Alkoholijuomien käyttö

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Alkoholilaki)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee alkoholin päihdekäyttöä. Alkoholeista ja etanolista on erilliset artikkelit.
Puhtaan alkoholin kulutus yli 15-vuotiailta litroina henkeä kohtia.

Alkoholijuomien käyttö on alkoholijuomien päihdekäyttöä eli päihtymistarkoituksessa tapahtuvaa käyttöä. Alkoholijuomien käyttäminen tunnetaan lähes kaikissa sivilisaatioissa. Alkoholijuomien käyttö on maailmanlaajuisesti erittäin yleistä, ja sitä tavataan kaikenlaisissa kulttuureissa teollisuusyhteiskunnista metsästäjä-keräilijöihin. Oluen, viinin ja viinojen valmistus on keksitty jo varhain eri kulttuureissa.

Alkoholijuomat ja niihin liittyvät perinteet ovat usein eri kansakuntien kulttuureiden tärkeitä osia ja kuuluvat erityisenä osana juhliin ja tapahtumiin. Alkoholin käyttötapoja ovat esimerkiksi juhlissa ja vapaa-ajalla seurustelu- ja ruokajuomana, ruoanvalmistuksessa muun muassa liekitettäessä sekä usein myös päihtymistarkoitus.

Alkoholi tappaa maailmanlaajuisesti noin kolme miljoonaa ihmistä ja aiheuttaa noin kuusi prosenttia kaikista maailman kuolemista. Arviolta kolmasosa alkoholin aiheuttamista kuolemista johtuu sydänsairauksista ja diabeteksesta, 17 % onnettomuuksista, 15 % maksakirroosista ja vastaavista sairauksista, 13 % syövästä ja 8 % tarttuvista taudeista. Alkoholinkäytöllä on yhteyksiä ainakin 60 sairauteen. Osa haitoista on välillisiä kohdistuen lähiympäristöön ja läheisiin. Esimerkiksi vanhempien runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa heidän lastensa fyysiseen ja henkiseen terveyteen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.[1]

Alkoholin käyttöön liittyvät sairaudet ja alkoholimyrkytykset ovat Suomessa syövän jälkeen työikäisten yleisin kuolinsyy.[1] Suomalaisista 1–2 prosenttia on alkoholisteja ja 10–15 prosenttia suurkuluttajia. Alkoholi aiheuttaa vuosittain yli 3 000 henkilön kuoleman. Terveydenhuollolle aiheutuu alkoholista 85–150 miljoonan euron hoitokustannukset. Järjestyksen valvonta aiheuttaa noin 250 miljoonan euron kustannukset vuodessa. Alkoholi aiheuttaa yhteiskunnalle tulonmenetyksiä myös työkyvyn ja työtehon heikentymisen vuoksi.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muinaisessa Egyptissä ja Babyloniassa käytettiin olutta ja muita käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. On esitetty että maanviljelyn aloittamisen yksi merkittävä motivaatio saattaisi olla ohran kasvatus oluen raaka-aineeksi.

Tislatun alkoholin historia alkaa noin 1000 eaa., jolloin kiinalaiset väkevöivät riisiviiniä kylmätislauksella: he pakastivat talvella riisiviiniä niin, että osa siitä jäätyi, jolloin suuri osa epäpuhtauksista jäi jäähyhmään, ja etanoli puolestaan jäi nestefaasiin. Arabikemisti Geber kirjoitti tislauskokeistaan vuonna 800 ja kutsui sitä nimellä al’kohl. Eurooppalaiset alkemistit jatkoivat kokeiluja, ja noin 1100-luvulla venäläiset ja puolalaiset oppivat tislaamaan viljamäskistä votkan tyyppistä paloviinaa. Samoihin aikoihin irlantilaiset munkit alkoivat tislata ohrasta viinaa, jota he kutsuivat nimellä uisge beatha eli latinaksi ”aqua vitae", elämän vettä. Samoihin aikoihin Lounais-Ranskassa keksittiin ruveta tislaamaan rypäleistä tehtyä viinimäskiä, jolloin syntyivät konjakki ja armanjakki. Viinitisleitä kutsuttiin Saksassa nimellä Branntwein, paloviini, josta tulee termi brandy. Vasta 1500-luvulla syntyi hollantilaisten oma tuote ”elämän vesi”, josta britit myöhemmin tekivät ginin.

Vielä keskiajalla väkijuomat olivat huonosti tislattuja ja muistuttivat enimmäkseen nykyisiä pontikoita tai paloviinoja. Käyttötarkoitus oli varmasti pitkään lääkinnällinen ainakin virallisesti. Viinan pahaa makua pyrittiin peittämään voimakkailla yrteillä. Thomas Sydenham kehitti 1660-luvulla vielä 1800-luvulla yleisesti myös lapsille tarjotun laudanumi-nimisen lääkkeen, joka oli alkoholin ja oopiumin sekoitus. Pian huomattiin, että kyseinen lääke aiheutti riippuvuutta ja muita sivuvaikutuksia, ja kun keksittiin uusia lääkeaineita, joiden sivuvaikutukset olivat vähäisempiä, kyseinen lääke kiellettiin.

Vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkoholi vaikuttaa keskushermostoon lamauttavasti aiheuttaen humalan. Uusien tutkimusten mukaan alkoholi ei tuhoa aivosoluja kuten yleisesti luullaan, vaan lamauttaa niiden toiminnan.[3]

Alkoholijuomien kemia ja toksikologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erilaisia alkoholeja

Etanoli (C2H5OH) on alkoholijuomien sisältämä alkoholi. Alkoholijuomien etanoli tuotetaan aina hiivan aiheuttamalla käymisellä eli fermentoinnilla. Fermentointireaktio on hiivan aineenvaihdunnan osa, jolla hiiva tuottaa energiaa. Etanolikäymisessä hiiva pidetään hapettomissa olosuhteissa, jolloin sen aineenvaihdunta ei pysty hapettamaan sokereita loppuun asti, vaan syntyy ylimäärä etanolia. Etanolikäymisen toinen hajoamistuote on hiilidioksidi, joka luonnostaan hiilihapottaa alkoholijuoman, jos sitä ei päästetä poistumaan. Teollisessa mittakaavassa hiilihapottaminen tehdään kuitenkin erikseen.

Yli 50-prosenttiset alkoholijuomat ovat jo huoneenlämmössä palavia nesteitä. Korkeammassa lämpötilassa laimeampienkin alkoholijuomien höyryt ovat syttyviä, mitä käytetään esimerkiksi flambeeraukseen.

Kemiassa ”alkoholi” tarkoittaa mitä tahansa yhdistettä, jossa tyydyttyneessä hiilessä on hydroksyyliryhmä (RC-OH). Ruuissa tai juomissa esiintyy myös muitakin alkoholeja kuin etanolia, kuten glyserolia tai propyleeniglykolia, mutta ne eivät tee juomasta ”alkoholijuomaa”. Polyalkoholit kuten glyseroli, ksylitoli tai sokerit käyttäytyvät elimistössä toisin kuin yksinkertaiset alkoholit. Muut yksinkertaiset alkoholit kuten metanoli, propanolit tai butanolit ovat myös kemiallisesti alkoholeja, mutta ne ovat tappavan myrkyllisiä eikä niitä saa juoda. Alkoholit muuttuvat aineenvaihdunnassa vastaaviksi aldehydeiksi ja edelleen karboksyylihapoiksi, jotka aiheuttavat myrkytyksen ja asidoosin. Muiden kuin etanolin tapauksessa nämä aldehydit ja karboksyylihapot ovat sellaisenaan tappavan myrkyllisiä. Etanoliin sen sijaan yleensä kuollaan erittäin suuren annoksen aiheuttaman lamaannuksen tai alkoholismin haittavaikutusten takia.

Ihmisen elimistö pystyy polttamaan etanolin energiaa tuottavana ravintoaineena. Maksassa sijaitsevat entsyymit hapettavat etanolin ensin asetaldehydiksi ja sitten etikkahapoksi. Etikkahapon hajottaminen alkaa sillä, että se (tai sen asetyyliosa, CH3CO-) kytkeytyy koentsyymi-A:han transesteröitymällä asetyylikoentsyymi-A:ksi. Asetyyli-koentsyymi-A vie asetyylin sitruunahappokiertoon, joka tuottaa energiaa hapettamalla asetyylin hiilidioksidiksi. Asetyylikoentsyymi-A käy myös esim. kolesterolin biosynteesiin. Asetyylikoentsyymi-A on etanolin, rasvojen ja sokereiden polttamiselle yhteinen välituote ja glykolyysin eli glukoosin hajottamisen lopputuote.

Muihin alkoholeihin verrattuna etanoli on vain lievästi myrkyllinen. Pienin tunnettu tappava annos on ollut 1 400 mg/kg. Etanoli muistuttaa kemiallisesti vettä niin paljon, että se leviää kaikkeen kehossa olevaan veteen. Naisilla, nuorilla ja kevytrakenteisilla henkilöillä on riski juoda vahingossa liikaa etanolia kerralla, koska kehossa on vähemmän vettä. Etanolin havaittavat vaikutukset alkavat 0,22 promillesta. Riippuen valtiosta, 0,0–1,0 promillea veressä on määritelty humalatilaksi, jossa ei saa esimerkiksi ajaa autoa.

Etanoli vaikuttaa useisiin reseptoreihin hermostossa, kuitenkin erityisesti GABA-, eli gamma-aminobutyraatti -reseptoriin. Muita tähän reseptoriin vaikuttavia aineita ovat gammahydroksivoihappo (GHB), barbituraatit ja bentsodiatsepiinit.

Suuret alkoholiannokset ovat hengenvaarallisia. Tyypillisiä alkoholimyrkytyksen oireita ovat oksentelu, elimistön kuivuminen, hengitysvaikeudet ja tajuttomuus. Raju kertakäyttö voi johtaa aivojen vahingoittumiseen tai aiheuttaa haimatulehduksen tai ohimeneviä dementiaoireita. Alkoholimyrkytys aiheuttaa Suomessa vuosittain yli 400 kuolemantapausta. Myös alkoholin nauttiminen yhdessä joidenkin lääkkeiden kanssa saattaa aiheuttaa hengenvaaran.[4] Yli viiden promillen humalatila on tappava lähes kaikille, mutta kokemattomalle juojalle jo alle kolme promillea voi aiheuttaa todellisen hengenvaaran.[5]

Etanolin liiallinen kertakäyttö aiheuttaa viiveellä tulevan erillisen myrkytyksen eli krapulan. Syitä tähän ovat muun muassa asetaldehydi, matala verensokeri, vedenhukka ja juomien epäpuhtautena esiintyvät muut alkoholit.

Käytön haitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juopuneita ihmisiä englantilaisen William Hogarthin maalauksessa Gin Lane.

Alkoholi on suurina annoksina tai usein nautittuna selvästi terveydelle haitallista. Kohtuullinen alkoholinkäyttö (1–3 annosta päivässä kuitenkin yksilölliset erot kuten ikä ja sukupuoli huomioiden) ei Yhdysvaltain ravitsemussuositukset laativien erikoislääkärien mukaan todennäköisesti aiheuta riskiryhmien ulkopuolisille ihmisille terveydellisiä haittoja ja saattaa tuoda eräitä terveyshyötyjä[6]. 2016 julkaistussa 87:n tutkimuksen katsauksessa kohtuukäytön myönteisiä terveysvaikutuksia tukeneet tutkimukset osoittautuivat laadullisesti epäkelvoiksi.[7] Esimerkiksi vertailuksi valikoitui terveydellisistä syistä alkoholia käyttämättömiä.[7] Laajan kanadalaistutkimuksen vuodelta 2009 mukaan jo yksi alkoholiannos päivässä voi lisätä miesten riskiä sairastua useisiin syöpiin, kuten ruokatorven-, haima-, maksa-, suoli- ja eturauhassyöpiin[8].

Alkoholin jatkuva, runsas käyttö aiheuttaa lukuisia terveyshaittoja.[9] Myös suurten annosten satunnainen juominen kerralla on haitallista. Suuria annoksia kerralla juovilla on suurentunut riski kuolla sydänkohtaukseen ja aivohalvaukseen sekä normaalia enemmän masennusoireita. Suuri kerta-annos on miehellä kuusi ravintola-annosta ja naisella neljä.[10] Runsas alkoholin pitkäaikaiskäyttö surkastuttaa aivoja ja heikentää älyllisiä toimintoja sekä altistaa sydänlihavauriolle, maksakirroosille ja vartalolihasten rappeutumiselle[11].

Alkoholi voi myös vähentää testosteronin tuotantoa, joten testosteronivajeen eräs hoitomuoto on juomisen vähentäminen.[12]

Alkoholin haitat yhteiskunnassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkoholista johtuvat kuolemat ovat olleet suurin yksittäinen miesten kuolinsyy vuodesta 2005 lähtien ja naisilla vain rintasyöpä on yleisempi kuoleman aiheuttaja. Suuri alkoholinkulutus ja siitä seuraavat lääketieteelliset ja sosiaaliset ongelmat aiheuttavat voimakasta rasitusta terveydenhuollolle. Vuonna 2005 alkoholin suurkulutuksen aiheuttamat välittömät haitat Suomessa olivat arvioiden mukaan 640–850 miljoonaa euroa.[13]

Vuodessa arvioidaan alkoholin vuoksi menetettävän Suomessa noin viisi miljoonaa työpäivää eli 2,5 työpäivää palkansaajaa kohden. Alkoholihaitat heikentävät työterveyttä, työkykyä, työturvallisuutta ja työn tuottavuutta. Juomaputkien ja alkoholisairauksien aiheuttamat työstä poissaolot johtavat pitkittyessään ennenaikaiseen eläkkeelle siirtymiseen. Näin menetetään arvokasta osaamista ja kokemusta työelämän kaikilla tasoilla.[14]

Alkoholi voimistaa egoa, lisää aggressiivisuutta ja aiheuttaa uhkarohkeutta, josta seuraa kohonnut onnettomuusalttius. Seitsemän kymmenestä Suomessa tehdystä väkivaltarikoksista on tehty alkoholin vaikutuksen alaisena. Sosiologit ovat havainneet korrelaation käytetyn alkoholin määrän ja väkivaltatapausten kasvun välillä. Alkoholin väärinkäyttö myös tuhoaa monien lapsien lapsuuden epäsuorasti vanhempien alkoholismin kautta, ja aiheuttaa monia muita sosiaalisia ongelmia kuten ongelmia avioliitoissa ja muissa ihmissuhteissa. Suurimpia alkoholin aiheuttamia yksittäisiä ongelmia on rattijuopumus.

