Charles George Gordon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles Gordon ollessaan Sudanin kuvernöörinä.

Charles George Gordon (28. tammikuuta 183326. tammikuuta 1885), joka tunnetaan myös lisänimellä "Gordon Kiinalainen" oli brittiläinen kenraalimajuri. Parhaiten hänet tunnetaan hänen käymistään taisteluista Kiinassa ja Pohjois-Afrikassa.

Vuonna 1854 Charles Gordon osallistui Krimin sotaan, minkä jälkeen hän työskenteli Kiinan hallitusta palvellen vuodet 18631865. 1864 hän oli mukana kukistamassa Taiping-kapinaa, mikä yhdessä hänen Aasiassa suorittamien tutkimusmatkojensa kanssa aikaansai sen, että hän sai lempinimekseen "Gordon Kiinalainen".

Vuonna 1874 Charles Gordon siirtyi Egyptiin. Hänet nimitettiin 1877 Brittiläisen imperiumin hallinnoiman Sudanin kuvernööriksi, ja tässä tehtävässä hän toimi vuoteen 1880 asti yrittäen ehkäistä orjakauppaa alueella. Vuoden 1880 jälkeen hän oleskeli jonkin aikaa Etelä-Afrikassa, kunnes sai jälleen 1884 kutsun palata Sudaniin auttamaan siellä mahdistiarmeijan kanssa taistelevia egyptiläisjoukkoja.

Sudanissa Charles Gordon piiritettiin Khartumin kaupunkiin, missä hän kävi vastarintaa mahdistiarmeijan joukkoja vastaan kymmenen kuukautta. Näiden kymmenen kuukauden jälkeen hän sai surmansa kaupungissa käydyissä taisteluissa, juuri ennen apujoukkojen saapumista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuka teki mitä (suuri suomalainen kirjakerho oy) vuodelta 1986 s. 99
Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.