Maailman ympäri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo televisio-ohjelmasta. Elokuvateatterista ks. Maailman Ympäri.
Maailman ympäri
Maailmanympäri
Tyyli Tietovisailu/huumori/parodia/matkailu
Kestoaika 45 minuuttia
Pääosissa Simo Frangén
Mikko Kivinen
Olli Keskinen
Alkuperämaa  Suomi
Verkko Yle TV1
Esitetty 21. tammikuuta 2000 – 28. toukokuuta 2004
Tuotantokausia 9
Jaksoja 224
Tuotanto
Tuottaja(t) Saku Tuominen
Juha Tynkkynen
Ohjaaja(t) Vesa Turunen
Juha Stenholm
Tuotantoyhtiö(t) Broadcasters Oy
Palkinnot
Voitetut Venla 2001
Aiheesta muualla
IMDb

Maailman ympäri oli 21. tammikuuta 2000 - 28. toukokuuta 2004 esitetty Yle TV1:n maantietoaiheinen visailuohjelma, jota juonsi Simo Frangén (”Maisteri Frangén”). Frangén myös kertoi vitsejä juontaessaan ohjelmaa. Joskus sijaisjuontajina toimivat ainakin Mikko Kivinen ja Olli Keskinen. Pääpalkintona oli maailmanympärimatka, tosin suurimmassa osassa jaksoista sitä ei saanut kukaan. Peliin liittyi myös Veikkauksen rahapeli, jossa piti veikata Frangénin neljällä kierroksella arpoman maan numerot. Frangén voitti ohjelmasta parhaan esiintyjän Venla-palkinnon vuonna 2001. Ohjelmaa esitettiin perjantaisin kello 19.45–20.30 ennen illan klo 20.30 pääuutislähetystä. Vuosina 2000–2002 ohjelma oli ruudussa ympäri vuoden, vuonna 2003 puolestaan oli kesätauko.

Kussakin jaksossa oli neljä kilpailijaa: kaksi keskenään eri sukupuolta ollutta julkisuuden henkilöä ja kaksi keskenään eri sukupuolta ollutta muuta kilpailijaa. Kilpailijat olivat jaksosta toiseen vaihtuvia paitsi että maailmanympärimatkan kertaalleen voittaneet kilpailijat saivat osallistua myös seuraavaan jaksoon. Jaksoon sisältyi neljä kierrosta. Kunkin kierroksen alussa juontaja arpoi, mihin neljään maahan kierroksen kysymykset tulivat liittymään. Tämän hän teki ottamalla neljästä säiliöstä jokaisesta yhden pallon, jossa oli numero, joka vastasi jotakin maata. Ensimmäisen, toisen ja neljännen kierroksen maita arpoessaan hän kertoi, mikä maa oli tullut valituksi ja jokaisesta maasta jonkin ontuvan sanaleikin tai puujalkavitsin. Kolmannen kierroksen maita arpoessaan hän ei kertonut niitä, vaan sen sijaan esitti esim. Suomen kuntia, maakuntia, julkkiksia, epäsiistin henkilön tunnusmerkkejä tai Irwin Goodmanin kappaleita. Yksi maista oli Euroopassa, yksi Amerikassa (joko Pohjois-, Väli- tai Etelä-Amerikassa), yksi Afrikassa ja yksi Aasiassa (tai Oseaniassa).

Frangén sanoi jokaisen juontamansa jakson lopussa: "Minä olen teidän matkaoppaanne Simo Frangén ja minä EN lähde matkalle maailman ympäri. Minä lähden Tampereelle. Moi!" Vastaavasti Kivinen Frangénia tuuratessaan sanoi jakson lopussa "En lähde Tampereelle, varmasti en lähde Tampereelle, vaan minä lähden Tammisaareen ja merelle. Moi".