Maailmassa alkoholi on keskimäärin syy kuuteen prosenttiin kaikista kuolemista. Venäjällä alkoholi aiheuttaa joka neljännen kuolemantapauksen.[15]

Alkoholi ja muisti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkoholista on laajalti levinnyt myytti, että jo yksittäinen kertakänni tappaisi aivosoluja. Kyseessä on kuitenkin myytti, eikä tämä pidä paikkaansa.[16]

Alkoholi ei nykytietämyksen mukaan aiheuta yksittäisillä juomakerroilla pysyviä haittoja muistille, vaikka muisti menisikin tilapäisesti. Vasta pitkäaikainen ja rankka alkoholin käyttö saa aikaan pysyvämpiä muutoksia aivoissa. Kuitenkin myös alkoholistien aivot palaavat valtaosin normaaleiksi raitistumisen jälkeen.[16]

Alkoholi ja syöpä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Alkoholi ja syöpä

Etanoli on luokiteltu tunnetuksi karsinogeeniksi. WHO:n Kansainvälisen Syöpäjärjestön mukaan etanoli kuuluu luokkaan I: Tunnettu Karsinogeeni ja Yhdysvaltain kansallisen toksikologiaohjelman mukaan luokkaan ”Tiedetään karsinogeeniseksi”.[17]

On osoitettu, että alkoholi kasvattaa ainakin suu-, kurkku-, nielu-, suolisto-, ruokatorvi- sekä rintasyöpien riskiä.[18] Lisäksi alkoholin runsas ja pitkäaikainen nauttiminen saattaa aiheuttaa maksakirroosia, joka puolestaan kasvattaa huomattavasti maksasyöpään sairastumisen riskiä. Alkoholinkäyttö altistaa maksasairauksien lisäksi muun muassa krooniselle haimatulehdukselle, joka on haimasyövän riskitekijä.[19] Kansainvälisen syöpätutkimusjärjestön (IARC) raportin mukaan muutama tuoppi päivässä nostaa kaksin-kolminkertaiseksi riskin sairastua suuontelon, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpiin täysin raittiisiin verrattuna.[20]

Alkoholin käytön yhteyttä keuhkosyövän syntyyn on tutkittu, mutta yhdysvaltalaisen syöpäjärjestön teettämässä tutkimuksessa kasvaneesta riskistä ei saatu viitteitä.[21] Jotkut tutkimukset väittävät toista, mutta useimmat tutkijat uskovat mahdollisen yhteyden johtuvan siitä, että alkoholin käyttäjät myös tupakoivat muita yleisemmin.[22] Juomisen vaikutus eturauhassyövän riskiin ei ole huomattava.[23] Myöskään leukemian syntyyn alkoholin kulutuksella ei tiedetä olevan osuutta.[24]

Alkoholijuomista olut ja väkevät kasvattavat paksusuolen syövän riskiä. Niillä, jotka juovat viikoittain yli kahdeksan annosta näitä juomia, on 2,5-kertainen riski saada suolisyöpä tai sen esiaste. Viini sen sijaan pikemminkin suojaa suolisyövältä.[25]

On arvioitu, että alkoholia juovilla ja tupakoivilla henkilöillä on noin 10–100-kertainen riski sairastua johonkin syöpätautiin kuin niillä, jotka eivät tee kumpaakaan.[18] Vähäinenkin alkoholin käyttö kasvattaa naisten rintasyöpäriskiä jonkin verran. Uuden laajan kanadalaistutkimuksen mukaan jo yksi alkoholiannos päivässä voi lisätä miesten riskiä sairastua useisiin syöpiin[8].

Kohtuullisissa rajoissa pidetyllä alkoholin käytöllä on harvemmin myös edullisia terveysvaikutuksia: laajan ruotsalaistutkimuksen mukaan tämä alentaa naisten riskiä sairastua munuaissyöpään.[26] Alkoholinkäyttö alentaa niin ikään non-Hodgkinin lymfooman riskiä.[27]

Kohtuukäytön vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oktoberfest on Saksassa vuosittain järjestettävä olutfestivaali.

Holmes ym. (BMJ, 2014) päättelivät 260 000 ihmisen aineistoon perustuvassa tutkimuksessaan, että vähän alkoholia käyttävän sepelvaltimotautiriski pienenee, jos tämä vähentää käyttöä entisestään. Tutkimusta johtaneen professori Juan Casasin mukaan tämä tarkoittaa, että alkoholia pitäisi juoda mahdollisimman vähän. THL:n Kari Kuulasmaa kuitenkin arvioi, että tästä ei ole vielä täyttä varmuutta, vaikka myöntääkin, että vähäisen alkoholinkäytön aiemmin väitetyille terveyshyödyille ei ole aiemminkaan pystytty osoittamaan syy-yhteyttä.[28][29][30]

Vaikka alkoholin on selkeästi osoitettu lisäävän maksakirroosia, loukkaantumisia ja monia syöpiä, kohtuullisen alkoholinkulutuksen vaikutukset sydän- ja verisuonisairauksiin olivat olleet epäselviä.[30] Väestötutkimuksissa havaittu korrelaatio saattoi johtua kohtuukäyttäjien elämäntavoista tai sosiaalisista tekijöistä.[30] Lisäksi jotkut joutuvat olemaan juomatta sairautensa vuoksi, mikä sekin vääristää tuloksia.[29] Koska satunnaiskokeita ei ole, Holmes ym. vertasivat tutkimuksessaan juomista vähentävän geenialleelin kantajia muihin.[30] Näin tulos ei myöskään riippunut siitä, miten rehellisesti ihmiset raportoivat juomisestaan.[29]

Kohtuullisella alkoholin kulutuksella (1–3 annosta päivässä, kuitenkin yksilölliset erot kuten ikä ja sukupuoli huomioiden) on aiemmin monissa tutkimuksissa todettu olevan terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia[31]. Tutkimuksissa on pyritty sulkemaan pois muut vaikuttavat tekijät siten, että henkilöiden väliset erot johtuisivat nimenomaan alkoholin käytöstä. Lisäksi monet laskevat alkoholin hyötyihin sen rentouttavan ja sosiaalisuutta lisäävän vaikutuksen. Toisaalta toiset tutkimukset viittaavat siihen ettei hyötyjä ole[32] tai että ne voivat olla haittoja pienemmät[33]. Terveydenhuollon ja ravitsemuksen asiantuntijat käyvät asiasta keskustelua, mutta ovat yksimielisiä suurten annosten haitallisuudesta varoittamisen tärkeydestä[6].

Muutamat tutkimukset viittaavat siihen, että alkoholijuomia nauttivilla on alentunut riski sairastua Hodgkinin lymfoomaan.[34] Essentiaalisesta vapinasta kärsivillä alkoholi usein lievittää vapinaa jo vähäisellä käytöllä. Krapula kuitenkin voimistaa sairauteen liittyvää vapinaa.[35]

Vuonna 2005 Yhdysvalloissa uudistettiin kansalliset ravitsemussuositukset. Osana uudistuksen valmistelua valtiollinen alkoholin väärinkäytön ja alkoholismin tutkimuskeskus NIAAA teki laajan kartoituksen siihen mennessä kertyneestä tutkimustiedosta kohtuullisen alkoholinkäytön terveysvaikutuksista[6]. Selvityksen laati 17 alkoholin vaikutuksiin perehtynyttä eri alojen erikoislääkäriä, sen tarkastivat NIAAA:n tieteellisen neuvoston jäsenet Texasin yliopistosta, Indianan yliopistosta ja Howardin yliopistosta sekä 11 ulkopuolista tarkastajaa eri yliopistoista, sairaaloista ja tutkimuskeskuksista. Selvitystä varten käytiin läpi siihen mennessä kertynyt tieteellinen tieto kohtuullisen alkoholinkäytön vaikutuksista.

Selvityksen mukaan yksittäisiä tutkimustuloksia mitä moninaisimmista vaikutuksista on runsaasti. Tulosten lopullisuutta rajoittaa kuitenkin vaikutusten vähäisyys pienten annosten kohdalla ja siten vaikea erotettavuus muiden tekijöiden aiheuttamista vaikutuksista.

Lisäksi tutkijat korostivat yksilöllisten tekijöiden merkitystä ja muistuttivat ettei koko väestölle voida määrittää yhteistä hyödyllisten tai haitallisen alkoholinkäytön tasoa. Tähän mennessä kertyneiden tutkimustulosten perusteella johtopäätöksissä tehtiin kohtuullisesta alkoholinkäytöstä kuitenkin seuraavat merkittävät huomiot:

 • Raskaana olevilla naisilla jo 1–6 viinilasia viikossa näyttäisi alentavan lapsen älykkyyttä[36] ja runsaampi määrä on yleinen kehitysvammaisuuden syy (esim. FAS). Sikiön iälläkin on vaikutusta haittoihin.
 • Imettävillä äideillä pysyviä vaikutuksia lapsissa ei ole todettu, mutta riittävää aikaväliä alkoholiannoksen nauttimisen ja imettämisen välillä suositellaan.

Muulla väestöllä:

 • 2 alkoholiannosta päivässä miehillä ja 1 naisilla ei todennäköisesti aiheuta terveyshaittoja.
 • Alhaisin kuolleisuus yleisesti ottaen ilmenee 1–2 alkoholiannosta päivässä juovilla.
 • Kohtuullinen alkoholinkäyttö näyttäisi suojaavan sydän- ja verisuonitaudeilta.
 • Diabeteksen ja aineenvaihduntahäiriöiden todennäköisyys saattaa olla pienempi alkoholin kohtuukäyttäjillä.
 • Kohtuullinen alkoholinkäyttö saattaa ehkäistä vaskulaarista dementiaa.
 • Vähäinenkin alkoholinkäyttö saattaa lisätä rintasyövän riskiä.

NIAAA:n raportissa asiaa ei mainita erikseen, mutta professori Jussi Kauhanen esitti vuonna 2007 Iltalehden haastattelussa, että kohtuullisen alkoholinkäytön dementiaa ehkäisevä vaikutus alkaisi vasta keski-iässä[37].

Raskaus ja alkoholi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raskaana olevilla naisilla jo 1–6 viinilasia viikossa alentaa lapsen älykkyyttä pari yksikköä (p = 0,00002).[36][38][39]

Alkoholinkäyttö voi aiheuttaa sikiön keskushermostoon pysyvän toimintahäiriön, jonka vaikeusaste riippuu alkoholialtistuksen määrästä, altistuskertojen huippupitoisuuksista sekä altistuksen kestosta suhteessa raskauden kestoon.

Keskushermoston toimintahäiriö vaihtelee kehitysvammaisuudesta lieviin oppimisvaikeuksiin, joista merkittävämmät ovat tarkkaavaisuushäiriö ja matemaattiset erityisvaikeudet. Erilaisia oireita vaikeasta fetaalialkoholisyndroomasta lähes normaaliin lapsiin. FAS-oireisiin kuuluvat kasvun viivästymä, keskushermoston toimintahäiriö, tyypilliset kasvonpiirteet ja erilaiset epämuodostumat. Lievemmissä tapauksissa puhutaan FAE (fetal alcohol defects) -diagnoosista.

Äidin runsas raskaudenaikainen alkoholinkulutus saattaa aiheuttaa lapselle pahimmillaan synnynnäisen kuurosokeuden.[40] Lisäksi erilaisten kehitysvammojen riski kasvaa.

Imetys ja alkoholi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkoholi poistuu rintamaidosta samaa vauhtia kuin verestä. THL:n mukaan satunnaisesti aterialla juotu viinilasillinen ei estä imetystä. Toisaalta asiasta on hyvin vähän tutkimusta ja pienetkin alkoholimäärät voivat olla haitallisia tai muuttaa maidon tuoksua niin, että vauva ei halua imeä.[41]

NHS arvioi, että 1–2 lasillista kerran pari viikossa ei olisi ongelma, mutta sanoo, että voi silti olla hyvä odottaa pari tuntia lasillisen jälkeen ennen imetystä tai pumpata maitoa vauvalle valmiiksi [tuttipulloon] ennen kuin juo alkoholia.[42]

Alkoholin haitat verrattuna huumeiden haittoihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetussa lääketieteellisessä lehdessä, Lancetissä, julkaistun tutkimuksen mukaan haitallisin päihde tai huume Iso-Britanniassa on alkoholi, sitten heroiini, crack, metamfetamiini, kokaiini, tupakka, amfetamiini, kannabis, GHB, bentsodiatsepaami. Muun muassa anaboliset steroidit, ekstaasi, LSD ja sienet olivat selvästi edellisiä vähemmän haitallisia. Huumeista vain heroiini, crack ja metamfetamiini ovat alkoholiakin haitallisempia käyttäjälle itselleen. Tulokset olivat melko riippumattomia siitä, miten eri haittavaikutuksia painotettiin.[43][44]

Kohtuukäyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käytön määrää mitataan standardoituina annoksina. Alkoholiannoksella tarkoitetaan määrää, joka sisältää alkoholia 12 grammaa. Yksi annos on esimerkiksi 0,33 l keskiolutta tai siideriä, 12 cl mietoa viiniä, 8 cl väkevää viiniä tai 4 cl viinaa (40 %).[45]

Alkoholinkäyttö, josta ei ole todennäköisesti riskiä terveelle 18–65-vuotiaalle henkilölle, on miehillä 0–2 annosta ja naisilla 0–1 annosta käyttökertaa kohden.

Kohtalaisen riskin taso on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Tällä tasolla maksan kunnosta kertovat GT-arvot nousevat.

Korkean riskin taso on miehillä 23–24 annosta viikossa tai noin 3 annosta säännöllisesti päivittäin ja naisilla 12–16 annosta viikossa tai noin 2 annosta säännöllisesti päivittäin. Tällä tasolla sairastavuus lisääntyy ja kuolleisuusriski suurentuu merkittävästi.

Viikoittainen runsas kertajuominen, eli miehillä 6-7 annosta ja naisilla 5-6 annosta kerralla, tai toistuva humalahakuinen juominen suurentaa merkittävästi tapaturmariskiä.[46][47]

Yli 65-vuotiaille riskikäytön raja on 7 annosta viikossa ja kertakäytön maksimi 2 annosta.[48][49]

Suurkuluttajaksi katsotaan henkilö, joka juo säännöllisesti yli korkean riskin tason.[50] Edellä mainitut riskirajat eivät ole turvarajoja. Riskirajaan vaikuttaa myös raskaus ja monet lääkitykset.

Riippuvuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Alkoholismi

Alkoholi saattaa aiheuttaa voimakkaan, vaikeudeltaan opiaattiriippuvuutta vastaavan fyysisen ja psyykkisen riippuvuuden. Alkoholin vieroitusoireet voivat kuitenkin olla jopa hengenvaaralliset, toisin kuin nikotiinin ja opiaattien. Riippuvuus kehittyy suhteellisen hitaasti verrattuna tupakkaan ja opiaatteihin. Alkoholiriippuvaisella alkoholin nauttimisen lopettaminen pitkään jatkuneen käytön jälkeen voi johtaa juoppohulluuteen. Riippuvuutta hoidetaan A-klinikoilla ja juomattomuuden tueksi määrätään usein alkoholin vieroitusoireita vähentävää diatsepaamia. Alkoholin juomisen ehkäisemiseksi lääkäri saattaa määrätä antabusta.

Alkoholismi on päihderiippuvuus, jossa alkoholisti ei pysty hallitsemaan alkoholinkäyttöään vaan juo suuria määriä alkoholia, erityisesti huolimatta työ- tai muista velvollisuuksista. Hoitamattomina vieroitusoireet (kuten delirium tremens) ovat hengenvaarallisia. Alkoholismin haittavaikutuksiin kuuluu vakavia ajattelu- ja havaintotoimintojen häiriöitä, henkistä taantumista, psykooseja (kuten delirium tremens, alkoholihallusinoosi ja alkoholiparanoia), ravitsemushäiriöitä, diabetes, kihti, sydän- ja verenkiertosairauksia, alkoholimaksasairaus (rasvamaksa, alkoholihepatiitti, maksakirroosi), epilepsiaa ja aivosairauksia ja -häiriöitä ja aivovaurioita kuten Korsakovin syndrooma (Wernicke-Korsakoff's syndrome, WKS). Joka kolmannelle alkoholistille kehittyy pikkuaivoatrofia (ataksia), ja 10–80 prosenttia suurkuluttajista saa alkoholipolyneuropatian[51]. Erään tutkimuksen mukaan alkoholi nostaa psykoosin riskiä miehillä 800 % ja naisilla 300 %.[52] Muita erityisiä haittoja ovat ääreishermosto-, ja lihassairaudet, närästys ja ylävatsan, mahalaukun ja suoliston sairaudet, kuten mahahaava, krooninen haimatulehdus, sydämen vajaatoiminta, rytmihäiriöt sekä sydänperäiset äkkikuolemat, kohonnut verenpaine, impotenssi, kivesten surkastuminen ja hedelmättömyys, osteoporoosi (luukato) molemmilla sukupuolilla ja anemia. Miehillä esiintyy rintarauhasten suurentumista ja naisilla munasarjojen toimintahäiriöitä, kuukautishäiriöitä ja hedelmättömyyttä. Alkoholisteissa esiintyy useammin vakavia tulehdussairauksia kuten verenmyrkytys, keuhkokuume ja tuberkuloosi.

