Mamajevin kurgaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mamajevin kurgaani

Mamajevin kurgaani (ven. Мамаев курган, Mamajev kurgan) on korkea kukkula Volgogradissa (entinen Stalingrad) Etelä-Venäjällä. Mamajevin kurgaani on entinen tataarien hautakumpu, ja sen nimi tulee tataaripäällikkö Mamaista. Nykyään kukkula tunnetaan lähinnä sen merkityksestä Stalingradin taistelun tapahtumissa ja valtavasta toisen maailmansodan muistomerkkien kompleksista. Merkittävin muistomerkki on kukkulan laelle pystytetty suunnaton Äiti synnyinmaa -patsas, joka on 87 metriä korkea.

Stalingradin taistelu ja kurgaani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Friedrich Pauluksen johtama Saksan 6. armeija aloitti hyökkäyksensä Stalingradin keskustaan kesällä 1942, Mamajevin kurgaani oli yksi hyökkäyksen pääkohteista. Kukkulasta (joka sotilaskartoissa tunnetaan sen metrikorkeuden perusteella myös nimellä "kukkula 102,0") käytiin heti alussa rajuja taisteluja. Kukkulan hallinta oli taistelun kannalta tärkeää, sillä sen laelta pystyi hallitsemaan koko Stalingradin keskustaa. Saksalaisten lopulta vallattua kukkulan he käyttivät sitä sillanpäänä itse kaupungin valtaamiseen. Saksalaiset valtasivat kurgaanin kupeella sijaitsevan rautatieaseman 14. syyskuuta 1942.

Samana päivänä Aleksander Rodimtsevin komentama Neuvostoliiton 13. kaartin kivääridivisioona ylitti Volgan raskaassa tykistötulessa. 13. divisioonan joukot hyökkäsivät kurgaanille ja joutuivat veriseen taisteluun. 16. syyskuuta 1942 mennessä Rodimtsevin joukot valtasivat Mamajevin kurgaanin takaisin. Seurasi raskaita taisteluja, ja seuraavina päivinä lähes kaikki 13. divisioonan kurgaanille lähetetyt joukot oli tuhottu. Seuraavina päivinä saksalaiset tekivät vastahyökkäyksiä.

27. syyskuuta 1942 saksalaiset hallitsivat jälleen Mamajevin kurgaania. Neuvostojoukot kuitenkin pitivät asemansa kukkulan rinteillä, ja 284. kivääridivisioonan vahvistettua neuvostojoukkojen puolustusta taistelut kurgaanilla pysähtyivät. Saksalaiset pysyivät kukkulalla asemissa 26. tammikuuta 1943 asti, jolloin Stalingradin piiritys oli käytännössä päättynyt.

Neuvostoliiton marsalkka ja Stalingradin taistelun sankari Vasili Tšuikov on haudattu Mamajevin kurgaaniin, samoin kuin tarkka-ampuja Vasili Zaitsev.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mamajevin kurgaani.