Call of Duty: Black Ops

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Call of Duty: Black Ops
Kansikuva
Kansikuva
Kehittäjä Treyarch
n-Space (DS-versio)
Julkaisija Activision
Jakelija Steam, Humble Store, Nintendo eShop ja Microsoft Store
Suunnittelija Corky Lehmukuhl
David Vonderhaar
Joe Chiang
Käsikirjoittaja Craig Houston
Dave Anthony
David S. Goyer
Säveltäjä Sean Murray
Pelisarja Call of Duty
Pelimoottori IW 3.0 (muunneltu)
Julkaistu
  • 9. marraskuuta 2010
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli[1]
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
PEGI: 18Virheellinen PEGI-arvo
OFLC: MA15+
OFLC: R16
BBFC: 18
VET: 15
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, Wii, Nintendo DS, OS X
Jakelumuoto Blu-ray, DVD, Steam
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Call of Duty: Black Ops on Treyarchin kehittämä ja Activisionin 9. marraskuuta 2010 julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli.[2][1]

Peli on Call of Duty -pelisarjan seitsemäs peli ja neljäs Treyarchin kehittämä peli sarjassa. Black Ops on sarjan ensimmäinen peli, joka sijoittuu kylmän sodan aikaan, kun sarjan aikaisemmat osat sijoittuvat toiseen maailmansotaan ja moderniin terrorisminvastaiseen sotaan. Pelin tapahtumapaikkoina toimivat 1960-luvun Vietnam, Laos, Kambodža, Kuuba ja Neuvostoliitto.[3]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleiskatsaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Call Of Duty: Black Ops sisältää tarinapohjaisen yksinpelin sekä verkossa pelattavan moninpelin, joissa pelaaja omaksuu roolin jalkaväkisotilaana. Pelihahmo voi kantaa samaan aikaan kahta asetta sekä kahta kranaattia ja muuta räjähdettä. Pelin ensisijaisia aseita ovat konepistoolit, rynnäkkökiväärit, haulikot sekä kone- ja tarkkuuskiväärit. Toissijaiset aseet ovat pistoolit, singot sekä erikoisaseet varsijousi ja ammusveitsi. Vihollisen voi myös tappaa lähietäisyydelta yhdellä puukoniskulla. Pelihahmo voi ottaa kolme asentoa: seisonta, kyykky ja makuuasento; jokainen asento vaikuttaa liikkuvuuteen, tarkkuuteen ja näkyvyyteen. Pelihahmo pystyy hetkellisesti juoksemaan, mutta väsyy hetken päästä. Kun pelaajan hahmo on kranaatin läheisyydessä, osoittaja ilmoittaa kranaatin sijainnin ja antaa pelaajalle tilaisuuden paeta tai heittää kranaatti takaisin. Tarkkuuskiväärillä ammuttaessa pelaaja voi pidättää hengitystä.

Yksinpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja omaksuu useiden hahmojen roolin yksinpelin kampanjassa, perspektiivien vaihtuessa läpi tarinan. Pelattavat hahmot ovat erikoisjoukkojen jäseniä, jotka suorittavat salaisia operaatioita vihollisen linjan takana. Kampanjassa etenemiseksi pelaajan on suoritettava tehtäviä. Mitään tehtävää ei joudu suorittamaan yksin, vaan apuna on aina tekoälyn ohjaamia sotilaita. Kampanjassa pelaaja pääsee lentämään helikopterilla ja ohjaamaan maassa olevaa joukkuetta läpi vihollisen kentän. Kampanjassa on useita elokuvamaisia hetkiä; yksi näistä on hidastettu laukaus Victor Charlie -tehtävän aikana, joka aktivoituu pelaajan ampuessa luodin viimeistä Vietkong-sotilasta kohti.[4][5][6]

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmista Call of Duty -sarjan peleistä tutut pelimuodot ovat myös Black Opsissa, kuten esimerkiksi Team Deathmatch, Free for All ja Domination.

Black Opsissa, kuten samassa peligenressä yleensä, moninpeli keskittyy kahden joukkueen väliseen taisteluun. Moninpelissä on yhteensä 14 kenttää sekä ladattavana sisältönä tulleet 12 kenttää.[7] Kenttien koot vaihtelevat pienestä keskikokoiseen ja suureen.