Ohjelman lavasteet koostettiin Yleisradion lavastamossa Helsingin Länsi-Pasilassa Radiokadun ja Uutiskadun välisessä rakennuksessa. Tekniikan ja valot toteutti Rauno Arjoranta, joka myös toimi järjestäjänä ohjelman aikana ja toteutti tulospalvelun Rami Paukun kanssa.

Ohjelman pohjalta julkaistiin tietokilpailukirja Maailman ympäri maisteri Frangénin siivellä (2001).

Kierrokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisellä kierroksella kilpailijoilta kysyttiin kysymyksiä, joissa useimmin vastauksena oli jokin luku. Lähimmäksi vastannut sai puolikkaan maapallon, ja täydellä maapallolla pääsi jatkoon. Yksi kilpailija putosi, mutta hän sai lohdutuspalkinnon.

Toisella kierroksella pelattiin ristinollaa. Jokaisella kilpailijalla oli yhdeksänruutuinen ruudukko, johon sai ristin vastaamalla esitettyyn kysymykseen oikein ja nollan vastaamalla väärin. Jatkoon pääsi saamalla ruudukkoon kolmen ristin suoran tai vinon jonon. Jos sai kolmen nollan suoran tai vinon jonon tai päätyi tilanteeseen, jossa kolmen ristin jonoa ei voi saada, kilpailija putosi ja muut olivat automaattisesti jatkossa. Yksi kilpailija putosi, mutta hän sai lohdutuspalkinnon.

Kolmannella kierroksella kierrokselle arvotuista maista annettiin eri pistearvoisia vihjeitä, ensin vaikeimmat, sitten helpoimmat. Ohjelman loppuaikoina vihjeitä annettiin vain kahdesta maasta, jotka kilpailijat olivat valinneet. Jatkoon pääsi se kilpailija, joka sai enemmän pisteitä. Toinen kilpailija putosi, mutta hän sai lohdutuspalkinnon.

Neljännellä kierroksella oli mukana enää yksi kilpailija. Hän pääsi "lentokonetuoliin", jossa istuen hänen täytyi vastata yhden minuutin aikana hänelle esitettyihin kysymyksiin, joihin kuhunkin juontaja antoi kolme vastausvaihtoehtoa. Kysymykset liittyivät neljään eri valtioon, jotka juontaja oli arponut ennen kierrosta, ja kuten edellisilläkin kierroksilla, yksi maista oli Euroopassa, yksi Afrikassa, yksi Amerikassa ja yksi Aasiassa tai Oseaniassa. Aina kilpailijan vastatessa oikein siirryttiin ylemmälle tasolle seuraavaan valtioon liittyvään kysymykseen, mutta jos kilpailija vastasi väärin, palattiin edelliselle tasolle. Jos kilpailija pääsi neljännen maan kohdalle, hän sai valita, yrittääkö voittaa maailmanympärimatka jatkamalla kierrosta kuten siihen astikin (tällöin tuli neljännestäkin maasta kysymys, johon vaihtoehtoja annettiin kolme ja johon väärin vastaamalla putosi edellisen maan kohdalle), vai ottaako "kerrasta poikki -systeemin", jossa kysyttiin neljänteen maahan liittyvä kysymys, johon vaihtoehtoja juontaja antoi vain kaksi ja johon vastaamiseen ei ollut aikarajaa mutta johon väärin vastaamalla kilpailija epäonnistui automaattisesti. Jos neljännen kierroksen kilpailija (kumman tahansa menetelmän valinnut) vastasi neljättä maata koskevaan kysymykseen oikein, hän sai maailmanympärimatkan. Jos neljännen kierroksen kilpailija ei vastannut neljättä maata koskevaan kysymykseen oikein (myös siinä tapauksessa, ettei hän päässyt neljännen maan kohdalle), hän sai lohdutuspalkinnoksi viikonloppumatkan johonkin niistä Euroopan maista, jotka olivat tulleet jollekin ohjelman kyseisen jakson kierrokselle juontajan arpomiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]