Raittius[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Raittius

Pidättäytymistä alkoholin käytöstä kutsutaan raittiudeksi.[53] Yleisemmin raittiudella tarkoitetaan myös muiden päihteiden eli huumeiden ja tupakan käyttämisestä kieltäytymistä.

Raittiudessa voidaan määritelmästä riippuen erottaa erilaisia asteita. Absolutismi eli ehdoton raittius tarkoittaa täydellistä kieltäytymistä alkoholista. Toisaalta on myös raittiina itseään pitäviä ihmisiä, jotka nauttivat alkoholia vain niukasti tulematta siitä humalatilaan.

Lainsäädäntö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkoholijuomien ikärajoissa on vaihtelua maittain. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vasta 21-vuotias saa ostaa alkoholijuomia.[54] Alkoholin kieltolaki on ollut aiemmin mm. Suomessa ja Yhdysvalloissa ja on edelleen monissa muslimienemmistöisissä maissa ja tietyissä osin Intiaa.[55]

Maailman terveysjärjestö nosti vuonna 2009 etanolin hapetustuotteen asetaldehydin korkeimpaan luokkaan syöpävaarallisten aineiden listalla. Samassa luokassa ovat tupakka ja asbesti. Euroopan unionin lainsäädännön mukaan terveydelle vaarallisia elintarvikkeita ei saa myydä tai markkinoida. EU:n kansalainen voisi periaatteessa nostaa kanteen ja vaatia alkoholinvalmistajilta korvausta laittoman tuotteen myynnistä.[56]

Lainsäädäntö Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Suomen alkoholilaki

Alkoholin myyntiä ja käyttöä rajoitetaan lukuisin säädöksin. Alkoholin vähittäis- ja ravintolamyynti on luvanvaraista. Vuonna 1932 perustetulla Alkolla on Suomessa monopoli yli 5,5-prosenttisten alkoholijuomien vähittäismyyntiin, poikkeuksena ovat tilaviinit sekä pienpanimoiden oluet. Ennen vuotta 2018 vastaava raja oli 4,7 prosenttia, ja lisäksi miedompiakin tislattua alkoholia sisältäviä alkoholijuomia sai myydä vain Alkossa sekä pienpanimo-oluita ei saanut myydä suoramyyntinä. Alkoholimonopoleja on myös eräissä muissa maissa, kuten Ruotsissa (Systembolaget), Norjassa (Vinmonopolet) ja Islannissa (Vínbúð).

Suomessa mietojen alkoholijuomien (2,9–22 %-vol) sekä vähintään 1,2 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien juomien hankkimisen edellytyksenä on vähintään 18 vuoden ikä. Väkeviä alkoholijuomia (yli 22 %-vol) myydään Alkossa vain 20 vuotta täyttäneille.[57]. Alkoholia ei saa myydä myöskään selvästi päihtyneelle tai häiritsevästi käyttäytyvälle. Laki kieltää miedon alkoholijuoman hallussapidon alle 18-vuotiailta ja väkevän alkoholijuoman hallussapidon alle 20-vuotiailta. Myös alkoholijuoman välittäminen ikärajaa nuoremmalle on laitonta.

Alkoholijuomien anniskelu ravintolassa jaetaan sallitun juoman väkevyyden mukaan A-, B- ja C-oikeuksiin. Anniskelussa kaikkien alkoholijuomien ikäraja on 18 vuotta.[58] Anniskelupaikka voi kuitenkin itse edellyttää korkeampaa ikää. Lupa alkoholin anniskeluun C-oikeuksin varustetussa ravintolassa edellyttää tarjoilijalta anniskelupassin omistamista. A- tai B-oikeuksin varustetussa ravintoloissa tarjoilijoilta edellytetään anniskelupassin lisäksi työkokemusta tai ravintola-alan koulutus.

Eräät asiantuntijat ovat vaatineet keskioluen palauttamista Alkoon. Yli 45 prosenttia Suomessa juodusta alkoholista on olutta ja siksi sen aiheuttamat terveyshaitat ovat suuret.[59] Työikäisten kuolemista ja henkirikoksista valtaosa johtuu alkoholin käytöstä. Alkoholismi lähtee usein liikkeelle päivittäisestä keskioluen käytöstä.[60] Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Valtion taloudellinen tutkimuslaitos ovat vuonna 2011 arvioineet, että toimenpiteen seurauksena alkoholin kulutus Suomessa laskisi noin yhdeksän prosenttia ja alkoholin aiheuttamat kuolemat vähentyisivät noin 350:llä vuodessa.[59]

Lainsäädäntö maittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkoholin ostoikä maittain:
  21 vuotta (minimi)
   18 vuotta (minimi)
   17 vuotta (minimi)
  16 (minimi)
   15 (minimi)
  ei ole minimi ikärajaa
Alkoholin ostoikä maittain:
  21 vuotta (minimi ikä)
  19 vuotta (minimi ikä)
  18 vuotta (minimi ikä)
Alkoholin ostoikä maittain::
  18 vuotta (minimi ikä)
  16 vuotta (minimi ikä)
Alkoholin ostoikä maittain:
  20 vuotta (minimi ikä)
  18 vuotta (minimi ikä)
Alkoholin ostoikä maittain:
  21 vuotta (minimi ikä)
  18 vuotta (minimi ikä)
  ei minimi ikärajaa

Aasiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Osavaltot, provinssit, maakunnat De jure Listätietoa
Juomisikä Ostoikä
Afganistanin lippu Afganistan Laitonta
Bangladeshin lippu Bangladesh (Laitonta muslimeille.)[61] Alkoholia myydään ulkomaalaisille tietyissä paikoissa, vaikkakin laittomasti.
Bhutanin lippu Bhutan 18[62]
Brunein lippu Brunei 17. rajoituksin, ellei ole muslimi[63] Yli 17-vuotiaat ei-muslimit saavat tuoda maahan alkoholia, joka ei ylitä kokonaismäärää, 2 litraa viinaa ja 12 olutta, 330 ml henkilökohtaiseen käyttöön, 48 tunnin aikana. Tämä alkoholi on varastoitava ja kulutettava maahantuojan asuinpaikkaan eikä sitä saa antaa, siirtää tai myydä toiselle henkilölle. [63]
Kambodža Ei ole [64]
Kiina 18[63] otettiin käyttöön tammikuussa 2006.[65]
Hongkong 18[66] Asetusta sovelletaan vain ravintoloissa, baareissa ja klubeissa, joissa tarvitaan anniskelulupa. Yksityistä juomista ei myöskään säännellä.
Intia 18–25 (vaihtelee osavaltioittain)[63] Alkoholin kulutus on laitonta Biharin, Gujaratin ja Nagalandin osavaltioissa.[67]
Indonesia 21[68]
Iran Laitonta[63] Alkoholin kulutus on kiellettyä, mutta uskonnolliset vähemmistöt voivat ostaa pieniä alkoholimääriä saman uskonnollisen vähemmistön omistamista kaupoista.[69]
Irak Laitonta[70]
Israelin lippu Israel Ei ole 18[63] Israelin lainsäädännössä kielletään alkoholin myynti tai tarjoaminen alaikäisille, mutta se ei kieletä alaikäisiä juomasta, vaikka poliisi voi takavarikoida alaikäisten kuluttajien alkoholijuomat julkisesti.
Japani 20[63]
Jordania 18[71]
Kazakstan 21[72]
Kuwait Laitonta
Kirgisia 18[63]
Libanon 18[63] Usein pakottamaton ja maailmanlaajuisen koulujen terveystutkimuksen mukaan 40% alaikäisistä yli 13 juo alkoholia ja jopa 25% ostaa sen kaupoista.[73]
Macaon lippu Macao Ei ole [74]
Malesian lippu Malesia 21 Nostettu 18 ja 21 joulukuussa 2017.[75]
Malediivien lippu Malediivit Laitonta (paitsi turisteille, 18) Alkoholin myynti on rajoitettu matkailukohteisiin. Myynti paikallisille malediiviläisille on kielletty[76]
Mongolian lippu Mongolia 18[77]
Myanmarin lippu Myanmar Ei ole 18[78]
Nepalin lippu Nepal 18 Alkoholin kulutus ikä Nepalissa on 18 vuotta. Alhaisen kulutuksen poikkeuksia on kuitenkin uskonnollisissa seremonioissa.
Pohjois-Korean lippu Pohjois-Korea 18[79]
Omanin lippu Oman 21 Asukkaat tarvitsevat henkilökohtaisen anniskeluluvan alkoholin kulutukseen yksityisissä asunnoissaan.[80][81]
Pakistanin lippu Pakistan Laitonta(18, ei-muslimeille) [63] Ei-muslimi kansalaisilla voi olla alkoholia, jota käytetään uskonnollisten seremonioiden mukaisesti[63]
Palestiinan lippu Palestiina 16 laitonta useimmissa kaupungeissa.
Filippiinit 18[82]
Qatarin lippu Qatar Laitonta Muslimeilla on oikeus ostaa alkoholia, mutta ei yleensä oikeutta kuluttaa alkoholia. Ei-muslimit saavat ostaa ja kuluttaa alkoholia. Ainoa alkoholin oikeudellinen jakelija maassa on Qatar Distribution Company, joka sijaitsee Dohassa.
Saudi-Arabia Saudi-Arabia Laitonta Alkoholin juominen tai hallussapito on laitonta Saudi-Arabian kuningaskunnassa. Henkilöt, jotka juovat alkoholia tai joilla on alkoholia hallussa, pidätetään tulevaa oikeudenkäyntiä varten. Rangaistukset vaihtelevat raskaista sakkorangaistuksista, pitkien vankilaehtojen ja räikeiden rangaistusten välistä.
Singaporen lippu Singapore Ei ole (Yksityiset paikat, joskus vanhempien / huoltajan luvalla)
18 (Julkiset paikat, esim. Baarit ja ravintolat)
18[63] Hyötykaupoissa 18-vuotiaat ja sitä korkeammat haastatellut "haaste 18" -ohjelmassa alennetaan "haaste 21" -ohjelmaan, jonka jälkeen lisenssit kumotaan, kun he tekevät 18 vuotta ja sitä korkeammalla, jos he ovat "haaste 21". Laitonta ostaa alkoholia Singaporesta tai kuluttaa yökerhossa (päästää maistraatin luvalla alle 18-vuotiaan yökerhon). Alkoholin yksityinen käyttö sallitaan, mutta turvallisin ikä voi olla 6. Vanhemmat voivat kokeilla alkoholia milloin tahansa.
Etelä-Korea Ei ole 19[83] Alkoholin ikäraja on vuoden tammikuun 1. päivän jälkeen vuoteen 19 vuoteen.[84]
Sri Lankan lippu Sri Lanka 21[63]
Syyrian lippu Syyria 18
Taiwanin lippu Taiwan 18[85]
 • Alle 18-vuotiaiden on laitonta käyttää alkoholia.[86]
 • Vanhempien, huoltajien ja muiden alle 18-vuotiaiden hoidossa on kiellettävä alaikäisten juominen,[87] tai uhkaavat hallinnollisia sakkoja 10 000- 50 000 Uutta Taiwanin dollaria, kun tilanteet ovat vakavia.[88]
 • Ei saa toimittaa alkoholia alle 18-vuotiaille.[89]
 • Lain rikkojia on hallinnollisesti sakotettu 3 000-15 000 Uutta Taiwanin dollarin edestä.[90]
Tadžikistanin lippu Tadžikistan 18[63]
Thaimaan lippu Thaimaa 20[91] Alkoholijuomavalvontalaki vuodelta 2008 kasvatti Thaimaassa 18-20-vuotiaiden juomisikää, yksityistä juomista ei säännellä yksityisissä paikoissa.[91][92]
Turkmenistanin lippu Turkmenistan 18[63]
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 18–21 (vaihtelee emiraateittain ).[93] Ulkomaalaiset ei-muslimit jotka asuvat maassa voivat pyytää lupaa alkoholijuomien hankkimiseksi, mutta laitonta on tällaisten haltijoiden tarjoama juominen muille. Alkoholin kulutuksen ikäraja on Abu Dhabissa 18 vuotta (vaikka matkailualan ministeriö antaa hotellille mahdollisuuden tarjota alkoholia vain yli 21-vuotiaille) ja 21- vuotta Dubaissa ja Pohjois-Emiraateissa (paitsi Sharjahissa, jossa alkoholin käyttö on lainvastaista).[93]Se on rangaistava teko juoda tai olla alkoholin vaikutuksen alaisena julkisesti.[93]
Uzbekistanin lippu Uzbekistan Ei ole 20[63]
Vietnamin lippu Vietnam 18[63]
Jemen Laitonta Poikkeus on Adenin alueella, jossa se on laillista 21-vuotiaille

Afrikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Osavaltot, provinssit, maakunnat De jure Listätietoa
Juomisikä Ostoikä
Algerian lippu Algeria Ei ole [94]
Angolan lippu Angola Ei ole [94] Ei ole kansallista lainsäädäntöä, jolla kielletään alkoholin myynti alaikäisille.
Luandan maakunta: 18[95] Alkoholijuomien myynti on laitonta kaikille alle 18-vuotiaille Luandan maakunnassa. Alaikäisten on myös laitonta hankkia ja kuluttaa alkoholia Luandan maakunnassa.[95]
Botswanan lippu Botswana Ei ole [96] 18[96] Kaikkilla, joilla on anniskelulupa, on laitonta myydä tai toimittaa alkoholijuomia alle 18-vuotiaille alaikäisille. Koska laki koskee vain lisenssinhaltijoita, alaikäisillä ei ole laitonta ostaa, kuluttaa tai pitää alkoholijuomia.
Burundin lippu Burundi Ei ole [97] 18 (Ei ole jos on vanhemman tai laillisen huoltajan mukana)[97] Kaikkien, joilla on alkoholijuoma, on laitonta myydä tai toimittaa alkoholijuomia ilman huoltajaa oleville alle 18-vuotiaille alaikäisille.
Kamerun 21/18 (jos mukana on vähintään 21-vuotias henkilö)[98] Kaikkien, joilla on anniskelulupa, on laittomia, myydä tai toimittaa alkoholijuomia alle 18-vuotiaille. Laki sallii aikuiset 18-21-vuotiaat kuluttaa, ostaa alkoholijuomia, jos hän on mukana 21-vuotiaana tai sitä vanhemman kanssa. Yli 21-vuotiaat voivat ostaa tai kuluttaa alkoholia ilman huoltajaa.
Kap Verde Ei ole [99] 18[99] Kaikkien ihmisten on laitonta myydä tai toimittaa alkoholijuomia alle 18-vuotiaille alaikäisille.
Keski-Afrikan tasavalta Ei ole [94]
Komorit Ei ole [94]
Egyptin lippu Egypti 21[94]
Päiväntasaajan Guinean lippu Päiväntasaajan Guinea Ei ole [94]
Eritrean lippu Eritrea Ei ole [100] 18[100] Kaikkien ihmisten on laitonta myydä tai tarjoilla alkoholijuomia alle 18-vuotiaille alaikäisille.
Etiopia Ei ole [101] 15[101] Kaikkien ihmisten on laitonta myydä, tarjota, palvella tai sallia alkoholijuomien tarjoaminen "suurina määrinä" lapselle tai nuorelle. Rikoslaissa määritellään nuori henkilö, joka on alle 15-vuotias. Rikoslaissa kuitenkin sanotaan: "Jokainen, joka vaarantaa toisen, tarkoituksellisesti ja häikäilemättömän henkilön terveyden, hallinnoimalla tai palvelemalla tai antamalla tai sallimalla sen hallintaa tai palvelemista alaikäisille (määriteltynä alle 18-vuotiaana). Alkoholijuomat tai tällaiset alkoholijuomat tai sellaiset määrät, että niiden vahingollinen vaikutus olisi tietty tai todennäköinen, voidaan rangaista yksinkertaisella vangitsemisella enintään yhdellä vuodella ja sakko ".
Gabon Ei ole [94]
Gambia Ei ole [102][94] 17[102][94] On kiellettyä myydä, palvella tai toimittaa alkoholijuomia lapselle tai nuorelle. "Nuori" on määritelty alle 17-vuotiaaksi lapsen ja nuorten lakien, 1949 §: n 2 mukaan.
Ghana 18[103]
Guinea-Bissau Ei ole [94]
Kenia Ei ole [104] 18[104] Alkoholijuomien myynti, tarjoilu ja toimittaminen alle 18-vuotiaille on laitonta.
Lesotho 18[105] On laitonta myydä, palvella tai toimittaa alkoholijuomia alle 18-vuotiaalle alaikäiselle. Alaikäisten on myös laitonta kuluttamaa, ostamaa tai yrittää ostaa alkoholia.
Liberia Ei ole 18[94] Alkoholijuomien myynti, tarjoilu ja toimittaminen alle 18-vuotiaille on laitonta.
Libya Laitonta[106] Aiemmin Libyan rikoslain 498 artiklassa kiellettiin alkoholijuomien myynti alle 16-vuotiaille nuorille.[94]
Malawin lippu Malawi Ei ole 18[107] Alkoholijuomien myynti, tarjoilu ja toimittaminen alle 18-vuotiaille on laitonta.
Mauritiuksen lippu Mauritius Ei ole 18[108] Alkoholijuomien myynti, tarjoilu ja toimittaminen alle 18-vuotiaille on laitonta.
Marokon lippu. Marokko Ei ole [94]
Mosambikin lippu Mosambik 18[109]
Namibian lippu Namibia Ei ole 18[110] Alkoholijuomien myynti, tarjoilu ja toimittaminen alle 18-vuotiaille on laitonta.
Nigerin lippu Niger 18[94]
Nigerian lippu Nigeria 18[94]
Kongon tasavalta Ei ole 18[111]
Ruandan lippu Ruanda 18[94]
Senegalin lippu Senegal 18
Seychellien lippu Seychellit 18[94]
Somalian lippu Somalia Laitonta[112]
Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 18 Vanhempi, alaikäisen aikuisen huoltaja tai uskonnollisen sakramentin antamisesta vastaava henkilö voi joskus antaa lapselle kohtuullisen määrän alkoholia, jota alaikäinen voi käyttää kyseisen vanhemman, huoltajan tai muun huoltajan läsnäollessa ja valvonnassa.[113]
Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan 18[94]
Sudanin lippu Sudan Laitonta
Swazimaan lippu Swazimaa 18[94]
Tansanian lippu Tansania Ei ole 18[114]
Togon lippu Togo Ei ole [94]
Tunisian lippu Tunisia Ei ole [94]
Ugandan lippu Uganda Ei ole [115] 18
16 (viiniä, olutta, porteria, siideriä, perryä tai paikallista viinaa aterian yhdeydessä)[115]
Kaikki lisenssinhaltijat ovat kielletty myymään, tarjoamaan alkoholijuomia alle 18-vuotiaille. Laki antaa poikkeuksen 16-17-vuotiaille ja kuluttaa fermentoidun alkoholijuoman aterian yhteydessä osana tiloja, jotka tarjoavat aterioita, joka ei ole baari.
Länsi-Saharan lippu Länsi-Sahara Ei ole [94]
Sambian lippu Sambia 18[116] Kaikkien, joiden alkoholijuoma on lupa, on laitonta myydä, palvella tai toimittaa alkoholijuomia alle 18-vuotiaille. Ennen vuotta 2007 annettiin alkoholijuomien lupaa koskeva laki, alkoholijuomien myyntiin, tarjoiluun ja toimittamiseen sovellettava vähimmäisikä oli 14 vuotta.[117]
Zimbabwen lippu Zimbabwe Ei ole [118] 16 [118] Jokaisen ihmisen on laitonta myydä, antaa, toimittaa tai tarjota alkoholijuomia kaikille alle 16-vuotiaille lapsille lukuun ottamatta sellaisen lapsen vanhemman tai huoltajan allekirjoittaman kirjallisen todistuksen esittämistä . Poliisilla on velvollisuus takavarikoida kaikki alkoholijuomat alle 16-vuotiaita lapsilta ilman vanhempien tai laillisen huoltajan kirjallista suostumusta.

Amerikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Osavaltot, provinssit, maakunnat De jure Listätietoa
Juomisikä Ostoikä
Anguillan lippu Anguilla Ei ole[119] 18 [119] On laitonta myydä tai tarjoilla alkoholijuomia alle 18-vuotiaille. Asetuksen rikkomisesta seuraa 9 600 dollarin sakko.
Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda Ei ole 16[120] Alkoholin myynti ja jakelu alle 16-vuotiaalle on laitonta.
Argentiinan lippu Argentiina 18[121]
Bahaman lippu Bahama 18[122] Kaikkien aikuisten on laitonta myydä, tarjota tai toimittaa alkoholijuomia lapselle (määritelty alle 18-vuotiaana). Laki antaa poikkeuksen sairauden hoitamiseksi kiireellisissä tapauksissa tai lääkärin määräyksellä.
Barbadoksen lippu Barbados Ei ole 16[123] On laitonta myydä tai tarjoilla alkoholijuomia alle 16-vuotiaille. Barbadoksen tieliikenneturvallisuusyhdistyksen puheenjohtaja yrittää nostaa juomisen ikä 18 vuoteen, koska laki on usein ristiriidassa.[123]
Belizen lippu Belize 18 Ikärajaa noudatetaan harvoin. Papereita ei ole koskaan pyydetty.
Bermudan lippu Bermuda 18[124] On laitonta myydä tai tarjoilla alkoholijuomia alle 18-vuotiaalle lapselle.
Bolivian lippu Bolivia Ei ole[125] 18 [125] On laitonta myydä tai tarjoilla alkoholijuomia alle 18-vuotiaille alaikäisille. Jokaisessa alkoholijuomassa on oltava varoitusviesti pullosta tai säiliön lukemisesta: Myynti kielletty (kenelle tahansa) alle 18-vuotiaille .Liiallinen alkoholinkäyttö on terveydelle haitallista.
Brasilian lippu Brasilia Ei ole[126] 18 [126] On laitonta myydä, palvella tai toimittaa alkoholijuomia alle 18-vuotiaalle. Maaliskuun 17 päivänä 2015 annetussa presidentin laissa rikottiin lain rikkomista. Kaikkien aikuisten, jotka myyvät, tarjoavat, antavat tai toimittavat alkoholijuomia alaikäiselle, rangaistaan 2-4 vuodella, rangaistukseltaan 3 000 ja 10 000 Brasilian realin sakot sekä alkoholimyynnin tai alkoholinmyynnin liiketoiminnan harjoittamiseen.
Brittiläisten Neitsytsaarten lippu Brittiläiset Neitsytsaaret 16 On laitonta myydä tai toimittaa alkoholia alle 16-vuotiaille.
Kanada Flag of Alberta.svg Alberta
Flag of Manitoba.svg Manitoba
Flag of Quebec.svg Quebec
18[127][128][129] Albertan provinssissä ei saa tarjota eikä myydä tai sallia kenenkään henkilön tarjota tai myydä viinaa alaikäiselle lisensoiduissa tiloissa.[127] Manitobassa henkilö ei saa antaa, myydä tai toimittaa alkoholijuomia alaikäiselle. laissa säädetään poikkeuksista lääkärin, hammaslääkärin, proviisorin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen lääketieteellisiin tarkoituksiin; sakramenttisiin tarkoituksiin ja vanhempaan, holhoon, puolisoon tai yhteislakiin kuuluvalle kumppanille, jos se annetaan tai toimitetaan asuinpaikassa.[128]Quebecissä laissa kielletään alkoholijuomien myynti alle 18-vuotiaalle alaikäiselle.[129]
Flag of Ontario.svg Ontario
Flag of Saskatchewan.svg Saskatchewan
Flag of British Columbia.svg Brittiläinen Kolumbia
Flag of Newfoundland and Labrador.svg Newfoundland ja Labrador
Flag of Nova Scotia.svg Nova Scotia
Flag of New Brunswick.svg New Brunswick
Flag of Prince Edward Island.svg Prinssi Edwardin saari
Flag of the Northern Territory.svg Pohjoisterritorio
Flag of Yukon.svg Yukon
Flag of Nunavut.svg Nunavut
19
Caymansaarten lippu Caymansaaret 18 Alkoholijuomia ei saa myydä, tarjota tai toimittaa alle 18-vuotiaille. Alaikäisten on myös laitonta ostaa, yrittää ostaa tai kuluttaa alkoholijuomia. Lainvalituksen rikkomisesta määrätään 5 000 Caymansaarten dollarin suuruinen sakko, ja tuomioistuin voi määrätä luvanhaltijan tekemän rikoksen, että luvanhaltija menettää lupansa ja että kyseiselle henkilölle ei voida myöntää lisenssiä kymmenen vuotta tuomion antamispäivästä.
Chilen lippu Chile 18[63] Vähimmäisikä on 18, jotta se pääsee koteloon, joka myy alkoholijuomia. Alkoholin myynti alaikäiselle voi aiheutua sakko. On annettava tunniste pyynnöstä. Chilen yli 18-vuotiaiden asukkaiden on toimitettava aina kansalaisrekisterin ja tunnistuspalvelun antama Chilen henkilökortti.[130]
Kolumbia Ei ole 18[131] Laki kieltää alkoholin myynnin alaikäiselle (alle 18-vuotiaille). Alaikäisten ei ole laitonta ostaa, yrittää ostaa tai kuluttaa alkoholia.[131]
Costa Rican lippu Costa Rica Ei ole 18[132] Laki kieltää alkoholin myynnin alaikäiselle (alle 18-vuotiaille). Alkoholin myynti alaikäiselle rangaistaan sakko, joka vastaa kymmentä peruspalkkaa. Joka sallii alaikäisten ylläpitämisen missä tahansa laitoksessa, jonka päätavoitteena on myydä alkoholijuomia, rangaistaan viiden palkan vastaavan sakon avulla. Alaikäisten ei ole laitonta ostaa, yrittää ostaa tai kuluttaa alkoholia.[132]
Kuuba Ei ole 16[133] Laki kieltää alkoholin myynnin alaikäiselle (alle 18-vuotiaille). Alkoholin myynti alaikäiselle rangaistaan sakko, joka vastaa kymmentä peruspalkkaa. Joka sallii alaikäisten ylläpitämisen missä tahansa laitoksessa, jonka päätavoitteena on myydä alkoholijuomia, rangaistaan viiden palkan vastaavan sakon avulla. Alaikäisten ei ole laitonta ostaa, yrittää ostaa tai kuluttaa alkoholia.[133][134]
Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta Ei ole 18[135]
Ecuadorin lippu Ecuador Ei ole 18[136] Juomien myynti on laitonta myydä alle 18-vuotiaalle alaikäiselle. Laki velvoittaa laitoksia tekemään näkyvän ilmoituksen myyntipaikassa ja tarkistaa tunnistus lain noudattamisesta. Alaikäisten ei ole laitonta ostaa, yrittää ostaa tai kuluttaa alkoholia.[136]
El Salvadorin lippu El Salvador Ei ole 18[137] Alkoholijuomien myynti tai tarjoaminen on ehdottomasti kiellettyä alle 18-vuotiaalle alaikäiselle. Lain rikkomisesta määrätään 25 000 00 colónin sakot ja jos tuomion antamisen jälkeen lisenssi keskeytyy kuuden kuukauden ajan. Alaikäisille on laillista ostaa, yrittää ostaa ja kuluttaa alkoholia.[137]
Falklandinsaaret 18[138] Kaikkien aikuisten on laitonta myydä, antaa tai tarjota alkoholia alle 18-vuotiaille alle missä tahansa julkisessa paikassa tai lisensoidussa tiloissa. Vanhemmat voivat sallia lapsilleen alkoholin kulutuksen yksityisissä tiloissa. Alaikäiset, jotka kuluttavat alkoholia julkisesti, tekevät rikoksen. Lakissa säädetään poikkeuksista alaikäisten alkoholin kulutukseen valtion lääkärin määräämiseksi tai ohjaamiseksi tai pyhän yhteydenpitokunnan aikana jokaisen kristillisen nimityksen rituaalien mukaan.[138]
Grenada 18[139] On laitonta myydä, tarjoilla tai toimittaa alkoholijuomia alle 18-vuotiaille. Alaikäiset alle 18-vuotiaat ovat lailla kiellettyjä alkoholijuomien kuluttamiseksi julkisesti.[139]
Guatemala 18[140] On laitonta myydä, tarjoilla tai toimittaa alkoholijuomia alle 18-vuotiaille. Alaikäiset alle 18-vuotiaat ovat lailla kiellettyjä alkoholijuomien kuluttamiseksi julkisesti.[140]
Guyana 18/16, (koskee olutta, viiniä ja siideriä aterian yhteydessä)[141] On laitonta myydä alkoholia tai käyttää sitä alle 18-vuotiaalle. Laki on poikkeus 16 ja 17-vuotiaille nuorille, jos he kuluttavat lasillisen olutta, viiniä tai siideriä aterian yhteydessä ravintolassa. Muussa tapauksessa yrittää ostaa alkoholia tai ostaa alkoholia alaikäiseltä on rikos.[141]
Haiti Ei ole 18[142] On kiellettyä myydä tai palvella alkoholia alaikäisille 17.5.2017. Toimittajien on tarkistettava henkilöpaperit.
Honduras 18[63]
Jamaika Ei ole 18[143] On laitonta myydä tai tarjoilla alkoholijuomia lapselle (joka on määritelty alle 18-vuotiaaksi).[143]
Meksikon lippu Meksiko 18[63] Alkoholijuomien ostoa ja kulutusta koskevat vähimmäisikä määräytyvät kunkin Meksikon osavaltion mukaan. Kaikki osavaltiot ovat kuitenkin asettaneet vähimmäisikä 18 vuotta, eikä alaikäinen ole millään lailla laitonta ostaa ja kuluttaa alkoholia.
Nicaraguan lippu Nicaragua Ei ole 14 (ravintoloissa)
18 (baarit, klubit, markkinat, supermarketit, urheilu- ja virkistyskeskukset)[144]
Laki vuodelta 1980 kieltää alkoholijuomien myynnin alle 18-vuotiaille alaikäisille. Jokaisen myyntipisteen tai alkoholiin sijoittautuneen yrityksen on ilmoitettava, että alkoholin myynti alle 18-vuotiaille alaikäisille on lainvastaista. Laki kuitenkin sallii alle 14-vuotiaiden lasten ostaa ja kuluttaa alkoholia ravintolassa ilman muita rajoituksia.[144]
Panaman lippu Panama Ei ole 18[145]
Paraguayn lippu Paraguay 20[146] Alkoholijuomien myyntiä alaikäisille koskevan lain 1 §: n mukaan on laitonta palvella tai myydä alkoholia tai sallia alle 20-vuotiaiden alaikäisten kulutus. Lisäksi 2 §: n mukaan kaikilla alkoholijuomia myydävillä julkisilla laitoksilla on oltava selvästi luettavissa oleva ilmoitus myyntialueella seuraavalla tekstillä. On kiellettyä myydä alkoholijuomia alle 20-vuotiaille alaikäisille
Perun lippu Peru Ei ole 18[147]
Puerto Ricon lippu Puerto Rico 18
Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago Ei ole 18[148] Alle 18-vuotiaalle lapselle on laitonta myydä, palvella tai toimittaa alkoholijuomia. Aikuisen on myös laiton lähettää lapsi ostaa alkoholia puolesta. Lapsille ei ole laitonta ostaa tai kuluttaa alkoholia.[148]
Turks- ja Caicossaarten lippu Turks- ja Caicossaaret Ei ole 18[149] On laitonta palvella tai myydä viinaa alle kahdeksantoista vuoden ikäiselle nuorelle. Alle 16-vuotiaat nuoret eivät saa olla lisensoituja tiloja, jotka pääasiassa tarjoavat alkoholijuomia ja myyvät niitä.[149]
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
(kaikki 50 osavaltiota)
riippuen lainsäädännöstä[63] 21[63] Vuoden 1984 kansallinen vähimmäiskäyttöikälainsäädäntö pidättää tulot osavaltioista, jotka sallivat alkoholin ostamisen alle 21-vuotiaana. Ennen tämän lain voimaantuloa juomisikä vaihteli osavaltiosta toiseen. Jotkut osavaltiot eivät salli juomaveden ikäisten oleskella viinakaupoissa tai baareissa (yleensä baarin ja ravintolan välinen ero on se, että ruokaa tarjotaan vain jälkimmäisessä). Toisin kuin yleinen uskomus, koska säädös tuli voimaan, vain muutamat valtiot kieltävät alaikäiset ja nuoret aikuiset kuluttamaan alkoholia yksityisasioissa. Tammikuun 1. päivästä 2010 alkaen 15 osavaltiota ja District of Columbia kielsivät alaikäisten kulutuksen, 17 osavaltiota ei kiellä alaikäistä kulutusta, ja jäljellä olevilla 18 osavaltiolla on perheenjäsen tai sijainti poikkeuksia alaikäisten kulutuslainsäädännöstään.Liittovaltion lainsäädännössä säädetään nimenomaisesti uskonnollisista poikkeuksista. Vuodesta 2005 lähtien 31 valtiolla on perheenjäsen tai sijainnin poikkeus alaikäisen hallussapidosta. Alkoholittomia oluita monissa (mutta ei kaikissa) osavaltioissa, kuten Idahossa, Teksasissa ja Marylandissa, pidetään kuitenkin laillisina alle 21-vuotiaille. Tuomarin päätöksellä Etelä-Carolina näyttää sallivan alkoholin hallussapidon ja kulutuksen aikuisille 18-20-vuotiaille, mutta piirien tuomioistuin neuvosto on todennut toista.[150]Washingtonin ja Wisconsinin osavaltiot sallivat alkoholin käytön vanhempien läsnäollessa.Joissakin Yhdysvaltain osavaltioissa on lainsäädäntöä, jonka mukaan alle 21 vuotiaille alkoholin tarjoaminen ja hallussapito on vakava rikkomus, jonka mahdollinen rangaistus on 5 000 Yhdysvaltain dollarin sakko tai yksi vuosi vankeutta.[151]
Yhdysvaltain Neitsytsaarten lippu Yhdysvaltain Neitsytsaaret 18[152]
Uruguayn lippu Uruguay Ei ole 18[153] On laitonta palvella tai myydä viinaa alle kahdeksantoista vuoden ikäiselle nuorelle. Alle 16-vuotiaat nuoret eivät saa olla lisensoituja tiloja, jotka pääasiassa tarjoavat alkoholijuomia ja myyvät niitä.
Venezuelan lippu Venezuela Ei ole 18[154] Alkoholin myynti alle 18-vuotiaille alaikäisille on kielletty, alaikäisten kulutus ja osto ei ole lainvastaista.[154]

Euroopassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vähimmäisikäinen alkoholin ostaminen maittain:
  Minimi osto ikä 20 vuotta
  Minimi osto ikä 18 vuotta
  Minimi osto ikä 17 vuotta
  Minimi osto ikä 16 vuotta
Valtio Osavaltot, provinssit, maakunnat De jure Listätietoa
Juomisikä Ostoikä
Albanian lippu Albania 18[63]
Andorran lippu Andorra 18[155]
Armenian lippu Armenia Ei ole 18 Ei ole olemassa lakeja, joiden mukaan alkoholin myyjät voivat tunnistaa potentiaaliset alaikäiset ostajat. Henkilöllisyys-tarkastukset toteutetaan hyvin harvoin, jos koskaan
Itävalta Burgenlandin lippu. Burgenland
Ala-Itävallan lippu. Ala-Itävalta
Wienin lippu. Wien
16 [156]
Kärntenin lippu. Kärnten
Ylä-Itävallan lippu. Ylä-Itävalta
Salzburgin lippu. Salzburg
Steiermarkin lippu. Steiermark
Tirolin lippu. Tiroli
Vorarlbergin lippu. Vorarlberg
16 (olut, viini ja siideri)
18 (tislattua juomaa)
Kärnten vaatii myös nuoria pitämään veren alkoholipitoisuuden alle 0,05%.[156]
Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan Ei ole 18 On laitonta myydä tai palvella alkoholia alaikäiselle alle 18-vuotiaille.
Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä Ei ole 18 Laki kieltää alkoholin myynnin alle 18-vuotiaille. Laki kuitenkin harvoin pannaan täytäntöön.
Belgian lippu Belgia Ei ole 16 (olut, viini ja siideri)
18 (viina)
10. tammikuuta 2010 alkaen on laitonta myydä, tai tarjotaminkäänlaista tislattua alkoholia alle 18-vuotiaille tai alkoholijuomia alle 16-vuotiaille. Näin käymistilassa olleet juomat, kuten olut tai viini, ovat sallittuja yli 16. Aikaisemmin oli laitonta myydä alkoholijuomia alle 16-vuotiaille, mutta mukana aikuiset voisivat ostaa juomia niille.
Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina Ei ole 18 Alkoholin myynti alle 18-vuotiaalle alaikäiselle on rikos. Laki ei estä alaikäisiä ostamasta, yrittämästä ostaa tai kuluttamaan alkoholia.
Bulgarian lippu Bulgaria Ei ole 18 Lain mukaan on laitonta palvella tai myydä alkoholia jokaiselle alle 18-vuotiaalle lapselle. Alkoholia kuluttaville alaikäisille ei ole rajoituksia.
Kroatia Ei ole 18 Alkoholi on kiellettyä myydä tai palvella alle 18-vuotiaille. Alaikärajaa ei ole lakisääteisen alkoholin ostamiseen tai kulutukseen.
Kypros Ei ole[157] 17[157] On laitonta myydä tai palvella alkoholia alle 17-vuotiaille. Ei ole vähimmäisikäistä ostaa, yrittää ostaa tai kuluttaa alkoholia julkisesti.[157]
Tšekin lippu Tšekki Ei ole 18 On laitonta tarjota alkoholia alaikäisille[158] (rangaistava sakko tai jopa 1[159] tai 2[160] vuotta vankeutta).Kulutus ei ole lailla kielletty.[161]
Tanskan lippu Tanska Ei ole 16 (<16.5% Alkoholipitoisuus)
18 (≥16.5% Alkoholipitoisuus)
Vaikka Tanskassa alkoholin käyttöikä ei ole ikä, on olemassa lakeja, jotka estävät alaikäisiltä alkoholin ostamista:
 • Alkoholipitoisuuden hankinta alkoholiosassa on yli 16%: n alkoholipitoisuus 1,2% ja alle 16,5%.
 • Alkoholipitoisuuden yli 16,5% alkoholin ostoon myymälöissä on oltava 18-vuotias.

Perinteen mukaan nuorilla on yksityinen mahdollisuus juoda alkoholia ripin jälkeen. Tätä korttia käytetään harvoin, koska passia tai ajokorttia käytetään yleisemmin.

Sekä laillinen juomis että ostoikä Färsaarilla on 18.

Viron lippu Viro 18[162] Alkoholijuomien myynti, huolto ja toimittaminen alle 18-vuotiaille on laitonta. Poliisi voi takavarikoida jonkin lapsen hallussa olevan alkoholin.
Suomen lippu Suomi 18 (hallussapito ja osto 1,2–22% alkoholipitoisuus)
20 (hallussapito ja osto 23–80% alkoholipitoisuus)
18 (kaikissa baareissa, klubeissa ja ravintoloissa)[163]
Kaikki tärkeimmät päivittäistavarakaupan ketjut ovat ottaneet käyttöön käytäntönsä, jos asiakas näyttää alle 30[164]Myymälät voivat kieltäytyä myymästä alkoholia, jos asiakkaan mukana on alaikäinen, tai jos välityspalvelujen ostoa epäillään. Alkoholin ostaminen alaikäisen puolesta on rikos.[163][165]

Poliisi voi tutkia alaikäisiä julkisissa paikoilla takavarikoida tai tuhota hallussaan alkoholijuomat. Onnettomuuksia ilmoitetaan lailliselle holhoojalle ja sosiaalisille viranomaisille, jotka voivat puuttua lastensuojelumenettelyihin. Lisäksi 15 vuotta täytääneillä on sakon suuruus ..[166]

Yksityisesti, alkoholin tarjoamista alaikäiselle pidetään rikoksena, jos se johtaa juopuneisuuteen ja toimia voidaan pitää kokonaisuutena pidättäytyvinä ottaen huomioon alaikäisen ikä, kypsyysaste ja muut olosuhteet jos se johtaa juopumukseen ja toimia voidaan pitää kokonaisuutena pidättäytyvinä ottaen huomioon alaikäisen ikä, kypsyysaste ja muut olosuhteet[163]

Ranskan lippu Ranska Ei ole 18 Ranskalla ei ole nimenomaisesti esitetty kulutusikä,[167] mutta myydä alkoholia alaikäiselle (alle 18-vuotiaille) on lainvastaista[168] ja voidaan sakottaa 7500 euroa.[167] Tätä ikää korotettiin 16: stä 18: een vuonna 2009.[169][170]
Georgia Ei ole[171] 18[171] Georgian lainsäädännön mukaan alkoholijuomien myynti alle 18-vuotiaille on kielletty.[171]
Saksan lippu Saksa 14(oluen, viinin ja siiderin mukana)
16 (olutta, viini ja siideriä)
18 (viinaa)[172]
On laitonta myydä, palvella tai toimittaa fermentoituja alkoholijuomia (olutta, viiniä, siideriä ja kuohuviiniä) alle 16-vuotiaille. Tämä ikärajoitus kuitenkin laskee 14: een, jos alaikäisen on vanhemman tai laillisen huoltajansa mukana. Yleensä laillista palvella, myydä tai toimittaa väkeviä alkoholijuomia sisältäviä juomia, jotka sisältävät väkeviä alkoholijuomia, alle 18-vuotiaille. "Nuorten suojelua koskevan lain" rikkomuksesta voidaan määrätä enintään 50 000 euroa.
Gibraltarin lippu Gibraltar Ei ole [173] 18
16(olutta, viiniä ja siideriä)[173]
On kiellettyä myydä alkoholijuomia alle 18-vuotiaille, lukuun ottamatta seuraavia kahta poikkeusta. Lisensoitujen tilojen palveluksessa oleva vähimmäisikä on 16, jos: [173]
 • Alkoholijuoma on olut, viini tai siideri alle 15% Alkoholipitoisuus, 'tai'
 • Alkoholijuoma tarjoillaan pulloon tai valmiiksi pakattuun astiaan, joka on alle 5,5% Alkoholipitoisuus.
Kreikka Ei ole[174] 18[174] Vuonna 2008 alkoholijuomien kulutus oli kiellettyä alaikäisille julkisesti. Laki ei kuitenkaan koske yksityisiä tapahtumia tai yksityisiä tiloja..[174]
Unkarin lippu Unkari 18[63]
Islannin lippu Islanti Ei ole 20 Alaikäisten hallussapito tai alkoholin kulutus ei ole rikos, mutta alkoholin toimittaminen on alkoholia.
Irlanti Ei ole (yksityisessä asunnossa vanhempien tai huoltajien luvalla)[175] 18[175] Alaikäisten on laitonta hankkia alkoholi tai kolmas osapuoli yrittää ostaa sitä alaikäisille. On kiellettyä ostaa alkoholia kenelle tahansa ilman suostumusta, ilman lupaa heidän huoltajansa.[176]
Italia Ei ole [177][178] 18[178] Vuonna 2012 silloinen terveysministeri Renato Balduzzi ehdotti nostaa vuoteen 18 vuoteen[178]. Alkoholin myynti alle 18-vuotiaat myymälät sisältävät sakon, joka on 250-1000 euroa. Alkoholijuomien tarjoaminen alle 16-vuotiaille on rikos ja rangaistaan vankilassa enintään yhdeksi vuodeksi, jos henkilö on 16 tai 17, sitä kohdellaan rikoksena, josta sakotetaan 250 euron ja 1000 euron välillä[178] ".
Kosovon lippu Kosovo Ei ole
Latvia Ei ole[179] 18[179] On laitonta myydä tai tarjoilla alkoholijuomia alle alle 18-vuotiaille. Alkoholin kulutusta tai hallussapitoa ei ole..[179]
Liechtenstein 16 olutta, viiniä ja siideriä
18 viinaa[180]
Viiniä, oluita ja siidereitä sekä muita juotavia alkoholijuomia joskus voi ostaa 16-vuotiaana. Alkoholijuomat ja alkoholit voidaan myydä vain vähintään 18-vuotiaille[180]
Liettua 20[181] Viiniä, oluita ja siidereitä sekä muita juotavia alkoholijuomia joskus voi ostaa 16-vuotiaana. Alkoholijuomat ja alkoholit voidaan myydä vain vähintään 18-vuotiaille....[181]
Luxemburg Ei ole [182] 16[182] On lainvastaista myydä tai tarjota alkoholijuomia> 1,2% alkoholipitoisuudella kenelle tahansa alle 16-vuotiaalle. Rikkomisesta seuraa 251€ - 1000 € sakot.[182]
Makedonian lippu. Makedonia 18[183] On esitettävä henkilökortti pyynnöstä. Tietyissä pienemmissä paikoissa, kuten perheyritysten lähikaupoissa ja katukaupoissa, ei ole juurikaan lainvalvontaa siitä, kuinka vanha tai nuori osasi alkoholia. Yksityisen juomisen valvonta on vähäistä, mutta juominen baareissa saattaa vaatia tunnusta.
Maltan lippu Malta 17[184] On annettava henkilökortti pyynnöstä.
Moldovan lippu Moldova Ei ole[185] 18[185] On laitonta myydä tai tarjoilla alkoholijuomia alle 18-vuotiaille. Alaikäisten ei ole laitonta ostaa, yrittää ostaa tai kuluttaa alkoholia. Vähimmäisostoikä kasvoi 16: stä 18: een vuonna 2012.[186][185]
Montenegron lippu Montenegro 18
Alankomaiden lippu Alankomaat 18 Alkoholijuomien ostoa ja kulutusta korotettiin 16 vuodesta 18 vuoteen 2014 lähtien. Alkoholi on yleisesti saatavilla vanhempainlupaa käytettäessä. Alkoholijuomien myynti alle 18-vuotiaille on laitonta, alkoholijuomien hankkiminen muulle alle 18-vuotiaille on myös laitonta
Norjan lippu Norja Ei ole[187] 18 (<22%)
20 (≥22% Alkoholipitoisuus)[63]
Alkoholin myyminen alaikäisille tai alkoholin ostaminen on laitonta. Alaikäiset määritellään alle 18-vuotiaaksi olutta ja viiniä kohden, alle 20-vuotiaita juomia, jotka sisältävät 22% alkoholipitoisuutta tai enemmän. Alkoholin ostajia ei pidetä rikollisesti vastuussa; Sen sijaan rikos on niille, jotka myyvät sitä tai saivat sen heille.

