Victoria II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Victoria II
Kehittäjä Paradox Development Studio
Julkaisija Paradox Interactive
Jakelija Steam ja Humble Store
Suunnittelija Johan Andersson
Pelimoottori Clausewitz Engine
Julkaistu
Lajityyppi suurstrategiapeli (en), reaaliaikainen strategiapeli (en), sotapeli ja historiallinen peli (d)
Pelimuoto yksinpeli ja moninpeli
Ikäluokitus ESRB: Teini-ikäisille
PEGI 12
USK 6
Alusta Microsoft Windows ja macOS
Jakelumuoto GamersGate ja digitaalinen jakelu
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Victoria II on Paradox Development Studion kehittämä ja Paradox Interactiven julkaisema strategiapeli, joka julkaistiin vuonna 2010.[1] Peli on saatavilla Microsoft Windows- ja Mac OS X -alustoille. Peli on jatko-osa vuonna 2003 julkaistulle Victoria: An Empire Under the Sun -pelille.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Victoria II:ssa pelaaja ohjaa valitsemaansa valtiota aikakautena, joka yltää vuodesta 1836 vuoteen 1936. Tavoitteena on nostaa oma valtio maailman suurvaltojen joukkoon.

Kartta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä käydään aidolla maailmankartalla. Maailma on jaettu osavaltioihin, joka on edelleen jaettu provinsseihin.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisen valtion väestö on jaettu väestöyksiköihin (POP), jotka on määritelty asuinprovinssin, ammatin, kulttuurin ja uskonnon mukaan. Ammatit on ryhmitelty kolmeen yhteiskuntaluokkaan, jotka ovat yläluokka (aateliset ja kapitalistit), keskiluokka (käsityöläiset, virkamiehet, papit, toimihenkilöt ja upseerit) sekä alaluokka (ammattitaitoiset ja ammattitaidottomattomat työläiset, maanviljelijät, orjat ja sotilaat).

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aatelisten, ammattitaidottomien työläisten ja maanviljelijöiden muodostamat resurssinkeräämisoperaatiot (RGO), joiden laatu riippuu provinssista, tuottavat raaka-aineita. Kapitalistien, ammattitaitoisten työläisten ja toimihenkilöiden muodostamat tehtaat puolestaan tuottavat jalostettuja hyödykkeitä. Raaka-aineista ja hyödykkeistä käydään kauppaa maailmanmarkkinoilla.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisella valtiolla on ylähuone, jonka jäsenet eräissä valtioissa valitaan vaaleilla. Ylähuoneen hallinnasta kilpailevat puolueet, jotka edustavat seitsemää eri ideologiaa: konservatismi, taantumuksellisuus, liberalismi, anarkoliberalismi, sosialismi, kommunismi ja fasismi. Kaikilla puolueilla on oma kantansa viiteen poliittiseen kysymykseen, jotka ovat kauppa-, talous-, uskonto-, kansalaisuus- ja sotapolitiikka. Yksi puolueista nousee joko vaaleilla valittuna tai pelaajan nimittämänä hallitsevaksi puolueeksi. Pelaajan on noudatettava hallitsevan puolueen asettamia poliittisia raameja: Esimerkiksi laissez faire -talouspolitiikkaa kannattavan puolueen ollessa vallassa valtio ei voi rakentaa tai avustaa tehtaita. Ylähuoneella on myös valta toteuttaa uudistuksia, jotka voivat olla poliittisia (mm. lehdistönvapaus) tai sosiaalisia (mm. eläkkeiden käyttöönotto).

Suurvallat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtioiden menestystä mitataan kolmella mittarilla: Arvovalta, teollistuneisuus ja sotilasvoima. Ne kahdeksan valtiota, joilla on korkeimmat yhteispisteet näissä mittareissa, luokitellaan suurvalloiksi. Suurvalloilla on mahdollisuus alistaa pienempiä valtiota vaikutusvaltansa alle kauppaetuja saadakseen. Yleensä suurvallat myös pyrkivät hankkimaan siirtomaita Afrikasta tai Aasiasta.

Sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan julistamiselle tarvitaan casus belli, joka voi olla mm. jonkin alueen valloittaminen tai vapauttaminen tai vastustajan nöyryyttäminen. Taistelut käydään samassa provinssissa olevien sotilasyksiköiden välillä. Sota päättyy, kun jompikumpi osapuoli suostuu vastustajan esittämiin vaatimuksiin tai kummatkin osapuolet luopuvat vaatimuksistaan.

Valtioiden välisten sotien lisäksi taisteluita voidaan käydä hallituksen joukkojen ja kapinallisten välillä. Kapinalliset ovat yleensä joko jonkin ääri-ideologian kannattajia tai jotakin vähemmistökansaa edustavia nationalisteja.

Tapahtumat ja päätökset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin edetessä sattuu useita tapahtumia, joihin pelaajan on otettava kantaa. Tapahtumana voi olla esimerkiksi sotilaiden syyllistyminen siirtomaan paikallisen uskonnon loukkaamiseen, jolloin pelaajan on päätettävä, osoittaako hän kunnioitusta paikallisten uskolle. Päätöksiä puolestaan voi tehdä valtion saavutettua päätöksen vaatimat reunaehdot. Esimerkiksi pohjoismaisilla valtioilla on mahdollisuus muodostaa Skandinavian valtio, jos ne saavat koko Skandinavian valtaansa.

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Victoria II:lle on julkaistu kaksi lisäosaa: kolonialismiin keskittyvä Heart of Darkness ja Yhdysvaltain sisällissotaan keskittyvä A House Divided.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Victoria II ign.com. Viitattu 18.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Victoria II