Command & Conquer: Tiberian Dawn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Command & Conquer
Windows95-version kansi
Windows95-version kansi
Kehittäjä Westwood Studios
Julkaisija Virgin Interactive
Jakelija Steam
Tuottaja Brett Sperry
Säveltäjä Frank Klepacki
Pelisarja Command & Conquer
Julkaistu 1995
Lajityyppi strategiapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: Teini-ikäisille
PEGI 12
USK 16
Alusta Macintosh, MS-DOS, Nintendo 64, PlayStation, Windows 95
Lisenssi Ilmaisohjelma
Jakelumuoto CD-ROM
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Command & Conquer: Tiberian Dawn on Westwood Studiosin kehittämä ja Virgin Interactiven julkaisema reaaliaikainen strategiapeli. Peli on julkaistu vuonna 1995 Macintosh-, MS-DOS-, Nintendo 64-, PlayStation- ja Windows 95 -alustoille. Peli kuuluu Command & Conquer -sarjaan.

Peli kertoo 1990-luvulla YK:n perustaman GDI:n (Global Defense Initiative) ja terroristijärjestö Nodin (Brotherhood of Nod) taistelusta. Command & Conquer oli ensimmäisiä reaaliaikaisia strategiapelejä sekä ensimmäisiä pelejä, jonka mukana tuli kaksi CD:tä, kummallekin puolueelle omat tehtävät ja videot. Alun perin pelistä oli vain MS-DOS-versio, mutta myöhemmin julkaistiin Gold-edition, joka mahdollisti pelaamisen Windows 95:ssä, suurensi pelin resoluutiota ja sisälsi uudet kuvakkeet ja valikot, eli paransi pelin ulkonäköä huomattavasti. Vuonna 2007 EA laski pelin juhlavuoden kunniaksi ilmaiseen levitykseen, kyseinen versio toimii hyvin myös Windows XP:ssä.

Tiberium[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiberium on avaruudesta tulleen asteroidin mukana tuoma kristallimainen kasvi. Se on todella kyvykäs leviämään ja se on tappavan vaarallista ihmiskeholle, pitkä altistuminen sille suurilla määrillä aiheuttaa tuskallisia mutaatioita ja hitaan kuoleman. Pelissä tohtori Mobiuksen tekemien tutkimusten mukaan se tulee peittämään suurimman osan maapallosta. Eritoten trooppisen vyöhykkeen valtiot ovat vaarassa. Se sisältää kuitenkin suuren määrän energiaa joten sitä käytetään pelissä "rahana". Nimi juontuu Tiber-joesta Italiassa, jossa Tiberiumia havaittiin ensi kerran. Nod väittää, että heidän omat tiedemiehensä löysivät sen ensin ja nimesivät sen keisari Tiberiuksen mukaan.

Alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

»Hän joka ohjaa menneisyyttä, komentaa tulevaisuutta. Hän joka komentaa tulevaisuutta, valloittaa menneisyyden.»
(Kane)

Vuosi 1995. Italiassa virtaavan Tiber-joen viereen iskeytyy meteoriitti, jonka kraatterin ympärille alkaa pian ilmestyä maahan vihertäviä kristalleja, jotka näyttävät leviävän itsestään, tappaen kaiken kasvillisuuden ympäriltään.

Tiberiumin huomattiin varsin nopeasti olevan paitsi erittäin tehokas mineraalien ja kaasujen kerääjä, myös äärimmäisen myrkyllistä. Elävän kudoksen altistuminen tiberiumille johtaa yleensä kuolemaan, ja pitkäaikainen altistuminen lisää mutaatioiden riskejä. Tutkijat, mukaan lukien tohtori Moebius, olivat aluksi innoissaan tiberiumin kyvystä "imeä" itseensä arvokkaita aineksia, mikä oli hyvänä vastapainona sen haittatekijöille.

Pitkään köyhyydestä kärsineet Afrikan valtiot näyttivät hyötyvän uudesta tulokkaasta eniten, sillä tiberiumin havaittiin lisääntyvän tehokkaimmin lämpimillä alueilla ja trooppisessa ilmastossa. Pian kehitettiinkin tiberiumia keräämään tarkoitettu leikkuupuimuri sekä jalostamoja, joissa kideaines käsiteltiin ja kerättiin talteen. Tiberiumista tuli siis eräänlainen tulonlähde.

Nod vaurastuu tässä vaiheessa.

