Call of Duty 4: Modern Warfare

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Call of Duty 4: Modern Warfare
Kehittäjä Infinity Ward
Aspyr (Mac)
Treyarch (Wii)
Julkaisija Activision
Jakelija Steam, Humble Store, Microsoft Store ja PlayStation Store
Suunnittelija Keith Arem
Käsikirjoittaja Jesse Stern
Taiteilija Richard Kriegler
Säveltäjä Stephen Barton, Harry Gregson-Williams
Pelisarja Call of Duty
Pelimoottori IW 3.0
Julkaistu PlayStation 3, Xbox 360, Windows
  • NA 5. marraskuuta 2007
  • AUS 7. marraskuuta 2007
  • EU 9. marraskuuta 2007
Mac
  • NA 26. syyskuuta 2008
Wii
  • NA 10. marraskuuta 2009

Remasteroitu versio:

  • 4. marraskuuta 2016
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 16 [1]
BBFC: 15
OFLC: MA15+
ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
USK: 18
Alusta Mac OS X, Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo DS, Wii, PlayStation 4, Xbox One
Jakelumuoto Blu-ray, DVD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Call of Duty 4: Modern Warfare on Activisionin julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka sijoittuu aikaisemmista osistaan poiketen lähitulevaisuuteen. Kyseessä on Call of Duty -pelisarjan neljäs osa, jonka kehityksestä vastasi Call of Duty:n luonut Infinity Ward. Peli julkaistiin Yhdysvalloissa 5. marraskuuta 2007 ja Euroopassa neljä päivää myöhemmin Microsoft Windows-, PlayStation 3-, Xbox 360- sekä Mac OS X- alustoille. Peli ilmestyi myöhemmin myös Wiille.[2]

Pelin jatko-osa Call of Duty: Modern Warfare 2 julkaistiin marraskuussa 2009.

Call of Duty 4:sta julkaistiin Call of Duty: Infinite Warfare -pelin mukana remasteroitu versio Microsoft Windowsille, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle 4. marraskuuta 2016.[3] Versio sai itsenäisen julkaisun kesällä 2017.[4] Graafisten parannusten lisäksi versio tuo moninpeliin esimerkiksi uusia aseita ja pelimuotoja.[5][6]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Create a Class” -toiminnon avulla voi valita itse varusteensa.

Peli sisältää yksinpelin lisäksi kolme erilaista moninpelityyppiä. Konsoleilla on käytössä jaetun ruudun moninpeli, jota voi pelata samalla konsolilla korkeintaan neljä pelaajaa. Sen lisäksi peli sisältää LAN-mahdollisuuden ja normaalin verkkopelin. Verkkopeli tukee vakiona enintään 32 pelaajaa tietokoneella ja 18 pelaajaa konsoleilla. Pelaajalla on valittavissa viisi erilaisiin tehtäviin erikoistunutta hahmoluokkaa: Assault, Spec Ops, Light Machine Gunner, Demolitions ja Sniper Class. Pelaajalla on kuitenkin myös mahdollisuus luoda viisi omaa hahmoluokkaa. Yksinpeliin on mahdollista saada koodeja, jotka yleensä muokkaavat maailman värejä. Koodeja voi avata etsimällä eri tasoista piilotettuja tietokoneita.

Modern Warfaren moninpelissä on mukana ”perkeiksi” nimettyjä erikoiskykyjä, joilla pelaajat voivat muokata omia pelihahmojaan Create a Class -toiminnon kautta. Erikoiskyvyt voivat antaa esimerkiksi enemmän tulivoimaa, lisää ammuksia tai tehdä pelaajan näkymättömäksi ilmatiedustelulle. Perkit on jaettu kolmeen eri ryhmään, ja jokaisesta ryhmästä voi valita yhden perkin. Lisäksi kaikkia aseita voi muokata haluamallaan tavalla erilaisten lisäosien avulla. Näitä ovat muun muassa ACOG-tähtäin, punapistetähtäin, kranaatinheitin, äänenvaimennin ja paremman pystysuuntaisen tarkkuuden antava etukahva. Suorittamalla haasteita pelaaja voi myös avata aseisiin uusia maalauskuvioita.