Alkoholipitoisuutta yli 60% alkoholia ei yleensä myydä Norjassa, vaikka hallitus voi tehdä poikkeuksia tietyistä tuotteista[188]

Alaikäisten hallussa oleva alkoholi voidaan takavarikoida todisteena. Juominen julkisesti on kielletty, vaikka sitä harvoin noudatetaan virkistysalueilla.

Puolan lippu Puola Ei ole[189] 18[189] Laki alkoholinkasvatuksesta ja alkoholimyrkytyksen vastaisesta toiminnasta annetun lain 15 § [190] selkeästi todetaan, että palveluntarjoajien tai henkilöiden on oltava vähintään 18 ja todistettava henkilötodistuksella, jos he näyttävät olevan vähintään ikäisiä. Puolassa ei ole maininta kulutusikästä tässä tai muussa toiminnassa. Juominen julkisilla paikoilla, lukuun ottamatta nimettyjä juomavyöhykkeitä, on iästä riippumatta laiton.
Portugalin lippu Portugali Ei ole[191] 18[191]
Romanian lippu Romania Ei ole 18[192] Laiki 61/1991, joka on päivitetty vuonna 2008, kohdat 21-25, on laitonta palvella tai myydä alkoholia alaikäisille.
Venäjän lippu Venäjä Ei ole 18[193] Venäjällä ei ole lakia tai asetusta, joka kieltää alaikäisiltä alkoholin kulutusta, mutta alkoholin myyminen alaikäisille on kielletty liittovaltion ja muiden alueellisten lakien mukaan.
San Marinon lippu San Marino 16[194]
Serbian lippu Serbia Ei ole 16[195]
Slovakian lippu Slovakia 18[196]
Slovenian lippu Slovenia Ei ole 18[197] Lakia ei ole säädetty hallussapidosta ja kulutuksesta, mutta on laitonta myydä tai tarjota minkäänlaista alkoholia alaikäisille.
Espanjan lippu Espanja 18 Asturias oli viimeinen autonominen yhteisö Espanjassa, jossa juomisikä kasvoi 18 vuoteen (aiemmin 16) 1. toukokuuta 2015..[198]
Ruotsin lippu Ruotsi None
None (vähintään 2.25% Alkoholipitoisuus)
18 (baareissa ja ravintoloissa )
18 (2.25%–3.5% alkoholipitoisuus ruokakaupoissa
20 (Systembolagetin kaupoissa)
Monet klubit valitsevat korkeampia ikärajoja kuin 18, yleensä 20 tai 23. On laillista juoda alle 18-vuotiaita, mutta on laitonta myydä, lainata tai antaa alkoholia jollekulle tämän iän alla, ja poliisi voi hankkia alkoholin niistä, lukuun ottamatta sitä, että heitä valvotaan yksityisesti "kohtuullisesti". On laillista palvella alaikäisen henkilön alkoholia yksityisessä paikassa. [199] Syynä alempaan rajaan baareissa kuin Systembolagetin myymälöissä on se, että baarimiehillä on oikeudellinen vastuu siitä, kuinka vieraan vieraita saa.
Sveitsin lippu Sveitsi Sveitsin lippu Sveitsi (liittovaltio) Ei ole
16 (fermentoitu alkoholijuoma alle 15% alkoholipitoisuus ja alle 18% luonnonmukaiset viinit )[200]
18 (viina ) [201]
Kuka tarjoaa tai toimittaa alkoholijuomia alle 16-vuotiaalle lapselle terveydelle haitallisella määrällä, rangaistaan enintään kolmen vuoden vankeusrangaistuksella tai sakolla.[202] Kuka tahansa joka myy tai toimittaa alkoholijuomia alle 18-vuotiaalle, rangaistaan enintään 10 000 Sveitsin frangin suuruisella sakolla.[203]
Tessin-coat of arms.svg Ticino 18 Ticinon kantoni kieltää alle 18-vuotiaiden alaikäisten kaikenlaisten alkoholien myynnin ja kulutuksen. Jotkut kaupat ja supermarketit eivät saa myydä alkoholia alle 18-vuotiaille alaikäisille.
Turkin lippu Turkki 18[63]
Ukrainan lippu Ukraina 18[63]
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Englannin lippu Englanti
Walesin lippu Wales
18[204]
16 (olutta, viiniä ja siideriä ruuan yhteydessä)[204]
5 (yksityisessä käytössä)[205]
Ei ole (lääkärin valvonnassa tai hätätilanteessa)[205]
Englannin lippuWales lippu Englanti ja Wales:
 • On kiellettyä myydä, palvella, tarjota tai kuluttaa alkoholijuomia alle 18-vuotiaille lisensoiduille tiloille lukuun ottamatta seuraavia kahta poikkeusta:[204]
  • 16 tai 17 vuoden ikäiset voivat käyttää viiniä, oluita tai siideriä lisensoiduissa tiloissa tilattaessa aterian yhteydessä ja mukana aikuisen.[204]
  • Viinaa on laillista myydä jollekin muulle ikäiselle.
 • Alle 5-vuotiaiden alaikäisten on sallittua käyttää alkoholijuomia, ellei lääkärin valvonnassa tai hätätilanteessa.[205]
 • Yli 17-vuotiailla on oikeus omaan tullittomuuteensa, joka sisältää alkoholia. [206]
Skotlannin lippu Skotlanti 18
16 (olutta, viiniä tai siideriä lisensoituihin tiloihin aterian yhteydessä)[207]
Ei ole (yksityisessä tilanteessa)
Skotlannin lippu Skotlanti:
 • On kiellettyä myydä, palvella, tarjota tai kuluttaa alkoholijuomia alle 18-vuotiaana, lukuun ottamatta seuraavia kahta poikkeusta:[208]
  • 16 tai 17 vuoden ikäiset nuoret voivat kuluttaa viiniä, olutta tai siideriä lisensoiduissa tiloissa tilauksesta aterian yhteydessä.[208]
  • Viinaa on laillista myydä jollekin muulle ikäiselle.
 • Yli 17-vuotiailla on oikeus omaan tullittomuuteensa, joka sisältää alkoholia. [206]
Pohjois-Irlannin lippu Pohjois-Irlanti 18 Pohjois-Irlannin lippu Pohjois-Irlanti

On kiellettyä myydä, palvella, tarjota tai kuluttaa alkoholijuomia alle 18-vuotiaana.

Oseaniassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Osavaltot, provinssit, maakunnat De jure Listätietoa
Juomisikä Ostoikä
Amerikan Samoan lippu Amerikan Samoa 21
Australian lippu Australia 18[63] Vaihtelee osavaltion mukaan. Jotkut osavaltiot rajoittavat hallussapitoa ja kulutusta yli 18 vuoteen, ja kaikki valtiot rajoittavat ostoa yli 18 vuoteen. Joissakin osavaltioissa alaikäiset voivat käyttää alkoholia yksityisessä asunnossa, jossa on vanhempainlupa.
Fidži 18 Ikä oli 21 vuodesta 2006 vuoteen 2009, mutta laski 18 vuoteen 2009.
Guam 21
Mikronesian lippu Mikronesian liittovaltio 18[209]
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti None 18 Vähittäisikä sovelletaan sellaisiin juomiin, joiden alkoholipitoisuus on vähintään 1,15%; juomien rajoitukset eivät ole alle 1,15 prosenttia alkoholipitoisuus.[210]
Alle 18-vuotiaat voivat juoda yksityisten asuntojen tai yksityisten toimintojen ulkopuolella, jos heidän vanhempansa tai laillisen huoltajansa on mukana. Alkoholi voidaan toimittaa alaikäisille vain heidän vanhempansa tai laillisen huoltajansa avulla tai nimenomaisella suostumuksella.[211]
Pohjois-Mariaanien lippu Pohjois-Mariaanit 21[212]
Palaun lippu Palau 21[213] On laitonta myydä tai tarjoilla alkoholijuomia alle 21-vuotiaalle. Alaikäiset voivat käyttää baariinsa tai lisensoituja tiloja vain, jos he ovat vanhempien tai laillisen huoltajan mukana. Alaikäiset, jotka ostavat, kuluttavat tai yrittävät ostaa alkoholia, tekevät rikoksen. Laki antaa poikkeuksen alaikäisten alkoholin kulutukselle osana uskonnollisesti tunnustettua seremoniaa.[213]
Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea 18[214] Alaikäisen on laitonta hankkia, kuluttaa tai yrittää ostaa alkoholijuomia. Lupakirjan haltijan on huolehdittava siitä, että asiakas, jonka hän myy tai joka myy alkoholia, on vähintään 18-vuotias. Tämän lain rikkominen on sakotettu.[214]
Samoan lippu Samoa 21[215] Alle kaksikymmentäy: n vuoden ikäinen henkilö myy tai käyttää alkoholia kolmella Samoan dollarilla tai vankeusrangaistuksella yhdeksän kuukauden ajan tai molemmille, sakko ja vankeus.[216]
Salomonsaarten lippu Salomonsaaret None[216] 21[216] Alle 22-vuotiaalle henkilölle alkoholin myynti tai tarjoaminen on rangaistava 300 Salomonsaarten dollarin sakkoa tai vankeutta yhdeksän kuukauden ajan tai molemmat, sakko ja vankeus.[216]
Tokelaun lippu Tokelau 18[217]
Tongan lippu Tonga 18[218] Alkoholin myynti, tarjoaminen tai toimittaminen alaikäiselle on lainvastaista. Alaikäisten on myös laitonta ostaa, yrittää ostaa tai kuluttaa alkoholia missä tahansa julkisessa paikassa, ja tämän lain rikkominen on sakotettu jopa 1000 Tongan dollariin.[218]
Vanuatun lippu Vanuatu 18[219] On lainvastaista myydä, palvella tai toimittaa alkoholia kenelle tahansa alle 18-vuotiaalle. Lain rikkomisesta määrätään enintään 25 000 vatua tai vankeusrangaistus, joka ei ylitä kolmea kuukautta, tai molemmat, sakot ja vankeusrangaistus. Alle 18-vuotiaita, jotka ovat joutuneet kiinni hallussapidosta tai alkoholin kulutuksesta, määrätään sakko joka on jopa 10 000 vatua.[219]

Alkoholin käyttö Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkoholin kulutus Suomessa asukasta kohden 1933–2013. Huomaa keskioluen vapautumisen vaikutukset vuonna 1969.

Suomessa on ollut olut-, sima- ja paloviinaperinne. Olutta on käytetty pääasiallisena ruokajuomana, varsinkin siksi, että etanoli toimii säilöntäaineena. Pohjoiseurooppalaisen perinteen mukaan juhlissa juodaan perinteisesti paljon alkoholia kerralla. 1900-luvun alussa raittiusliike sai laajaa kannatusta, erityisesti työväenliikkeeltä ja uskonnollisilta liikkeiltä. Vuoden 1905 suurlakossa vaadittiin kieltolakia. Eduskunta hyväksyikin sen vuonna 1907, mutta keisari ei suostunut vahvistamaan lakia, ja sen vahvisti vasta Venäjän väliaikainen hallitus vuonna 1917. Kieltolaki tuli voimaan vuonna 1919 ja kumottiin vuonna 1932 kansanäänestyksellä. Kieltolain jälkeen yksinoikeus alkoholin tuontiin, vientiin, valmistukseen ja myyntiin päätettiin antaa valtion omistamalle Oy Alkoholiliike Ab:lle (nykyään Alko Oy), jolloin alkoholin valmistus ja kauppa saatiin valtion valvonnan piiriin. Alkoholin myynti Alkoista oli rajoitettua: 1970-luvulle asti kansalaisilla oli alkoholikortti, joka tarvittiin ostosten tekoon. Edelleen Alkolla on vähittäismyyntimonopoli, eikä väkeviä alkoholijuomia saa mainostaa. Valmistus- ja tuontimonopoli purettiin Euroopan unioniin liittymisen seurauksena. Alkosta erotettiin valmistus- ja tuontiyhtiö Altia, ja Alko keskittyi vähittäismyyntiin.

Aiemmin juopumus yleisellä tiellä, kadulla, julkisella paikalla, julkisessa toimituksessa tai yleisessä kokouksessa oli rangaistava teko, jolle rikoslain hyvien tapojen vastaisessa luvussa oli säädetty sakkorangaistus. Juopumuksen rangaistavuus poistettiin vuoden 1969 alusta lähtien muun alkoholilainsäädännön uudistuksen yhteydessä.[220] Sen jälkeenkin anniskelu juopumiseen asti on ollut kiellettyä. Pitkään alkoholijuomia sai myydä ravintoloissa vain ruoan kanssa, mikä saattoi käytännössä tarkoittaa voileipää. Nykyisinkin alkoholijuomaa saa anniskella asiakkaille vain yhden annoksen kerrallaan, paitsi ruokailun yhteydessä, sekä seurueelle pulloittain tai myyntipakkauksittain.[221]

Suomessa alkoholi on miesten ja naisten yleisin kuolinsyy.[222] Suomalaiset kuluttavat keskimäärin yli kymmenen litraa puhdasta alkoholia vuodessa[223]. Keskiolueksi (4,5 %) muutettuna alkoholimäärä vastaa noin 220 litraa olutta jokaista suomalaista kohden.

