Europa Universalis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Europa Universalis
Lajityyppi reaaliaikainen strategia
Ensijulkaisu Europa Universalis (2000)
Viimeisin julkaisu Europa Universalis IV (2013)
Aiheesta muualla
MobyGames
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Europa Universalis on Paradox Interactiven pelisarja, johon kuuluvat pelit Europa Universalis, Europa Universalis II, Europa Universalis III ja Europa Universalis IV . Europa Universalis -pelit simuloivat ajanjaksoa noin 1400-luvun alkupuoliskolta aina 1800-luvun alkupuoliskolle. Alun perin ranskalaiseen lautapeliin perustunut Europa Universalis julkaistiin vuonna 2000.[1]

Peli on raskas strategiapeli, jossa on tarkoitus ohjata oma valtionsa mahtavimmaksi valtioksi koko maailmassa. Peli koostuu kaupankäynnistä, sotimisesta, diplomatiasta, ja siirtokuntien hallitsemisesta sekä peliin vaikuttaviin historiallisiin tapahtumiin reagoimisesta. Pelattavana on kaikki merkittävät ajanjakson valtiot ja pelaaja voi myös luoda omia vasallivaltioita, kuten Suomen, joka ei vielä tuolloin ollut valtio.

Merkittävä ominaisuus pelisarjassa on se, että Crusader Kings antaa ohjattavaksi valtion keskiajalta renessanssiin ja tämän pelin voi siirtää Europa Universalis II:een. Europa Universalis II:n voi siirtää Paradoxin peliin Victoria: An Empire Under the Sun ja siitä vielä peliin Hearts of Iron II, jolloin pelaajan on mahdollista ohjata samaa valtiota lähes 900 vuoden ajan.

Pelisarjan viimeisin peli Europa Universalis IV julkaistiin elokuussa 2013.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bossom, Andy & Dunning, Ben: ”Interview: Henrik Fahraeus”, Video Games: An Introduction to the Industry, s. 140. Lontoo: Bloomsbury Publishing, 2015. ISBN 978-147-256-715-4. Teoksen verkkoversio (viitattu 27.12.2020). (englanniksi)
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.