaiseen kaupunkiin tuhoisin seurauksin. Pian tämän jälkeen Yhdysvallat saapuu Lähi-itään ja kukistaa sitä miehittävät GLA-joukot, mutta saa vastaan terroristien kanssa liittoutuneen kiinalaisen kenraalin. Loppuratkaisussa yhdysvaltalaisen joukot iskevät Global Liberation Armyn päämajaan ja tuhoavat sen täydellisesti.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin jokaisella osapuolella on erilaiset musiikkikappaleet. Yhdysvaltain kappaleet koostuvat Bill Brownin eeppisestä ja militarisesta musiikista. Kiinan kappaleisiin kuuluu itämaista musiikkia ja Kiinan kansallislauluna tunnetun Vapaaehtoisten marssin. Global Liberation Armyn teemamusiikki on yhdistelmä arabialaista musiikkia ja heavy metalia.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinalaisia tankkeja tuhoamassa GLA:n tukikohtaa
Ilmaisku MiGeillä

Command & Conquer: Generals sai kriitikoilta huippuarvosanoja ja osoittautui myyntimenestykseksi, mutta peli on myös saanut osakseen kritiikkiä.

Joidenkin pelaajien mielestä Yhdysvallat on muita osapuolia voimakkaampi, vaikka EA Games onkin yrittänyt tehdä kaikista osapuolista mahdollisimman tasapuolisia. Monien mielestä Yhdysvalloilla pelaaminen vaatii vähän varsinaisia pelitaitoja. Yhdysvaltain nopea rahankeräys, kehittyneet lentokoneet ja laser-aseet ovat johtaneet siihen, että moninpelissä yhdysvaltalaisilla pelaava koetaan aloittelijaksi tai jopa pelitaidottomaksi. Tosin muutamat pelaajat ovat todenneet, että Yhdysvallat ovat myös riippuvaisia sähköntuotannosta ja vaatii paljon rahavaroja puolustuslaitteiden ylläpitämiseen. GLA:n puolustuksiin ei tarvitse todellakaan paljon rahaa, mutta puolustuksista yleensä vyörytäänkin yli. Kiinan puolustukset ovat tehokkaita, mutta bunkkerit hajoavat helposti pahan paikan tullen.

Monet pelisarjan fanit ovat kritisoineet Generalsia siitä, että se eroaa suuresti edeltäjistään. Pelin välivideot on toteutettu pelin omalla grafiikkamoottorilla, eivätkä oikeilla näyttelijöillä, kuten aikaisemmissa Command & Conquer -peleissä. Peli ei myöskään sisällä viittauksia muihin sarjan peleihin. Fanipiireissä peli tunnetaan pilkkanimellä ”Age of Generals”, joka on viittaus Age of Empires -peleihin.

Command & Conquer: Generals on kielletty Kiinassa, koska kiinalaisten ensimmäisen tehtävän aloittavassa välivideossa Global Liberation Army hyökkää Pekingiin ja tuhoaa suurimman osan kaupungista ydinpommilla. Kohtauksen pelättiin muistuttavan kiinalaisia vuoden 1989 Taivaallisen rauhan aukion mielenosoituksista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]