Taistelupeli (videopelit)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tappelupeli on toimintapelien alalajityyppi, jossa pelaaja ohjaa hahmoa lähitaistelussa toista hahmoa vastaan kehässä tai rajatulla pelialueella. Näissä peleissä pääpaino on useissa pelattavissa hahmoissa ja monimutkaisten taisteluliikkeiden opettelemisella. Kaksintaistelupeleistä tunnettuja ovat olleet esimerkiksi Street Fighter ja Mortal Kombat -sarjat sekä aikanaan kolmiulotteisen grafiikan tähän genreen tuoneet Virtua Fighter ja Tekken.

Sivuttain vierivät tappelupelit joissa pelaaja taistelee useita tietokoneen ohjaamia vihollisia vastaan kerralla ovat erillinen genre joka tunnetaan nimellä beat ’em up.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillinen lähtöasetelma taistelupeleissä on jonkinlainen turnaus johon osallistuu taistelijoita ympäri maailmaa useista eri taistelulajeista. Pelattavat hahmot ovat yleisesti vahvuudeltaan samalla tasolla toisiinsa nähden, ja tasapainoista hahmokaartia pidetäänkin yleensä yhtenä onnistuneen taistelupelin kriteereistä. Useimmiten ottelut jaetaan eriin, joita täytyy voittaa ennalta määrätty määrä voitaakseen. Taisteluissa tavoitteena on kuluttaa vastustajan energiamittari nollaan erilaisilla hyökkäyksillä. Erissä voi olla myös aikarajoituksia, ja ajan loppuessa enemmän elinvoimaa omaava taistelija julistetaan voittajaksi. Yksinpelin lopussa saattaa olla vastassa jonkinlainen pomohahmo, joka voi olla vahvempi kuin muut pelin hahmot, eikä välttämättä ole pelaajan valittavissa.

Erityisesti vanhemmissa ja myös joissain uudemmissa taistelupeleissä oli yleistä että kaikki pelattavat hahmot eivät ole käytössä alusta alkaen, vaan ne täytyy avata pelaamalla yksinpelimuotoja. Nykyään internet-moninpelien yleistyessä useammat sarjat ovat päättäneet laittaa kaikki hahmot käyttöön alusta alkaen. Poikkeuksen tekevät hahmot jotka voi avata ja ladata vain lisämaksua vastaan. Maksulliseen lisäsisältöön kuuluvat hahmot taistelupeleissä ovatkin olleet kritisoinnin kohteena peliyhteisöissä, kuten tapa jolla pelitalo Capcomin taistelupelit ovat vaatineet lisämaksua hahmoista, joiden data on jo ollut pelilevyllä alun perin. Toista näkökulmaa on edustanut muun muassa Tekken-pelisarjan tuottaja Katsuhiro Harada, joka on kuvaillut taistelupelien hahmoja ”kuin shakkinappuloiksi, jotka ovat kaikki olennainen osa peliä” ja että heidän suunnitelmissaan ei ole koskaan pyytää lisämaksuja erillisistä hahmoista.[1]

Tappelupelisarjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.