Peli sisältää tasojärjestelmän, jossa edetään eteenpäin pelissä saatujen pisteiden mukaan. Alussa kaikki aseet tai niiden lisäosat eivät ole saatavilla, vaan ne tulevat saataville vasta tietyn tason jälkeen. Kaikkia perk-erikoisominaisuuksia ei myöskään ole saatavilla heti, vaan ne avautuvat tietyllä tasolla. Kokemuspisteitä kertyy tapoista, tappoavustuksista, peräkkäisistä tapoista, haasteiden suorittamisesta sekä pelimuotojen tavoitteiden suorittamisesta (kuten lipunryöstössä lipun hallussa pitämisestä). Kuolemista ei tule miinuspisteitä, vaan niitä tulee ainoastaan omien tappamisesta. Kun saavuttaa ylimmän tason, pelaajalla on mahdollisuus aloittaa ”prestige”-tila, jolloin kaikki saatu kokemus nollataan ja pelaaja joutuu keräämään kaikki perkit sekä aseet uudestaan. Prestigen voi suorittaa kymmenen kertaa, ja suorituksesta saa aina uuden arvomerkin pelaajanimen viereen.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Call of Duty 4: Modern Warfaren protagonisti on Yhdistyneen kuningaskunnan armeijan erikoisjoukon Special Air Servicen uusin jäsen, kersantti John ”Soap” MacTavish. Toinen merkittävä pelaajahahmo on Yhdysvaltain merijalkaväen erikoisjoukon Force Reconnaissancen kersantti Paul Jackson, joka on yksi pelin juonen ensimmäisen jakson päähenkilöistä. Pelissä on myös neljä muuta pelaajahahmoa: nimettömän arabivaltion presidentti Yasir Al-Fulani; nimetön AC-130 Spectre -tulitukikoneen tykkimies; nuori kapteeni (takaumatehtävissä luutnantti) Price kahdessa menneisyyteen sijoittuvassa tehtävässä; ja nimetön SAS-erikoismies salaisessa lisätehtävässä, joka avataan pelaajalle pelin läpäisemisen jälkeen.

Pelaajahahmon ryhmässä liikkuu myös juonen kannalta tärkeitä pelihahmoja, jotka on ohjelmoitu haavoittumattomiksi. McTavishin tehtävissä esiintyvät hänen joukkuenjohtajansa kapteeni Price, SAS-kommando Gaz, brittitiedustelun venäläinen tiedonvälittäjä Nikolai sekä kersantti Kamarov, jonka kuuluu Venäjän hallitukselle uskollisiin lojalisteihin. Jacksonin tehtävissä esiintyvät hänen joukkojohtajansa luutnantti Vasquez sekä ylikersantti Griggs, joka tekee paluun McTavishin ryhmässä pelin viimeisissä kentissä. Kapteeni MacMillan on SAS-kommando, jonka johdolla kapteeni Price tunkeutuu Prypjat-aavekaupunkiin Ukrainassa salamurhatakseen Imran Zakhaevin.

Pelin päävihollinen on venäläinen asekauppias Imran Zakhaev, jonka johdolla länsimaihin halveksuen suhtautuva äärinationalistinen puolue pyrkii kaatamaan Venäjän laillisen hallituksen ja nujertamaan hallitukselle uskolliset lojalistit. Äärinationalistien kenttäkomentaja on hänen poikansa Viktor Zakhaev. Imran Zakhaevilla on Lähi-idässä poliittinen liittolainen Khaled Al-Asad, joka syöksee vallasta maansa presidentti Al-Fulanin, jotta Yhdysvaltain ja Ison-Britannian huomio siirtyisi Venäjän sisällissodasta Arabian niemimaalle. Zakhaev yritää myös perustaa Neuvostoliiton uudestaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soap tapaa kapteeni Pricen alun harjoitustehtävässä.

Nimettömässä Lähi-idän arabimaassa sotilaskomentaja Khaled Al-Asad syöksee vallasta presidentti Yasir Al-Fulanin ja teloittaa tämän suorassa televisiolähetyksessä. Yhdysvaltain mielestä Al-Asadin toiminta on vastuussa levottomuuksista Lähi-idässä, ja Yhdysvaltain merijalkaväelle annetaan käsky miehittää valtio. Force Reconnaissancen kersantti Paul Jackson osallistuu luutnantti Vasquezin johdolla merijalkaväen operaatioon pidättää Al-Asad, mutta sotilastiedustelun saamien virheellisten tietojen seurauksena tehtävä epäonnistuu. Yhdysvaltain asevoimat käynnistää hyökkäyksensä maan pääkaupunkiin. Jackson osallistuu operatioon CH-46 Sea Knight -helikopterin tykkimiehenä, mutta yhdysvaltalaiset paikantavat Al-Asadin palatsista toimintakykyisen ydinpommin. Ydinräjähdys pyyhkäisee kaupungin maan tasalle. Luutnantti Vasquez ja muut helikopterissa menehtyvät räjähdyksessä Jacksonia lukuun ottamatta. Hän lähtee pois pudonneesta kopterista, mutta menehtyy säteilymyrkytykseen. Griggs ehtii pois alueelta.

