Gears of War

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gears of War
Kehittäjä Epic Games
People Can Fly (Windows)
Julkaisija Microsoft Game Studios
Suunnittelija Cliff Bleszinski
Taiteilija Chris Pena
Säveltäjä Kevin Riepl
Pelisarja Gears of War
Pelimoottori Unreal Engine 3
Julkaistu Xbox 360
  • NA 7. marraskuuta 2006
  • EU 17. marraskuuta 2006
  • AUS 23. marraskuuta 2006
  • JP 18. tammikuuta 2007
Microsoft Windows
  • NA 6. marraskuuta 2007
  • EU 9. marraskuuta 2007
  • AUS 15. marraskuuta 2007
Lajityyppi kolmannen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
BBFC: 18
PEGI: 18
Alusta Xbox 360, Microsoft Windows
Jakelumuoto Optinen levy
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Gears of War on Epic Gamesin kehittämä Microsoft Game Studiosin julkaisema kolmannen persoonan ammuntapeli. Peli julkistettiin E3-messuilla vuonna 2005 ja julkaistiin marraskuussa 2006 Xbox 360:lle sekä marraskuussa 2007 Microsoft Windowsille. Pelistä julkaistiin sekä normaali että Collector’s Edition -versio.[1]

Peli on saanut kiitosta erittäin näyttävästä ulkoasusta, mutta myös kritiikkiä ennalta arvattavista juonenkäänteistä. Gears of War on ensimmäisiä kokonaan uudelle konsolisukupolvelle suunniteltuja pelejä. Julkaisupäivänään Gears of Warista tuli Xbox Liven suosituin verkkopeli,[2] ja peliä myytiin yli kolme miljoonaa kappaletta ensimmäisten kymmenen viikon aikana.[3]

Pelin jatko-osa Gears of War 2 julkaistiin vuonna 2008.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gears of War -pelissä käytetään suojana ympäristöstä löytyviä esteitä, joiden takaa voi ampua sokkona, ja suojasta voi suoraan siirtyä toiseen suojaan. Lähitaistelussa voi käyttää Lancer-rynnäkkökiväärissä olevaa karbidikärkistä vaihtuvamomenttista moottorisahaa, jolla voi sahata Locustit kahtia. Kranaatin voi myös tuikata kiinni viholliseen. Gears of Warissa on myös aktiivilataus, jolla voi nopeuttaa aseen lataamista. Nopea lataus kuitenkin vaatii oikeaa ajoitusta, muuten ase jumittuu. Pelissä voi käyttää myös miehittämättömiä raskaita tukiaseita, joilla voi ampua Locustit kappaleiksi.

Energia pelissä on ”Crimson Omen”, punainen rinkula, joka kertoo pelaajan terveyden. Jos rinkula on lievä, pelaaja voi huoletta ampua vihollista. Jos rinkula on kirkas ja uhkaavan suuri, on pelaajan suojauduttava, ja antaa rinkulan haihtua. Pelaajan terveys latautuu itsekseen täyteen ilman ensiapupakkauksia. Jos Crimson Omen kuitenkin saavuttaa täydellisen muotonsa, pelaaja kuolee, ja hänen pitää aloittaa viimeisimmästä tarkistuspisteestä (engl. checkpoint). Jos kaksinpelissä toisen pelaajan Crimson Omen on täydellinen, hän vain haavoittuu, ja toisen pelaajan on elvytettävä hänet. Jos toinenkin pelaaja kuolee, peli alkaa viimeisimmästä tarkistuspisteestä. Haavoittuminen pätee aina tietokoneen ohjaamiin joukkutovereihisi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ajat ovat kovat Sera-planeetalla, kun maan uumenista tullut Locust Horde -niminen rotu on tapattanut miljoonia ihmisiä. Ihmiskunnan ainoa toivo, petturi Marcus Fenix, kärsii vankilassa 40 vuoden tuomiotaan. Fenixin pelastaa hänen ystävänsä Dominic Santiago. Marcus toimii pelattavana hahmona koko pelin ajan, ja kaksinpelissä toinen pelaaja pelaa Dominicilla.

Pelissä on viisi eri kappaletta, jotka kuljettavat pelin tarinaa. Kun Marcus ja Dom evakuoidaan, Marcus tapaa uudet tiimitoverinsa, Anthony Carminen ja Minh-Young Kimin. He tapaavat eversti Hoffmanin, joka selittää Kimille suunnitelmastaan käyttää soniinista resonaattoria, jotta he voisivat saada kartoitettua locustien tunnelit ja lähettää valomassapommeina tunnetut ohjukset tuhoamaan locustien pesät. Resonaattori on kuitenkin kadoneella Alpha-ryhmällä, ja Delta (Fenix, Santiago, Carmine, Kim) lähetetään etsimään Alphaa ja resonaattoria. Matkalla alokas Carminea tapetaan ampumalla tätä päähän kiikarikiväärillä. Hetken päästä Delta löytää Alphan jäsenen, rääväsuisen Augustus "Cole Train" Colen, entisen urheilutähden. Cole kertoo, että Locust Horden ”Seeder”-otukset sabotoivat radioyhteyttä, ja Deltan pitää eliminoida Seederit, jotta yhteys päämajaan ja Alphaan syntyisi. Kun Alphaan on saatu yhteys, ovat Locustit heidän kimpussa. Delta eliminoi Locustien joukot ja tapaavat Alphan. Horde kuitenkin tekee yllätyshyökkäyksen, ja yhteenotossa luutnantti Kim ja tuntematon sotilas kuolevat. Alpha ja Delta livahtavat turvalliseen rakennukseen, jossa kuitenkin piileksii tappava Berserker. Marcus ja Dom eliminoivat Berserkerin, ja Hoffman ylentää Fenixin kersantiksi.

Toisessa osassa Cole ja Baird, yksi Alphan jäsenistä, liittyvät Deltaan. Pian kuitenkin pimeys saapuu raunioille, ja vaaralliset Kryll-lepakot saapuvat kaupunkiin. Dom ehdottaa, että he hankkisivat hänen selviytyjätoveriltaan ajoneuvon, jolla he pääsisivät Lethian imulsiotehtaaseen. Cole ja Baird jäävät selviytyneiden luokse, mutta yhteenotto Locusteja vastaan päättyy monen selviytyneen kuolemaan. Delta käyttää ajoneuvoa päästäkseen tehtaalle.

Kolmannessa osassa Delta hajaantuu ympäri tehdasta, mutta kun he vihdoin tapaavat, on vastassa Locustien eliittisotilaskaarti, Theron Guardit. Delta eliminoi joukon eliittejä ja käynnistää resonaattorin. Tämä kuitenkin epäonnistuu, koska ihmiset aliarvioivat Locustien tunneleiden määrän, ja resonaattorin tulos jää varsin vähäiseksi.

Neljännessä osassa Delta saapuu Fenixin kotiseuduille, tavoitteenaan saada Adam Fenixin tiedostot Locustien tunneleista. Pitkä taistelu Adamin talolle päättyy Deltan pakoon talolta, ja he saapuvat juna-asemalle.

Viidennessä osassa Delta taistelee Locusteja vastaan juna-asemalla, mutta kun Lightmass-pommi kyydissä oleva juna puksuttaa ohi, vain Marcus ja Dom pääsevät kyytiin. He taistelevat niin Berserkereitä kuin Locustien ilmavoimia, eläviä Reaver-hävittäjiä. Lopulta Marcus tapaa isänsä murhaajan, suuren Locust-kenraalin, RAAMin, joka kantaa Troika-konekivääriä ja kykenee hallitsemaan Kryllejä. Kun he tappavat RAAMin, Marcus asettaa tiedostot pommiin, ja niin suurin osa Locustien tunneleista tuhoutuu. Oletettu Locustien-kuningtar, Myrrah kuitenkin kertoo pelaajalle, ettei Horde ole vielä kuollut.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 93,97 % (Xbox 360)
87,07 % (Windows)
Metacritic 94/100 (Xbox 360)
87/100 (Windows)
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 9,6/10 (Xbox 360)
9,0/10 (Windows)
IGN 9,4/10 (Xbox 360)
8,7/10 (Windows)

Peli on voittanut useita palkintoja:

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 John DiMaggio  Marcus Fenix  
 Carlos Ferro  Dominic Santiago  
 Lester Speight  Augustus Cole  
 Fred Tatasciore  Damon Baird  
 Robin Atkin Downes  Kim, vanhamies  
 Nan McNamara  Anya  
 Jamie Alcroft  Victor Hoffman  
 Michael Gough  vanhamies, Carmine  
 Carolyn Seymour  Myrrah  
 Dee Bradley Baker  kenraali RAAM  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Will Tuttle: TeamXboxin Gears of War Limited Collector's Edition -arvostelu 9. marraskuuta 2006. TeamXbox. Viitattu 20. tammikuuta 2008. (englanniksi)
  2. Ellie Gibson: Gears of War takes top spot in Xbox Live chart 20. marraskuuta 2006. GamesIndustry.biz. Arkistoitu 5.1.2007. Viitattu 20. tammikuuta 2008. (englanniksi)
  3. Gears of War Juggernaut Continues Xbox.com. Viitattu 20. tammikuuta 2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]