Siinä missä muu maailma vielä luki Moebiuksen tutkimustuloksia monttu auki, Nod ryhtyi kiireesti "elonkorjuuseen" ja onnistui saavuttamaan monopoliaseman tiberium-markkinoilla. Saaliinsa se keräsi pääosin köyhyyden ja korruption riivaamista valtioista. Näille luvattiin palkkioksi Nodin suojelua ja parempi tulevaisuus. Todellisuudessa Nodia kiinnosti kuitenkin tiberiumin taloudellinen hyöty ja sotilaiden värvääminen sen alati kasvavaan, äärimmäisen uskolliseen armeijaan. Ennen pitkää Nod ryhtyi valtaamaan tällaisia maita itselleen ilman sen suurempaa vastustusta, olihan valtaosa ihmisistä jo Veljeskunnan puolella.

Nodin nopea rikastuminen, alati kasvava suosio, asevoimien tehokkuus ja länsimaista kulttuuria paheksuva, hyvin fundamentalistinen omistautuminen Kanen epämääräisille ja arveluttaville aatteille sai Yhdistyneet Kansakunnat huolestumaan. Terrori-iskuja pantiin yleensä joko Nodin tai sen rahoittamien järjestöjen piikkiin: kuuluisin näistä oli Wienin Great Trade Centerin tuhoutuminen pommi-iskussa, jonka pääsyylliseksi epäiltiin "Nodin terroristeja". Myös Irakin, Kiinan ja Pohjois-Korean kaltaisten, länsimaita vastustavien valtioiden tuki Nodille lisäsi jännitettä sen ja YK:n välillä.

YK ryhtyikin lopulta toimiin ja perusti 12. lokakuuta 1995 Global Defense Initiativen "puolustamaan YK:n perustuskirjassa määriteltyjä periaatteita".

"Alun perin jo 1950-luvulla toisen suuren maailmansodan jälkeen YK:n luoman "Operations Group Echo, Black Ops 9:n" perustalle luotu UNGDI, United Nations Global Defense Initiative – tuttavallisemmin GDI – on YK:n rahoittama ja avustama puolustusjärjestö, jonka pääasiallinen tehtävä on rauhan turvaaminen YK:n jäsenmaissa ja tarpeen tullessa mahdollisesti myös niiden ulkopuolella. GDI:n johtoon valittiin USA:n armeijan prikaatinkenraali Mark Jamison Sheppard."

Järjestyksen ylläpidon lisäksi GDI teki yhteistyötä monien tiedemiesten kanssa, muun muassa tohtoreiden Moebius ja Chan kanssa. Moebiusta GDI auttoi perustamalla sairaaloita tiberiumin riivaamiin siviilikyliin. Lisäksi GDI tarjosi suojelua sekä Moebiukselle että Chanille Nodin salamurhayrityksiltä. Tiedemiesten ja GDI:n yhteistyö liittyi monesti joko tiberiumin tutkimiseen tai siviiliväestön suojelemiseen sen haittavaikutuksilta, mutta osa tutkimustyöstä koostui erittäin salaisista sotilaallisista projekteista. Jälkimmäisistä mainittakoon kuuluisat X66-mammuttitankki ja tohtori Chanin työryhmän kehittämä maatakiertävä ionitykki.

Tutkimusten edetessä alkoi käydä vähitellen ilmi, että tiberium leviääkin tavallista helpommin. Vaikka suurin osa altistuneista kasveista kuolikin tiberiumin vallattua niiden elinympäristön, osa selvisi pahasti mutatoituneina. Puista syntyi tiberiumia levittäviä "kukkapuita" tai "hedelmäpuita". Pahimmat raportit kertoivat tiberiumin valtaamistä kylistä, jotka sen seurauksena autioituivat. Tohtori Moebiuksen aiemmat, optimistiset puheet tiberiumin "rajattomasta potentiaalista" vaihtuivat pikkuhiljaa ihmiskunnan varoittamiseen tästä, vielä suurilta osin tuntemattomasta uhkasta. Tiberiumin taloudellinen arvo ei silti kärsinyt tutkijoiden varoituksista huolimatta, ja Nod vahvistui vahvistumistaan.

YK sieti Nodin toimia aina siihen saakka, kunnes sen korviin kantautui huhuja joiden mukaan Kane olisi neuvottelemassa Kiinan johtajien kanssa mahdollisesta länsimaiden vastaisesta liittoutumasta. Tämä oli yhdessä Great Trade Center-iskun kanssa viimeinen pisara YK:lle. Jo todella monia maita hallitseva Nod oli nyt sen silmissä vaarallisen, maailmanvalloitukseen tähtäävän imperiumin alku ja Kane "suurin uhka vapaalle maailmalle". Global Defense Initiativen tehtäväksi asetettiin vapauttaa Nodin veljeskunnan ikeestä kaikki sen valtaamat maat ja tehdä Kanen aikeet tyhjiksi.

