Resident Evil 4

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Resident Evil 4
Ressa4.jpg
Kehittäjä Capcom Production
Julkaisija
Jakelija Steam, Humble Store, Nintendo eShop, Microsoft Store, PlayStation Now, Google Play ja App Store
Ohjaaja Shinji Mikami
Tuottaja Hiroyuki Kobayashi
Suunnittelija Hiroshi Shibata
Shigenori Nishikawa
Koji Kakae
Käsikirjoittaja
Taiteilija Yoshiaki Hirabayashi
Yuichi Akimoto
Yoshifumi Hattori
Säveltäjä
 • Misao Senbongi
 • Shusaku Uchiyama
Ohjelmoija Kiyohiko Sakata
Pelisarja Resident Evil
Julkaistu
Lajityyppi kolmannen persoonan ammuntapeli, selviytymiskauhu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
PEGI: 18
Alusta GameCube, PlayStation 2, Microsoft Windows, Wii, PlayStation 3, Xbox 360, Zeebo, iOS, Android, PlayStation 4, Xbox One
Jakelumuoto GameCuben levy (x2), DVD, Blu-ray, PlayStation Network, Steam, Xbox Live
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Resident Evil 4 on Capcomin kehittämä ja alun perin Nintendo GameCubelle vuonna 2005 julkaisema kolmannen persoonan ammunta- ja selviytymiskauhupeli. Peli julkaistiin myöhemmin samana vuonna PlayStation 2:lle sekä vuonna 2007 Microsoft Windowsille ja Wiille. Pelistä on myös olemassa puhelimille tehty versio, Resident Evil 4 -Mobile Edition.

Peliä on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta ja se on saanut paljon palkintoja. Peliä on kehuttu muun muassa sen upeasta tunnelmasta ja komeasta grafiikasta. Peli poikkeaa aikaisemmista Resident Evil -peleistä toimintapainotteisuudellaan. Resident Evil 4 julkaistiin syyskuussa 2011 myös PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle teräväpiirtografiikoilla ja palkintojärjestelmällä. Lisäksi kaikki peliin aiemmin julkaistu lisämateriaali on mukana. Syksyllä 2016 peli julkaistiin myös PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle.[1]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Resident Evil 4:n pelimekaniikka on erilainenselvennä kuin sarjan aiemmissa peleissä. Peli on nopeampi ja alueet ovat isompia. Pelimoottori pystyy näyttämään ruudulla vaivattomasti monta kymmentä vihollista samaan aikaan, ja vihollisia tuleekin eteen enemmän kuin aiemmissa peleissä.

Aseet ovat aiempaa suuremmassa roolissa. Aseita ei ole enää piilotettu, vaan ne täytyy ostaa kiertelevältä kauppiaalta. Ostamiseen tarvitaan rahaa, jota saa vihollisia tappamalla ja ympäristöstä keräämällä. Pelaaja voi löytää myös piilotettuja aarteita, joista osaa voi yhdistellä mahdollisimman suuren arvon saamiseksi. Etsinnän helpottamiseksi kauppiaalta voi ostaa aarrekarttoja.

GameCube-versio sisältää kaksi pelin läpäisyllä ansaittavaa minipeliä. PlayStation 2- ja Wii-versiot sisältävät kolme minipeliä. Esimerkiksi The Mercenaries on yksinkertainen minipeli, jonka perusajatuksena on tappaa mahdollisimman monta vihollista mahdollisimman nopeasti.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Kyläläiset hyökkäämässä.

