Ada Wong

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ada Wong
Pelisarja Resident Evil
Ensimmäinen peli Resident Evil 2 (1998)[1]
Luoja Noboru Sugimura
Ääninäyttelijä
(englanti)
Liikenäyttelijä
Live-näyttelijä
Henkilötiedot
Sukupuoli nainen
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Ada Wong on kuvitteellinen hahmo Resident Evil -peleissä ja -elokuvissa. Hahmo on pelisarjan mysteerinen ja hämärä antisankari, joka työskentelee konnille mutta samalla auttaa pelisarjan protagonisteja.

Ada Wongia esittävä cosplay-harrastaja.

Resident Evil 2:n suunnitteluvaiheessa Ada Wong oli Linda-niminen tutkija, joka auttaisi pelaajaa pelin aikana.

Sekä Resident Evil 2:ssa että Resident Evil 4:ssä Ada käyttää punaista mekkoa, ja varsinkin jälkimmäisessä pelissä olevasta asusta on tullut suosittu cosplay-asu. Resident Evil 6:ssa Adalla on yllään kirkkaanpunainen kauluspaita, mustat nahkahousut ja korkeakorkoiset saappaat.

Peleissä Resident Evil 2, Resident Evil 4 ja Resident Evil: The Darkside Chronicles Ada Wongia ääninäyttelee Sally Cahill. Megan Hollingshead ääninäyttelee hahmoa Resident Evil: The Umbrella Chroniclesissa, ja Courtenay Taylor peleissä Resident Evil: Operation Raccoon City ja Resident Evil 6 sekä animaatioelokuvassa Resident Evil: Damnation. Cahill on kuvaillut Ada Wongia sanoilla ”moderni” ja ”kick ass” sekä kutsunut hahmoa femme fataleksi, joka osaa käsitellä aseita uskomattoman taidokkaasti. Ääninäyttelijä on sanonut pitävänsä sitä, että Ada on sinnikäs ja vahva, mutta silti hyvin naisellinen.[3] Taylor on kuvaillut kissamaiseksi hahmoksi, joka liikkuu hiljaisesti ja on hyvin notkea.[4] Adan Resident Evil 6 -liikenäyttelijä Michelle Lee sanoi Adan esittämisen olevan haasteellista ja tarkkaa.[5]

Resident Evil: Retribution -elokuvan tuottajat ottivat Adan rooliin kiinalaisen näyttelijän Li Bingbingin. Bingbing ei tiennyt mitään Resident Evil -peleistä ja -hahmoista eikä hänellä ollut aikaa tutustua niihin. Tuottaja Robert Kulzer kuitenkin kuvaili Bingbingiä täydelliseksi rooliin: ”Sen lisäksi, että hän on taitava näyttelijä, hän on tyylikäs, seksikäs ja älykäs – kaikki piirteet joita Ada Wongilla on.” Kuvausten aikana Bingbing piti yllään 7 500 dollarin peruukkia[6], ja hän joutui harjoittelemaan ampuma-aseiden käyttöä. Näyttelijä valitti hahmon asusteesta, kiinalaisesta mekosta, joka oli paljastava eikä lainkaan lämmin. Nähtyään kuvia Ada Wongista peleissä, Bingbing hyväksyi asusteen.[7] Todennäköisesti vuonna 2012 käynnissä olleen Senkakun saarikiistan takia Bingbing ei ollut Retribution-elokuvan Tokion ensi-illassa ja oli pyytänyt esittämänsä hahmon poistamista myyntijulisteista Japanissa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ada mainitaan etunimeltä ensimmäisen kerran vuonna 1996 julkaistussa videopelissä Resident Evil, joka sijoittuu vuoteen 1998. Biolääketieteen monialayritys Umbrella Corporationille työskentelevä John-niminen mies on kirjoittanut Adalle kirjeen, joka on löydettävissä Resident Evil -pelin loppupuolelta. Ada on manipuloinut Johnia välittämään tietoja Umbrellan kanssa kilpailevalle yhtiölle. John on kuitenkin sairastunut T-virukseen sen päästyä vapaaksi Arklayn vuoristossa sijaitsevassa tutkimuslaitoksessa, ja kirjeessä hän pyytää Adaa tuhoamaan laitoksen ja paljastamaan totuuden onnettomuudesta julkisuuteen.