Nuorison alkoholinkäyttö on vähentynyt koko 2000-luvun ajan. Vuonna 2016 peruskoulun yhdeksäsluokkalaisista noin neljännes oli raittiita ja yhä harvempi (noin joka viides) joi itsensä humalaan asti. 1990-luvulla vastaavanikäisistä nuorista vain 10 prosenttia oli raittiita ja noin puolet oli ainakin kerran juonut vähintään kuusi alkoholiannosta kerralla tutkimuskyselyä edeltäneen 30 päivän aikana.[224] Alaikäisten alkoholinkäytön on havaittu olleen yleisintä 1990-luvun alussa. Sen vähenemiselle on uskottu olevan useita syitä: nykyään muun muassa vanhemmat tietävät paremmin lastensa ajanvietosta, nuorilla on enemmän harrastusmahdollisuuksia ja kauppojen ikärajavalvonta on tiukentunut.[225] Humalajuomiseen kannustavan ryhmäpaineen on tutkittu vähentyneen.[226] Myös nuorten aikuisten alkoholinkäytössä on havaittu vähenemisen merkkejä. Yleisesti opiskelijakulttuuriin on melko vahvasti liitetty voimakas alkoholinkäyttö, mutta 2000-luvulla täysraittiiden korkeakouluopiskelijoiden määrä on kaksinkertaistunut. Nykyään lähes joka kymmenes korkeakouluopiskelija on täysraitis.[227]

Vanhempien ei tule antaa nuorten juhlintaan mukaan mietoja alkoholijuomia. Kyselyn mukaan nuoret eivät itsekään hyväksy sitä, että vanhemmat ostavat tai antavat alaikäisille alkoholia. Vanhempien myös suositellaan tiedostavan, että nuorten mielestä on sopivaa mennä juhliin selvänä, toisin kuin ehkä vanhempien omassa nuoruudessa.[228]

