Luettelo Euroopan yli miljoonan asukkaan kaupungeista kuntien väkiluvun mukaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo maantieteellisen Euroopan suurimmista, yli miljoonan asukkaan kaupungeista. Väkiluvultaan Euroopan kaupungeista suurin on Istanbul jonka lukuihin on otettu Aasian puoleinen osa.[1]

Istanbul on rajakaupunki - osaksi Euroopaa ja osaksi Aasiaa.

Pääkaupungit ovat lihavoituja.

Näkymä Moskovasta
Lontoon ydinkeskustaa
Suomesta katsoen lähin miljoonakaupunki on Pietari
Rakennuksia Berliinissä
Kiova Dneprin rannalla

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki Valtio Asukasluku kaupunkialueella 2011 Eurostat [2] Viite
1 Istanbul  Turkki &&&&&&&015029231.&&&&0015 029 231 [1]
2 Moskova  Venäjä &&&&&&&013197596.&&&&0013 197 596 [3]
3 Lontoo Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia &&&&&&&&08787892.&&&&008 787 892 &&&&&&&&08173941.&&&&008 173 941 [4]
4 Pietari  Venäjä &&&&&&&&05323300.&&&&005 323 300 [5][6]
5 Berliini  Saksa &&&&&&&&03671000.&&&&003 671 000 &&&&&&&&03460725.&&&&003 460 725 [7]
6 Madrid  Espanja &&&&&&&&03165235.&&&&003 165 235 &&&&&&&&03198645.&&&&003 198 645 [8]
7 Kiova  Ukraina &&&&&&&&02932525.&&&&002 932 525 [9]
8 Rooma  Italia &&&&&&&&02879038.&&&&002 879 038 &&&&&&&&02873494.&&&&002 873 494 [10]
9 Pariisi  Ranska &&&&&&&&02241346.&&&&002 241 346 &&&&&&&&02249977.&&&&002 249 977 [11]
10 Minsk  Valko-Venäjä &&&&&&&&01949400.&&&&001 949 400 [12]
11 Bukarest  Romania &&&&&&&&01883144.&&&&001 883 144 &&&&&&&&01903299.&&&&001 903 299 [13] [14]
12 Wien  Itävalta &&&&&&&&01877836.&&&&001 877 836 &&&&&&&&01598626.&&&&001 598 626 [15]
13 Budapest  Unkari &&&&&&&&01759407.&&&&001 759 407 &&&&&&&&01729040.&&&&001 729 040 [16]
14 Hampuri  Saksa &&&&&&&&01758041.&&&&001 758 041 &&&&&&&&01786448.&&&&001 786 448 [17]
15 Varsova  Puola &&&&&&&&01748916.&&&&001 748 916 &&&&&&&&01708491.&&&&001 708 491 [18]
16 Barcelona  Espanja &&&&&&&&01602386.&&&&001 602 386 &&&&&&&&01611013.&&&&001 611 013 [8]
17 München  Saksa &&&&&&&&01521678.&&&&001 521 678 &&&&&&&&01378176.&&&&001 378 176 [19]
18 Harkova  Ukraina &&&&&&&&01431565.&&&&001 431 565 [20]
19 Milano  Italia &&&&&&&&01362695.&&&&001 362 695 &&&&&&&&01324110.&&&&001 324 110 [10]
20 Praha  Tšekki &&&&&&&&01280208.&&&&001 280 208 &&&&&&&&01241664.&&&&001 241 664 [21]
21 Sofia  Bulgaria 0Virhe lausekkeessa: tunnistamaton välimerkki ”,”..0Virhe lausekkeessa: tunnistamaton välimerkki ”,”.1 324 024 &&&&&&&&01324025.&&&&001 324 025 [22]
22 Nizni Novgorod  Venäjä &&&&&&&&01250000.&&&&001 250 000 [23]
23 Kazan  Venäjä &&&&&&&&01216965.&&&&001 216 965 [24]
24 Bryssel  Belgia &&&&&&&&01171828.&&&&001 171 828 &&&&&&&&01136778.&&&&001 136 778 [25]
25 Samara  Venäjä &&&&&&&&01170910.&&&&001 170 910 [26]
26 Belgrad  Serbia &&&&&&&&01166763.&&&&001 166 763 [27]
27 Birmingham Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia &&&&&&&&01124600.&&&&001 124 600 &&&&&&&&01073045.&&&&001 073 045 [28]
28 Ufa  Venäjä &&&&&&&&01121429.&&&&001 121 429 [29]
29 Rostov-on-Don  Venäjä &&&&&&&&01119875.&&&&001 119 875 [30]
30 Tbilisi  Georgia &&&&&&&&01118035.&&&&001 118 035
31 Köln  Saksa &&&&&&&&01039488.&&&&001 039 488 &&&&&&&&01007119.&&&&001 007 119 [31]
32 Perm  Venäjä &&&&&&&&01041876.&&&&001 041 876 [32]
33 Voronež  Venäjä &&&&&&&&01032382.&&&&001 032 382 [33]
34 Volgograd  Venäjä &&&&&&&&01016137.&&&&001 016 137 [34]
35 Odessa  Ukraina &&&&&&&&&0999359.&&&&00999 359 [20]
36 Dnipro  Ukraina &&&&&&&&&0982969.&&&&00982 969 [20]
37 Napoli  Italia &&&&&&&&&0970185.&&&&00970 185 &&&&&&&&&0959574.&&&&00959 574 [10]