Adan ensiesiintyminen tapahtuu Resident Evil 2:ssa, jossa T-virus on levinnyt Raccoon Cityn kaupunkiin ja muuttanut lähes kaikki asukkaat zombeiksi. Ada toimii Umbrellan kanssa kilpailevan yhtiön vakoojana, ja hänen tavoitteenaan on saada haltuunsa kaupungin alapuolella sijaitsevasta Umbrellan laboratoriosta näyte hyvin vaarallisesta G-viruksesta. Hän kohtaa kaupunkiin työn perässä matkustaneen alokaspoliisi Leon S. Kennedyn ja väittää etsivänsä miesystäväänsä Johnia. Ada ja Leon tekevät yhteistyötä ja löytävät tiensä laboratorioon. Pelattavasta skenaariosta riippuen mutantti haavoittaa Adaa kuolettavasti tai tämä putoaa syvään kuiluun, mutta ennen kuolemaansa hän vannoo Leonille rakastavansa tätä. Ada esiintyy myös Resident Evil 2:n tapahtumia kertaavassa Resident Evil: The Darkside Chroniclesin[8] Memories of a Lost City -skenaariossa sekä Resident Evil: Operation Raccoon Cityn moninpelissä.[9]

Resident Evil 3: Nemesiksessä oleva epilogi ja Resident Evil Code: Veronicassa oleva asiakirja paljastavat Adan olevan elossa. Pahasti vahingoittunut Ada onnistui pakenemaan ennen kuin itsetuhojärjestelmä tuhosi laboratorion. Pakomatka Raccoon Citystä esitellään pelissä Resident Evil: The Umbrella Chronicles.[10]

Vuoteen 2004 sijoittuvassa Resident Evil 4:ssä Ada kohtaa Leonin Espanjassa[11], jossa tämä on pelastamassa kidnapattua Yhdysvaltain presidentin tytärtä. Ada auttaa Leonia tämän matkan aikana, mutta suorittaa samalla omaa tehtäväänsä tarkoituksenaan saada haltuunsa näyte Plaga-parasiitista, jolla lordi Osmund Saddler on orjuuttanut paikallisia asukkaita. Adalle käskyt antaa Albert Wesker, joka on korkeassa asemassa Umbrellan kanssa kilpailevassa yhtiössä. Tehtävään palkataan myös Jack Krauser, joka pitää Adaa epäluotettavana. Ada palkkaa avukseen tutkija Luis Seran, joka onnistuu varastamaan näytteen, mutta menettää sen joutuessaan Saddlerin tappamaksi. Krauser on saanut Weskeriltä käskyn tappaa Leon, mutta Ada pelastaa tämän ja tappaa Krauserin. Saddler onnistuu vangitsemaan Adan, mutta Leon vapauttaa tämän ja kukistaa Saddlerin. Ada pakenee näytteen kanssa ja jättää Leonille vesiskootterinsa, jolla tämä ja presidentin tytär pakenevat. Ada on pelattavana hahmona minipeleissä The Mercenaries ja Assignment: Ada sekä Separate Ways -skenaariossa, jossa pelin tapahtumat käydään läpi Adan näkökulmasta[12]. Dokumentti ”Ada’s Report” paljastaa, ettei Ada todellisuudessa työskentele Weskerille ja pitää näytteen itsellään.

Vuosiin 2012–2013 sijoittuvassa Resident Evil 6:ssa Adalla on oma kampanja, joka oli alun perin tarkoitettu yksinpeliksi, mutta myöhemmin tulleen päivityksen mukana hahmo sai partnerikseen ”Agent”-nimisen kommandon, joka ei esiinny lainkaan välianimaatioissa[13]. Adalla on perusaseenaan varsijousi, johon on saatavana sekä normaaleja että räjähtäviä nuolia. Hän käyttää myös Resident Evil 4:ssä esiteltyä koukkuasetta (engl. grapple gun) edetäkseen ja kiivetäkseen nopeasti paikasta toiseen.