Uskontojen kantoja alkoholinkäyttöön[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet uskonnot eivät ota kantaa alkoholinkäyttöön. Suuret Lähi-idän uskonnot ottavat kuitenkin kaikki kantaa alkoholinkäyttöön. Islam kieltää alkoholin. Juutalaisuus sallii sen ja jopa edellyttää alkoholinkäyttöä tiettyinä juhlapyhinä. Kristinuskossa asiasta on erilaisia kantoja.[229] Raamatussa itsessään on 247 viittausta alkoholiin. Näistä 40 eli 16 % suhtautuu kielteisesti alkoholiin ja myönteisesti 145 eli 59 % loppujen ollessa neutraaleja viittauksia. Myönteisistä viittauksista 59 kertoo yleisesti hyväksyttävästä alkoholin käytöstä aterioinnin aikana, 27 sanoo viinin runsauden olevan merkki Jumalan siunauksesta, 25:ssä viini kelpaa uhrilahjaksi Jumalalle itselleen, yhdeksässä viiniä annetaan lahjaksi ihmisille ja viidessä viini on positiivinen vertauskuva. Kielteisistä viittauksista 17 on varoitusta alkoholin väärinkäytöstä, 19 on esimerkkejä alkoholia väärinkäyttävistä ihmisistä, kolme kertoo alkoholin vaikutuksesta johtajien valintaan ja yksi kehottaa absolutismiin jos juominen saa kompuroimaan.[230][231]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Huttunen, Jussi: Alkoholi on maailman vaarallisin kemikaali Terveyskirjasto. 5.6.2014. Duodecim. Viitattu 7.6.2014.
 2. Vartiainen, Erkki: Uuden laillisen huumeen tuominen suomalaiseen kulttuurin toisi lisää ongelmia 21.1.2014. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viitattu 7.6.2014.
 3. Helsingin Sanomien Nyt-liite s. 5, 9.3.2007
 4. Alkoholimyrkytys Päihdelinkki 6.4.2006.
 5. http://www.kookas.fi/articles/read/2928
 6. a b c National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism: State of the Science Report on the Effects of Moderate Drinking. National Institutes of Health, Bethesda, MD, USA, 2003.
 7. a b Raittius on sittenkin terveellisempää kuin kohtuujuominen - Suomenkuvalehti.fi Suomenkuvalehti.fi. Viitattu 24.3.2016. fi-FI
 8. a b Reuters: Tutkimus: Viinapaukku päivässä voi aiheuttaa syöpää Helsingin sanomat. 21.8.2009. Viitattu 22.8.2009.
 9. Päihdelinkki: Alkoholi
 10. Helsingin Sanomat Viitattu 21.5.2010.
 11. Alkoholi tuhoaa naisten aivot nopeammin kuin miesten. 18.5.2005 Yle Tiedeuutiset / Yle Terveys http://yle.fi/vintti/yle.fi/genreportaalit/portaali-821.html?genre=terveys&osannimi=ajassa_paihteet&jutunid=4912
 12. Hyvä hormonitoiminta pitää pirteänä ja seksuaalisesti halukkaana, Helsingin Sanomat 6.8.2015.
 13. Hietala Johanna: Novel use of biomarkers and their combinations for detecting excessive drinking (Verkkojulkaisun ISBN 978-951-44-6857-5) 2007. Tampereen yliopisto. Viitattu 18.11.2008.
 14. Työyhteisössä alkoholisti? -seminaari toukokuussa Seinäjoella (Tampereen yliopiston tiedote 2.4.2007)
 15. Korteila, Maria: Venäjän talous uhkaa tukehtua viinaan Arvopaperi. 20.7.2009. Viitattu 4.9.2009.
 16. a b Kertakänni ei aivoja pilaa – pysyvät muutokset aivoissa vaativat alkoholin pitkään jatkuvaa rankkaa käyttöä HS.fi. Viitattu 1.4.2016.
 17. American Cancer Society: Known and Probable Human Carcinogens (html) Viitattu 1.12.2010. (englanniksi)
 18. a b http://www.cancer.fi/syovanehkaisy/alkoholi/
 19. http://www.cancerhelp.org.uk/help/default.asp?page=3102
 20. http://www.hs.fi/tulosta/1135227050842
 21. http://www.aim-digest.com/gateway/pages/cancer/articles/lung.htm
 22. http://www.umm.edu/patiented/articles/who_gets_lung_cancer_000072_4.htm
 23. http://www.vitacost.com/Healthnotes/Concern/Cancer-Prostate.aspx
 24. http://www.onconurse.com/factsheets/risks_leuk.html
 25. Olut ja väkevät alkoholijuomat altistavat paksu- ja peräsuolen syövälle
 26. http://www2.potsdam.edu/hansondj/InTheNews/MedicalReports/Cancer/1137001207.html
 27. http://www2.potsdam.edu/hansondj/healthissues/1109728149.html
 28. Tutkimus: Yksikin alkoholijuoma päivässä voi lisätä sydän­sairauden riskiä, Helsingin Sanomat 11.7.2014 (HS 12.7.2014 sivu A11).
 29. a b c One alcoholic drink a day could raise risk of heart disease, study finds, The Guardian , Friday 11 July 2014.
 30. a b c d Association between alcohol and cardiovascular disease: Mendelian randomisation analysis based on individual participant data, Michael V Holmes et al., BMJ 2014;349:g4164 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.g4164 (Published 10 July 2014).
 31. Prof. David J. Hanson, nettikooste yli sadan tutkimuksen tuloksista, joista tuoreimmat ovat vuodelta 2010: Alcohol and Health. Alcohol Problems and Solutions, University of New York, Potsdam, NY, USA.
 32. http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/377381.stm
 33. http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4491314.stm
 34. Risks and causes of Hodgkin's lymphoma
 35. Vapina – TherapiaFennica
 36. a b Tutkimus: Pari viinilasia viikossa raskausaikana vaikuttaa lapsen älykkyysosamäärään, Yle.fi 15.11.2012.
 37. Terveydeksi vai ei? Iltalehti 10.7.2007.
 38. Moderate drinking in pregnancy 'harms IQ', BBC News Health, 2012.
 39. Fetal Alcohol Exposure and IQ at Age 8: Evidence from a Population-Based Birth-Cohort Study, Lewis et al., PLOS One, 14.11.2012. (p = 0.00002)
 40. http://www.k12academics.com/deafblindness_causes.htm
 41. Imetys ja alkoholi, THL.fi, luettu 12.7.2014.
 42. http://www.nhs.uk/chq/pages/958.aspx?CategoryID=54&SubCategoryID=135#close
 43. Scoring drugs, Nov 2nd 2010, 12:30 by The Economist online
 44. Drug harms in the UK: a multicriteria decision analysis, Nutt et al., The Lancet, Volume 376, Issue 9752, Pages 1558 - 1565, 6 November 2010, doi:10.1016/S0140-6736(10)61462-6.
 45. Juomalaskuri Taitolaji, EHYT ry.
 46. Alkoholiongelmaisen hoito Käypä hoito -suositus 04.11.2015.
 47. Miten alkoholia kannattaa käyttää Päihdelinkki 8.12.2015.
 48. Pullontuoksuiset mummot ja ukit yleistyvät Yle 4.9.2014.
 49. Ikääntyneiden alkoholinkäytön puheeksiotto ja neuvonta. Hyviä työvälineitä ja arjen käytäntöjä terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaisille Helsingin kaupungin sosiaalivirasto 2011.
 50. Alkoholinkäytön riskirajat eivät ole samat kuin turvarajat THL, Kentällä tapahtuu 2012.
 51. Alkoholiongelmaisen hoito
 52. National Center for Biotechnology Information (NCBI) - Epidemiological analysis of alcohol and drug use as risk factors for psychotic experiences. Viitattu 30. toukokuuta 2009
 53. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
 54. Alkoholin ostamisen ikäraja herättää kiistaa Yhdysvalloissa
 55. In which countries is alcohol illegal? QuitAlcohol.com 5.2.2013.
 56. Stig, Mikko: Alkoholifirmat voivat joutua pinteeseen syöpävaaran takia Taloussanomat. 7.11.2009. Viitattu 8.11.2009.
 57. http://www.alko.fi/fi/B68EE5CEB4FDA89FC22572D400280E75?opendocument&src=2,2
 58. Tutkittua tietoa nuorten alkoholinkäytöstä – Onko nuoria suojeltava alkoholilta?
 59. a b Järjestöt tukevat Huovista alkoholilain kokonaisuudistuksessa. Asennetta, 3/2013, s. 38.
 60. Elo, Aulikki: Oikeuspsykiatri: Keskiolut Alkoon Savon sanomat. 16.3.2010. Viitattu 16.3.2010.
 61. Bangladesh Global Status Report on Alcohol 2004. World Health Organization. Viitattu 28.3.2009.
 62. Rules And Regulations For Establishment And Operation Of Industrial And Commercial Ventures In Bhutan, 1995 (PDF) Viitattu 29.4.2015.
 63. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab Minimum Legal Age Limits Viitattu 15 June 2016.
 64. Global Status Report: Alcohol Policy, Cambodia (PDF) Viitattu 20.6.2009.
 65. China bans under-age drinking, China Daily, 2006-01-06. Retrieved 2008-02-03.
 66. Law of Hong Kong, CAP 109B, Dutiable Commodities (Liquor) Regulations
 67. "States with total and phase-wise prohibition of alcohol in India", 6 April 2016. Luettu 25 April 2016. 
 68. "Tak Boleh Minum Bir Sebelum Umur 21 Tahun", CNN Indonesia. 
 69. http://www.who.int/substance_abuse/publications/policy_iran.pdf
 70. Iraq's parliament passes law banning alcohol (HTML) 23.10.2016. Viitattu 5.5.2018.
 71. Global Status Report: Alcohol Policy, Jordan (PDF) Viitattu 20.6.2009.
 72. Kazakhstan to ban public smoking & raise drinking age, KazakhstanLive (PDF) Viitattu 30.1.2011.
 73. Lebanon's underage drinking problem - Executive Magazine 14.3.2013. en-US
 74. What's the Legal Drinking Age in Asia - TripSavvy 20.12.2017. en-us
 75. Boo Su-Lyn. "Putrajaya raises legal drinking age, imposes health warnings", Malay Mail Online, 28 May 2016. Luettu 7 June 2016. 
 76. Alcohol in the Maldives MainlyMaldives.co.uk. 5 December 2013. Viitattu 7 June 2016.
 77. Global Status Report: Alcohol Policy, Mongolia
 78. Htoo Thant. "Govt rejects minimum drinking age", Myanmar Times, 14 June 2014. Luettu 7 March 2017. 
 79. Drinking Age in North Korea Viitattu 28 July 2015.
 80. Oman Foreign and Commonwealth Office. Viitattu 24 September 2016.
 81. http://www.iard.org/policy-tables/minimum-legal-age-limits/
 82. Global Status Report: Alcohol Policy, Philippines
 83. http://www.law.go.kr/법령/청소년보호법
 84. http://www.law.go.kr/법령/청소년보호법
 85. Article 2 of the Children and Youth Welfare Law (zh:兒童及少年福利法) of the Republic of China, effective since 2003-05-28 in Taiwan Area, defines children and youth as people under the age of 18.
 86. Clause 1 of Section 1 of Article 26 of the Children and Youth Welfare Law (zh:兒童及少年福利法) of the Republic of China, effective since 2003-05-28 in Taiwan Area
 87. Section 2 of Article 26 of the Children and Youth Welfare Law of the Republic of China
 88. Section 1 of Article 55 of the Children and Youth Welfare Law of the Republic of China
 89. Section 3 of Article 26 of the Children and Youth Welfare Law of the Republic of China
 90. Section 2 of Article 55 of the Children and Youth Welfare Law of the Republic of China
 91. a b Thailand Tourist Information: A Guide to Laws in Thailand Thailand Law Forum. Viitattu 8.1.2013.
 92. ต่ำกว่า 20 ปี ไม่ขายสุราให้ Thaihealth.or.th. Viitattu 28 July 2015.
 93. a b c Foreign travel advice - United Arab Emirates GOV.UK. Viitattu 26.5.2016.
 94. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v PROTECTION FROM DRUG ABUSE/ MINIMUM AGE FOR SALE OF ALCOHOL AND DRUGS: INTERNATIONAL AND REGIONAL LAWS The African Child Policy Forum. Viitattu 12 March 2018.
 95. a b Sobre o acesso de menores a espectáculos nocturnos, e o consumo e a comercialização de bebidas alcoólicas por menores Governo Provincial de Luanda. Viitattu 12 March 2018.
 96. a b Liquor Act 2008 - Section 32 Government of Botswana. Viitattu 12 March 2018.
 97. a b Code Pénal du Burundi - Aritcle 501 et 502 MINISTRE DE LA JUSTICE ET GARDE. Viitattu 12 March 2018.
 98. Law No. 2016/007 of July 12, 2016, relating to the Penal Code - Section 348 Viitattu 12 March 2018.
 99. a b Lei n.° 27/V/97 Imprensa Nacional de Cabo Verde. Viitattu 12 March 2018.
 100. a b Penal Code of Eritrea - Article 267 United Nations Office on Drugs and Crimes. Viitattu 12 March 2018.
 101. a b Criminal Code, 2004 - Article 531 & 818 WIPO. Viitattu 12 March 2018.
 102. a b Drug Control Decree and Decree No. 80 of 1996 UN Committee on the Rights of the Child (CRC). Viitattu 12 March 2018.
 103. LIQUOR LICENSING ACT - 1970 (ACT 331) - Section 15 - Young Persons to be Excluded. Ghana Legal. Viitattu 12 March 2018.
 104. a b ALCOHOLIC DRINKS CONTROL ACT - SECTION 28 National Council for Law Reporting. Viitattu 12 March 2018.
 105. LIQUOR LICENSING ACT 1998 - Section 39 Ministry of Tourism Environment and Culture. Viitattu 12 March 2018.
 106. Penal Code - Article (21) of Law No. (89) of 1974 prohibiting alcohol and establish the hudud punishment for drinking Geneva Centre for the Democratic Control of Armed Forces. Viitattu 12 March 2018.
 107. Liquor Act -Section 74 The African Child Information Hub. Viitattu 12 March 2018.
 108. Child Protection Act, 1995 Section 16 Office of the Director of Public Prosecutions. Viitattu 12 March 2018.
 109. Sanções duras para infractores do novo regulamento Domingo. Viitattu 12 March 2018.
 110. Liquor Act 6 of 1998 Viitattu 12 March 2018.
 111. LOI N° 4-2010 DU 14 JUIN 2010 Article 123 UNICEF. Viitattu 12 March 2018.
 112. Alcohol - Somalia WHO. Viitattu 29 November 2014.
 113. Department of Trade & Industry (26 April 2004). "The National Liquor Act, 59 of 2003". Government Gazette 446 (26294). Viitattu 2013-01-08. 
 114. Law of the Child Act 2009 - Section 17 Tanzania Ministry of Health, Community Development, Gender, Elderly and Children. Viitattu 12 March 2018.
 115. a b Liquor Act 1960 - Section 19 Uganda Legal Information Institute. Viitattu 12 March 2018.
 116. THE LIQUOR LICENSING ACT, 2011 - Section 36 Government of Zambia. Viitattu 12 March 2018.
 117. The Liquor Act, 1959 - Section 46
 118. a b CHILDREN’S ACT - Section 78 International Labour Organisation. Viitattu 12 March 2018.
 119. a b L075-00-Liquor Licences Act - 27. Government of Anguilla. Viitattu 18 March 2018.
 120. THE LICENSING (INTOXICATING LIQUOR) ACT - CHAPTER 249 - PART V - 24. laws.gov.ag. Viitattu 9.1.2015.
 121. Ley Nacional De Lucha Contra El Alcoholismo 31 March 1997. Viitattu 8.1.2013. Spanish
 122. CHILD PROTECTION ACT - PART VI - CARE AND PROTECTION OF CHILDREN SUPERVISION ORDERS - 62. (4) Government of the Bahamas. Viitattu 18 March 2018.
 123. a b "RAISE DRINKING AGE", BARBADOS ADVOCATE. Luettu 18 March 2018. 
 124. LIQUOR LICENCE ACT 1974 - Procuring drink for drunken person or minor 42. cada.bm. Viitattu 9.1.2015.
 125. a b L075-00-Liquor Licences Act - 27. Government of Anguilla. Viitattu 18 March 2018.
 126. a b LEI Nº 13.106, DE 17 DE MARÇO DE 2015. Art. 1o, Art. 2o Presidência da República Casa Civil. Viitattu 18 March 2018.
 127. a b GAMING AND LIQUOR ACT - Supplying liquor to minor - 75 Alberta Queen’s Printer. Viitattu 18 March 2018.
 128. a b The Liquor and Gaming Control Act - No providing liquor to minors - 62 (1) and (2) Manitoba Queen’s Printer. Viitattu 18 March 2018.
 129. a b ACT RESPECTING LIQUOR PERMITS Gouvernement du Québec. Viitattu 18 March 2018.
 130. LAW ON EXPENDITURE AND CONSUMPTION OF ALCOHOLIC BEVERAGES Viitattu 7 September 2017. Spanish
 131. a b LEY 124 DE 1994 - Artículo 1º. Secretaría Jurídica Distrital de la Alcaldía Mayor de Bogotá D.C. Viitattu 18 March 2018.
 132. a b Ley n.º 7633 - REGULACIÓN DE HORARIOS DE FUNCIONAMIENTO EN EXPENDIOS DE BEBIDAS ALCOHÓLICAS - ARTÍCULO 5.- Secretaría Jurídica Distrital de la Alcaldía Mayor de Bogotá D.C. Viitattu 18 March 2018.
 133. a b CODIGO PENAL - ARTICULO 313.1.- gacetaoficial.gob.cu. Viitattu 18 March 2018.
 134. Tragos amargos CUBAHORA. Viitattu 18 March 2018.
 135. Alcohol y menores de edad cnd.com.do. Viitattu 9.1.2015.
 136. a b REGLAMENTO GENERAL A LA LEY ORGANICA DE DEFENSA DEL CONSUMIDOR PUBLICADA EN EL SUPLEMENTO DEL REGISTRO OFICIAL No. 116 DEL 10 DE JULIO DEL 2000. - Art. 54.- b) Secretario General de la Administración Pública. Viitattu 18 March 2018.
 137. a b LEY REGULADORA DE LA PRODUCCION Y COMERCIALIZACION DEL ALCOHOL Y DE LAS BEBIDAS ALCOHOLICAS - Art. 49.- Gobierno de San Salvador. Viitattu 18 March 2018.
 138. a b [{%22name%22:%22Document%20types%22,%22value%22:%22In%20force%20Ordinances,%20In%20force%20Secondary%20Legislation%22},{%22name%22:%22Query%22},{%22name%22:%22Year%22,%22value%22:%221993%22,%22operator%22:%22AND%22},{%22name%22:%22Number%22,%22operator%22:%22AND%22},{%22name%22:%22Point%20in%20time%22,%22value%22:%2218/03/2018%22,%22operator%22:%22AND%22}#sec.4 Control of Drinking by Juveniles Ordinance 1993 - Sections 3, 4 and 5] Government of the Falkland Islands. Viitattu 18 March 2018.
 139. a b Ordenanza reguladora de determinadas actividades de ocio en el término municipal de Granada Ayuntamiento de Granada. Viitattu 9.1.2015.
 140. a b DECRETO NUMERO 90-97 - ARTICULO 50. EL CONGRESO DE LA REPUBLICA DE GUATEMALA. Viitattu 9.1.2015.
 141. a b Intoxicating Liquor Licensing Act - Section 55 EL CONGRESO DE LA REPUBLICA DE GUATEMALA. Viitattu 9.1.2015.
 142. HAITI: Interdiction de vendre de l’alcool aux mineurs informe le chef du parquet Anmwe News. Viitattu 9.1.2015.
 143. a b Child Care and Protection Act - Section 40 Government of Jamaica. Viitattu 9.1.2015.
 144. a b PROHIBICIÓN VENTA DE LICOR A MENORES DE DIECIOCHO AÑOS - Artículo 1.- Asamblea Nacional de la República de Nicaragua. Viitattu 9.1.2015.
 145. EL CONSFJO NACIONAL DE LEGISLACION DECRETA: CAPITULO PRIMERO IMPUESTOS SOBRE EXPENDIO DE BEBIDAS ALCOHOLICAS. Consejo Nacional de Legislación. Viitattu 9.1.2015.
 146. Ley N° 1.642 / 2000 - QUE PROHÍBE LA VENTA DEBEBIDAS ALCOHÓLICAS A MENORES DE EDAD Y PROHÍBE SU CONSUMO EN LA VÍA PÚBLICA portalguarani.com. Viitattu 9.1.2015.
 147. Ley No. 28681 docs.peru.justia.com. Viitattu 9.1.2015.
 148. a b Liquor Licenses Act - Section 60 Viitattu 9.1.2015.
 149. a b Liquor Licenses Act - Section 27 Viitattu 9.1.2015.
 150. Judge: State law barring underage drinking is unconstitutional 14 July 2009. Viitattu 28 July 2015.
 151. Washington State Legislature: RCW 66.44.270; Furnishing liquor to minors State of Washington. Viitattu 8.1.2013.
 152. Helpful Visitor Information for the Virgin Islands Vinow.com. Viitattu 11.8.2012.
 153. Legisladores quieren prohibir que menores de 18 consuman bebidas alcohólicas Viitattu 9.1.2015.
 154. a b REGLAMENTO DE LA LEY N° 28681, LEY QUE REGULA LA COMERCIALIZACIÓN, CONSUMO Y PUBLICIDAD DE BEBIDAS ALCOHÓLICAS - Artículo 14° Viitattu 9.1.2015.
 155. http://www.iard.org/policy-tables/minimum-legal-age-limits/
 156. a b Rauchen und Alkohol State legilations
 157. a b c "Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών" Νόμου (Κεφ. 144) businessincyprus.gov.cy. Arkistoitu 14.12.2014. Viitattu 9.1.2015.
 158. 379/2005 Sb. - o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů - Text předpisu - Portál veřejné správy Viitattu 28 July 2015.
 159. Trestní zákoník (zákon č. 40/2009 Sb.) §204
 160. Trestní zákoník (zákon č. 40/2009 Sb.) §201
 161. Lenka Krbcová: Policie: "Máme vaše dítě. Pilo." Vitalia.cz. 23 September 2010. Viitattu 28 July 2015.
 162. Alkoholiseadus Viitattu 28 July 2015.
 163. a b c Alkoholilaki 1143/1994 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ® Viitattu 28 July 2015.
 164. If you look under 30, get your ID out 12.10.2012. YLE News. Viitattu 21.4.2013.
 165. Rikoslaki 50a:1-3
 166. Laki rikesakkorikkomuksista 756/2010 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ® Viitattu 28 July 2015.
 167. a b Code de la santé publique - Article L3353-3 - Legifrance Viitattu 28 July 2015.
 168. Code de la santé publique - Article L3342-1 - Legifrance Viitattu 28 July 2015.
 169. Law passed on 23 July 2009.
 170. French Public Health Code, Art L3353-4.
 171. a b c (31 October 2008) გაფრთხილება. Viitattu 22 March 2018. 
 172. (31 October 2008) Protection of Young Persons Act, Amendment by Article 3, Act. Viitattu 13 July 2017. 
 173. a b c Lapset ja nuoret (alkoholi, tupakka, ja Gaming) Act 2006 (Gibraltar-säädökset).
 174. a b c Protection of minors ΦΕΚ A 262/2008 23.12.2008. www.nt.gr National Printing Office.
 175. a b At what age can I? en
 176. Alcohol and the law 7.3.2012. Citizensinformation.ie. Viitattu 11.8.2012.
 177. "Vietata la vendita di alcolici ai minori di anni 18: emanata la legge", asaps.it, 17 February 2013. Luettu 2015-01-09. 
 178. a b c d Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato S.p.A.: Trova Norme & Concorsi - Normativa Sanitaria Viitattu 28 July 2015.
 179. a b c "Alkoholisko dzērienu aprites likums", likumi.lv, May 1, 2004. Luettu 2015-01-09. 
 180. a b Jugendgesetz vom 19. Dezember 1979 Gesetze.li. Viitattu 20.6.2009. [vanhentunut linkki]
 181. a b "Seimas adopted amendments on reduction of alcohol consumption", Parliament of Lithuania (lrs.lt). Luettu 2017-06-01. 
 182. a b c RECUEIL DE LEGISLATION - A –– N° 237 29 décembre 2006 29.9.2006. legilux.public.lu. Viitattu 2.6.2014.
 183. Од март алкохол ќе се продава и по 19 часот inovativnost.mk. Viitattu 22 March 2018.
 184. Legal Drinking Age in Malta - Buying Alcohol from Bars - Malta Blog 29.12.2009. Malta.cc. Viitattu 11.8.2012.
 185. a b c LEGE Nr. 1100 din 30.06.2000 cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice - Art. 30 15 October 2010. lex.justice.md. Viitattu 22 March 2018.
 186. [Art.30 lit.j) în redacţia LP22 din 01.03.12, MO92/15.05.12 art.290]
 187. Proposition to Odelstinget rejecting the idea of holding minors criminally responsible for the purchase or consumption of alcohol Regjeringen.no. Viitattu 20.6.2009.
 188. Alkoholloven §8-13
 189. a b USTAWA z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. (tekst jednolity: Dz. U. 2002 r. Nr 147 poz. 1231) Viitattu 30.3.2014. Polish
 190. [http: //www.parpa.pl/download/ustawaang.pdf Laki noutajasta sinnikkyydestä ja alkoholin vastustamisesta.] Viitattu 10.7.2016. englanti
 191. a b 1 de Julho: nova legislação sobre o álcool e a vacina Prevenar em vigor Público. Viitattu 28 July 2015. Portuguese
 192. Legea nr. 61/1991 (Actualizata 2008), pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice June 2011. Viitattu 8.1.2013. Romanian
 193. Федеральный закон о государственном регулировании производства и оборота этилового спирта, алкогольной и спиртосодержащей продукции Russian Federation. Viitattu 15.6.2018.
 194. http://www.iard.org/policy-tables/minimum-legal-age-limits/
 195. Закон о јавном реду и миру, члан 21.
 196. Zákon č. 219/1996 Z. z. o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb Viitattu 20.5.2016.
 197. Zákon o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb Viitattu 9.1.2015.
 198. "Asturias raises legal drinking age from 16 to 18", ThinkSpain, 8 March 2015. Luettu 22 June 2016. 
 199. [http: //www.notisum.se/rnp/SLS/LAG/19941738.htm Alkohollag (1994: 1738)] Viitattu 28. heinäkuuta 2015.
 200. 817.02 Lebensmittel- und Gebrauchsgegenständeverordnung Art. 11 admin.ch. Viitattu 9.1.2015.
 201. 680 Bundesgesetz über die gebrannten Wasser Art. 41 IV. 1. i. admin.ch. Viitattu 9.1.2015.
 202. 311.0 Schweizerisches Strafgesetzbuch vom 21. Dezember 1937 (Stand am 1. Januar 2015) - Art. 411 Swiss Federal Council. de
 203. 680 Bundesgesetz vom 21. Juni 1932 über die gebrannten Wasser (Alkoholgesetz) - Art. 57 Swiss Federal Council. de
 204. a b c d Licensing Act 2003 section 150 Viitattu 22 October 2015.
 205. a b c Children and Young Persons Act 1933 Viitattu 28 July 2015.
 206. a b Bringing goods into the UK - 3. Arrivals from outside the EU Viitattu 17 June 2017.
 207. Alcohol and young people - GOV.UK Viitattu 10.11.2015.
 208. a b Licensing (Scotland) Act 2005 Viitattu 28 July 2015.
 209. Youth Drinking in Micronesia, Francis X. Hezel, S.J., Micronesian Counselor #06 (March, 1992)
 210. 2 Interpretation -- Sale of Liquor Act 1989 No 63 (as at 01 July 2011), Public Act -- New Zealand Legislation Online 1 July 2011. Parliamentary Counsel Office. Viitattu 8.1.2013.
 211. The law about supply to young people Alcohol.org.nz. Viitattu 30 April 2016.
 212. H. B. No. 19-141 HDI SSI cnmilaw.org. Viitattu 22 March 2018.
 213. a b Alcoholic Beverage Control Act - § 1068. Sale or distribution to minors; purchase, possession, or consumption by minors. Pacific Islands Legal Information Institute. Viitattu 22 March 2018.
 214. a b Liquor Act 1985 - Section 103 Pacific Islands Legal Information Institute. Viitattu 22 March 2018.
 215. Liquor Act 2011 - Section 14 Parliament of Samoa. Viitattu 22 March 2018.
 216. a b c d Section 72 of the Liquor Act (Ch. 144) Pacific Islands Legal Information Institute. Viitattu 22 March 2018.
 217. Crimes, Procedure and Evidence Rules 2003, s50(3).
 218. a b INTOXICATING LIQUOR ACT - Section 65 The Kingdom of Tonga, Attorney General's Office. Viitattu 22 March 2018.
 219. a b Liquor Licensing Act - Section 17 Pacific Islands Legal Information Institute. Viitattu 22 March 2018.
 220. Rikoslaki 39/1889 43 luku 6§. Laki eräiden juopumuksesta rangaistukseen tuomittujen henkilöiden armahtamisesta 678/1968
 221. Asetus alkoholijuomista ja väkiviinasta 22.12.1994/1344 24§ 1. mom
 222. Repo, Päivi: Maksakirroosia esiintyy paljon jo alle 40-vuotiailla Helsingin sanomat. 1.5.2009. Viitattu 2.5.2009.
 223. Voutilainen, Antti / Tohtori.fi: Viina tappaa yhä useammin Iltalehti. Viitattu 3.9.2009.
 224. verkkoviite|osoite=https://thl.fi/fi/-/suomalaisnuorten-paihteiden-kaytto-on-vahentynyt-ja-kayton-riskeja-pidetaan-aiempaa-pienempina%7Cnimeke=Suomalaisnuorten päihteiden käyttö on vähentynyt ja käytön riskejä pidetään aiempaa pienempinä |julkaisu=THL|päiväys=1.2.2016|viitattu=15.5.2018}}
 225. Ketkään eivät ole nuorena juoneet yhtä rajusti kuin nykyiset nelikymppiset – ”Vähän oudolta kuulostaa”, kommentoi Bruno Arikka, 14, isänsä sukupolven pämppäyskulttuuria Helsingin Sanomat. Viitattu 15.5.2018.
 226. Rämö, Matti: Rakas humala (Artikkeli pohjautuu Satu Apon, Jaana Lähteenmaan, Antti Maunun, Matti Peltosen, Mikko Salasuon ja Pekka Sulkusen haastatteluihin) Ylioppilaslehti. 27.4.2007. Helsinki: Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Viitattu 15.5.2008.
 227. verkkoviite|osoite=https://yle.fi/uutiset/3-9812483%7Cnimeke=Haalaribileiden kulta-aika on ohi – paineita kännätä on silti|julkaisu=Yle Uutiset|päiväys=3.9.2017|viitattu=15.5.2018}}
 228. EHYT ry:n kysely: Lapset eivät halua vanhemmilta juhannuskaljoja. Asennetta, 3/2013, s. 38.
 229. Keller, M. & Vaillant, G.: "Alcohol consumption", Encyclopedia Britannica, Chicago, 2011.
 230. Whitfield, Daniel: Alcohol and the Bible Viitattu 25.1.2012.
 231. Jacobs, A. J.: Raamatullinen vuosi, s. 287, Nemo, 2008.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]