Antonios Suuri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Matthias Grünewald, Pyhä Antonius Suuri, Isenheimin alttaritaulu, 1512–1516
Pyhän Antonius Suuren ikoni.

Pyhä Antonios Suuri (noin 253358) eli erakkona Egyptissä 300-luvulla. Häntä pidetään luostarijärjestelmän ja ensimmäisen varsinaisen kristillisen luostarin perustajana.

Antonios oli syntyisin varakkaasta egyptiläisestä perheestä ja hän aikanaan päätti kirjaimellisesti noudattaa Jeesuksen sanoja luopua omaisuudestaan, antaa ne köyhille ja seurata Jeesusta. Antonios vetäytyi erämaahan yksinäisyyteen mietiskelemään, rukoilemaan ja palvelemaan Jumalaa. Hän majaili tyhjissä haudoissa, myöhemmin hän löysi Niilin varrelta aution linnan ja asettui sinne asumaan. Hänen luonaan vieraili paljon ihmisiä tapaamassa ja saamassa elämänohjeita.

Keisari Konstantinus Suuri ja hänen poikansa keisarit Konstantinus II ja Constans kirjoittivat hänelle, kaikesta häneen liittyvästä kuultuaan, kirjoittivat hänelle kuin isälleen ja pyysivät häneltä myös vastausta kirjeisiinsä. Hallitsijat ottivat iloiten vastaan Antonioksen neuvot.

Vuosien saatossa Antonioksen maine erakkona lisääntyi ja hänen luokseen saapui toisia erakkoja pyrkien elämään Antonioksen antaman esimerkin mukaisesti. Erakkoelämästä tuli yhä suositumpaa. Erakot perivät alkukirkon marttyyrien kunnioituksen ja heidän askeettista elämäntapaansa pidettiin kristillisyyden korkeimpana muotona. Näin syntyi luostarilaitos. Luostarit olivat alkuun vain majoja, mutta vuosikymmenien ja -satojen kuluessa ne ovat kasvaneet ja muuttuneet suuriksi laitoksiksi ja valtaviksi instituutioiksi.

Antonioksen oppilas Athanasios Suuri kirjoitti tämän pyhimyselämäkerran Antonios Suuren elämä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Antonios Suuri.
Carlo Crivellin triptyykki (1482): Pyhät Antonios Suuri, Hieronymus ja Andreas.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.