Maailman ympäri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo visailuohjelmasta. Elokuvateatterista ks. Maailman Ympäri.
Maailman ympäri
Tyyli Tietovisailu
Kestoaika 45 min
Luoja(t) Broadcasters
Pääosissa Simo Frangén
Mikko Kivinen
Olli Keskinen
Alkuperämaa Suomen lippu Suomi
Verkko Yle TV1
Esitetty 2000 – 2004
Aiheesta muualla
IMDb

Maailman ympäri oli vuosina 2000–2004 lähetetty Yle TV1:n maantietoaiheinen visailuohjelma, jota juonsi Simo Frangén (”Maisteri Frangén”). Frangén myös kertoi vitsejä juontaessaan ohjelmaa. Joskus sijaisjuontajana toimivat ainakin Mikko Kivinen ja Olli Keskinen. Pääpalkintona oli maailmanympärimatka, tosin osassa jaksoista sitä ei saanut kukaan. Peliin liittyi myös Veikkauksen rahapeli, jossa piti veikata Frangénin neljällä kierroksella arpoman maan numerot. Frangén voitti ohjelmasta parhaan esiintyjän Venla-palkinnon vuonna 2001. Ohjelma tuli perjantaisin kello 19.45–20.30.

Kussakin jaksossa oli neljä kilpailijaa, kaksi julkisuuden henkilöä ja kaksi muuta kilpailijaa. Jaksoon sisältyi neljä kierrosta. Kunkin kierroksen alussa juontaja arpoi, mihin neljään maahan kierroksen kysymykset tulivat liittymään. Tämän hän teki ottamalla neljästä säiliöstä jokaisesta yhden pallon, jossa oli numero, joka vastasi jotakin maata. Ensimmäisen, toisen ja neljännen kierroksen maita arpoessaan hän kertoi, mikä maa oli tullut valituksi ja jokaisesta maasta jonkin ontuvan sanaleikin tai puujalkavitsin. Kolmannen kierroksen maita arpoessaan hän ei kertonut niitä, vaan sen sijaan esitti esim. Suomen kuntia, maakuntia, julkkiksia, epäsiistin henkilön tunnusmerkkejä tai Irwin Goodmanin kappaleita. Yksi maista oli Euroopassa, yksi Amerikassa (joko Pohjois-, Väli- tai Etelä-Amerikassa), yksi Afrikassa ja yksi Aasiassa (tai Oseaniassa).

Ensimmäisellä kierroksella kilpailijoilta kysyttiin kysymyksiä, joissa useimmin vastauksena oli jokin luku. Lähimmäksi vastannut sai puolikkaan maapallon, ja täydellä maapallolla pääsi jatkoon. Yksi kilpailija putosi, mutta hän sai lohdutuspalkinnon.

Toisella kierroksella pelattiin ristinollaa. Jokaisella kilpailijalla oli yhdeksänruutuinen ruudukko, johon sai ristin vastaamalla esitettyyn kysymykseen oikein ja nollan vastaamalla väärin. Jatkoon pääsi saamalla ruudukkoon kolmen ristin suoran tai vinon jonon. Jos sai kolmen nollan suoran tai vinon jonon, kilpailija putosi ja muut olivat automaattisesti jatkossa. Yksi kilpailija putosi, mutta hän sai lohdutuspalkinnon.

Kolmannella kierroksella kierrokselle arvotuista maista annettiin eri pistearvoisia vihjeitä, ensin vaikeimmat, sitten helpoimmat. Jatkoon pääsi se kilpailija, joka sai enemmän pisteitä. Toinen kilpailija putosi, mutta hän sai lohdutuspalkinnon.

Neljännellä kierroksella oli mukana enää yksi kilpailija. Hän pääsi "lentokonetuoliin", jossa istuen hänen täytyi vastata yhden minuutin aikana hänelle esitettyihin kysymyksiin. Kysymykset liittyivät neljään eri valtioon, jotka Simo oli arponut ennen kierrosta, ja aina kilpailijan vastatessa oikein siirryttiin ylemmälle tasolle seuraavaan valtioon liittyvään kysymykseen. Väärin vastatessa palattiin edelliselle tasolle. Jos pääsi neljännen valtion kohdalle, saattoi valita, jatkaisiko peliä normaalisti, vai ottaakko kerrasta poikki -menetelmän, jossa kysytään ilman aikarajaa kysymys, johon annetaan kaksi vaihtoehtoa. Jos vastasi oikein, voitti maailmanympärimatkan. Epäonnistuessaankin kilpailija sai lohdutuspalkinnoksi viikonloppumatkan johonkin niistä Euroopan maista, joihin liittyviä kysymyksiä jaksossa oli kysytty.

Frangén sanoi jokaisen juontamansa jakson lopussa: "Minä olen teidän matkaoppaanne Simo Frangén ja minä EN lähde matkalle maailman ympäri. Minä lähden Tampereelle. Moi!" Kivinen Frangénia tuuratessaan kertoi jakson lopussa lähtevänsä Tammisaareen.

Ohjelman lavasteet koostettiin Yleisradion lavastamossa. Tekniikan ja valot toteutti Rauno Arjoranta, joka myös toimi järjestäjänä ohjelman aikana ja toteutti tulospalvelun Rami Paukun kanssa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]