Tiberium

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tiberium on fiktiivinen Command & Conquer -pelisarjan tiberian-jatkumossa esiintyvä outo eloperäinen mineraali, joka pelissä ilmestyi maapallolle ulkoavaruudesta meteoriitin mukana. Ensimmäisen kerran se havaittiin vuonna 1995 Italiassa Tiber-joen varrelta, josta se on saanut nimensä. Tiberium leviää itiökasvien avulla ja tiberiumia koskettava aines muuttuu hitaasti tiberiumiksi.

Tiberiumin sanotaan sisältävän 42,5 % fosforia, 32,5 % rautaa, 15,25 % kalsiumia, 5,75 % kuparia, 2,5 % piitä ja 1,5 % tuntematonta ainetta. Tiberium myös säteilee säteilyä ja kaasuja, joista 22 % on metaania, 19 % rikkiä, 12 % naftaleenia, 10 % argonia, 6 % isobutaania, 2% ksyleeniä ja 29 % tuntematonta kaasua.

Tiberium on kaksiteräinen miekka ihmiskunnalle. Se on paras mineraalilähde, mutta tiberiumin saastuttamat alueet ovat liian myrkyllisiä hiilipohjaiselle elämälle. Tiberium levittäytyy myös nopeasti. Kolmannen tiberiumsodan aikoihin, Command & Conquer 3: Tiberium Warsissa se on levinnyt niin laajalle, että luotiin järjestelmä luokittelemaan alueet. Punaiset alueet olivat täysin asumakelvottomia, tiberiumin saastuttamia alueita. Keltaiset alueet olivat osittain saastuneita, joilla suurin osa väestöstä asui. Siniset alueet olivat vapaita tiberiumista ja niitä Global Defense Initiative puolusti vahvasti Nodin veljeskuntaa vastaan. Vuoteen 2062 mennessä Tiberium oli levinnyt niin laajalle että kuuden vuoden kuluttua maasta tulisi täysin asuinkelvoton ihmiskunnalle. GDI ja Nod muodostavat Kanen ja Tacituksen tietojen perusteella Tiberiuminhallintaverkoston, jonka avulla Tiberiumin leviäminen voidaan pysäyttää.


Leviäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiberium leviää erittäin nopeasti. Leviämiseen se tarvitsee vain maaperän omia mineraaleja. Tällä tavoin se käyttäytyy kuin kasvi. Normaalit kasvit tarvitsevat hiilidioksidia, vettä ja auringonvaloa yhteyttämiseen ja reaktiotuotteena syntyy happea. Tiberium imee itseensä maamineraaleja ja leviää samalla tuottaen reaktiotuotteina erilaisia myrkkykaasuja ja säteilyä. Jos leviämistä ei kyetä pysäyttämään, maanpinta hiljalleen muuntuu hiilipohjaisesta elämästä tiberiumpohjaiseksi. Näin on käynyt Command & Conquer 3: Tiberium Warsissa Punaisille alueille, koska siellä hiilipohjainen elämä ei selviydy. GDI käyttää ääniaaltotekniikkaa estääkseen tiberiumin kasvua.

Ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiberium on arvokas mineraali, jota GDI ja Nod hyödyntävät pitääkseen organisaationsa toiminnassa. Mutta GDI:lle tiberiumin ainoa hyöty on sen jalostaminen, kun taas Nod näkee tiberiumin ihmiskunnan evoluution seuraavana vaiheena, ja tämän vuoksi heillä onkin tiberiumiin pohjautuvia mutanttisotilaita. Nodin tiberium-tutkimus on huomattavasti GDI:tä edellä, ja Nod on kehittänyt myös tiberiumiin perustuvia aseita.

Tiberiumin ensimmäinen esiintymismuoto oli sen löytymisaikoihin eräänlainen kasvilta näyttävä palko, jolla oli juuret maassa ja kristallit olivat maanpinnalla kiinni palossa. Tämä sai tiedemiehet luomaan teorioita, että tiberium on itse asiassa elollista vaikka se ei ole orgaanista. Yksi teoria on myös, että tiberiumilla on myös tajuisuus. Tämän mukaan siinä olisi eräänlaiset kvanttikristalliset aivot jotka kasvaisivat vain älykkäämmäksi tiberiumin kasvaessa. Mutta tätä teoriaa ei olla kyetty todistamaan.

Tiberiumista on monenlaisia muotoja. Kristallimuotoja on kahdenlaisia: yleisempi vihreä kristalli ja harvinaisempi sininen kristalli. Sinistä kristallia ei ollut maapallolla ensimmäisen tiberiumsodan aikana yleisesti näkyvillä. Kuitenkin sitäkin oli olemassa jo silloin. Vuosien saatossa ja tiberiumin levitessä se alkoi esiintyä paljon yleisemmin, yleensä vihreiden kristallien yhteydessä. Sininen tiberium on paljon vaarallisempaa kuin vihreä. Sen myrkylliset vaikutukset alkavat vaikuttaa paljon nopeammin ja ihmiselle kuolema tai mutaatio voi tapahtua jo muutamassa sekunnissa. Sininen kristallikin on jalostettava ja se on noin 2 kertaa arvokkaampaa kuin vihreä. Kristallimuodon lisäksi tiberiumia esiintyy nestemäisessä muodossa. Nestemäinen tiberium on tietyssä suhteessa erittäin tehokas räjähdysaine, pahimmillaan moninkertaisesti tehokkaampaa kuin ydinpommin räjähdysaine. Ja lisäksi se muodostaa voimakkaan tiberium-säteilylaskeuman.

Tiberium C&C-peleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiberium toimii Command & Conquer-sarjan tiberian-jatkumon ainoana resurssina. Sitä kerätään tiberiuminkerääjärekoilla, jotka vievät sen jalostamoon, jossa siitä tehdään mineraaleja. Tätä kautta saa rahaa, jolla rakennetaan yksiköitä ja rakennuksia. Nimenomaan tiberiumin takia GDI ja Nod ovat käyneet neljä tiberiumsotaa ja kolmannessa mukaan tulivat scrinit ulkoavaruudesta.

Tiberiumin vaikutus ihmisiin on mutageeninen ja tappava. Tiberiumkentällä kävelevä joutuu säteilyn kohteeksi, jolloin voi sairastua säteilysairauteen tai muuttua sen vaikutuksesta tiberium-mutantiksi. Säteilyä saattaa saada liian paljon jo 20 sekunnissa. Sotilasajoneuvoihin tiberium ei vaikuta, koska ne on suojattu säteilyltä ja niiden panssari ei muutu helposti tiberiumiksi. Tiberiumia voidaan tuhota myös ääniaaltoja tietyllä taajuudella lähettävillä laitteilla, joita käytetään sinisillä alueilla tiberiumin pitämiseksi poissa. Niitä voidaan käyttää myös liikkuvissa ajoneuvoissa, mutta nämä ajoneuvot ovat heikkoja panssaroinniltaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]