Aluksi Ada toimii omien tarkoitusperiensä hyväksi, mutta ajautuu mukaan muiden hahmojen ympärillä oleviin tapahtumiin. Hän muun muassa auttaa Leonia ja tämän kumppania, Helena Harperia, kukistamaan Helenan mutatoituneen Deborah-siskon. Tarinan aikana paljastuu Adan olleen aiemmin Derek C. Simmonsin yhtiökumppani, mutta tämä tuli hyvin riippuvaiseksi Adasta. C-virusta hyödyntäen Simmons muutti Carla Radames -nimisen tutkijan Adan klooniksi, minkä jälkeen Carla pitää itseään oikeana Adana.[14] Carla johtaa Neo-Umbrella-yhtiön C-virus-hyökkäyksiä ja murhaa Bioterrorism Security Assessment Alliance eli BSAA-yhtiön joukkoja, Chris Redfieldin työtovereita. Myös oikea Ada joutuu takaa-ajetuksi Carlan tekojen takia. Kun Carla saa tietää totuuden kloonaamisesta, hän tartuttaa Simmonsin viruksella. Ada auttaa Leonia ja Helenaa kukistamaan Simmonsin. Simmonsin miehet ampuvat Carlaa kuolettavasti, jolloin tämä tartuttaa itsensä suurella määrällä virusta. Ada kukistaa mutatoituneen Carlan lopullisesti ja laboratoriossa tuhoaa tämän ”suurimman luomuksen”, ennen kuin se ehtii kuoriutua kotelostaan. Ada vastaanottaa puhelun tuntemattomalta henkilöltä ja ottaa vastaan uuden työtehtävän.

Resident Evil: Retribution -elokuvassa Ada taistelee Alicen kanssa mielenhallintalaitteen avulla orjuutettua Jill Valentinea ja tämän komennossa olevaa Rainia vastaan. Ada on Albert Weskerin puolella ja lopulta taistelee Alicen sekä Leon S. Kennedyn kanssa pelastaakseen ihmiskunnan viimeiset rippeet maailmanlopulta. Kaikki kolme hahmoa selviävät elokuvassa elossa.

Animaatioelokuva Resident Evil: Damnation sijoittuu kuvitteelliseen itäeurooppalaiseen valtioon, jossa on käynnissä vallankumouksellinen sota hallitusta vastaan. Kun vastarinnan uskotaan käyttäneen sodassa bio-orgaanisia aseita, Bioterrorism Security Assessment Alliancen eli BSAA:n joukot osallistuvat mukaan taisteluun. Hallitukselle Ada esittäytyy BSAA:n tutkijana, mutta paljastuessaan vakoojaksi hän joutuu presidentti Svetlana Belikovan vangitsemaksi. Leon vapauttaa Adan, jolloin tämä pakenee. Lopulta Ada tarjoaa tuntemattomalle henkilölle Plaga-näytettä hankkiutuakseen eroon Belikovan ja BSAA:n asettamasta pidätysmääräyksestä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Videopelit
Vuosi Nimi Ääninäyttelijä
1998 Resident Evil 2 Sally Cahill
2004 Resident Evil 4
2007 Resident Evil: The Umbrella Chronicles Megan Hollingshead
2009 Resident Evil: The Darkside Chronicles Sally Cahill
2012 Resident Evil: Operation Raccoon City Courtenay Taylor
Resident Evil 6
2019 Resident Evil 2 Jolene Andersen
2022[15] Dead by Daylight Vicky Psarakis
2023 Resident Evil 4 Lily Gao
Elokuvat
Vuosi Elokuva/sarja Näyttelijä
2012 Resident Evil: Retribution Li Bingbing
2021 Resident Evil: Welcome to Raccoon City Lily Gao
Animaatioelokuvat
Vuosi Elokuva/sarja Ääninäyttelijä
2012 Resident Evil: Damnation Courtenay Taylor
Ada Wongin Resident Evil 6 -aiheinen cosplay-asu Roma Comics & Games -tapahtumassa vuonna 2013.

Ada on yleisesti vastaanotettu hyvin. Häntä on kuvailtu femme fataleksi, ”kauniiksi, seksuaaliseksi ja vahvaksi feministiseksi esikuvaksi”.[16]

Vuonna 2007 Ada pääsi Tom’s Games -sivuston 50 parhaimman videopelinaishahmon listalle ja toiselle sijalle ActionTrip-sivuston parhaimpien videopelityttöjen listalle[17]. Tuolloin hahmon sopivimmaksi live-näyttelijäksi nähtiin näyttelijä Kelly Hu.[18] Samana vuonna GameDailyn ”Babe of the Week” -osiossa todettiin, että Adalla, ”aseistautuneella hottiksella”, olisi valmiuksia olla pääosassa omassa videopelissä. Ada esiintyi myös sivuston ”Asian Beauties”[19] ja ”Girl Power” -osioissa, joista jälkimmäisessä oli mukana myös Resident Evil -hahmot Claire Redfield, Jill Valentine ja Sheva Alomar.[20] Vuonna 2011 Complex sijoitti Adan sijalle 19 ”pirullisimpien naispuolisten konnien” listalle. Tuolloin IGN-sivustolla Ada lisättiin niiden hahmojen luetteloon, joiden toivottiin tekevän paluun Resident Evil 6:ssa.[21]