Black Ops säilyttää Call of Duty 4: Modern Warfaresta tutuksi tulleen systeemin, jossa saadaan XP- eli kokemuspisteitä, jotka avaavat pelaajan käyttöön uusia aseita ja tarvikkeita.[8] Uutuutena Black Ops tuo mukaan jaetun ruudun mahdollisuuden lisäksi COD-pisteet, joita ansaitaan pelaamalla ja joilla pitää ostaa auki kokemuspisteillä ansaitut aseet ja varusteet. Pelaajat voivat uhkapelata COD-moninpelipisteitään muita pelaajia vastaan neljässä kaikki vastaan kaikki -tyylisessä pelimuodossa, joita kutsutaan nimellä Wager Match.

Pelaajalla on myös mahdollisuus pelata tekoälyä vastaan Combat Training -taisteiluharjoituspelimuodossa, jossa pelaajan edistyminen ei vaikuta muiden pelaajien kanssa pelattaviin peleihin. Pelaaja voi myös pelata tekoälyä vastaan kavereidensa kanssa ja harjoitella eri kenttien strategioita.[9]

Ladattavat lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moninpeliin on ilmestynyt maksulliset lisäosat First Strike, Escalation, Annihilation ja Rezurrection. Lisäosat ovat julkaistu ensin Xbox 360:lle sekä myöhemmin PlayStation 3:lle ja Microsoft Windowsille. Jokainen lisäosa tarjoaa neljä uutta moninpelikenttää ja yhden Zombies-kentän, paitsi Rezurrection, joka on poikkeuksellisesti kokonaan Zombies-lisäosa.

Zombies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Call of Duty: World at Warista tuttu pelimuoto Zombies esiintyy myös Black Opsissa. Pelimuotoa voi pelata yksin tai moninpelinä korkeintaan neljän pelaajan kanssa.[10] Pelaajat taistelevat loputtomia zombilaumoja vastaan, kunnes kaikki pelaajat ovat kuolleet. Kierroksien edetessä zombit vahvistuvat ja niiden määrä kasvaa. Zombeja vastaan käytettäviä aseita on mahdollista parantaa, ja pelihahmojen taitoja voi tehostaa erilaisilla juomilla.

Pelimuodon ensimmäinen taso on nimeltään Kino der Toten. Tasossa pelaaja omaksuu Call of Duty: World at Warista tuttujen hahmojen, Edward Richtofenin, Tank Dempseyn, Takeo Masakin ja Nikolai Belinskin roolin.[11] Pelin läpäisemisellä tai päävalikkohuoneeseen asetetulla salaisella tietokoneella on mahdollista avata kaksi uutta kenttää, ”Five” ja arcade-teemainen Dead Ops Arcade. Tasossa ”Five” pelaajat ottavat John F. Kennedyn, Richard Nixonin, Robert McNamaran ja Fidel Castron roolit taistellessaan zombeja vastaan Pentagonin tiloissa.[12][13]

First Striken mukana tullut taso on neuvostoliittolaiselle avaruusasemalle sijoittuva Ascension. Toisen lisäosan, Escalationin taso on nimeltään Call of the Dead. Tasossa esiintyvät uudet hahmot ovat oikeita näyttelijöitä: Sarah Michelle Gellar, Robert Englund, Michael Rooker ja Danny Trejo. Tasossa esiintyy päävihollisena elokuvaohjaaja George A. Romero. Annihilationin mukana tuleva taso Shangri-La sisältää ennennäkemättömiä sokaisu- ja napalmizombeja.

Rezurrection tuo takaisin kaikki World at Warin neljä Zombies-tasoa sekä yhden uuden tason nimeltään Moon. Lisäosan mukana tulee myös yksi uusi teema ja Zombies-soundtrack. Black Opsin Hardened- tai Prestige-version omistajat saavat lisäosan ilmaiseksi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin logo
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 1968 agentti Alex Mason herää vangittuna kuulusteluhuoneessa. Varjoissa pysyttelevät vangitsijat tiedustelevat häneltä ”numeroaseman” olinpaikkaa. Suurin osa pelin tapahtumista esitetään Masonin muistin takaumina vuosilta 1961–1968.