McTavishin ryhmälle annetaan käsky pelastaa äärinationalistien vangiksi joutunut Nikolai, ja pelastustehtävä onnistuu kersantti Kamarovin lojalistien avulla. Nikolai kertoo Special Air Servicelle, että Al-Asad piileskelee pienessä kylässä Azerbaidžanissa. Lojalistien avulla SAS-kommandot paikantavat kohteensa, ja kuulustelun jälkeen kapteeni Price ampuu köysistä irti rimpuilevan Al-Asadin. Yhdysvalloille ja Isolle-Britannialle paljastuu, että Imran Zakhaev oli vastuussa Al-Asadin vallankaappauksen rahoituksesta ja ydinaseen räjähdyksestä. Iso-Britannia ja Yhdysvallat päättävät kaapata äärinationalistien kenttäkomentajan Viktor Zakhaevin ja kuulustella häntä isänsä Imran Zakhaevin olinpaikasta, mutta Victor tekee itsemurhan, joten he eivät saa tietoja häneltä.

Poikansa kuolemasta raivostuneena Imran Zakhaev laukaisee äärinationalistien kaappaamasta ohjussiilosta kaksi RT-2UTTH Topol-M -ydinohjusta Yhdysvaltain itärannikon kaupunkeihin mikä voi aiheuttaa 41 miljoonaa uhria. Special Air Service ja Force Reconnaissance kuitenkin murtautuvat siiloon, ja McTavish tekee molempien ohjusten taistelukärjet toimintakyvyttömiksi ja ohjelmoi ne syöksymään Atlantin valtamereen. Kommandot pakenevat äärinationalisteilta siilosta jeepin kyydissä, mutta äärinationalistien Mil Mi-24 -helikopterin ohjukset katkaisevat sillan, ja kommandot joutuvat puolustautumaan äärinationalistien sotilailta. Ylikersantti Griggs kaatuu venäläisten luoteihin, ja paikalle saapunut Imran Zakhaev ampuu Gazin. McTavish kuitenkin ampuu Zakhaevin kapteeni Pricen heittämällä M1911.45 Colt Government -pistoolilla, ja kersantti Kamarovin lojalistit saapuvat pelastamaan McTavishin hengen. Eräs Kamarovin miehistä aloittaa taistelussa haavoittuneen Pricen elvytyksen, ja saavat hänet (paljastuu Modern Warfare 2:ssa) heräämään. Ennen lopputekstejä pelaaja kuulee uutislähetyksen, jonka mukaan Zakhaevin äärinationalistien puolueessa on käynnissä valtakamppailu ja Beringinsalmelle uponneen rahtilaivan etsinnät on lopetettu.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kehitys ja julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Call of Duty 4:n kehitti sadan ihmisen ryhmä yli kahden vuoden ajan. Call of Duty 2:n jälkeen Infinity Ward päätti jättää taakseen toisen maailmansodan, johon aikaisemmat Call of Duty -pelit ovat sijoittuneet. Tämä johti kolmiosaiseen Modern Warfare -sarjaan. Samalla kun Infinity Ward kehitti Call of Duty 4:n tarinaa, he päättivät välttää viittauksia oikean elämän sotiin. Kehittäjäryhmä suunnitteli moninpeliosan tasapainotetuksi ja palkitsevaksi uusille pelaajille ja samalla tarjosivat jotain kokeneille pelaajille.[7]

Syyskuun 2007 alusta lähtien Xbox Liven Gold-tason jäsenyyden omistavat pelaajat pystyivät osallistumaan arvontoihin, joissa jaettiin pelin beta-versiota. Lopullinen peli julkaistiin marraskuussa.

