Viipurin rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viipuri
Выборг
Perustiedot
Kunta Viipuri
Valtio Venäjä
Etäisyydet Pietari 130 km
Avattu 1870
Liikenne
Liikennöitsijä(t) Lokakuun rautatiet
Kansainvälinen Helsinki–Pietari/Moskova
Kaukoliikenne Pietariin
Asemarakennus
Rakennettu 1940-luvulla
Lipunmyynti kyllä
Ratapiha
Raiteisto 7 laituriraidetta

Viipurin rautatieasema (ven. ста́нция Вы́борг, stantsija Vyborg) (Vpi, ratakm 313+350) on Viipurin kaupungin merkittävin rautatieasema. Ensimmäinen asemarakennus valmistui vuonna 1870 Riihimäki–Pietari-radan avautuessa. Vuonna 1913 se korvattiin uudella asemarakennuksella, joka puolestaan tuhoutui jatkosodassa. Nykyinen rautatieasema on rakennettu neuvostoaikana.

Entiset asemarakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viipurin ensimmäinen rautatieasema vuonna 1870 avatun Riihimäki–Pietari-radan varrella

Viipurin ensimmäinen rautatieasema valmistui vuonna 1870 samaan aikaan Riihimäki–Pietari-radan kanssa. Sen käytyä vanhanaikaiseksi 1800-luvun lopulla, suunnittelivat uuden asemarakennuksen arkkitehdit Eliel Saarinen ja Herman Gesellius. Graniittinen asemarakennus valmistui lopullisesti vuonna 1913[1], mutta tuhoutui jatkosodassa vuonna 1941.

Vuonna 1913 käyttöön otettu asemarakennus muistutti julkisivultaan erittäin paljon Eliel Saarisen toista luomusta, Helsingin rautatieasemaa. Kun Helsingissä pääsisäänkäyntiä koristaa sen molemmilla puolilla kaksi miespatsasta, Viipurissa pääsisäänkäynnin molempia reunuksia koristi kaksi pylväille nostettua karhuhahmoa. Toisin kuin Helsingin asema, Viipurin asema ei kuitenkaan sijainnut rautatien päätepisteessä. Niinpä sen pääjulkisivu oli rautatien suuntainen, ei kohtisuorassa rataan nähden kuten Helsingissä. Raiteet olivat asemarakennuksen toisen kerroksen korkeudella, ja pääsy niille oli portaitse asemalta ratapihan toiselle puolelle johtaneesta tunnelista.

Nykyinen asemarakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viipurin rautatieasema vuonna 1980

Neuvostoaikana rakennettu nykyinen rautatieasema edustaa tyypillistä stalinistista tyyliä. Asemarakennuksen palveluihin kuuluvat muun muassa lipunmyynti, kahvila, lehtikioski, valuutanvaihtopiste sekä säilytyslokerot.

Rautatieasemalla pysähtyvät Venäjän sisäisten junien lisäksi kaikki Suomesta Venäjälle liikennöivät kansainväliset junat: suurnopeusjuna Allegro Pietariin ja yöjuna Tolstoi Moskovaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Viipurin rautatieasema.
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.