On kulunut kuusi vuotta Resident Evil 2:n tapahtumista. Umbrella Corporation on todettu syylliseksi Raccoon Cityn tapahtumiin ja yhtiö on ajautunut konkurssiin. Leon S. Kennedy on rekrytoitu salaiseen palveluun. Hänen tehtävänään oli suojella presidentin perhettä, kun presidentin tytär Ashley kidnapattiin. Leonin pitää etsiä Ashley ja tuoda hänet takaisin Yhdysvaltoihin

Leon matkustaa länsieurooppalaiseen espanjankieliseen kylään huomatakseen, että sen asukkaat ovat muuttuneet raivohulluiksi. Sen aiheuttaja ei ole edellisten osien tapaan virus, vaan Las Plagas -loinen. Loinen turmelee kantajansa kehon ja tekee kyläläisistä Los Illuminadosin johtajan, lordi Osmund Saddlerin tahdottomia orjia. Saddlerin tavoitteena on saada loinen Ashleyn kautta Yhdysvaltain presidenttiin ja välillisesti sen avulla vallata koko maailma.

Leon joutuu kyläpäällikkö Bitores Mendezin kaappaamaksi ja altistuu loiselle. Vankina ollessaan hän tapaa entisen Los Illuminados -tutkijan, Luis Seran. Leon ja Sera onnistuvat pakenemaan ja päättävät hajaantua. Leon saa tietää Ashleyn olevan kylän kirkossa, mutta avain puuttuu. Leon ajautuu suurelle järvelle, jota hän alkaa ylittää moottoriveneellä. Mutta veneen kimppuun hyökkää valtava Las Plagas-loisen mutatoima salamanteri. Leon onnistuu tappamaan pedon harppuunalla ja pääsee järven toiselle puolelle. Loinen alkaa kuitenkin vaikuttaa Leoniin ja hän alkaa oksentaa verta. Leon menettää tajuntansa kuudeksi tunniksi, kunnes herää painajaisesta. Leon onnistuu löytämään avaimen ja pelastaa Ashelyn kirkosta. Mendez yllättää Leonin vanhassa rakennuksessa ja melkein tappaa hänet. Leon sytyttää rakennuksen palamaan ja tappaa Mendezin. Leon ja Ashley joutuvat pakenemaan paikalle tulleita kyläläisiä Ramon Salazarin omistamaan keskiaikaiseen linnaan. He huomaavat, että myös linnan munkit ovat altistuneet Las Plagasille. Ashley joutuu Salazarin ansaan. Pelastaessaan Ashleyta Leon kohtaa Luisin, joka kertoo löytäneensä tärkeän näytteen loisesta. Saddler tappaa Luisin ja Leon menettää näytteen. Ennen kuolemaansa, Luis ehtii antaa Leonille pillerit, jotka hidastavat loisen kasvua kehossa.

