Ero sivun ”Volgograd” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 merkkiä poistettu ,  5 vuotta sitten
(Botti poisti linkin tiedostoon Mamayev_Kurgan_from_the_air.jpeg, koska käyttäjä INeverCry on poistanut tiedoston Commonsista. Syy: Per c:Commons:Deletion requests/File:Mamayev Kurgan from the air.jpeg.)
Kaupungissa käytiin [[toinen maailmansota|toisessa maailmansodassa]] kuuluisa [[Stalingradin taistelu]] elokuusta 1942 helmikuuhun 1943, jolloin kaupunki tuhoutui täysin, mutta se rakennettiin uudestaan vuosina 1946–58.<ref name="GeoEntsy"/> Taistelussa menehtyi noin 1,5 miljoonaa ihmistä ja se on yksi kaikkein aikojen eniten uhreja sotatoimissa vaatineista yksittäisistä taisteluista. Voittoa tässä taistelussa pidettiin Neuvostoliitossa erittäin keskeisenä, eikä aivan vähäinen merkitys ollut sillä, että valtion johtajan nimeä kantava kaupunki ei joutunut saksalaisten käsiin. <ref name="Stalingrad for 5 days"/> Taistelun johdosta [[Neuvostoliiton korkein neuvosto]] nimesi Stalingradin 8. toukokuuta 1965 [[Neuvostoliiton sankarikaupungit|sankarikaupungiksi]] (город-герой).<ref name="BSE"/> Britannian [[Yrjö VI]] myönsi sille jalokivin koristellun miekan. [[Pariisi]]ssa on Stalingradin mukaan nimetty ainakin tori ja metroasema. Sodan jälkeen [[Mamajevin kurgaani]] -kukkulalle pystytettiin kuuluisa patsas [[Äiti synnyinmaa]].
 
Vuonna 1961 nimeksi vaihdettiin Volgograd osana [[Nikita Hruštšov]]in destalinisaatiokampanjaa ja alueen nimeksi tuli Volgogradin alue.<ref name="GeoEntsy"/> Päätös on edelleen kiistanalainen ja sen peruuttamista on vaadittu. Vaikka Stalinia on syytetty lähes 30 miljoonan oman neuvostokansalaisen surmista esimerkiksi [[Gulag]]-vankileirien ja ukrainalaisten [[Holodomor]]-nälänhädän välityksellä, hän nousi esimerkiksi vuonna 2008 koko Venäjän kattaneessa hyvin laajoissa mielipidekyselyssä kaikkien aikojen 3. merkittävämmäksi venäläiseksi henkilöksi. Vuonna 2013 uutisoitiin puolestaan, että Volgogradin kaupunki on päättänyt käyttää itsestään jälleen nimeä StaliningradStalingrad vuosittain viiden päivän ajan [[Voitonpäivävoitonpäivä]]stä, 9. toukokuuta alkaen. <ref name="Stalingrad for 5 days"/>
===Loppuvuoden 2013 pommi-iskut===
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko