Simo Frangén

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Simo Frangen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Simo Frangén
Simo Frangén Turussa visailujuontajana kesäkuussa 2023.
Simo Frangén Turussa visailujuontajana kesäkuussa 2023.
Henkilötiedot
Syntynyt6. syyskuuta 1963 (ikä 60)
Ulvila
Ammatti koomikko, toimittaja, juontaja, muusikko
Muusikko
Taiteilijanimi maisteri Frangén
Yhtyeet Alivaltiosihteeri
Simo Frangén ja Sorkkaorkka

Simo Juhani Frangén (s. 6. syyskuuta 1963 Ulvila[1]), tunnettu myös taiteilijanimellä Maisteri Frangén, on suomalainen koomikko, käsikirjoittaja ja televisiojuontaja, joka tuli tunnetuksi 1980-luvulla toimintansa aloittaneen Alivaltiosihteeri-huumoriryhmän jäsenenä. Myöhemmin hän on juontanut useita televisio-ohjelmia.

Simo Frangén asui 11-vuotiaaksi saakka Ulvilan Vanhakylässä, jonka jälkeen perhe muutti naapurikuntaan Nakkilaan.[2] Hän kirjoitti ylioppilaaksi Nakkilan lukiosta vuonna 1982 ja valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta 1990 pääaineenaan sosiologia. Opiskeluaikanaan hän perusti Pasi Heikuran, Jyrki Liikan ja Satu Kurvisen kanssa rockyhtye Alivaltiosihteerin, jossa Frangén toimi basistina ja sanoittajana. Yhtye keikkaili ja teki levyjä vuosina 1985–1995, jonka jälkeen se laitettiin ”telakalle”. Opiskeluaikanaan Frangén toimi myös Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan Aviisi-lehden toimittajana vuonna 1987, Tampereen City-lehden toimittajana 1988 ja Pahkasika-lehden avustajana 1983–1990. Hän on toiminut myös Rumban avustajana vuodesta 1985 lähtien. Lisäksi hän juonsi paikallisradiossa huumoriohjelmia, kuten Maisteri Westermarckin tanssituntia, joka sai nimensä suomalaisen sosiologin Edvard Westermarckin mukaan.

Vuonna 1990 Frangén, Pasi Heikura ja Jyrki Liikka aloittivat Yleisradion nuorisokanavalla Radiomafialla viikoittaisen huumoriohjelmansa Alivaltiosihteeri – Suomen virallinen ohjelma. Kanavauudistuksen jälkeen YleQ:lle ja Radio Suomelle siirtynyt ohjelma täytti 20 vuotta kesäkuussa 2010, ja sen sketseistä on koostettu 21 kirjaa. Vuoden 2012 alusta lähtien Alivaltiosihteeri-ohjelma on kuulunut Yle Puhe -kanavalta. 6. kesäkuuta 2015 Alivaltiosihteeri – Suomen virallinen ohjelma täytti 25 vuotta.

Frangénilla oli myös Radiomafiassa vuosina 1990–1992 ja 1995–2000 oma Kaupparatsu Frangénin kokonaisedullinen levypaketti -mainosparodiaohjelma. TV2:n Ekoisti-ohjelmassa Frangén 1997–2001 ensin esitteli ympäristömerkkejä, sitten piti parodista Maisteri Frangénin niksinarikkaa, jossa huumorimielessä esitteli katsojien lähettämiä älyttömiä niksejä, sitten TV-uutisparodiaa, Maisteri Frangénin Uutispöytää, jossa hän pystytti uutispöytänsä milloin mihinkin ja kertoi huumorimielessä hyvät ja huonot uutiset.

Simo Frangén Jyväskylän kirjamessuilla huhtikuussa 2008.

Koko kansan tietoisuuteen Frangén nousi 2000, kun hänen juontamansa visailuohjelma Maailman ympäri alkoi TV1:ssä. Frangénin persoonallinen tyyli, huitovien käsien säestämä tauoton puhevirta sekä tietoisen huonot sanaleikit ja puujalkavitsit jakoivat yleisön: Frangénista on sanottu, ettei häneen voi suhtautua neutraalisti, vaan häntä voi vain joko rakastaa tai vihata. Ohjelma saavutti kuitenkin suuren suosion ja korkeat katsojaluvut, sekä poiki Frangénille lukuisia palkintoja, muun muassa parhaan tv-esiintyjän Venlan ja kaksi parhaan miespuolisen tv-esiintyjän Telvistä. Vuonna 2004 Maailman ympäri -ohjelma loppui, ja Frangén siirtyi juontamaan uutta visailua SF-studiota, joka ei kuitenkaan kerännyt yhtä hyviä katsojalukuja kuin edeltäjänsä. SF-studio päättyi keväällä 2006, ja sen jälkeen Frangén on esiintynyt muun muassa Yleisradion digi-TV-tietoiskuissa, Suomen euroviisukarsintojen uutisankkurina ja Eurotanssien juontajana. Lisäksi hänestä esitettiin dokumentti Maan mainiot: Simo Frangén TV2:ssa 13. toukokuuta 2007. Vuonna 2009 heinäkuun 23. päivä TV2 esitti Frangénista ohjelman Kesäduuni, jossa maisteri palasi vanhaan kesätyöpaikkaansa Nakkilan kunnalle sekatyömieheksi. Tämä ohjelma oli paitsi paluu Nakkilaan, myös varsin laaja henkilökuva Frangénista.