Linnassa Leon kohtaa kuolleeksi luullun tuttunsa, Ada Wongin. Leon onnistuu kukistamaan Salazarin ja saa Adalta venekyydin läheiselle saarelle, jonne Ashley on viety. Saarella Leon tapaa entisen poliisiparinsa Jack Krauserin, jonka Leon oli luullut kuolleen. Krauser työskentelee Saddlerille. Krauser aloittaa taistelun, josta Leon selviytyy voittajana. Leon on melkein kuristaa Adan hengiltä loisen ottaessa hänet valtaansa, mutta hän pelastaa Ashleyn ja parantaa tämän ja itsensä loisesta sädehoidolla. Adan avulla Leon kukistaa Saddlerin, mutta aseella uhattuna joutuu antamaan Las Plagas -näytteen Adalle, joka pakenee saarelta helikopterilla ja jättää Leonille ja Ashleylle avaimen vesiskootteriinsa.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Leon S. Kennedy on Yhdysvaltain salaisen palvelun agentti, joka lähetetään Länsi-Eurooppaan pelastamaan kidnapattu presidentin tytär.
 • Ashley Graham on Yhdysvaltain presidentin tytär, joka kidnapattiin tämän ollessa matkalla kotiin yliopistosta.
 • Luis Sera oli Saddlerille työskennellyt tutkija, joka on yhteistyöhaluinen sekä Leonin että Adan kanssa.
 • Ingrid Hunnigan on Leonin radiokontakti, johon hän menettää yhteyden jossain vaiheessa pelin tapahtumia.
 • Ada Wong on Leonin vanha tuttu ja tuntemattoman organisaation agentti, joka näennäisesti työskentelee Weskerille.
 • Bitores Mendez on espanjankielisen kylän johtaja ja ensimmäinen suuri vastus jonka Leon on voitettava.
 • Ramon Salazar on keskiaikaisen linnan omistaja, joka aiheuttaa Leonille hankaluuksia.
 • Jack Krauser on Leonin entinen työkaveri, joka lavasti kuolemansa lento-onnettomuudessa. Hän työskentelee Weskerille, vaikka on näennäisesti myös Saddlerin palveluksessa.
 • Osmund Saddler on maailmanvaltaa tavoitteleva Los Illuminados - kultin johtaja ja pelin päävihollinen.
 • The Merchant on myyjä, jonka Leon tapaa eri paikoissa pitkin peliä ja jolta hän voi sekä ostaa että myydä eri asioita.
 • Albert Wesker on mies, joka palkkaa Adan ja Krauserin noutamaan Las Plagas -näytteen.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Paul Mercier  … Leon S. Kennedy, The Merchant  
 Carolyn Lawrence  … Ashley Graham  
 Rino Romano  … Luis Sera  
 Salli Saffioti  … Ingrid Hunnigan  
 Sally Cahill  … Ada Wong  
 Rene Mujica  … Ramon Salazar  
 Jesse Corti  … Bitores Mendez  
 Jim Ward  … Jack Krauser  
 Michael Gouch  … Osmund Saddler  
 Richard Waugh  … Albert Wesker  
 Carlos Carrasco  … viholliset  
 Alex Mendoza  … viholliset  
 Carol Bach y Rita  … viholliset  
 Ward E. Sexton  … päävalikon tunnusääni  

Uudelleenjulkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 2011 Capcom ilmoitti Resident Evil -pelisarjan uudistamisesta. Resident Evil 4 julkaistiin uudelleen teräväpiirtografiikoilla ja palkintojärjestelmällä. Peli sisältää myös ylimääräiset minipelit Assignment Ada ja Separate Ways. Peli on ladattavissa PlayStation Networkista, Steam-palvelusta ja Xbox Livestä.[2]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Resident Evil 4 on vastaanottanut ylistystä sekä kriitikoilta että pelaajilta. Se on saanut kymmeniä palkintoja ja positiivisia arvosteluja.

Peli on jakanut sarjan vanhemman fanikunnan kahtia. Osa rakastaa peliä siinä missä osa vihaa. Syynä tähän on se, että peli nivoutuu vain löyhästi vanhojen osien tapahtumiin, koko pelattavuus on laitettu uusiksi ja peli on enemmän toiminta- kuin kauhupeli.

Nintendo GameCube -versio julkaistiin Yhdysvalloissa 11. tammikuuta 2005. Peli myi ensimmäisen 20 päivän aikana 320 000 kappaletta. Euroopan-julkaisu oli myös menestys: peli myi 200 000 kappaletta ensimmäisen kuukauden aikana. Tammikuun 2006 Resident Evil 4 -raportin mukaan peliä on myyty kauppiaille yli kolme miljoonaa kappaletta.lähde tarkemmin? Luku sisältää pelin PlayStation 2 -version. Päätös julkaista Resident Evil 4 myös PlayStation 2:lle sai aikaan innostuneen reaktion. PlayStation 2 -versio on myynyt yli kolme miljoonaa kappaletta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Porter, Matt: Resident Evil 4, 5, and 6 Coming to PS4 and Xbox One ign.com. 25.2.2016. Viitattu 16.6.2016. (englanniksi)
 2. resident evil 4 / biohazard 4 store.steampowered.com. Viitattu 5.7.2017.
 3. Resident Evil 4 vgchartz.com. Viitattu 16.6.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]