Vuonna 1961 Mason, Woods ja Bowman yrittävät salamurhata Fidel Castron Sikojenlahden maihinnousun aikoihin osana Operaatio 40:tä. Tehtävä epäonnistuu ja Mason joutuu kahdeksi vuodeksi vorkutalaiselle vankileirille, jossa hän ystävystyy entisen puna-armeijan sotilaan, Viktor Reznovin kanssa. Reznov kertoo, että vuonna 1945 hän, Nikita Dragovich, Lev Kravchenko ja Dimitri Petrenko olivat osa yksikköä, joka lähetettiin paikantamaan pohjoisella napapiirillä piileskellyt saksalainen tiedemies Friedrich Steiner. Operaation aikana Dragovich petti Reznovin ja tappoi Petrenkon Steinerin luomalla Nova-6-hermokaasulla. Reznov jäi eloon, kun brittiläiset kommandot hyökkäsivät venäläisten kimppuun. Nova-6 tuhoutui, mutta Steiner ja brittiläinen tiedemies Daniel Clarke loivat sen myöhemmin uudestaan neuvostoliittolaisille. Mason ja Reznov aloittavat Vorkutassa vankilakapinan, mutta vain Mason onnistuu pakenemaan.

Vuonna 1963 Mason, Woods, Bowman ja Weaver lähetetään Kazakstaniin sabotoimaan venäläinen avaruusoperaatio ja eliminoimaan neuvostoliittolaisen ”nousu”-ohjelman jäsenet: natsit, joille oli annettu turvapaikka Venäjältä vastalahjaksi heidän tiedoistaan. Weaver joutuu vangituksi ja kidutetuksi, mutta Mason tovereineen pelastavat hänet ja tuhoavat Soyuz-avaruusraketin. Presidentti John F. Kennedy antoi valtuudet Dragovichin salamurhalle, mutta tämä välttää salamurhan ja Mason jahtaa häntä seuraavat viisi vuotta.

Venäläisten läsnäoloa Vietnamissa tutkimaan lähetetty MACV-SOG noutaa venäläiseltä loikkaajalta asiakirjan, jossa on tietoa Dragovichin olinpaikasta. Mason kohtaa Reznovin, joka paljastuu kyseiseksi loikkaajaksi. MACV-SOG etenee Laosiin noutamaan pudonneesta neuvostoliittolaisesta lentokoneesta erän Nova-6-kaasua, mutta joutuu Vietkongin ja Spetsnazin ylivoiman alle ja lopulta heidät vangitaan. Mason ja Reznov onnistuvat pakenemaan, mutta Bowman teloitetaan ja Woods kuolee tappaessaan Kravchenkoa. Myöhemmin paljastuu että Woods elää. Tämä tieto on tarkistettavissa kirjoittamalla salaiselle tietokoneelle ”Zork”.

Hudson ja Weaver kuulustelevat Kowloonissa Daniel Clarkea, joka paljastaa salaisen laitoksen sijainnin Yamantaun vuoristossa ja joutuu Dragovichin miesten tappamaksi. Steiner ottaa yhteyttä Hudsoniin pyytäen tältä tapaamista Rebirth-saarella Araljärvellä saadakseen selville miten estää numeroiden lähetys, joka lähettäisi ohjeet ”nukkuville” agenteille jotka vapauttaisivat Nova-6-kaasua Yhdysvaltain kaupungeissa.