Ensimmäinen tiberiumsota käynnistyi.

Puolet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Global Defense Initiative (GDI)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GDI on rauhaan pyrkivä YK:n rahoittama sotilasorganisaatio. GDI perustettiin jo 50-luvulla, jolloin se tunnettiin nimellä Operations Group Echo, Black Ops 9, jonka tehtävänä oli estää tulevien maailmansotien syttyminen. Vuonna 1995, kun Nod alkoi olla suurempi uhka kuin aluksi luultiin, YK nimesi organisaation Maailmanlaajuiseksi Puolustus Aloitteeksi.

GDI:lla on kaikista raskaimmat aseet ja pelätty maata kiertävä Ionikanuuna. GDI pohjaa selkeästi raskaaseen panssarivoimaan, mikä näkyy suurina panssarirynnäkköinä ja valtavan mammuttitankin käyttönä. GDI:lla on ilmaylivoima, kiitos A-10 Thunderbolt-maataistelukoneiden, mutta Nodilla on niitä vastaan maan alle piiloutuvat Ilmatorjuntaohjukset, jotka tulevat esiin vain ampuakseen.

Brotherhood of Nod[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nod on salaperäisen Kanen johtama terroristijärjestö, joka käyttää kylmästi väkivaltaa, jotta pääsisi tavoitteisiinsa. Sen päämaja on Sarajevossa. Kane oli Stalinin neuvonantaja pelissä Red Alert, mutta petti tämän ja salamurhasi Stalinin. Nod:in taktiikka perustuu nk. "Hit and Run"-iskuihin, siksi Nod:in yksiköt ovat nopeita ja mobiilisia GDI:hin verrattuna (paitsi M2 Bradley-panssarivaunu). Nod on onnistunut tässä käyttämällä nopeita rynnäkköpyöriä ja näkymättömiä häivetankkeja. Nod toimii köyhien valtioiden rahoittajina ja suojelijana, eritoten Afrikassa ja Väli-Amerikassa.

Tutkijoiden arvio Nod:in veljeskunnasta:

"Nod väittää juuriensa ulottuvan jo vuoteen 1800 eaa. ja se esiintyy abrahamilaisena kulttina, jolla on halu tuoda vaurautta sinne, missä köyhyys riivaa ihmisten jokapäiväistä elämää sekä luoda rauhanomainen tulevaisuus, missä kaikki ovat osana "yhtä veljeskuntaa", siis keskenään tasa-arvoisia. Samalla se vaikuttaisi olevan multikansallinen korporaatio ja eräänlainen kansallisvaltio. "Veljeys, yhtenäisyys, rauha.", kuuluu Nodin tunnetuin motto.

Todellisuudessa Veljeskunta on kvasi-uskonnollinen, hyvin varustautunut ja teknologiaa palvova, terroristijärjestön piirteitä omaava sotilaallinen organisaatio. Nodia johtaa mystinen ja hyvin karismaattinen mies nimeltä Kane."

Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteiset Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Construction Yard = Rakennuslaitos mahdollistaa muiden rakennusten rakentamisen. Rakennuksia voi rakentaa vain laitoksen tai muiden rakennusten viereen. Rakennuslaitos itse pystytetään MCV:stä.
  • Refinery = Tiberiumjalostamo muuttaa Tiberium-puimureiden keräämän tiberiumin rahaksi. Puimurin tyhjentäminen on aikaa vievä operaatio ja vain jalostamo voi tyhjentää vain yhden puimurin kerrallaan. Jos vihollisen insinööri valtaa jalostamon puimurin ollessa siellä, puimurikin menetetään viholliselle. Jalostamon valmistuessa pelaaja saa myös yhden ilmaisen puimurin.
  • Silo = Tiberiumjalostamo ei pysty pitämään suuria määriä tiberiumia varastoissaan, joten sitä varten pitää rakentaa myös tiberiumsiiloja.
  • Power Plant = Jokainen tukikohta tarvitsee sähköä, jota saadaan sähkövoimaloista. Voimalan vahingoittuessa myös sen tuottama sähkömäärä heikkenee.
  • Advanced Power Plant = Kehittynyt sähkövoimala tuottaa sähköä tuplasti normaalia voimalaa enemmän, mutta se on tuplasti kalliimpi ja tilaa vievämpi kuin normaali voimala.
  • Communications Center = Viestintäkeskus antaa pelaajalle kartan, josta hän näkee tutkimansa alueet ja siellä olevat yksiköt ja rakennukset.
  • Repair Facility = Korjauslaitos korjaa minkä tahansa vahingoittuneen ajoneuvon, mutta vain yhden kerrallaan.
  • Heli pad = Laskeutumisalusta mahdollistaa lentoyksiköiden rakentamisen. Lentoyksiköt joutuvat aina hyökkäyksen jälkeen palaamaan alustalle hakemaan lisää ammuksia. Alustalle mahtuu vain yksi lentoyksikkö kerrallaan. Pelaaja saa yhden ilmaisen lentoyksikön rakentaessaan laskeutumisalustan.

