Guntis Ulmanis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Guntis Ulmanis
Latvian 5. presidentti
Pääministeri Ivars Godmanis
Valdis Birkavs
Māris Gailis
Andris Šķēle
Guntars Krasts
Vilis Krištopāns
Edeltäjä Anatolijs Gorbunovs
Seuraaja Vaira Vīķe-Freiberga
Henkilötiedot
Syntynyt13. syyskuuta 1939 (ikä 84)
Latvia Riika, Latvia
Puoliso Aina Ulmane
Tiedot
Puolue Latvian maanviljelijöiden liitto
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Guntis Ulmanis (s. 13. syyskuuta 1939) on latvialainen poliitikko Latvian ensimmäinen varsinainen presidentti maan itsenäisyyden palauttamisen jälkeen vuosina 1993–1999.lähde?

Ulmanis syntyi Riiassa. Latviaa 1930-luvulla johtanut Kārlis Ulmanis oli Guntis Ulmanisin isosetä ja Ulmanis vietti lapsuutensa Siperiassa ennen paluutaan Latviaan 1948.lähde?

Ulmanis valmistui Latvian valtionyliopiston taloustieteiden laitokselta 1963 ja suoritti asevelvollisuutensa 1963–1965. Hän liittyi kommunistiseen puolueeseen 1966 ja kohosi viimein Riian kaupunginkomitean johtoon.lähde?

Latvian parlamentti Saeima valitsi hänet ensimmäiselle kolmivuotiskaudelle 1993 maan presidentiksi. Tätä ennen maan valtionpäämiehenä oli parlamentin puhemies. Ulmanis yritti demokratisoida kansalaisoikeuslakia 1994. Vuonna 1996 hän julisti kuolemanrangaistuksen kiellon. Vuonna 1995 kuudennen Saeiman vaalien jälkeen Ulmanis nimitti Latvian pääministeriksi ensin oikeistolaisen ehdokkaan, ja sitten vasemmistolaisen, mutta parlamentti ei tukenut kumpaakaan, ja pääministeriksi tuli lopulta puolueeton Andris Šķēle.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The President (Arkistoitu – Internet Archive) Balticdata.info (Arkistoitu sivu)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.