Mason ja Reznov suuntaavat Rebirth-saarelle salamurhaamaan Steinerin. Nykyisyydessä Mason on varma siitä, että Reznov teloitti Steinerin, mutta Hudson näki itse kuinka Mason ampui Steinerin. Tässä vaiheessa Masonin kuulustelijoiksi paljastuvat Hudson ja Weaver. Hudson tajuaa, että Dragovich aivopesi Masonin purkamaan numerolähetykset ja täten tullen "nukkuvaksi" neuvostoagentiksi. Paljastuu, että Reznov kuoli Vorkutan paon aikana ja että Masonin näyt Reznovista ovat dissosiatiivisen häiriön aiheuttamia, mikä taas johtui dramaattisesta aivopesuohjelmasta. Reznov uudelleenohjelmoi Masonin Vorkutassa salamurhaamaan Dragovichin, Kravchenkon ja Steinerin presidentti Kennedyn sijaan. Hudson soittaa numeronauhoitteen vielä viimeisen kerran Masonille, yllyttäen tätä muistamaan Rusalka-aluksen sijainnin Kuuban rannikolla. Joukkue aloittaa hyökkäyksen Rusalkalle Masonin ja Hudsonin tunkeutuessa vedenalaiselle lähetysasemalle, jota Rusalka suojelee ja jota aiottiin käyttää lavastamaan amerikkalaisten hyökkäys suunnitellun Nova-6-hyökkäyksen jälkeen. Hudson ottaa yhteyttä Yhdysvaltain laivastoon ja pyytää näitä tuhoamaan aluksen ja sen vedenalaisen tukikohdan. Mason tappaa Dragovichin ennen tukikohdan tuhoutumista. Weaver julistaa voiton mutta Mason on epävarma keskusteltuaan viimeisen kerran Dragovichin kanssa.

Presidentti Kennedystä näytetään arkistokuvaa ennen hänen salamurhaansa reportterin ja Masonin lausuessa satunnaisia numeroita. Kun arkistokuva on näytetty toisen kerran, Masonin ilmeentyminen väkijoukossa kuten myös Dragovichin viimeiset sanat kehottavat, että Mason seurasi alkuperäistä ohjelmointiaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli paljastettiin virallisesti, kun sen virallinen nettisivusto otettiin käyttöön, jotta pelin traileri voitaisiin julkaista 30. huhtikuuta 2010. Nettisivuston lisäksi myös virallinen Treyarchin tekemä blogi julkaistiin päivä ennen pelin julkistamisen paljastusta.[14] Toukokuussa 2009 huhuttiin, että Activision haki lisenssiä Vietnamin sodan aikaiseen musiikkiin, joka johti spekulaatioon siitä, että seuraava Call of Duty sijoittuisi Vietnamiin.[15] Treyarch julkaisi pelin trailerin 1. toukokuuta 2010.[16]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Call of Duty: Black Ops
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings (PS3) 88.36 %[17]
(X360) 87.56%[18]
(Wii) 81.47%[19]
(PC) 78.10%[20]
(NDS) 73.67%[21]
Metacritic (PS3) 88/100[22]
(X360) 87/100[23]
(PC) 81/100[24]
(Wii) 80/100[25]
(NDS) 74/100[26]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
1UP.com A-[27]
Destructoid 6/10[28]
Edge 7/10[29]
Eurogamer 8/10[30]
Famitsu 39/40[31]
Game Informer 9/10[32]
GamePro 5/5[33]
GameSpot 9/10[34]
GameSpy 4/5[35]
GamesRadar 9/10[36]
GameTrailers 9.3/10[37]
IGN 8.5/10[38][39][40]
(Wii) 7.5/10[41]
Official Xbox Magazine 9.5/10[42]
Official Xbox Magazine (UK) 9/10[43]
X-Play 5/5[44]
PC Gamer 64/100[45]
The Escapist 3/5[46]
The Daily Telegraph 10/10[47]
The Guardian 5/5[48]

