Tekken (pelisarja)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo Tekken -pelisarjasta. Sarjan ensimmäisestä pelistä on erillinen artikkeli.
Tekken
Kehittäjä Namco Bandai Games
Julkaisija Namco Bandai Games
Julkaisuaika 1994
Lajityyppi tappelupeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Alusta Kolikkopeli, PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Portable, Game Boy Advance, Xbox 360, Xbox One
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Ling Xiaoyu vs. Nina Williams, yksinpelitilassa (Tekken 3).

Tekken (jap. 鉄拳) on Namco Bandai Gamesin kehittämä ja julkaisema taistelupelisarja. Tekken on alun perin tehty pelihalleihin, mutta siitä on tehty eri versioita useille eri pelikonsoleille. Sarjan konsolipelit julkaistiin aluksi yksinoikeudella PlayStation -tuoteperheen koneille mutta kuudennesta osasta alkaen pääpelit on julkaistu myös kilpaileville laitteille.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekken-sarja on yksi ensimmäisiä 3D-tappelupelisarjoja. Ensimmäinen osa julkaistiin alle kaksi vuotta Virtua Fighterin jälkeen.

Tekkenin taistelujärjestelmä perustuu neljään nappiin, joista jokainen ohjaa hahmon yhtä raajaa. Jokainen hahmo voi myös suorittaa heittoja. Erityisesti sarjan uudemmat osat painottuvat rajusti niin sanottuun ”juggling”-pelityyliin, jossa vastustaja heitetään korkealle ilmaan ja sen jälkeen vastustajaa isketään monta kertaa hyökkäyskomboilla. Vastustajaa voi siis pitää ilmassa koko iskusarjan ajan, jonka jälkeen vastustaja on vasta sitten kykenevä iskemään takaisin.

Tekkenissä on lukuisia eri hahmoja, joilla jokaisella on omat iskusarjansa. Hahmojen komentolistaa voi tutkailla ja opetella samalla tekemään comboja. Jokaisella hahmolla on satoja eri iskuja ja kymmenittäin comboja sekä heittoja. Heittoihin painottuvia hahmoja ovat muun muassa King, Armor King ja Marduk.

Jokainen hahmo on erilainen, joten hyvin todennäköisesti pelaaja löytää itselleen suosikkihahmon, jota hänen on helppo pelata.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten lähes kaikissa muissakin kuuluisissa tappelupelisarjoissa, on Tekkenissäkin hahmoja monesta eri maasta, ja hahmot edustavat monia eri taistelutyylejä. Poikkeuksia kuitenkin ovat muun muassa Nina Williams ja Anna Williams, joilla ei ole varsinaista taistelutyyliä, vaan heidän tyylikseen on ilmoitettu ”salamurhaajan taidot” (Tekken 5:ssä Anna saa omat aikido-tyyliset iskunsa). Jack-robotin tyyliksi on ilmoitettu ”raaka voima”.

Jokaisessa osassa tulee aina uusia hahmoja, mutta alusta asti olevat hahmot ovat Paul Phoenix, Nina Williams, Heihachi Mishima, King ja Yoshimitsu.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääsarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muu media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekkenistä on tehty anime-elokuva vuonna 1997 nimeltä Tekken: The Motion Picture, jonka ohjasi Kunihisa Sugishima ja käsikirjoitti Ryōta Yamaguchi.

Vuonna 2010 Tekkenistä julkaistiin elokuva. Sen ohjasi Dwight H. Little ja käsikirjoitti Michael Colleary (Face/Off ja Tomb Raider), Alan B. McElory (Spawn) sekä Mike Werb (Tomb Raider).

Vuonna 2011 julkaistiin ensimmäinen tietokoneanimaationa toteutettu Tekken-elokuva nimeltä Tekken: Blood Vengeance. Se julkaistiin Tekken Hybrid -kokoelman ja Tekken 3D: Prime Edition mukana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tekkenpedia - Kattavasti tietoa kaikesta pelisarjaan liittyvästä
  • Tekken - Tekkenin viralliset sivut