Adaa on usein kuvailtu yhdeksi seksikkäimmistä videopelihahmoista. Vuonna 2007 GameTrailers listasi Adan viidennelle sijalle ”seksikkäimpien, pirullisten naisten” luetteloon.[22] Vuonna 2008 UGO listasi Adan neljännelle sijalle parhaimpien ”videopelitypyjen” joukkoon. Sivusto kuvaili hahmoa ”kuolettavan upeaksi” ja totesi odottavansa, mitä pelisarjan tulevaisuus hahmolle tarjoaa.[23] GameDailyn Chris Buffa listasi Adan sijalle 12 ”kuumimpien videopelityttöjen” listalle.[24] Vuonna 2009 Ada eli ”typy, josta pojat unelmoivat” oli mukana MSN:n ”pelien kuumimpien tyttöjen” listalla. Vuonna 2011 Complexin Elton John asetti hahmon 24. ”parhaimman näköiseksi naispuoliseksi videopelisivuhahmoksi” (engl. sidekick). Vuonna 2012 Complexin Larry Hester asetti hahmon sijalle 28 ”kuumimpien videopelinaisten” joukkoon ja seuraavana vuonna Soletronin Scarlet Clearwater sijoitti Adan kahdeksanneksi seksikkäimmäksi naispuoliseksi videopelihahmoksi.[25]

Vuonna 2007 The Inquirer asetti Ada Wongin ja Leon S. Kennedyn muistettavimpien videopelien rakastavaisten joukkoon[26]. Vuonna 2011 Joystick Divisionin James Hawkins asetti Adan ja Leonin ”erittäin huonosti toimivan suhteen” yhdeksänneksi parhaimmaksi videopeliromanssiksi.[27] Seuraavana vuonna PlayStation Official Magazinen Chris Warrington piti Adaa kahdeksanneksi parhaimpana pukeutujana videopeleissä, viitaten hahmon punaiseen mekkoon.[28] Complexin Larry Hester asetti Adan kahdeksanneksi parhaimmaksi aasialaiseksi videopelihahmoksi ja kuvaili tätä ”tuhmaksi tytöksi, joka hienostuneesti tappaa zombeja kuin torakoita”.[29]

Kehuista huolimatta hahmo on kuitenkin kerännyt myös kritiikkiä. Play-lehden Gavin Mackenzie kuvaili Adan luonnetta ”narttumaiseksi”[30] ja GamesRadarin Matt Cundy sanoi Adan punaisen mekon olevan sopimaton Resident Evil 4 -peliin ja totesi hahmon näyttävän ”kalliilta shanghailaiselta huoralta”. Cundyn mukaan hahmon asu on niin epäkäytännöllinen, että Adan täytyy olla mielenvikainen taistellessaan kyseinen asu päällä zombeja vastaan.[31] Retribution-elokuvan jälkeen osa kriitikoista puolusteli Adan punaisen mekon käytännöllisyyttä.[32][33] GameFrontin Phil Hornshaw kirjoitti, että Adan juonikuvio tekee Resident Evil 6:n juonesta pelisarjan sekavimman ja totesi ”kaikkien pelissä menehtyneen siksi, ettei Ada halunnut maata Simmonsin kanssa”.

Retribution-elokuvan tuottaja Jeremy Bolt kertoi fanien ottaneen Li Bingbingin esittämän Adan vastaan hyvin positiivisesti[34] ja Bingbing totesi Adalla olevan Kiinassa suuri fanikunta.

