Ero sivun ”Toivo Mäkelä” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
24 merkkiä lisätty ,  10 vuotta sitten
p
w
p (w-fix & typo-fix)
p (w)
Ennen elokuvauraansa Mäkelä näytteli teatterissa, muun muassa Kotkan teatterissa, jossa hän tapasi tulevan ja sittemmin elinikäisen puolisonsa [[Irma Seikkula]]n. Ensimmäisen elokuvaroolinsa Mäkelä näytteli [[Wilho Ilmari]]n ohjaamassa [[Jalmari Finne]] -filmatisoinnissa ''Pitkäjärveläiset'' ([[1951]]) ollessaan tuolloin jo 42-vuotias. Tämä ei haitannut hänen urakehitystään ja Mäkelä esiintyi aktiivisesti elokuvissa ja tv-rooleissa kuolemaansa saakka vuoteen 1979.
 
Mäkelä muistetaan erityisesti persoonallisesta, tiettyjä maneereja hyväksi käyttävästä näyttelijätyylistään. Elokuvayleisölle hän tuli tunnetuksi [[Matti Kassila]]n draamojen ja [[Aarne Tarkas|Aarne Tarkaksen]] komedioiden luottonäyttelijänä. Tunnetuimmat roolinsa hän tekikin edellisen ohjaamissa elokuvissa ''[[Elokuu (vuoden 1956 elokuva)| Elokuu]]'' ([[1956]]) ja ''[[Kaasua, komisario Palmu!]]'' ([[1962]]). Ensimmäisessä hän näyttelee juoppoa kanavanvartijaa ja jälkimmäisessä hieman homssuista tuomaria. Muistettava on myös pääministerin rooli Spede-elokuvassa ''[[Pähkähullu Suomi]]'' ([[1967]]). Viimeiseksi suureksi elokuvarooliksi jäi (taas kerran) alkoholisoituneen valokuvaajan rooli [[Rauni Mollberg]]in lämminhenkisessä komediassa ''[[Aika hyvä ihmiseksi]]'' ([[1977]]) Irma Seikkulan esittäessä hänen vaimoaan. Elokuva toi Mäkelälle hänen ainoan [[Jussi (palkinto)|Jussi-patsaansa]].
 
Elokuvauransa aikana Mäkelä jatkoi tiiviisti esiintymistä myös teatterin puolella. Elokuva- ja tv-rooleja hänelle kertyi lähes 50 kappaletta. Vuonna [[1960]] hänet palkittiin [[Pro Finlandia]] -mitalilla.
*37. [[Kuriton sukupolvi (vuoden 1957 elokuva)|Kuriton sukupolvi]] (1957) – Toimittaja Arvo Kääri
*38. [[Pää pystyyn Helena]] (1957) – Eero Alanen
*39. [[Elokuu (vuoden 1956 elokuva)|Elokuu]] (1956) – Kanavanvartija Viktor Sundvall
*40. [[Villi Pohjola (elokuva)|Villi Pohjola]] (1955) – Valokuvaaja
*41. [[Nukkekauppias ja kaunis Lilith]] (1955) – Hovimestari

Navigointivalikko