Muita eurooppalaisia suurkaupunkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Täydentävään taulukkoon kerätään yli 600 000 asukkaan kaupunkeja, myös miljoonakerhosta pudonneita.)

Nimi Valtio Asukasluku
(kaupungin
rajojen sisällä)
Vuosi ja lähde Etäisyys (km)
Helsingistä *
Donetsk  Ukraina &&&&&&&&&0955041.&&&&00955 041 2012 [35] &&&&&&&&&&&01582.&&&&001 582
Dnipro  Ukraina &&&&&&&&&0999577.&&&&00999 577 2012 [35] &&&&&&&&&&&01454.&&&&001 454
Napoli  Italia 989 160 2014 &&&&&&&&&&&02273.&&&&002 273
Tukholma  Ruotsi 911 989 2014 &&&&&&&&&&&&0397.&&&&00397
Torino  Italia 897 265 2014 &&&&&&&&&&&02034.&&&&002 034
Marseille  Ranska 852 516 2012 &&&&&&&&&&&02294.&&&&002 294
Saratov  Venäjä 837 831 2010 &&&&&&&&&&&01958.&&&&001 958
Amsterdam  Alankomaat 825 080 2015 &&&&&&&&&&&01504.&&&&001 504
Zagreb  Kroatia 790 017 2011 &&&&&&&&&&&01704.&&&&001 704
Valencia  Espanja 786 424 2014 &&&&&&&&&&&02898.&&&&002 898
Krakova  Puola 760 700 2014 &&&&&&&&&&&01168.&&&&001 168
Leeds Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 757 655 2012 &&&&&&&&&&&01741.&&&&001 741
Toljatti  Venäjä 719 632 2010 &&&&&&&&&&&01652.&&&&001 652
Łódź  Puola 709 757 2014 &&&&&&&&&&&&0996.&&&&00996
Frankfurt am Main  Saksa 709 395 2014 &&&&&&&&&&&01517.&&&&001 517
Riika  Latvia 701 185 2014 &&&&&&&&&&&&0362.&&&&00362
Sevilla  Espanja 696 676 2014 &&&&&&&&&&&03344.&&&&003 344
Palermo  Italia 676 118 2014 &&&&&&&&&&&02588.&&&&002 588
Zaragoza  Espanja 666 058 2014 &&&&&&&&&&&02710.&&&&002 710
Ateena  Kreikka 664 046 2014 &&&&&&&&&&&02472.&&&&002 472
Oslo  Norja 638 529 2014 &&&&&&&&&&&&0788.&&&&00788
Wrocław  Puola 632 432 2014 &&&&&&&&&&&01123.&&&&001 123
Iževsk  Venäjä 627 734 2010 &&&&&&&&&&&01671.&&&&001 671
Helsinki  Suomi 621 863 2014 &&&&&&&&&&&&&&00.010000000
Rotterdam  Alankomaat 619 879 2014 &&&&&&&&&&&01558.&&&&001 558
Stuttgart  Saksa 604 297 2013 &&&&&&&&&&&01619.&&&&001 619