Call of Duty: Black Ops on saanut yleisesti hyvän vastaanoton kriitikoilta. GameSpot antoi pelille 9 pistettä 10:stä ja kirjoitti: "Call of Duty: Black Ops kantaa sarjan standardin erinomaisesti, tuottaa mielenkiintoisen kampanja ja jännittävän kilpailukykysen moninpelin."[34] Edge -lehti kriittisempi antaen pelille pisteet 7/10, kirjoittaen: "Vaikka Black Ops on kaunis peli, niin se vaikuttaa enemmänkin vuosittaiselta päivitykseltä kuin jatko-osalta, joka ei eroa edeltäjistään millään tavalla".[49] Useat arvostelijat valittivat että peli tuntuu enemmäkin putkiräiskinnältä. PC Gamer kuvaili peliä tuskin edes interaktiiviseksi[50][51][52][53]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Brian Crecente: New Treyarch Developed Call of Duty Hits may 24 With Likely Modern Setting 30.4.2010. Kotaku. Viitattu 7.5.2010.
  2. Call of Duty: Black Ops Home Activision. Viitattu 6.4.2010.
  3. http://www.neowin.net/news/review-call-of-duty-black-ops---single-player
  4. http://content.usatoday.com/communities/gamehunters/post/2010/05/first-impressions-call-of-duty-black-ops/1
  5. http://g4tv.com/videos/46129/Pre-E3-2010-Call-of-Duty-Black-Ops-Developer-Interview/
  6. http://www.el33tonline.com/past/2010/8/21/gamescom_2010_cod_black_ops/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  7. http://www.product-reviews.net/2011/02/01/cod-black-ops-dlc-first-strike-map-pack-release-time-for-xbox-360/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  8. http://www.ausgamers.com/features/read/2906900
  9. http://www.onpause.org/2010/09/call-of-duty-back-ops-to-have-combat.html
  10. http://investor.activision.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=512262
  11. http://www.gamerzines.com/xbox-360/news/treyarch-confirm-zombies.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  12. http://www.gamerzines.com/ps3/news/black-ops-four-player-co-op.html
  13. http://kotaku.com/5677841/you-wont-believe-who-is-killing-zombies-in-call-of-duty-black-ops?skyline=true&s=i
  14. Treyarch Staff: Call of Duty: Black Ops Announced! 29.4.2010. Activision. Viitattu 7.5.2010. [vanhentunut linkki]
  15. Owen Good: Rumor: Call of Duty Moving on to Vietnam? May 3, 2009. Kotaku. Viitattu 7.5.2010.
  16. Brian Crecente: Mystery Mailings Point To Radioactive TV Channel, Call of Duty Clues? 6. huhtikuuta 2010. Kotaku. Viitattu 7.5.2010.
  17. Call of Duty: Black Ops for PlayStation 3 – GameRankings 9. marraskuuta 2010. Gamerankings. Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  18. Call of Duty: Black Ops for Xbox 360 – GameRankings 9. marraskuuta 2010. Gamerankings. Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  19. Call of Duty: Black Ops for Wii – GameRankings 9. marraskuuta 2010. Gamerankings. Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  20. Call of Duty: Black Ops for PC – GameRankings 9. marraskuuta 2010. Gamerankings. Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  21. Call of Duty: Black Ops for Nintendo DS – GameRankings 9. marraskuuta 2010. Gamerankings. Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  22. Call of Duty: Black Ops for PlayStation 3 Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic 9. marraskuuta 2010. Metacritic. Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  23. Call of Duty: Black Ops for Xbox 360 Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic 9. marraskuuta 2010. Metacritic. Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  24. Call of Duty: Black Ops for PC Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic 9. marraskuuta 2010. Metacritic. Viitattu 16. marraskuuta, 2010.
  25. Call of Duty: Black Ops for Wii Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic 9. marraskuuta 2010. Metacritic. Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  26. Call of Duty: Black Ops for Nintendo DS Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic 9. marraskuuta 2010. Metacritic. Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  27. COD: Black Ops Review for PS3, PC, Wii from 9. marraskuuta 2010. 1UP.com. Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  28. Review: Call of Duty: Black Ops destructoid.com. October 11, 2010. Viitattu 21. maaliskuuta 2011.
  29. Edge No. 223, Tammikuu 2011 (Future PLC)
  30. Tom Bramwell: Call of Duty: Black Ops Xbox 360 Review – Page 1 9. marraskuuta 2010. Eurogamer.net. Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  31. Japan Review Check: Black Ops, Sonic Colors 1up.com. Viitattu 19.2.2013.
