Ostrava

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ostrava
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Ostrava

Koordinaatit: 49°50′08″N, 18°17′33″E

Valtio Tšekki
Lääni Määri-Sleesia
Piirikunta Ostrava
Perustettu 1267
Hallinto
 – Pormestari Petr Kajnar
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 214.23 km²
Korkeus 260 m
Väkiluku (2009) 307 767
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2

Ostrava Cs-Ostrava.ogg kuuntele ääntämys (ohje) (saks. Ostrau) on Tšekin kolmanneksi suurin kaupunki ja Määrin-Sleesian läänin keskus. Vuonna 2009 Ostravassa oli 307 767 asukasta.[1] Kaupunki kuului Itävaltaan vuoteen 1918 ja Saksaan vuosina 1939–1945, mihin asti kaupunki tunnettiin nimellä Mährisch Ostrau (Moravská Ostrava).

Kaupunki toimii maan raskaan metalliteollisuuden keskuksena, siellä on muun muassa öljynjalostusta ja kivihiiliesiintymiä. Ostravassa pidetään yleisurheilun GP-kilpailut vuosittain.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ostrava perustettiin vuonna 1267. Se säilyi pienenä käsityöläiskaupunkina 1700-luvulle saakka. Vuonna 1763 alueelta löytyi suuri kivihiiliesiintymä, joka johti kaupungin teollistumiseen ja nopeaan laajentumiseen. Toisen maailmansodan aikana kaupunki toimi sotateollisuuden keskuksena ja joutui jatkuvien pommitusten kohteeksi.

Vuonna 1958 kaupungissa avattiin suuri terästehdas, joka on nykyisin Arcelor Mittalin omistuksessa.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ostravan teatteri- ja musiikkielämä on vilkasta. Kaupungissa on neljä laitosteatteria: Moravian-Sleesian teatteri, joka jakautuu kahteen teatteritaloon (Antonín Dvořákin teatteri ja Jiří Myronin teatteri), Petr Bezručin teatteri, kamariteatteri Aréna ja Ostravan nukketeatteri.

Säveltäjä Leoš Janáček asui Ostravassa myöhemmällä iällään. Ostravassa toimii Janáčekin filharmoninen orkesteri, joka isännöi Janáčekin toukokuisia musiikkifestivaaleja sekä Venceslaus Pyhän musiikkifestivaaleja ja uuden musiikin juhlia. Vuodesta 2002 Ostravassa on pidetty Colours of Ostrava -kulttuuritapahtuma. Myös vuosittaiset kansanmusiikki-, filmi- ja teatterifestivaalit tunnetaan laajalti. Yksi tunnetuimmista ostravalaisista muusikoista on oopperalaulaja Patricia Janečková.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Population of municipalities of the Czech republic, 1 January 2009 Czech Statistical Office. Viitattu 5. helmikuuta 2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]