Richard Coudenhove-Kalergi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Richard Coudenhove-Kalergi
Richard Coudenhove-Kalergi vuonna 1926.
Richard Coudenhove-Kalergi vuonna 1926.
Henkilötiedot
Syntynyt 17. marraskuuta 1894
Tokio, Japanin keisarikunta
Kuollut 27. heinäkuuta 1972 (77 vuotta)
Schruns, Itävalta

Richard Nikolaus Coudenhove-Kalergi (17. marraskuuta 1894 Tokio27. heinäkuuta 1972 Schruns, Itävalta) oli itävaltalainen kreivi ja Paneurooppa-liikkeen isä. Hän kiinnitti ensimmäisen maailmansodan jälkeen huomiota totalitarististen aatteiden aiheuttamaan riskiin maailmanrauhalle ja ehdotti Euroopan valtioiden yhdistymistä Pan-Euroopaksi, valtioliitoksi, millä luotaisiin riittävä vastapaino Neuvostoliiton ja länsieurooppalaiselle totalitarismille.

Coudenhove-Kalergi kirjoitti vuonna 1923 julkaistun kirjan Pan-Europa (suom. Paneurooppa, 1930), jossa hän ehdottaa tulliliittoa Euroopan maiden kesken. Hän ei pitänyt Pan-Eurooppaan sopivina valtioina Neuvostoliittoa sen ateismin ja kommunismin tähden, Turkkia sen islamilaisen ja aasialaisen luonteen vuoksi eikä Britanniaa Brittiläisen imperiumin koko maailman käsittävän luonteen vuoksi.

Toisessa suomennetussa kirjassaan, vuonna 1931 julkaistussa Stalin & Kumpp., Coudenhove-Kalergi ehdottaa, että Pan-Euroopasta pitäisi tulliliiton lisäksi muodostaa puolustusliitto.

Coudenhove-Kalergin isä oli Itävalta-Unkarin diplomaatti Japanissa ja äiti japanilainen.

Lainaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaukaisen tulevaisuuden ihminen on sekarotuinen. Nykyiset rodut ja yhteiskuntaluokat häviävät vähitellen, kun tila, aika ja ennakkoluulot eivät enää vaikuta. Tulevaisuuden euraasia-negroidi-rotu, ulkonäöltään samankaltainen kuin muinaiset egyptiläiset, korvaa kansan monipuolisuuden yksilöiden moninaisuudella.

– Coudenhove-Kalergi. Praktischer Idealismus[1]

Juutalaisten tuhoamisen sijasta on Eurooppa tuon keinotekoisen valintaprosessin kautta tahtomattaan jalostanut ja kehittänyt siitä kansasta tulevaisuuden johtajakansan. Ei siis ihme, että tämä getto-vankilasta paennut kansa kehittyi Euroopan henkiseksi ylimistöksi. Niin antoi laupias johdatus Pyhän hengen armosta Euroopalle juutalaisten vapautumisen ansiosta uuden aatelisen rodun hetkellä, jolloin feodaaliaateli tuhoutui.

– Coudenhove-Kalergi. Praktischer Idealismus[2]

Coudenhove-Kalergi-säätiö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coudenhove-Kalergin ajatuksia vaalii vuonna 1978 perustettu European Society Coudenhove-Kalergi -säätiö.[3] Säätiö jakaa Eurooppa-palkintoa, joka on myönnetty seuraaville henkilöille:[4]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Paneurooppa. (Pan-Europa, 1923.). Suomentanut Weikko Pakarinen, toim. Eero Kuparinen.. Turku: Turun yliopisto, 2002. ISBN 951-29-2177-4. Italian kielen ja kulttuurin julkaisuja 14. – Vuonna 1930 (Porvoo: WSOY) ilmestyneen suomennoksen näköispainos.
  • Stalin & Kumpp.. Suomentanut Eino Palola. Otava, 1931.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Richard Nikolaus Coudenhove-Kalergi: Praktischer Idealismus, s. 22-23, 50. Pan-Europa-Verlag, 1925. Kirja verkossa. (saksaksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Praktischer Idealismus, s. 22–23
  2. Praktischer Idealismus, s. 50
  3. Presentation European Society Coudenhove-Kalergi. Viitattu 7.5.2017. (englanniksi)
  4. Laureates of the Europe prize European Society Coudenhove-Kalergi. Viitattu 7.5.2017. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]