Vasili Zaitsev

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vasili Zaitsev
Henkilötiedot
Syntynyt23. maaliskuuta 1915
Venäjä Jelino, Orenburgin kuvernementti (nyk. Tšeljabinskin alue), Venäjä
Kuollut15. joulukuuta 1991 (76 vuotta)
Ukraina Kiova, Ukraina
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t)  Neuvostoliitto
Palvelusvuodet 1937–1945
Taistelut ja sodat Toinen maailmansota
Sotilasarvo Kapteeni
Kunniamerkit Neuvostoliiton sankari

Vasili Grigorjevitš Zaitsev (ven. Васи́лий Григо́рьевич За́йцев, 23. maaliskuuta 1915 Jelino15. joulukuuta 1991 Kiova) oli neuvostoliittolainen tarkka-ampuja toisessa maailmansodassa.

Hän tuli kuuluisaksi erityisesti toiminnastaan Stalingradin taistelun aikana 10. lokakuuta – 17. joulukuuta 1942. Neuvostoliiton asiakirjojen mukaan hän surmasi yli 225 vihollisen sotilasta ja upseeria.

Zaitsev myös koulutti tarkka-ampujia, ja eräiden arvioiden mukaan hänen kouluttamansa 28 ampujaa tappoivat yli 3 000 vihollissotilasta.

Kaksintaistelu Stalingradissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuvostoliitossa Zaitsevista tuli kansallissankari, ja hänen toimistaan kuulutettiin pitkin maata jo Stalingradin taistelun aikana. Puna-armeijan propagandan mukaan saksalaiset lähettivät Stalingradiin parhaan tarkka-ampujansa SS-majuri Heinz Thorvaldin/Erwin Königin pelkästään tappamaan Zaitsevin. Väittämän mukaan Thorvaldilla oli jo tappanut yli 400 vihollista. Puna-armeijan ensimmäisissä maininnoissa saksalainen tarkka-ampuja on merkitty nimellä Erwin König, joka muuttui myöhemmin Thorvaldiksi. Edelleen tarinan mukaan Zaitsev olisi kuitenkin onnistunut ampumaan Thorvaldin viikkoja kestäneen kaksintaistelun ja molemminpuolisen ajojahdin jälkeen. Zaitsevin kivääri, jossa väitetään olevan Thorvaldin käyttämä kiikaritähtäin, on yhä esillä sotamuseossa Moskovassa. Tarinan epäillään silti olevan keksitty propagandatuote, sillä Thorvaldista tai Königistä ei löydy mainintaa Saksan armeijan sotilastiedoista. Myös mainintaa SS:n minkäänlaisesta osallistumisesta Stalingradin taisteluun ei ole ja saksalaisten parhaaksi tarkka-ampujaksi on nimetty Matthäus Hetzenauer, jolla oli tilillään 345 tappoa.

Vuoden 2001 elokuva Vihollinen porteilla kertoo Zaitsevin ja Thorvaldin kaksintaistelusta, tosin elokuvassa Heinz Thorvald on nimetty Erwin Königiksi, ja on pukeutunut Wehrmachtin univormuun.

Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.