Resident Evil (vuoden 1996 videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee videopeliä. Koko pelisarjaa käsittelevä artikkeli on Resident Evil (pelisarja). Artikkeli elokuvasarjasta ja sen ensimmäisestä elokuvasta, katso Resident Evil (elokuvasarja) ja Resident Evil (elokuva).
Resident Evil
Kehittäjä Capcom
Julkaisija Capcom
EU Virgin Interactive
Ohjaaja Shinji Mikami
Tuottaja Masayuki Akahori
Käsikirjoittaja Kenichi Iwao
Yasuyuki Saga
Takahiro Arimitsu
Taiteilija Isao Ohishi
Säveltäjä Makoto Tomozawa
Akari Kaida
Masami Ueda
Pelisarja Resident Evil
Julkaistu
Lajityyppi selviytymiskauhupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus BBFC: 15
CERO: Z
ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 15Virheellinen PEGI-arvo
Alusta PlayStation, Microsoft Windows, Sega Saturn, Nintendo DS
Jakelumuoto CD, optinen levy, PlayStation Network
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Resident Evil (Japanissa Biohazard jap. バイオハザード) on Capcomin kehittämä ja julkaisema selviytymiskauhupeli, joka on julkaistu vuonna 1996 PlayStationille. Peli on Resident Evil -sarjan ensimmäinen.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin pelattavia hahmoja ovat Alpha-tiimin jäsenet Chris Redfield ja Jill Valentine. Sivuhenkilöitä ovat aseasiantuntija Barry Burton, lääkintäasiantuntija Rebecca Chambers ja STARS-ryhmän komentaja Albert Wesker. Tarinan aikana pelihahmo tapaa myös muita STARS-ryhmän jäseniä, eläviä ja kuolleita.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Yhdysvaltain keskilännessä sijaitsevan teollisuuskaupunki Raccoon Cityn läheisessä Arklayn vuoristossa on tapahtunut outoja murhia, joiden yhteydessä on löydetty viitteitä kannibalismista. Raccoon Cityn poliisi päätyy kansalaisten kovan painostuksen takia lähettämään paikalle erikoisyksikkönsä Special Tactics and Rescue Servicen eli STARS-ryhmän.

Yhteys ensimmäisenä paikalle lähetettyyn Bravo-tiimin menetetään, joten Alpha-tiimi lähetetään Bravon perään. Paikalle saavuttuaan Alpha löytää moottorivian takia metsikköön pudonneen Bravon helikopterin ja sen kuolleen lentäjän. Tutkiessaan aluetta ja etsiessään vihjeitä Alpha joutuu raivokkaiden koirien hyökkäyksen kohteeksi, ja yksi tiimin jäsenistä saa surmansa. Helikopterilentäjä Brad Vickers joutuu paniikkiin ja pakenee yksinään Alphan helikopterilla. Alphan jäsenet pakenevat koiria läheiseen kartanoon uskoen sen olevan hylätty.

Koirien vaeltaessa ulkona Alphan selviytyneet jäsenet Albert Wesker, Chris Redfield, Barry Burton ja Jill Valentine ovat loukussa kartanossa. He kuulevat laukauksen ja pelihahmo lähtee tutkimaan asiaa. Yksi ensimmäisistä löydöistä on Bravon Kenneth J. Sullivan, joka on joutunut zombin raatelemaksi. Pelihahmo löytää kartanosta arvoituksia ja ansoja sekä biolääketieteen monialayritys Umbrella Corporationin järjestämistä tutkimuksista seuranneita kauheuksia: kartanossa vaeltaa T-viruksen kehittämisen yhteydessä syntyneitä olentoja.

Kun pelihahmo paljastaa suuren, maanalaisen laboratorion, Wesker paljastaa olevansa Umbrellalle työskentelevä kaksoisagentti. Weskerin vapauttama hirviö, Tyrant T-002 käy hänen kimppuunsa. Pelihahmo kukistaa Tyrant T-002:n ja pakenee kartanosta pelastamiensa henkilöiden kanssa Vickersin helikopterikyydillä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut vaikutteita Sweet Home (1989) -roolipelistä, jossa oli mukana selviytymispelin elementtejä.[1][2]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelistä julkaistiin uudelleen vuonna 1997 varustettuna Director's Cut -lisänimellä, ja siinä uudistuksina oli pelata peliä kolmella eri vaikeusasteella. Director's Cut sisältää myös pelattavan Resident Evil 2 -demon. Seuraavana vuonna peli julkaistiin jälleen uudelleen, Director’s Cut Dual Shock Ver. -nimellä, joissa näkyvimpinä uudistuksina oli uudistetut musiikit sekä nimenmukaisesti mahdollisuus PlayStationin DualShock -ohjaimella pelaamiseen. Vuonna 2006 peli julkaistiin Resident Evil: Deadly Silence -nimisenä Nintendo DS:lle uusin grafiikoin ja ääninäyttelyin varustettuna.[3] Pelistä on kehitetty uusi versio (remake), joka julkaistiin Nintendo GameCubelle vuonna 2002 ja Wiille 2008. Grafiikan lisäksi uusitussa versiossa on paranneltu pelin kauhuelementtiä ja tarinaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liz Finnegan: Trying to Survive - A History of Survival Horror Video Games 25.3.2016. Escapist Magazine. Arkistoitu 22.7.2019. Viitattu 15.3.2019.
  2. Peter Tieryas: The NES Game That Inspired Resident Evil 3.4.2017. Kotaku. Viitattu 8.3.2019.
  3. Resident Evil: Deadly Silence - Nintendo DS Review at IGN ds.ign.com. 6.2.2006. Viitattu 13.6.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.