Systembolaget

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Systembolagetin logo.
Systembolagetin myymälä Huddingessa.

Systembolaget (sanatarkasti suom. Järjestelmäyhtiö) on Ruotsin valtion omistama yritys, jolla on lakisääteinen monopoli yli 3,5 % alkoholia sisältävien juomien vähittäiskauppaan Ruotsissa ja joka on siten Suomen Alkoa vastaava yritys.

Systembolagetilla on yli 400 omaa myymälää ja lisäksi yli 500 asiamiestä ympäri Ruotsia. Sillä on noin 5 000 työntekijää.[1] Systembolagetin johtokunnan puheenjohtajana toimii Kenneth Bengtsson, ja sen toimitusjohtaja on Magdalena Gerger.

Viinanmyynti on ollut Ruotsissa valtion hallinnassa vuodesta 1905. Nykymuotoinen Systembolaget perustettiin vuonna 1955.[2]

Systembolagetit ovat auki pisimmillään maanantaista perjantaihin klo 10–20 ja lauantaisin 10–15. Sunnuntaisin ja pyhäpäivisin myymälät ovat kiinni. Kaikkien alkoholijuomien ostoikäraja on 20 vuotta. Alkoholittomia tuotteita myydään harkinnan mukaan myös tätä nuoremmille.

Maksuvälineinä Systembolagetissa käyvät kruunut, eurosetelit, EU-pankkikortit ja yleisimmät kansainväliset luottokortit. Henkilöllisyyden todistamiseen ikärajatarkastuksessa käyvät pohjoismaiset ajokortit, EU-henkilökortit, maahanmuuttajien LMA-passit, kaikki passit sekä ruotsalaiset SIS-merkityt henkilökortit.

Ruotsinsuomessa yrityksestä käytetään useimmiten nimitystä Systeemi, samoin kuin Suomen Alkoon viitataan Suomen systeeminä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. This is Systembolaget Systembolaget.se. Viitattu 30.7.2015. (englanniksi)
  2. Systembolagets historia Systembolaget.se. Viitattu 30.7.2015. (ruotsiksi)
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.