Richard Coudenhove-Kalergi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Richard von Coudenhove-Kalergi
Coudenhove-Kalergi 1926.jpg
Syntynyt 17. marraskuuta 1894
Japanin lippu Tokio
Kuollut 27. heinäkuuta 1972
Itävallan lippu Schruns
Uskonto katolilaisuus

Richard Nikolaus Coudenhove-Kalergi (17. marraskuuta 1894 Tokio27. heinäkuuta 1972 Schruns, Itävalta) on Paneurooppa-liikkeen isä, joka ensimmäisen maailmansodan jälkeen kiinnitti huomiota totalitarististen aatteiden aiheuttamaan riskiin maailmanrauhalle ja ehdotti Euroopan valtioiden yhdistymistä Pan-Euroopaksi, valtioliitoksi, millä luotaisiin riittävä vastapaino Neuvostoliiton ja länsieurooppalaiselle totalitarismille.

Coudenhove-Kalergi kirjoitti kirjan Pan-Europa 1923 (suom. Paneurooppa, 1930), missä ehdotetaan tulliliittoa Euroopan maiden kesken. Hän ei pitänyt Pan-Eurooppaan sopivina valtioina Neuvostoliittoa sen ateismin ja kommunismin tähden eikä Turkkia sen islamilaisen ja aasialaisen luonteen vuoksi eikä Britanniaa Brittiläisen imperiumin koko maailman käsittävän luonteen mukaisesti.

Coudenhove-Kalergin toisessa suomeksi ilmestyneessä kirjassa, vuonna 1931 julkaistussa Stalin & Kumppanit -nimisessä kirjassaan hän ehdotti, että Pan-Euroopasta pitäisi tulliliiton lisäksi muodostaa puolustusliitto.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Coudenhove-Kalergi, Richard: Paneurooppa. (Pan-Europa, 1923.) Näköispainos. Alkuteos: Porvoo: WSOY, 1930. Toimittanut Eero Kuparinen. Italian kielen ja kulttuurin julkaisuja n. 14. Turku: Turun yliopisto, 2002. ISBN 951-29-2177-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]