  32. Adam Biessener: Call of Duty: Black Ops review from GameInformer 9. marraskuuta 2010. Game Informer. Viitattu 12. marraskuuta 2010.
  33. Call of Duty: Black Ops Review from 9. marraskuuta 2010. GamePro. Arkistoitu 12.11.2010. Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  34. a b CALL OF DUTY: BLACK OPS Computer Games (Multi Platform) 10. marraskuuta 2010. Gamespot. Viitattu 13. marraskuuta 2010.
  35. Will Tuttle: GameSpy: Call of Duty: Black Ops Review 9. marraskuuta 2010. GameSpy. Viitattu 6. kesäkuuta 2011.
  36. Words: Nathan Irvine, GamesRadar UK: Call of Duty: Black Ops super review, Call of Duty: Black Ops Review, Xbox 360 Reviews 9. marraskuuta 2010. Games Radar.com. Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  37. Call Of Duty: Black Ops Video Game, Review HD | Video Clip | Game Trailers & Videos 9. marraskuuta 2010. GameTrailers.com. Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  38. Call of Duty: Black Ops Review – PlayStation 3 Review at IGN ps3.ign.com. 9. marraskuuta 2010. ”Treyarch's latest is a white-knuckled action romp that doesn't disappoint.” Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  39. Call of Duty: Black Ops Review – Xbox 360 Review at IGN xbox360.ign.com. 9. marraskuuta 2010. Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  40. Call of Duty: Black Ops Review – PC Review at IGN pc.ign.com. 9. marraskuuta 2010. Arkistoitu 15.11.2010. ”Treyarch's latest is a white-knuckled action romp that doesn't disappoint.” Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  41. Call of Duty: Black Ops – Wii – IGN 9. marraskuuta 2010. IGN. Arkistoitu 26.9.2011. Viitattu 22. syyskuuta 2011.
  42. Call of Duty: Black Ops | OXM ONLINE Future Publishing Limited. 9. marraskuuta 2010. Official Xbox Magazine. Viitattu 6. kesäkuuta 2011.
  43. Call of Duty: Black Ops review Future Publishing Limited. 17. marraskuuta 2010. Official Xbox Magazine UK. Viitattu 6. kesäkuuta 2011.
  44. Call of Duty: Black Ops Review for Xbox 360 – G4tv 9. marraskuuta 2010. G4tv.com. Viitattu 16. marraskuuta 2010.
  45. Call of Duty: Black Ops review Future Publishing Limited. 17. marraskuuta 2010. PC Gamer. Viitattu 6. kesäkuuta 2011.
  46. Pitts, Russ. "Review: Call of Duty: Black Ops", The Escapist, The Escapist, 12. marraskuuta 2010. Luettu 22. syyskuuta 2011. 
  47. Cowen, Nick. "Call Of Duty: Black Ops video game review", The Daily Telegraph, 9. marraskuuta 2010. Luettu 9. huhtikuuta 2011. “With Call Of Duty: Black Ops, developer Treyarch has finally stepped out from Infinity Ward's shadow by producing one of the best games of this year.” 
  48. Template error: argument title is required. 
  49. Call Of Duty: Black Ops Review 12. marraskuuta 2010. Edge magazine. Arkistoitu 25.11.2010. ”That’s clearly enough for millions of fans, but it makes it far from a must-have – you probably own the best bits already. As polished and pretty and fun as Black Ops often is, it feels more like a yearly update than a sequel, a new campaign with old multiplayer. The game isn’t distinct from its predecessors in any important way, and fatigue sets in quicker than before.” Viitattu 13. marraskuuta 2010.
  50. Call of Duty: Black Ops Review November 11, 2010. Game Rant. ”it becomes a little disappointing when you’re forced to sit there and watch scripted walkthroughs of story moments. Going to the Pentagon is something that should be pretty exciting, but it’s essentially a rail-shooter without the shooting.” Viitattu November 27, 2010.
  51. Call of Duty: Black Ops PC review 17. marraskuuta 2010. Pcgamer.com. Viitattu 24. marraskuuta 2010.
  52. Silence on joue! Isla Dorada, Black Ops... Libération. 12. marraskuuta 2010. ”I found that scripts were sometimes not well done, they were not always triggered at the right moment(...) For the 3 first hours of play, I had the impression I was in a rail shooter. Even Modern Warfare 2 did not go as far regarding linearity” Viitattu 27. marraskuuta 2010.
  53. Call of Duty: Black Ops Review: Seventh Verse, Same As The Sixth 17. marraskuuta 2010. charge-shot.com. ”The only thing really separating the game from rail shooters like Time Crisis is the freedom to swivel your empty, purposeless virtual head(...)This is Call of Duty’s credo: love it or hate it, Activision’s money-maker shows no signs of taking risks, innovating or changing even slightly” Viitattu 27. marraskuuta 2010.