GDI:n Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Barracks = Parakkien rakentaminen mahdollistaa GDI:n jalkaväen kouluttamisen.
  • Weapons Factory = Asetehdas rakentaa GDI:n maa-ajoneuvot, minkä jälkeen ne lähetetään suoraan toimintaan.
  • Guard Tower = Vartiotornissa on konekivääri, joka on tehokas vihollisen jalkaväkeä vastaan mutta ei hirveän tehokas ajoneuvoja vastaan.
  • Advanced Guard Tower = Kehittyneessä vartiotornissa on sekä konekiväärit että Tomahawk-ohjukset. Ohjukset voivat ampua myös ilmayksiköitä.
  • Advanced Communications Center = Kehittynyt Viestintäkeskus mahdollistaa GDI:n superaseen, kiertorataa kiertävän Ioni-kanuunan käytön.

Ioni-kanuuna on tekee paljon tuhoa kaikkea maassa olevaa vastaan, mutta melko pienellä alueella. Sillä on myös pitkä latausaika.

Nodin Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hand of Nod = Nodin käsi mahdollistaa Nodin jalkaväen kouluttamisen
  • Airfield = Nodin ajoneuvot rakennetaan tukikohdan ulkopuolella, minkä jälkeen lentokoneet pudottavat ne matalalta korkeudelta lentokentälle.
  • Turret = Tykki on Nodin perus puolustusrakennus. Se tekee vahinkoa vihollisen ajoneuvoille, mutta ei hirveästi jalkaväelle.
  • SAM Site = GDI:n ilmaylivoiman takia Nod tarvitsee ilmapuolustusta. Ohjustykit piiloutuvat maan alle ja tulevat esiin ampuakseen lähellä olevia ilmakohteita.
  • Obelisk of Light = Valon obeliski ampuu vahvan Laserin, joka tekee paljon vahinkoa ja tappaa jalkaväen yhdellä laukauksella. Laserin lataus kestää kuitenkin noin 5 sekuntia.
  • Temple of Nod = Nodin temppeli sisältää Nodin superaseen, taktisen ydinohjuksen joka tekee paljon tuhoa suurella alueella. Ohjuksia on kuitenkin vain yksi.

Yksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteiset Yksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Minigunner = Perus jalkaväkiyksikkö on heikko, mutta halpa yksikkö. Heidän kiväärinsä toimii hyvin jalkaväkeä vastaan, mutta heikosti ajoneuvoja vastaan.
  • Rocket Soldier = Sinkomiehen ase on tehokas sekä maa- että ilma-ajoneuvoja vastaan, mutta heikko jalkaväkeä vastaan.
  • Engineer = Insinööri on aseeton, mutta voi vallata vihollisrakennuksen. Rakennuksen valtaaminen tuhoaa yksikön.
  • Commando = Kommandot ovat kovia sotilaita joidenka tarkkuuskivääri tuhoaa helposti jalkaväen ja C4 räjähteet rakennukset. Ajoneuvoja vastaan kommando häviää aina.
  • Mobile Constuction Vehicle = MCV muuttuu rakennuslaitokseksi mahdollistaen tukikohdan rakentamisen. Ajoneuvo on kestävä mutta aseeton.
  • Harvester = Tiberiumpuimuri kerää tiberiumia ja tuo sen jalostamolle jossa se muuttuu rahaksi. Puimuri on kestävä, mutta aseeton.
  • Chinook = Chinook on aseeton kuljetuskopteri, joka voi kuljettaa 5 sotilasta minne vain kartan tutkitulle alueelle.

