Ero sivun ”William Ewart Gladstone” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
p (Botti poisti 51 Wikidatan sivulle d:q160852 siirrettyä kielilinkkiä)
{{Wikiaineisto|Sir Gladstone’lle}}
 
William Gladstonesta on kirjoitettu runsaasti elämäkerrallisia teoksia. Hänestä historiankirjoituksessa annettu kuva oli pitkään kaksijakoinen: liberaalit historioitsijat esittivät hänet suurena uudistajana ja valistuneena valtiomiehenä, konservatiiviset historioitsijat taas ahdasmielisenä ja tekopyhänä hahmona. Tavallisesti tähän liittyi Gladstonen ja Benjamin Disraelin vastakkainasettelu, jossa liberaalit pyrkivät tekemään Gladstonesta näytelmän sankarin ja Disraelista konnan, konservatiivit luonnollisesti toisin päin. Ensiksi mainitusta paras esimerkki on [[John MorleynMorley]]n kirjoittama Gladstonen "virallinen" elämäkerta, ''The Life of William Ewart Gladstone'' (1903). Jälkimmäistä kuvaa edustaa muun muassa W. F. Monypennyn ja G. E. Bucklen Disraeli-elämäkerta ''The Life of Benjamin Disraeli, the Earl of Beaconsfield'' (1929), joka on suurilta osiltaan hyökkäys Gladstonea vastaan. Modernimmat Gladstone-elämäkerrat tarkastelevat kohdettaan tasapuolisemmin.
 
Gladstone kirjoitti itse luonnoksen omaelämäkerraksi, jota ei kuitenkaan julkaistu hänen elinaikanaan. Käsikirjoitus ilmestyi vasta [[1971]] osana ''Prime Minister's Papers'' -julkaisusarjaa. Gladstonen päiväkirjat on julkaistu kokonaisuudessaan ''The Gladstone Diaries'' -sarjana, joka käsittää kaksitoista paksua osaa.
* Roy Jenkins: ''Gladstone'' (1995) (ISBN 9780333602164)
 
Suomeksi on ilmestynyt vain O. A. Kallion kirjoittama lyhyt ''William Ew. Gladstone'' (1903), joka julkaistiin osana Kansanvalistusseuran Elämäkertoja-sarjaa.
 
== Lähteet ==

Navigointivalikko