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Results of Address Based Population Registration System, 2017 31 .joulukuuta 2017. Turkish Statistical Institute. Viitattu 1. helmikuuta 2018. (turkiksi)
  2. Population on 1 January by age groups and sex - cities and greater cities 9 . kesäkuuta 2015. Eurostat. Viitattu 14 . kesäkuuta 2015.
  3. Goskomstat Rosstat. [1] (venäjäksi)
  4. "Population Estimates for UK, England and Wales, Scotland and Northern Ireland" . Office for National Statistics. Viitattu 29 July 2016. 
  5. Goskomstat Rosstat[2] (venäjäksi)
  6. Archived copy stat-info.net. Arkistoitu 24.6.2016. Viitattu 23.5.2016.
  7. Amt für Statistik Berlin Brandenburg Amt für Statistik Berlin-Brandenburg. Viitattu 5.maaliskuuta 2015. (saksaksi)
  8. a b List of place name: Population of the Continuous Municipal Register by Population Unit Instituto Nacional de Estadística. Viitattu 11 . kesäkuuta 2015.
  9. Чисельність населення щомісячна інформація (Population monthly information) 1 November 2017. Головне управління статистики м.Києва (Main Department of Statistics of Kiev). (ukrainaksi)
  10. a b c Statistiche demografiche ISTAT demo.istat.it. Viitattu 19-lokakuuta 2017.
  11. Population of Paris in January 2014 INSEE. Viitattu 11 . kesäkuuta 2015.
  12. Belarus in figures 2015 19 March 2015. National Statistical Committee of the Republic of Belarus. Arkistoitu 9 November 2015. Viitattu 14 . kesäkuuta 2015.
  13. Official data for 2011 census National Institute of Statistics. Viitattu 4. heinäkuuta 2013.
  14. Official Population data for 2016 National Institute of Statistics (Romania)|INSSE. Viitattu 27. helmikuuta 2017.
  15. Bevölkerung zu Quartalsbeginn seit 2002 nach Bundesland 10 August 2017. Statistik Austria. Viitattu 9 October 2017.
  16. 1.2. Népesség a település jellege szerint, január 1. (1980–)* Hungarian Central Statistical Office. Viitattu 14 . kesäkuuta 2015.
  17. Population - Hamburg 10 . kesäkuuta 2015. Federal Statistical Office of Germany and the statistical Offices of the Länder. Viitattu 14 . kesäkuuta 2015.
  18. Tabl. 09 - Ludność według płci i miast October 2016. Central Statistical Office (Poland). (puolaksi)
  19. Bayerisches Landesamt für Statistik und Datenverarbeitung: Result - 12411-001: Bevölkerung: Gemeinden, Stichtage (letzten 6) statistikdaten.bayern.de. Viitattu 14 . kesäkuuta 2015. (saksaksi)
  20. a b c РОЗПОДІЛ ПОСТІЙНОГО НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ЗА СТАТТЮ ТА ВІКОМ: Станом на 1 січня 2014 року 2014. State Statistics Service of Ukraina. Viitattu 11 . kesäkuuta 2015.
  21. Czech Republic: Major Cities City Population. Viitattu 14 . kesäkuuta 2015.
  22. Таблица на населението по постоянен и настоящ адрес област БЛАГОЕВГРАД община БАНСКО. Viitattu 2.2.2018.
  23. 5.4. Cities with population size of 1 million persons and over Russian Federal State Statistics Service.
  24. Информация о численности населения Республики Татарстан Rosstat. ”город Казань” Viitattu 11. heinäkuuta 2016. (venäjäksi)
  25. Population par région et âge, au 1er janvier 2015-2061 Statistics Belgium. Viitattu 14 . kesäkuuta 2015. (ranskaksi)
  26. Утвержденная численность постоянного населения Самарской области Rosstat. ”г. Самара” Viitattu 11. heinäkuuta 2016. (venäjäksi)
  27. 2011 Census of Population, Households and Dwellings in the Republic of Serbia: Comparative Overview of the Number of Population in 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 2002 and 2011, Data by settlements Statistical Office of Republic Of Serbia,. Viitattu 2.2.2018.
  28. "Population Estimates for UK, England and Wales, Scotland and Northern Ireland" . Office for National Statistics. Viitattu 29. heinäkuuta 2016. 
  29. ОЦЕНКА ЧИСЛЕННОСТИ ПОСТОЯННОГО НАСЕЛЕНИЯ РЕСПУБЛИКИ БАШКОРТОСТАН НА 1 ЯНВАРЯ 2016 Rosstat. ”г.Уфа” Viitattu 11 . heinäkuuta 2016. (venäjäksi)
  30. Результат запроса БД ПМО Ростовской области Rosstat. ”г. Пермь” Viitattu 11 . heinäkuuta 2016. (venäjäksi)
  31. Einwohnerzahlen im Regierungsbezirk Köln Landesbetrieb Information und Technik Nordrhein-Westfalen. Viitattu 14 . kesäkuuta 2015.
  32. Численность населения Пермского края, человек Rosstat. ”г. Пермь” Viitattu 11 . heinäkuuta 2016. (venäjäksi)
  33. Оценка численности постоянного населения Воронежской области на I января 2016 года Rosstat. ”Городской округ город Воронеж” Viitattu 11 July 2016. (venäjäksi)
  34. БД ПМО Волгоградской области ПОКАЗАТЕЛИ Rosstat. ”населения на 1 января текущего года” Viitattu 11 . heinäkuuta 2016. (venäjäksi)
  35. a b Devžavna služba statystyky Ukrajiny (Ukrainan valtion tilastopalvelu): Tšyselnist najavnoho naselennja Ukrajiny na 1 sitšnja 2012 roku (pdf) govuadocs.com.ua. Viitattu 20.1.2013. (ukrainaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]