Vaira Vīķe-Freiberga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaira Vīķe-Freiberga
Latvian presidentti
Pääministeri Vilis Krištopans
Andris Šķēle
Andris Bērziņš
Einars Repše
Indulis Emsis
Aigars Kalvītis
Edeltäjä Guntis Ulmanis
Seuraaja Valdis Zatlers
Henkilötiedot
Syntynyt1. joulukuuta 1937 (ikä 86)
Latvia Riika, Latvia,
Puoliso Imants Freibergs
Tiedot
Puolue sitoutumaton
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Vaira Vīķe-Freiberga O.Q. (s. 1. joulukuuta 1937 Riika) on entinen Latvian presidentti. Hänet valittiin ensimmäiselle kaudelleen 1999 ja uudelleen 2003. Hänen edeltäjänsä oli Guntis Ulmanis. Heinäkuussa 2007 hänen seuraajakseen tuli Valdis Zatlers.

Vīķe-Freibergan vanhemmat lähtivät Latviasta pakolaisina vuonna 1944 ja asuivat Saksassa, Marokossa ja Kanadassa. Vīķe-Freiberga opiskeli Toronton yliopistossa Mississaugassa ja McGillin yliopistossa. Hän sai tohtorin arvon psykologiasta 1965 ja työskenteli professorina Université de Montréalissa 1965–1998. Osa hänen tutkimustyöstään oli latvialaisen kansankirjallisuuden parissa. Hän on asunut Kanadassa lähes koko elämänsä.

Vuonna 1998 Vaira Vīķe-Freiberga palasi Latviaan johtamaan Latvijas Institūtu'ia, joka edusti latvialaisia ulkomailla. Kesäkuussa 1999 hänet valittiin Latvian presidentiksi ensimmäisenä naisena. Hän ei ollut aluksi ehdokkaana, mutta parlamentti ei saanut valituksi presidenttiä ensimmäisellä kierroksella, joten Vīķe-Freiberga valittiin puolueista riippumattomana tunnettuna ja kunnioitettuna kompromissiehdokkaana.

Vaira Vīķe-Freiberga on ollut hyvin suosittu latvialaisten keskuudessa. Virkakaudella hänen kannatuslukunsa olivat 70–85 % välillä. Hän oli aktiivinen erityisesti ulkopolitiikassa, jossa hän kritisoi Venäjää ja edisti Latvian Naton ja Euroopan unionin jäsenyyttä, ja tuki vahvasti Yhdysvaltain toimia Irakissa. Vīķe-Freibergan Yhdysvaltain-myönteisyyden seuraus oli, että vuoden 2006 Nato-huippukokous pidettiin vasta 2004 Natoon liittyneessä Latviassa.

Vīķe-Freiberga vaati Venäjää pyytämään anteeksi Neuvostoliiton Baltian maiden miehitystä. Toisaalta hän oli ainoa Baltian maiden valtionpäämies, joka osallistui Moskovassa 60. voitonpäivän juhlallisuuksiin.

Vaira Vīķe-Freiberga on naimisissa Imants Freibergsin kanssa, joka on tietotekniikan professori Université du Québec à Montréalissa. Heillä on kaksi lasta, Kārlis ja Indra.

Syksyllä 2006 Vaira Vīķe-Freiberga nimettiin Viron, Latvian ja Liettuan yhteiseksi ehdokkaaksi YK:n pääsihteeriksi. Hänet valittiin joulukuussa 2007 Euroopan unionin tulevaisuusryhmän, ns. ”viisaiden miesten ryhmän” varapuheenjohtajaksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Espanjan Gonzalez EU-viisaiden johtoon YLE. Viitattu 14.12.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]