Richard Coudenhove-Kalergi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Richard von Coudenhove-Kalergi
Coudenhove-Kalergi 1926.jpg
Syntynyt 17. marraskuuta 1894
Japanin lippu Tokio
Kuollut 27. heinäkuuta 1972
Itävallan lippu Schruns
Uskonto katolilaisuus

Richard Nikolaus Coudenhove-Kalergi (17. marraskuuta 1894 Tokio27. heinäkuuta 1972 Schruns, Itävalta) oli itävaltalainen kreivi ja Paneurooppa-liikkeen isä. Hän kiinnitti ensimmäisen maailmansodan jälkeen huomiota totalitarististen aatteiden aiheuttamaan riskiin maailmanrauhalle ja ehdotti Euroopan valtioiden yhdistymistä Pan-Euroopaksi, valtioliitoksi, millä luotaisiin riittävä vastapaino Neuvostoliiton ja länsieurooppalaiselle totalitarismille.

Coudenhove-Kalergi kirjoitti vuonna 1923 julkaistun kirjan Pan-Europa (suom. Paneurooppa, 1930), jossa ehdotetaan tulliliittoa Euroopan maiden kesken. Hän ei pitänyt Pan-Eurooppaan sopivina valtioina Neuvostoliittoa sen ateismin ja kommunismin tähden, Turkkia sen islamilaisen ja aasialaisen luonteen vuoksi, eikä Britanniaa Brittiläisen imperiumin koko maailman käsittävän luonteen vuoksi.

Coudenhove-Kalergin toisessa suomeksi ilmestyneessä kirjassa, vuonna 1931 julkaistussa Stalin & Kumppanit hän ehdotti, että Pan-Euroopasta pitäisi tulliliiton lisäksi muodostaa puolustusliitto.

Lainaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulevaisuuden ihminen on sekarotuinen. Tämän päivän rodut ja luokat vähitellen häviävät tilan, ajan ja ennakkoluulojen eliminoimisen vuoksi. Tulevaisuuden euraasia-negroidi-rotu, ulkonäöltään samankaltainen kuin muinaiset egyptiläiset, tulee korvaamaan kansan monipuolisuuden yksilöiden moninaisuudella.

– Coudenhove-Kalergi. Praktischer Idealismus * [1]

Sen sijaan että Euroopan juutalaiset olisi tuhottu, Eurooppa vastoin omaa tahtoaan jalosti ja sivisti tämän kansan tulevaisuuden johtaja-valtioksi tämän keinotekoisen valintaprosessin kautta. Ei ihme että tämä kansa, joka pakeni ghetto-vankilasta, kehittyi henkiseksi ylimistöksi Euroopassa. Sen vuoksi laupea sallimus tarjosi Euroopalle uuden aatelisen rodun hengen armolla. Tämä tapahtui hetkellä kun Euroopan feodaalisesta aristokratiasta tuli rappeutunut, ja kiitos juutalaisten itsenäistymisen.

– Coudenhove-Kalergi. Praktischer Idealismus * [1]

Coudenhove-Kalergi -säätiö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coudenhove-Kalergin ajatuksia vaalii vuonna 1978 perustettu European Society Coudenhove-Kalergi -säätiö.[2] Säätiö jakaa Eurooppa-palkintoa, joka on myönnetty seuraaville henkilöille:[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Coudenhove-Kalergi, Richard Nikolaus: Praktischer Idealismus, s. 20-23,50. Pan-Europa-Verlag, 1925. Kirja verkossa, saksaksi.
  2. Presentation European Society Coudenhove-Kalergi. Viitattu 7.5.2017. (englanniksi)
  3. Laureates of the Europe prize European Society Coudenhove-Kalergi. Viitattu 7.5.2017. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Coudenhove-Kalergi, Richard: Paneurooppa. (Pan-Europa, 1923.) Näköispainos. Alkuteos: Porvoo: WSOY, 1930. Toimittanut Eero Kuparinen. Italian kielen ja kulttuurin julkaisuja n. 14. Turku: Turun yliopisto, 2002. ISBN 951-29-2177-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Richard Coudenhove-Kalergi.