Dead by Daylight

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dead by Daylight
Kehittäjä Behaviour Digital Inc.
Julkaisija Starbreeze Studios
Jakelija Humble Store, Steam, Nintendo eShop, Google Stadia, Epic Games Store, Microsoft Store ja PlayStation Store
Ohjaaja Ashley Pannell, Dave Richard, Mathieu Coté
Tuottaja Stéfan Beauchamp-Daniel
Suunnittelija Matthew Spriggens
Säveltäjä Michael F. April
Ohjelmoija Fadi Beyrouti, Jean-Philip Desjardins, Rémi Veilleux
Pelimoottori Unreal Engine 4
Julkaistu 14. kesäkuuta 2016
Lajityyppi selviytymiskauhupeli
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 18[1]
Alusta Windows, Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch, mobiili
Lisenssi Suljettu lisenssi
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu ja digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Dead by Daylight on monelle, pääosin viidelle, pelaajalle tarkoitettu selviytymis- ja kauhupeli, jonka on kehittänyt Behaviour Digital Inc. ja julkaissut Starbreeze Studios. Peli julkaistiin 14. kesäkuuta 2016 Windowsille ja myöhemmin Xbox Onelle, PlayStation 4:lle, Nintendo Switchille ja julkaistiin 17. huhtikuuta 2020 mobiilisovelluksena. Peli on saatavilla Steam-palvelusta ja Nintendo eShopista.[2]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on neljä selviytyjää, jotka pelaavat yhtä tappajaa vastaan. Tappajan tehtävä on uhrata kaikki selviytyjät Entitylle, ja selviytyjien tehtävä on käynnistää viisi generaattoria, avata poistumisportit ja päästä pakoon hengissä. Selviytyjät voivat pelastaa ystäviään, jos tappaja on saanut heidät kiinni.[3]

Mikäli selviytyjät epäonnistuvat generaattoreiden korjaamisessa ja neljästä selviytyjästä kolme on jo kuollut, karttaan ilmestyy luukku (hatch), josta viimeinen elossa oleva selviytyjä voi pyrkiä pakenemaan. Tappaja voi sulkea luukun, jolloin endgame collapse käynnistyy. Tässä tilanteessa kaikki generaattorit menevät lukkoon ja poistumisportit aktivoituvat. Tällöin viimeisellä selviytyjällä on vielä mahdollisuus pyrkiä avaamaan portti ja pakenemaan.

Endgame collapse on tapahtuma, joka käynnistyy kun toinen poistumisporteista on avattu, tai tappaja on sulkenut luukun. Endgame collapsessa sekä tappajalle, että selviytyjille tulee näkyviin aikajana, jonka aikana selviytyjien tulisi päästä ulos tai tappajan tulisi saada kaikki kiinni. Mikäli ajan loppuun mennessä kartalla on vielä selviytyjiä, Entity kaappaa heidät automaattisesti.

Pelaajan joutuessaan koukkuun ensimmäistä kertaa (vaihe 1), voi tämä pyrkiä siitä omin keinoin irti. Onnistumiselle on ilman erillisiä etuja 4 % mahdollisuus. Selviytyjä voi yrittää omatoimista pakoa kolmesti. Jokaisesta epäonnistuneesta yrityksestä uhrausprosessi etenee hieman. Toisen kerran koukkuun joutuessaan (vaihe 2), selviytyjä joutuu kamppailemaan hengestään Entityä vastaan. Tällöin selviytyjälle esitetään skill checkejä, joihin pelaajan tulee osua oikeaan aikaan. Jokainen epäonnistuminen nopeuttaa prosessia. Mikäli aika loppuu tai selviytyjä ei osu tarjottuihin skill checkeihin, siirtyy hän lopulta vaiheeseen 3 ja uhrautuu Entitylle häviten näin oman pelinsä. Vaiheessa 2 olevan selviytyjän voi vielä pelastaa koukusta, mutta seuraavan kerran koukkuun joutuessaan, siirtyy hän suoraan kolmanteen vaiheeseen.

Selviytyjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on 28 eri selviytyjää, joista pelaaja voi valita haluamansa.[4] Selviytyjä pelaa kolmannesta persoonasta, jotta näkisi ympärilleen hyvin.

Tappajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on eri tappajia, joilla kaikilla on erilaisia kykyjä. Myös tappajien nopeus, koko, terror radius, sekä syöksy ovat tappajilla erilaisia. Pelissä on 25 eri tappajaa. 6 näistä ovat ilmaisia, ja loput ovat DLC-hahmoja. [4] Tappaja pelaa ensimmäisestä persoonasta, koska hänen täytyy keskittyä ottamaan kiinni ja tappamaan selviytyjiä. Jokaisella tappajalla on oma kyky joka voi auttaa jahdissa tai pelityylissä. Esim. Trapper-hahmolla on karhunrautoja jotka voivat jumittaa selviytyjiä, Hillbilly-hahmolla moottorisaha, joka voi kaataa selviytyjän yhdellä iskulla, ja Clown-hahmolla on pulloja, joita hän pystyy heittämään, jotka hidastavat selviytyjiä ja heikentävät heidän näköänsä hetkellisesti. Tappajan täytyy normaalisti lyödä selviytyjää kahdesti, jolloin tämä kaatuu ja alkaa vuotaa kuiviin. Tappaja voi silloin kantaa selviytyjän lihakoukulle, johon selviytyjä ripustetaan kuolemaa odottamaan.

Edut (Perks)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja voi valita itselleen, riippumatta siitä pelaako selviytyjänä vai tappajana, enintään neljä ns. etua. Jokainen hahmo saa pelin aluksi itselleen kolme etua, jotka ovat henkilökohtaisia. Etuja voi ostaa Bloodwebistä Bloodpointseilla, joita saa suorittamalla tehtäviä tai ihan vaan pelaamalla (Custom Game ei myönnä pelaajalle Bloodpointseja). Jokaisessa Bloodwebissä voi olla enintään kaksi etua. Selviytyjien ja tappajien eduissa on jonkinlaisia eroja: Selviytyjän edut esim. antavat hahmolle mahdollisuuden hoitaa itseään ilman ensiapupakkausta, juosta nopeammin uloskäyntien auetessa ja niin edelleen. Tappajien edut taasen esim. näyttävät pelaajalle selviytyjien auran (ääriviivat), voi lukita generaattorin selviytyjältä ja niin edelleen. Pelissä on myös etuja, jotka kaikki pelaajat voivat jakaa keskenään, riippuen tosin siitä pelaako selviytyjänä vai tappajana.

Uhrilahjat (Offerings)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen jokaisen pelin alkua pelaaja voi, etujen ja lisäosien (sekä esineiden mikäli pelataan selviytyjänä) lisäksi valita peliin yhden uhrilahjan. Uhrilahja on tapa vaikuttaa peliin tai bloodpoints-pisteiden keräämiseen. Myös pelinsisäisten tapahtumien (esimerkiksi pelin "syntymäpäivän" aikoihin) peliin tulee mukaan erilaisia uhrilahjoja. Jokaisen pelin alussa uhrilahjat poltetaan "leirinuotiolla", jonka äärellä pelaajat kuvaannollisesti ovat ennen pelin alkua, ja jonka jälkeen uhrilahja poistuu pelaajan käytettävistä. Kaikki lahjat voivat kasaantua keskenään tai niiden antama hyöty voidaan estää toisella lahjalla. Lahjojen kalleus bloodwebissä määräytyy niiden antaman hyödyn mukaan. