Resident Evil (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Resident Evil
Ohjaaja Paul W. S. Anderson
Käsikirjoittaja Paul W. S. Anderson
Tuottaja
Säveltäjä Marilyn Manson
Kuvaaja David Johnson
Leikkaaja Alexander Berner
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö
  • Screen Gems
  • Davis-Films
  • Constantin Film Produktion
Levittäjä Screen Gems
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 100 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 33 miljoonaa dollaria
Tuotto 102 441 078 dollaria[1]
Seuraaja Resident Evil: Apocalypse
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Resident Evil on vuonna 2002 ensi-iltansa saanut Paul W. S. Andersonin käsikirjoittama ja ohjaama toimintatrilleri. Elokuva pohjautuu Capcomin samannimiseen selviytymiskauhupelisarjaan. Elokuva lainaa Resident Evil -pelien elementtejä, mutta juoni ja hahmot eivät perustu suoraan mihinkään pelisarjan osaan.

Resident Evil -elokuva sai sekä arvostelijoiden että fanien haukut niskoilleen ensi-iltansa aikaan, mutta alkoi myöhemmin menestyä VHS- ja DVD-julkaisuina. Verrattuna toimintapainotteisempaan jatko-osaansa Resident Evil on maanläheisempi ja synkempi.

Raccoon Cityn alapuolella sijaitsevassa salaisessa tutkimuskeskuksessa, Pesässä, joku rikkoo säiliön, joka sisältää vaarallista regeneroivaa T-virusta. Virus leviää Pesän ilmastointikanaviin, jolloin keskusta ohjaava supertietokone, Punainen kuningatar, tainnuttaa työntekijät kaasulla.

Alice (Milla Jovovich) herää tyhjästä kartanosta ja kärsii muistikatkoksesta. Matt (Eric Mabius) ja myös muistikatkoksesta kärsivä Spence (James Purefoy) joutuvat Umbrella-korporaation lähettämän kommandojoukon käskystä tulemaan heidän mukaansa maanalaisen rautatieaseman kautta Pesään. Joukon johtaja One (Colin Salmon) kertoo Alicen ja Spencen olevan kartanon omistajia ja rautatieaseman valvojia, jotka Kuningatar tainnutti muistikatkoksia aiheuttavalla hermokaasulla.

Pesässä neljä kommandoa kuolee laserilla toimivan puolustusmekanismin kytkeydyttyä päälle. Jäljelle jääneet kommandot Rain (Michelle Rodriguez), Kaplan (Martin Crews) ja J.D (Pasquale Aleardi) sammuttavat Kuningattaren EMP:llä, jolloin Pesä täyttyy suljettujen ovien takana olleesta, zombeiksi muuttuneesta henkilökunnasta. Joukko joutuu jatkuvaan taisteluun hirviöitä vastaan. J.D kuolee ja Rain saa virustartunnan.

Ulospääsyn löytämiseksi Alice käynnistää Kuningattaren uudelleen. Joukko huomaa, että viruksella ja vasta-aineella täytetyt säiliöt on varastettu. Spence paljastuu viruksen levittäjäksi ja varastajaksi ja yrittää paeta, mutta joutuu liskomaisen ”Licker”-hirviön tappamaksi. Rautatieaseman löytyessä Kaplan sammuttaa Kuningattaren. Selviytyjät etenevät junalla kohti kartanoa, mutta Kaplan joutuu Lickerin tappamaksi. Matt tappaa zombiksi mutatoituneen Rainin, mutta saa itse tartunnan Lickeriltä. Alice ja Matt tappavat Lickerin ja pääsevät kartanolle, jossa he joutuvat Umbrellan tiedemiesten kaappaamiksi. Miehet nukuttavat Alicen ja laittavat Mattin Nemesis-ohjelmaan. Alice tulee tajuihinsa Raccoon Cityn sairaalassa ja tajuaa koko kaupungin joutuneen T-viruksen aiheuttamaan kaaokseen, koska tiedemiehet avasivat Pesän uudelleen.

 Milla Jovovich  Alice  
 Michelle Rodriguez  Rain Ocampo  
 Eric Mabius  Matt Addison  
 James Purefoy  Spence Parks  
 Colin Salmon  James ”One” Shade  
 Martin Crews  Chad Kaplan  

Elokuvan kommenttiraita paljastaa, että alun perin elokuvan hahmojen tuli perustua Liisa Ihmemaassa -hahmoihin, tarkoituksenaan lisätä sekavuutta ja abstraktismia. Vaikka idea myöhemmin hylättiin, tietyt elementit näkyvät edelleen itse elokuvassa. Näistä selvin on päähahmon nimi Alice (Liisan englanninkielinen nimi), Punainen Kuningatar ja Pesään johtavalle rautatieasemalle aukeava ”peiliovi”, joka vihjaa kirjan vähemmän tunnettuun jatko-osaan Through the Looking Glass. Marilyn Manson paljasti saaneensa innoitteensa elokuvan tunnusmusiikkiin nimenomaan Liisa Ihmemaasta.

Nimen vaihdokset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme ensimmäistä Resident Evil -elokuvaa ovat vaihtaneet nimeään ennen julkaisuaan. Ensimmäisen elokuvan nimeksi suunniteltiin Resident Evil: Ground Zero, mutta nimi muutettiin syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen. Jatko-osa Apocalypse kulki alun perin nimellä Resident Evil: Nemesis (viitaten kolmanteen Resident Evil -peliin), mutta nimi vaihdettiin Star Trek: Nemesiksen osoittautuessa taloudelliseksi pettymykseksi. Kolmas elokuva Extinction kulki alun perin nimellä Afterlife.