 1. Ada Wong uk.ign.com. uk.ign.com. Arkistoitu 11.4.2013. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 2. Resident Evil 4 HD Tech Info gamespot.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 3. Bocanegra, Jorge: An interview with the lady in red, Ada Wong relyonhorror.com. 7.12.2011. relyonhorror.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 4. Gallagher, Brian: Courtenay Taylor Talks Resident Evil: Damnation Blu-ray movieweb.com. 26.9.2012. movieweb.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 5. Isabel, Leen: Resident Evil 6 Interview Part II - Michelle Lee geekxgirls.com. 13.1.2013. geekxgirls.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 6. Weintraub, Steve: Li Bingbing RESIDENT EVIL: RETRIBUTION Set Visit Interview collider.com. 7.7.2012. collider.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 7. Chan, Boon: China's resident beauty kicks it up web.archive.org. 13.9.2012. asianewsnet.net. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 8. Hinkle, David: Ada Wong returns in Resident Evil: Darkside Chronicles joystiq.com. 22.4.2000. joystiq.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 9. Yin-Poole, Wesley: RResident Evil Operation Raccoon City adds Heroes Mode eurogamer.net. 16.12.2011. eurogamer.net. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 10. Resident Evil: Umbrella Chronicles - Ada eurogamer.net. 12.11.2007. eurogamer.net. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 11. Pham, Alex: Racism in Resident Evil 5? Capcom, two black actors respond latimesblogs.latimes.com. 12.2.2009. latimesblogs.latimes.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 12. Harradence, Mike: The History of Resident Evil: The REvolution psu.com. 19.3.2008. psu.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 13. Ivan, Tom: Resident Evil 6 update improves camera, unlocks Ada co-op computerandvideogames.com. 17.12.2012. computerandvideogames.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 14. Hornshaw, Phil: Resident Evil 6 Has the Weirdest Story in the Series gamefront.com. 3.10.2012. gamefront.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 15. Marshall, Cass: Resident Evil’s Wesker, Ada, and Rebecca join Dead by Daylight Polygon. 30.8.2022. Viitattu 1.8.2023.
 16. Crigger, Lara: Resident Evil's Second Sex escapistmagazine.com. 8.5.2008. escapistmagazine.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 17. AT's Top 10 Video Game Chicks actiontrip.com. actiontrip.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 18. Wright, Rob: The 50 Greatest Female Characters in Video Game History web.archive.org. 20.2.2007. web.archive.org. Arkistoitu 21.3.2008. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 19. Babe of the Week: Asian Beauties web.archive.org. web.archive.org. Arkistoitu 17.4.2009. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 20. Girl Power: These Chicks Will Kick Your Ass web.archive.org. web.archive.org. Arkistoitu 30.4.2009. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 21. Schedeen, Jesse: Players Wanted: Resident Evil 6 uk.ign.com. 14.4.2009. uk.ign.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 22. Schedeen, Jesse: GT Countdown Video - Axe's Top Ten Gamer Babes - Part Two #7-#5 gametrailers.com. gametrailers.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 23. UGO Team: Video Game Hotties: Who's The Hottest? ugo.com. 27.10.2011. ugo.com. Arkistoitu 13.6.2013. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 24. Buffa, Chris: Top 50 Hottest Game Babes on Trial web.archive.org. 21.3.2008. web.archive.org. Arkistoitu 25.3.2010. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 25. Clearwater, Scarlet: The 10 Hottest Female Video Game Characters soletron.com. 13.6.2013. soletron.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 26. Villafania, Alexander: The most memorable video game love teams technology.inquirer.net. 2.2.2007. technology.inquirer.net. Arkistoitu 2.10.2012. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 27. Hawkins, James: The Top Ten Romances In Video Game History joystickdivision.com. 17.2.2011. technology.inquirer.net. Arkistoitu 28.12.2011. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 28. Warrington, Chris: PlayStation’s Best Dressed officialplaystationmagazine.co.uk. 3.7.2012. officialplaystationmagazine.co.uk. Arkistoitu 8.7.2012. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 29. Hester, Larry: Ada Wong — The 10 Best Asian Characters In Video Games complex.com. 3.7.2012. complex.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 30. Top 10 bitches in games play-mag.co.uk. play-mag.co.uk. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 31. Cundy, Matt: Which Resident Evil hero is best dressed for a zombie apocalypse? gamesradar.com. 23.6.2012. gamesradar.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 32. Scheck, Frank: Resident Evil Retribution: Film Review hollywoodreporter.com. 14.9.2012. hollywoodreporter.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 33. Barnard , Linda: Resident Evil: Retribution review: Yummy mummy Milla thestar.com. 14.9.2012. thestar.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 34. Weintraub, Steve: Producers Jeremy Bolt, Don Carmody, and Robert Kulzer RESIDENT EVIL: RETRIBUTION Set Visit Interview collider.com. collider.com. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]