GDI:n yksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Grenadier = Krenatöörin kranaatit aiheuttavat vahinkoa kaikille lähekkäin olevilla vihollisyksiköille, mutta hänen kranaattinsa räjähtävät hänen kuollessaan.
  • Humvee = Nopea ajoneuvo, joka sopii lähinnä tiedusteluun. Konekivääri tehoaa hyvin jalkaväkeen mutta ei ajoneuvoihin. Myös sinkomiehet ovat suuri uhka.
  • APC = Miehistönkuljetusvaunu voi kantaa sisällään 5 jalkaväen sotilasta suojaten heitä samalla konekiväärillään.
  • Medium Tank = Keskiraskas panssarivaunu voittaa lähes minkä tahansa Nodin ajoneuvon taistelussa, mutta tykki on epätarkka jalkaväkeä vastaan.
  • MRLS = Raketinheitinjärjestelmä voi ampua vihollisjoukkoja etäisyydeltä, mutta sen panssarointi on heikko.
  • Mammoth Tank = Mammuttitankki on valtava ajoneuvo jonka kaksi 120mm tykkiä tuhoavat ajoneuvot ja ohjukset sekä jalkaväen ja ilmajoukot. Sillä on myös pelin kestävin panssari.
  • ORCA = Ohjuksilla varustettu ORCA on nopea lentoajoneuvo, mutta on erittäin heikko ilmatorjuntaa vastaan ja joutuu hyökkäyksen jälkeen palaaman hakemaan lisää ohjuksia.

Nodin yksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Flamethrower Infantry = Liekinheitin on tehokas suuria jalkaväkilaumoja vastaan, mutta hänen kuollessaan hänen polttoainesäiliönsä räjähtää, vahingoittaen lähellä olevia omia.
  • Buggy = Nopea ajoneuvo, joka sopii lähinnä tiedusteluun. Konekivääri tehoaa hyvin jalkaväkeen, mutta ei ajoneuvoihin. Myös sinkomiehet ovat suuri uhka.
  • Recon bike = Tiedustelupyörä on nopea ohjuksilla varustettu ajoneuvo, mutta sen panssari on erittäin heikko.
  • Light Tank = Kevyt panssarivaunu on nopeampi kuin GDI:n keskiraskas panssarivaunu, mutta sen panssari on heikompi.
  • Artillery = Tykistö on erittäin heikko lähellä, mutta sen tykki ampuu erittäin kauas aiheuttaen suurta vahinkoa suurella alueella.
  • Flametank = Liekinheitintankki on lähes voittamaton jalkaväkeä vastaan, mutta pärjää heikosti ajoneuvoja vastaan.
  • Stealth Tank = Häivetankki voi muuttua lähes näkymättömäksi, mutta joutuu muuttumaan näkyväksi ampuessaan ohjuksiaan.
  • Apache = Apache-taisteluhelikopterin konekivääri on voimakas vihollisen maajoukkoja vastaan, mutta kopteri on erittäin heikko ilmatorjuntaa vastaan.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Command & Conquer: The Covert Operations[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Command & Conquer: The Covert Operations on vuonna 1996 pelille julkaistu laajennos. Se sisältää 15 lisäkenttää, uusia yksiköitä ja uuden ääniraidan. Pelin juoni ei virallisesti liity alkuperäiseen peliin eikä kampanjoita tarvitse pelata missään tietyssä järjestyksessä.

Command & Conquer: Gold[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Command & Conquer: Gold on uudelleenjulkaisu Command & Conquer: Tiberian Dawnille vuodelta 1997. Se oli hittimenestys ennen 2000-lukua. Pelinä se oli täysin samanlainen kuin Tiberian Dawn, mutta siinä on tarkempi resoluutio, parempi grafiikka ja käyttöliittymäparannuksia Command & Conquer: Red Alert -pelistä.

Command & Conquer: Remastered[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Command & Conquer: Remastered on Petroglyph Gamesin kehittämä ja EA:n julkaisema kokoelma, jossa on remasteroidut versiot sekä Tiberian Dawnista ja Red Alert 1:sta. EA valitsi Petroglyphin kokoelman kehittäjäksi, koska osa alkuepräisen Command & Conquerin kehittäjistä työskentelee nykyään Petroglyphillä, esim. säveltäjä Frank Klepacki, joka on tehnyt uudet sovitukset alkuperäisestä musiikista kokoelmaan. Remasteroitu versio sisältää alkuperäisen Tiberian Dawnin kampanjat sekä Covert Operations- ja muut lisämateriaalit PlayStation-versiosta. Peli on remasteroitu 4k-grafiikoille ja välivideot on myös remasteroitu 4k-resoluutioille. Pelaaja voi vaihtaa pelin grafiikat myös alkuperäisgrafiikalle. Kokoelma julkaistaan 5. kesäkuuta 2020 Steamissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • DOS_deck Pelaa Command & Conqueria nettiselaimen kautta