Vuoden 2011 alkupuoliskolla Frangén isännöi Keksijätehdas-televisio-ohjelmaa. Syyskuussa 2011 hän alkoi juontaa Keksijätehtaan tuomaristossa toimineen Jethro Rostedtin kanssa Mieletön maailma -tv-viihdeohjelmaa, joka loppui lokakuussa 2012. Keväällä 2014 Frangén oli yhtenä panelistina 11-osaisessa Rakkauden FAQ -tv-ohjelmassa, jossa käsiteltiin huumorin keinoin parisuhde- ja seksiasioita.

Syyskaudella 2016 Frangén juonsi kymmenosaisen tv-ohjelman Voi Venäjä mitä videoita! Ohjelmassa näytettiin välillä hupaisia ja välillä rajuja venäläisiä kotivideoita. Frangén esitti sarjassa lisäksi supersankaria nimeltä Lada-mies, joka jokaisessa jaksossa kertoi Ladaan liittyviä humoristisia niksejä. Ohjelman tyylilaji oli koomisen absurdi. Ohjelmaa kannattelevana teemana oli se, että juonsipa Frangén ohjelmaa sisällä tai ulkona, niin hänellä oli aina karvalakki päässä.

Syyskuussa 2017 Frangén julkaisi maailman ensimmäisen palindromialbumin yhdessä rock- ja bluesmuusikko Dave Lindholmin kanssa. Tana! Hitit ihanat! -levyllä jokaisen 20 kappaleen sanoitus on sama etu- ja takaperin luettuna. Kaikki sanoitukset ovat Frangénin tekemiä. Kappaleiden tyylilajit vaihtelivat folkista punkkiin ja konemusiikkiin. Musiikki ei ollut palindromimusiikkia, vaan normaalia etuperoista soitantaa.[3]

Lokakuussa 2020 Frangén julkaisi yhdessä sarjakuvataiteilija Milla Paloniemen (piirroskuvitus) kanssa seksistä kertovan kuvitetun runokirjan palindromimuodossa. Kirjan nimi on Edestä- ja takaapäin ja sen on kustantanut Täysi Käsi Oy.[4] Pyynikin käsityöläispanimo teki tälle kirjalle myös oman oluen, Seksipalindromioluen. Se on vadelma-salmiakki-hapanolut eli sour, jonka vahvuus on 4,0 %.

Frangénilla on vahva tamperelaisidentiteetti. Julkisuudessa se on ilmennyt muun muassa siitä, miten hän on sanonut leikillisesti arvostelevia mielipiteitä Turusta ja siitä, miten Frangén jokaisen juontamansa Maailman ympäri -ohjelman jakson lopussa sanoi: ”Minä olen teidän matkaoppaanne Simo Frangén, ja minä en lähde matkalle maailman ympäri. Minä lähden Tampereelle. Moi!”

Frangén on vieraillut lukuisissa suomalaisissa viihdeohjelmissa. Hän on muun muassa tuurannut kahdesti Uutisvuodossa juontaja Peter Nymania sekä seitsemän kertaa kapteeni Jari Tervoa.lähde?

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frangén oli avoliitossa kirjailija-poliitikko Rosa Meriläisen kanssa vuosina 2004–2017.[5] Pariskunnalla on vuonna 2006 syntynyt poika[6][7], jonka ensimmäisestä elinvuodesta kertova Frangénin ja Meriläisen yhdessä kirjoittama kirja Nollasta ykköseksi ilmestyi vuonna 2007.[8] Harrastuksikseen Frangén ilmoittaa sulkapallon, salibandyn, jääkiekon ja jatkojen etsimisen kapakoiden sulkemisajan jälkeen.lähde?

Palkintoja ja huomionosoituksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Venla, paras tv-esiintyjä 2001
 • Telvis, suosituin mies-tv-esiintyjä 2001 ja 2002
 • Musiikki & Media -palkinto, vuoden tv-persoona 2001, 2002 ja 2003
 • Vuoden tamperelainen 2001, 2002 ja 2003
 • Kesto-Vuoden tamperelainen
 • Vuoden ilopilleri 2003
 • Nakkilan nahkiaisparoni 2003
 • Maailman ympäri -ohjelma palkittiin Venlalla 2003, paras game show
 • Tampereen yliopiston alumnilähettiläs 2009 alkavana kolmivuotiskautena
 • Tampereen positiivisin henkilö 2009 (yhdessä Rosa Meriläisen kanssa)
 • Vuoden Poka 2009, eli "Suomen valovoimaisin silmälaseistaan tunnettu julkisuuden henkilö"
 • Oma nimikko-olut Simo-vehnäolut (vaalea, suodattamaton, baijerilaistyyppinen) 2013–2015, tekijänä tamperelainen Pyynikin käsityöläispanimo.[9]
 • Toinen oma nimikko-olut Maisteri Simo (American Pale Ale) 2016–, tekijänä tamperelainen Pyynikin käsityöläispanimo.
 • Vuoden 2021 Ottopoika[10]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Simo Frangén.