Remastered-versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelistä on kehitetty graafisesti paranneltu remastered-versio, joka julkaistiin alun perin Call of Duty: Infinite Warfare -pelin mukana 4. marraskuuta 2016.[3] Pelaaminen vaati Infinite Warfaren Legacy-, Legacy Pro- tai Digital Deluxe -erikoisversion, eikä sitä ollut saatavilla digitaalisena julkaisuna.[8] Pelaajien toiveesta[9] Activision päätti julkaista version myös itsenäisenä julkaisuna PlayStation 4:lle 27. kesäkuuta 2017[4] sekä Microsoft Windowsille ja Xbox Onelle kuukautta myöhemmin.[10]

Alkuperäistä peliä on ehostettu esimerkiksi päivitetyllä grafiikkamoottorilla, uusitulla äänimaailmalla sekä uudistetuilla animaatioilla.[11] Moninpeliin on tuotu lisää pelimuotoja uudemmista Call of Duty -peleistä sekä uusia aseita, asusteita ja kustomointivaihtoehtoja.[5][6] Versioon on lisätty myös uusia Trophy- ja Achievement-haasteita PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle.[12]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 94.1% Xbox 360[13]
93.2% PC[14]
Metacritic 94% Xbox 360, PS3[15]
92% PC[16]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
Eurogamer 9/10[17]
Game Informer 10/10[18]
GamePro 5/5[19]
GameSpot 9/10[20]
GameSpy 5/5[21]
GameTrailers 9.4/10[22]
IGN 9.4/10[23]
Official Xbox Magazine 10/10[24]
X-Play 5/5[25]
Palkinnot
GameCritics: Paras toimintapeli[26]
GameSpot: Parhaat grafiikat, Paras ammuntapeli, Paras Xbox 360 -peli, Paras PlayStation 3 -peli[27][28][29]
GameTrailers: Parhaat grafiikat, Paras PS3-peli[30]
GamePro: Paras peli[31]
IGN: Paras Xbox 360 -peli, Vuoden 2007 paras ammuntapeli[32][33][34]
GameSpy: Paras PS3 -peli, Paras Xbox 360 -peli, Paras PC-peli, Vuoden peli[35][36][37][38]
X-Play: Paras ammuntapeli, Paras äänisuunnittelu[39]
Spike Video Game Awards: Paras ammuntapeli, Paras sotilaspeli[40]
Academy of Interactive Arts & Sciences: Vuoden toimintapeli, Vuoden konsolipeli, Vuoden peli[41]

Kun Call of Duty 4: Modern Warfare julkaistiin, se sai positiivista palautetta monilta videopelijournalisteilta. Yhteispisteiden kerääjä, GameRankings, sai 72:n arvostelun perusteella Xbox 360 -versiolle laskettua 94 %:n pisteet,[42] ja myös Metacritic laski pelille 69:n arvostelun perusteella saman tuloksen.[43] PlayStation 3 -versio saavutti myös 94 %:n pisteet perustuen 43:een arvosteluun Game Rankingsilta,[44] sekä myös Metacriticin laskijat päätyivät 94:ään.[45] Microsoft Windows -versio oli myös tervetullut saaden 93 %:n kannatuksen 39:ltä kriitikolta. Näin GameRanking laski.[46] Metacritic sai kerättyä hiukan huonomman tuloksen: 92 pistettä sadasta.[47]

Arvostelijoiden mukaan pelattavuus tuo lajityypin ”intensiteetin uudelle tasolle jollaista emme ole koskaan ennen nähneet”.[48] Official Xbox Magazinen mukaan moninpeli "vakiinnuttaa pelin välittömästi klassikoksi".[49] GameSpot antoi suotuisan arvostelun Call of Duty 4: Modern Warfarelle ja tiivisti, että ”tarinan korkea laatu ja sen loistavat moninpelivaihtoehdot tekevät Call of Duty 4:stä upean paketin”.[20] X-Play kommentoi, että ”vaikka se ei ole mullistanut pelityyppiä, se on todella lähellä”.[25] GamePron mukaan ”hämmästyttävän syvä moninpeli” vetää vertoja Halo 3:lle.[50]

Moni arvostelija on kehunut pelin tarinaa. GamePro noteeraa, että ”intensiivinen yksinpelitarina tarjoaa toiminnantäytteisen kokemuksen, joka on suunnattoman mukaansatempaava kertomus: pelissä tulee hetkiä, jolloin tunnet selkäpiisi karmivan.”[50] GameSpot mainitsi yksinpelitarinan lyhyyden olevan ainoa merkittävä puute.[20] Vaikka IGN kuvaili tarinaa sanoin ”vieläkin liian suoraviivainen” edeltäjiensä tavoin, se mainitsi tämän johtavan ”paljon runsaampaan, enemmän keskittyneempään kokemukseen kauniisti suunniteltujen lavasteiden kera.”[51] Eräs arvostelijakenen mukaan? totesi, että ”Call of Duty on tehnyt aloitteen toisen maailmansodan taakse jättämisestä pelimaailmassa”.

