Mikis Theodorakis

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mikis Theodorakis
Mikis Theodorakis vuonna 2004.
Mikis Theodorakis vuonna 2004.
Syntynyt 29. heinäkuuta 1925 (ikä 89)
Chíos, Kreikka
Kansallisuus kreikkalainen
Ammatti säveltäjä, poliitikko

Mikis Theodorakis (kreik. Μίκης Θεοδωράκης; s. 29. heinäkuuta 1925 Chíos, Kreikka[1]) on kreikkalainen säveltäjä ja poliitikko, ja yksi Kreikan merkittävimmistä nykysäveltäjistä. Hän on säveltänyt musiikin muun muassa elokuviin Kerro minulle, Zorbas (1964) ja Serpico – kadun tiikeri (1973). Elokuvamusiikin lisäksi Theodorakisin tuotantoon kuuluu sinfonioita, lauluja, kamarimusiikkia, oopperoita, poliittista musiikkia ja muuta taidemusiikkia, erityisesti rebetikoa. Theororakisin musikkia ovat tulkinneet erityisesti muun muassa Maria Farantouri, Giorgos Dalaras, Nena Venetsanou, Melina Mercouri ja Jannis Parios.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän vastusti jyrkästi vuosina 1967–1974 Kreikkaa hallinnutta sotilasjunttaa, ja teki useita sitä protestoivia sävelmiä ja lauluja. Sotilashallitus kielsi Theodorakisin musiikin ja tuomitsi tämän kotiarestiin 1960-luvun lopulla. Sotilashallitus kuitenkin ilmoitti keväällä 1970 vapauttavansa hänet. Vapautusta perusteltiin Theodorakisin epävakaalla terveydentilalla. Hän sairasti tuberkuloosia ja hänen tuli päästä erikoishoitoon Ranskaan, jossa vietti aikaa maanpaossa. Hänen musiikkinsa ja laulunsa säilyivät kuitenkin edelleen kiellettyinä.[2]

Theodorakis on tunnetusti myös poliittisesti aktiivinen ja istui pitkään maansa parlamentissa vasemmiston riveissä, mutta hänet valittiin parlamenttiin syksyllä 1989 keskusta-oikeistolaisen Uuden Demokratian sitoutumattomana ehdokkaana[3].

Hän on myös säveltänyt keskitysleiri Mauthausenista kertovan neliosaisen Mauthausen-sarjan (Mauthausen Cantata). Theodorakiksen ystävä runoilija Iakovos Kambanellis oli vankina Mauthausenissa ja kirjoitti kokemuksistaan neljä runoa, jotka Theodorakis sävelsi. Theodorakis omisti sävellyksensä kaikille fasismista kärsineille ja sitä vastaan taistelleille.[4]

Theodorakis on tehnyt yhteistyötä suomalaislaulaja Arja Saijonmaan kanssa. Theodorakis kiinnitti Saijonmaan maailmankiertueensa solistiksi 1970-luvun alussa. Sen jälkeen Saijonmaa on esittänyt Theodorakisin musiikkia Pohjoismaissa. Saijonmaa kuuluu myös Canto General -oratorion kantaesittäjiin. Saijonmaa on myös kirjoittanut hänen ja Theodorakiksen yhteistyöstä kirjan Nuori alaston nainen.

Tunnustuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virallisen sivuston elämäkerta en.mikis-theodorakis.net Viitattu 21.3.2014
  2. Vuosikirja 1970, s. 52. Mikis Theodorakis vapautettu. KG Bertmark Kustannus Oy.
  3. Google-kirjat: Mikis Theodorakis - The Greek Soul (George Logothetis) books.google.com Viitattu 4.2.2015
  4. "Mauthausen" by Mikis Theodorakis mikis-theodorakis.net Viitattu 3.2.2014

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.