Europa Universalis III

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Europa Universalis III
Kehittäjä Paradox Interactive
Julkaisija Paradox Interactive
Jakelija Steam, GOG.com ja Humble Store
Pelisarja Europa Universalis
Pelimoottori Paradox Development Studio
Julkaistu 2007
Lajityyppi suurstrategiapeli (en), reaaliaikainen strategiapeli (en) ja historiallinen peli (d)
Pelimuoto moninpeli ja yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Kaikenikäisille
PEGI 3
Alusta Windows, Macintosh
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu ja digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Europa Universalis III (EU3 tai EUIII) on Paradox Interactiven kehittämä ja alun perin 2007 Windowsille julkaisema Europa Universalis -sarjan strategiapeli.

EU3 on valtiosimulaattori, jossa pelaaja ohjastaa jotain peliin sijoitetun aikakauden historiallisista valtioista. Europa Universaliksen aikajänne kattaa 339 vuoden ajanjakson Konstantinopolin valtaamisesta ja uuden ajan alusta aina Ranskan vallankumoukseen asti. Pelin keskeisiä osa-alueita ovat löytöretket, kaupankäynti, sodankäynti ja valtioiden välinen diplomatia.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pelissä on yli 200 valtiota, joista saa valita minkä tahansa. Pelissä on kuvattu mahdollisimman tarkkaan, millainen maailma oli haluamanasi aloituspäivänä. Aloituspäivistä saa valita minkä tahtoo päivien tarkkuudella 339 vuoden aikana. Valita voi myös listasta kiinnostavia päivämääriä, jolloin tapahtui jotain mielenkiintoista, esim. kun Kolumbus löysi Amerikan. Maailma on jaettu yli tuhanteen maa-alueeseen, joissa kaikissa on kuvattu alueen pääkaupungin asukasluku, alueen uskonto, tulot, tärkein tuotettava tuote jne. Alueet, joita ei tunneta tai joita ei voi huonojen olojen takia asuttaa, on kuvattu valkoisella. Harmaalla olevat maa-alueet eivät ole minkään valtion hallussa vielä. Valtion poliittinen suhtautuminen vaihdetaan silloin tällöin siirrettävissä liukusäätimissä, joissa kummassakin päässä on sekä etuja että haittoja.
  • Europa Universalis: Complete pidentää peliaikaa 82 vuodella 421 vuoteen 13991820 ja lisää valtioita, joilla voi pelata. Joitakin maa-alueita on hajotettu useammiksi lisäten maa-alueiden lukumäärää. Sen lisäksi lisänä tulee hallituksen antamia tehtäviä, joiden suorittamisesta saa jotakin palkinnoksi ja kansalliset, uskonnolliset ja provinssilliset päätökset, joilla on yleensä niin etuja kuin haittojakin. Poliittisen suhtautumisen muuttaminen tuo nyt joko hyödyllisen tai yleisemmin haitallisen asian, kuten esimerkiksi kapinan eikä enää kuin harvoin heikennä vakautta (stability). Kaiken lisäksi mukaan tulee iso määrä uusia avustajia.

Sodankäynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Taisteleminen tapahtuu ohjaamalla haluttu armeija samaan maa-alueeseen kuin missä vihollinen/kapinalliset ovat. Varsinaiseen taisteluun ei voi vaikuttaa, mutta taistelun tulokseen vaikuttavat sotilaiden määrä, laatu ja taistelutahto, taistelukentän laatu (peltoa, metsää, vuoristoa ym.), kenraalin taidot, joihin voi vaikuttaa, ja puhdas onni. Taistelu ei pääty toisen armeijan tuhoamiseen vaan taistelutahdon loppumiseen. Europa Universalis-sarjaa on kritisoitu siitä, että hävinnyt armeija marssii seuraavaan maa-alueeseen ja on heti toimintakykyinen häiriten pelaajaan toimintaa, sen sijaan että hävinneen armeijan toimintakykyä rajoitettaisiin.
  • Complete lähinnä lisää taisteluiden vaikuttajiin kurin ja parantaa tekoälyä sekä lisää erillisen painikkeen, josta voi helposti nähdä sodan kulun.

Merellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sodankäynti merellä tapahtuu ohjaamalla haluttu laivasto samaan merialueeseen kuin missä on vihollinen/merirosvot ovat. Varsinaiseen taisteluun ei voi vaikuttaa, mutta taistelun tulokseen vaikuttavat laivojen määrä ja kunto, laatu sekä taistelutahto sekä amiraalin taidot,jonka vaikutus on suurempi kuin maa-armeijan kenraalilla, sekä puhdas onni.

Taistelu ei pääty toisen laivaston tuhoutumiseen vaan taistelutahdon loppumiseen. Taistelun häviäjä saattaa taistelun menetyksien lisäksi menettää hieman lisää laivoja joko uppoamiseen tai niiden menettämiseen vastustajalle.