Call of Duty 4 on myös saanut osakseen kritiikkiä. Xbox World 360 totesi sen olevan täynnä ”halpoja temppuja” viitaten siihen, että peli ei mullistanut lajityyppiä.[52] Pelit-lehti moitti pelin suoraviivaista rakennetta ja totesi, että ”suurin ongelma ei ole itse putki vaan juoksu. Tavoite on rynniä eteenpäin ja saavuttaa näkymättömiä checkpointteja”.[53]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. PEGI: Search a game Interactive Software Federation of Europe. Viitattu 29.4.2010. (englanniksi)
  2. Call of Duty(R): Modern Warfare(R) Coming to Wii Activision Publishing, Inc.. 5.8.2009. PRNewswire.com. Arkistoitu 3.9.2009. Viitattu 1.5.2010. (englanniksi)
  3. a b Marraskuu on täällä: Tässä synkän kuukauden suurimmat pelijulkaisut 1.11.2016. Muropaketti. Viitattu 1.5.2019. (suomeksi)
  4. a b Call of Duty: Modern Warfare Remastered ilmestyy itsenäisesti, PS4-versio myyntiin ylihuomenna 25.6.2017. Muropaketti. Viitattu 1.5.2019. (suomeksi)
  5. a b Turunen, Tommi: All game modes currently available in Modern Warfare Remastered on PS4 5.3.2019. Charlie INTEL. Viitattu 1.5.2019. (englanniksi)
  6. a b McWhertor, Michael: Call of Duty: Modern Warfare Remastered will get new weapons 7.2.2017. Polygon. Viitattu 1.5.2019. (englanniksi)
  7. Game Informer Staff. "The Art of FPS Multiplayer Design", Cathy Preston, pp. 20–21. 
  8. Hämäläinen, Tuukka: Modern Warfare Remastered vaatii fyysisen levyn, vaikka onkin täysin digitaalinen julkaisu 3.10.2016. Muropaketti. Viitattu 1.5.2019. (suomeksi)
  9. Activision kuunteli lopulta faneja: remasteroitu Call of Duty: Modern Warfare julkaistaan itsenäisenä pelinä 26.6.2017. Mikrobitti. Viitattu 1.5.2019. (suomeksi)
  10. Pereira, Chris: PC, Xbox One Finally Receive Call Of Duty: Modern Warfare Remastered Standalone Version 27.7.2017. GameSpot. Viitattu 1.5.2019. (englanniksi)
  11. Kauppinen, Jukka O.: Arvostelu: Call of Duty: Modern Warfare on klassikko, joka toimii hyvin myös PS4:lla 4.9.2007. Muropaketti. Viitattu 1.5.2019. (suomeksi)
  12. Makuch, Eddie: Call of Duty 4 Remaster PS4 Trophies Revealed, Including One Really Interesting One 3.10.2016. GameSpot. Viitattu 1.5.2019. (englanniksi)
  13. Call of Duty 4: Modern Warfare— X360 GameRankings. Arkistoitu 24.1.2012. Viitattu 17.3.2008.
  14. Call of Duty 4: Modern Warfare— PC Game Rankings. Arkistoitu 19.2.2012. Viitattu 17.3.2008.
  15. Call of Duty 4: Modern Warfare— Xbox 360, PS3 Metacritic. Arkistoitu 16.2.2012. Viitattu 13.3.2009.
  16. Call of Duty 4: Modern Warfare— PC metacritic.com. Arkistoitu 28.2.2012. Viitattu 13.3.2009.
  17. Call Of Duty 4 review EuroGamer. Viitattu 27.7.2009.
  18. Biessener, Adam: Call of Duty 4: Modern Warfare Game Informer. Arkistoitu 8.11.2007. Viitattu 17.3.2008.
  19. Moses, Travis: Review: Call of Duty 4: The Best Shooter of 2007 6.11.2007. GamePro. Arkistoitu 7.11.2007. Viitattu 1.5.2010.
  20. a b c Gerstmann, Jeff: Call of Duty 4: Modern Warfare GameSpot. 11.5.2007. CNET Networks, Inc. Viitattu 1.5.2010.
  21. Call Of Duty 4 rewview GameSpy. Viitattu 27.7.2009.
  22. Call of Duty 4 - Review HD 5.11.2007. Spike. Viitattu 17.3.2008.
