Resident Evil (elokuva)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Resident Evil
Resident evil.jpg
Ohjaaja Paul W. S. Anderson
Käsikirjoittaja Paul W. S. Anderson
Tuottaja Paul W. S. Anderson
Jeremy Bolt
Säveltäjä Marilyn Manson
Pääosat Milla Jovovich
Michelle Rodriguez
Eric Mabius
James Purefoy
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Saksan lippu Saksa
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Screen Gems
Davis-Films
Constantin Film Produktion
Ensi-ilta 2002
Kesto 100 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 33 miljoonaa $
Tuotto 102 441 078 $[1]
Seuraaja Resident Evil: Apocalypse
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Resident Evil on Paul W. S. Andersonin käsikirjoittama ja ohjaama, Capcomin samannimiseen selviytymiskauhupelisarjaan pohjautuva toimintatrilleri. Elokuva ei pohjaudu suoraan mihinkään Resident Evil -peliin vaan lainaa pelien elementtejä. Ilmestyessään vuonna 2002 elokuva sai sekä arvostelijoiden että fanien haukut niskoilleen, mutta alkoi myöhemmin menestyä VHS- ja DVD-julkaisuina. Verrattuna toimintapainotteisempaan jatko-osaansa Resident Evil on paljon maanläheisempi ja synkempi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Raccoon Cityn alapuolella sijaitsevassa salaisessa tutkimuskeskuksessa, Pesässä, joku rikkoo säiliön, joka sisältää vaarallista regeneroivaa T-virusta. Virus leviää Pesän ilmastointikanaviin, jolloin keskusta ohjaava supertietokone, Punainen kuningatar, tainnuttaa työntekijät kaasulla.

Alice (Milla Jovovich) herää tyhjästä kartanosta ja kärsii muistikatkoksesta. Matt (Eric Mabius) ja myös muistikatkoksesta kärsivä Spence (James Purefoy) joutuvat Umbrella-korporaation lähettämän kommandojoukon käskystä tulemaan heidän mukaansa maanalaisen rautatieaseman kautta Pesään. Joukon johtaja One (Colin Salmon) kertoo Alicen ja Spencen olevan kartanon omistajia ja rautatieaseman valvojia, jotka Kuningatar tainnutti muistikatkoksia aiheuttavalla hermokaasulla.

Pesässä neljä kommandoa kuolee laserilla toimivan puolustusmekanismin kytkeydyttyä päälle. Jäljelle jääneet kommandot Rain (Michelle Rodriguez), Kaplan (Martin Crews) ja J.D (Pasquale Aleardi) sammuttavat Kuningattaren EMP:llä, jolloin Pesä täyttyy suljettujen ovien takana olleesta, zombeiksi muuttuneesta henkilökunnasta. Joukko joutuu jatkuvaan taisteluun hirviöitä vastaan. J.D kuolee ja Rain saa virustartunnan.

Ulospääsyn löytämiseksi Alice käynnistää Kuningattaren uudelleen. Joukko huomaa, että viruksella ja vasta-aineella täytetyt säiliöt ovat varastettu. Spence paljastuu viruksen levittäjäksi ja varastajaksi ja yrittää paeta, mutta joutuu liskomaisen ”Licker”-hirviön tappamaksi. Rautatieaseman löytyessä Kaplan sammuttaa Kuningattaren. Selviytyjät etenevät junalla kohti kartanoa, mutta Kaplan joutuu Lickerin tappamaksi. Matt tappaa zombiksi mutatoituneen Rainin, mutta saa itse tartunnan Lickeriltä. Alice ja Matt tappavat Lickerin ja pääsevät kartanolle, jossa he joutuvat Umbrellan tiedemiesten kaappaamaksi. Miehet nukuttavat Alicen ja laittavat Mattin Nemesis-ohjelmaan. Alice tulee tajuihinsa Raccoon Cityn sairaalassa ja tajuaa koko kaupungin joutuneen T-viruksen aiheuttamaan kaaokseen, koska tiedemiehet avasivat Pesän uudelleen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Milla Jovovich  … Alice  
 Michelle Rodriguez  … Rain Ocampo  
 Eric Mabius  … Matt Addison  
 James Purefoy  … Spence Parks  
 Colin Salmon  … James ”One” Shade  
 Martin Crews  … Chad Kaplan  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kommenttiraita paljastaa, että alun perin elokuvan hahmojen tuli perustua Liisa Ihmemaassa -hahmoihin, tarkoituksenaan lisätä sekavuutta ja abstraktismia. Vaikka idea myöhemmin hylättiin, tietyt elementit näkyvät edelleen itse elokuvassa. Näistä selvin on päähahmon nimi Alice (Liisan englanninkielinen nimi), Punainen Kuningatar ja Pesään johtavalle rautatieasemalle aukeava ”peiliovi”, joka vihjaa kirjan vähemmän tunnettuun jatko-osaan Through the Looking Glass. Marilyn Manson paljasti saaneensa innoitteensa elokuvan tunnusmusiikkiin nimenomaan Liisa Ihmemaasta.

Nimen vaihdokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme ensimmäistä Resident Evil -elokuvaa ovat vaihtaneet nimeään ennen julkaisuaan. Ensimmäisen elokuvan nimeksi suunniteltiin Resident Evil: Ground Zero, mutta nimi muutettiin syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen. Jatko-osa Apocalypse kulki alun perin nimellä Resident Evil: Nemesis (viitaten kolmanteen Resident Evil -peliin), mutta nimi vaihdettiin Star Trek: Nemesiksen osoittautuessa taloudelliseksi pettymykseksi. Kolmas elokuva Extinction kulki alun perin nimellä Afterlife.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]