  • Complete ei lisää mitään.

Diplomatia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Diplomatia tapahtuu valitsemalla haluamansa valtion maa-aluetta, jolloin tulee kyseisen maa-alueen tietojen lisäksi lista painikkeita, joilla voi harjoittaa diplomatiaa. voi pyytää liittolaisuutta, antaa kauttakulkuoikeuksia, julistaa sotia, antaa rahalahjoja, ja paljon muuta. Diplomatia on tärkeä myös sotaan lähdettäessä, koska maine huononee, ellei ole ns. casus belli eli laillinen syy aloittaa sota kyseistä maata kohtaan tai tule liittolaisen kutsusta. Huono maine vaikeuttaa peliä, sillä muut valtiot luovat muuten liittoumia pelaajaa vastaan. Diplomatia onkin pelissä monipuolinen ja kehuttu hyvin onnistuneeksi.
  • Diplomatiaan ei lisätä mitään muuta kuin kertomalla kuinka paljon suhteet paranevat vuodessa ja mitkä asiat siihen vaikuttavat.

Kaupankäynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kaupankäynnissä lähetetään kauppiaita kaikkialla maailmassa oleviin kaupan keskuksiin. Mitä enemmän kauppiaita on kaupan keskuksessa, sitä enemmän saa rahaa ja kaupankäynti onkin pelin tehokkain ja tärkein tapa saada rahaa.
  • Completessa kaupankäynnissä ei voi kauppiata lähettä niiden valtioiden kaupan keskuksiin, joiden kanssa on liian huonot suhteet sekä lisäämällä mahdollisuuden luoda uusia kaupan keskuksia joihinkin paikkoihin.

Löytöretkeily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Löytöretkeily tapahtuu ottamalla kansallisen idean Quest for new world, joka mahdollistaa tutkimusmatkailijoiden, joka tutkii tuntemattomia merialueita, ja konkistadorien, joka tutkii tuntemattomia maa-alueita, palkkaamisen. Heidät lähetetään haluttuun armeijaan tai laivastoon ja lähetetään kartan valkoisille eli tuntemattomille alueille. Valkoiset alueet tulevat esille myös itsetään, tosin paljon hitaammin. Löydetyille maa-alueille, jotka ovat harmaita eli joita mikään valtio ei voi vielä omistaa, lähetetää kolonisti ja hänen mukanaan 100 uudisasukasta. Uudisasukkaiden määrää voi vaihtaa pelin alussa. Maa-alueella on kaupunki eli johon voi rakentaa rakennuksia, sitten kun siirtolaisia on alueella 1000. Kun tämä määrä tulee täyteen, alueen alkuperäisasukkaat tulevat siirtokunnan asukkaiksi lisäten verotuloja, ellei pelaaja ole tuhonnut alkuperäisasukkaita.
  • Complete tekee siirtokunta-toiminnasta aidompaa rajoittamalla aluetta, johon voi siirtomaita perustaa, eli lähimmästä merenranta-alueesta ei saa olla liian pitkä matka haluttuun siirtokuntaan, vaan välissä täytyy olla oman maan hallinnassa olevia merenranta-alueita.

Teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Teknologia hoituu yhdessä taloudenhoidon kanssa liukusäätimillä. Teknologian osa-alueita in viisi: hallinto, tuotanto, kaupankäynti, maavoimat ja merivoimat.
    • Hallinto tuo uusia hallintomuotoja, rakennuksia ja mahdollisuuden ottaa kansallisia ideoita.
    • Tuotanto kasvattaa rahan saantia tehostamalla maa-alueiden tuotteiden tuotantoa.
    • Kaupankäynti tehostaa kaupankäyntiä ja tuo mahdollisuuden tehdä monopoli, jolloin rahamäärä kasvaa nopeammin.
    • Maavoima kasvatta joukkojen taistelutahtoa, tuo myöhemmin tykit ja tuo kehittyneempiä ja parempia sotilaita.
    • Merivoimat parantaa laivastojen taistelutahtoa, tuo fregatit ja kehittää parempia laivoja.

Mitä enemmän rahaa kuluttaa tutkimuksiin, sitä nopeammin teknologia kasvaa. Kansalliset ideat ovat pieniä ilmaisia bonuksia. Ideoita on 30 ja niitä voi ottaa korkeintaan 10, yhden kerrallaan.

  • Complete tuo lisää asioita, kuten merivoimiin lähimmän siirtokunnan tarpeen pienennystä eli perustaa siirtokuntia aina vain kauemmas lähimmästä omasta merenranta-alueesta. Ideoiden määrä nostetaan 40:neen, joista voi ottaa korkeintaan 12. Joitain ideoita voi ottaa vasta kun täyttyvät tietyt teknologiset ehdot, eli kuinka suuri tietyn teknologian osa-alueen pitää olla, täyttyvät.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]