  23. Goldstein, Hillary: Call of Duty 4: Modern Warfare IGN. Viitattu 2009-3- 13.
  24. McCaffrey, Ryan: Call of Duty 4: Modern Warfare Official Xbox Magazine. Viitattu 14.3.2009.
  25. a b Call of Duty 4: Modern Warfare G4. Arkistoitu 20.9.2011. Viitattu 1.5.2010.
  26. 2007 Winners Game Critics Awards. Viitattu 1.5.2010.
  27. GameSpot Editor's Choice GameSpot. CNET Networks, Inc. Arkistoitu 6.1.2012. Viitattu 1.5.2010.
  28. Best Xbox 360 Game GameSpot. Arkistoitu 26.2.2012. Viitattu 17.3.2008.
  29. Best PlayStation 3 Game GameSpot. Arkistoitu 16.9.2009. Viitattu 17.3.2008.
  30. Best of E3 2007 Awards Spike. Viitattu 17.3.2008.
  31. Call of Duty 4 award 27.12.2007. GamePro. Arkistoitu 31.12.2007. Viitattu 8.1.2008.
  32. Call of Duty 4: Modern Warfare (Xbox 360 Game of the Year) IGN. Arkistoitu 14.6.2012. Viitattu 17.3.2008.
  33. Call of Duty 4: Modern Warfare IGN. Arkistoitu 14.6.2012. Viitattu 17.3.2008.
  34. Game of the Month: November 2007 (Best First-Person Shooter) IGN Xbox 360. 30.11.2007. IGN Entertainment, Inc. Viitattu 17.3.2008.
  35. PS3 Top 10 GameSpy. IGN Entertainment, Inc. Arkistoitu 22.4.2012. Viitattu 17.3.2008.
  36. Xbox 360 Top 10 GameSpy. IGN Entertainment, Inc. Arkistoitu 22.4.2012. Viitattu 17.3.2008.
  37. PC Top 10 GameSpy. IGN Entertainment, Inc. Arkistoitu 22.2.2012. Viitattu 17.3.2008.
  38. 2007 Game of the Year GameSpy. IGN Entertainment, Inc. Arkistoitu 22.2.2012. Viitattu 17.3.2008.
  39. Berardini, Cesar A.: BioShock Wins G4's X-Play Game of the Year Award TeamXbox. 18.12.2007. IGN Entertainment, Inc. Viitattu 17.3.2008.
  40. Video Game Awards 2007 9.12.2007. Spike. Viitattu 17.3.2008.
  41. 11th Annual Interactive Achievement Awards The Academy of Interactive Arts & Sciences. Arkistoitu 21.2.2008. Viitattu 17.3.2008.
  42. Call of Duty 4: Modern Warfare Reviews (Xbox 360) Game Rankings. Viitattu 1.5.2010. (englanniksi)
  43. Call of Duty 4: Modern Warfare (xbox360: 2007): Reviews Metacritic. CNET Networks, Inc. Viitattu 1.5.2010. (englanniksi)
  44. Call of Duty 4: Modern Warfare Reviews (PS3) Game Rankings. CNET Networks, Inc. Viitattu 1.5.2010. (englanniksi)
  45. Call of Duty 4: Modern Warfare (ps3: 2007): Reviews Metacritic. CNET Networks, Inc. Viitattu 24.3.2008. (englanniksi)
  46. Call of Duty 4: Modern Warfare Reviews (Windows) Game Rankings. Viitattu 1.5.2010. (englanniksi)
  47. Call of Duty 4: Modern Warfare (pc: 2007): Reviews Metacritic. CNET Networks. Viitattu 1.5.2010.
  48. Tuttle, Will: Call of Duty 4: Modern Warfare Review (Xbox 360) TeamXbox. 5.11.2007. IGN Entertainment, Inc. Viitattu 17.3.2008.
  49. McCaffrey, Ryan: Call of Duty 4 9.11.2007. Official Xbox Magazine. Viitattu 1.5.2010.
  50. a b Moses, Travis: Review: Call of Duty 4: The Best Shooter of 2007 6.11.2007. GamePro. Arkistoitu 7.11.2007. Viitattu 1.5.2010.
  51. Ring, Bennett: Call of Duty 4: Modern Warfare AU Review IGN Xbox 360. 6.11.2007. [[IGN|]]. Viitattu 1.5.2010.
  52. "Call of Duty 4 review" (January 2008). Xbox World 360: 56. 
  53. Hurme, Heikki: Call of Duty 4: Modern Warfare Pelit. Sanoma Magazines Finland Oy. Arkistoitu 25.3.2013. Viitattu 1.5.2010.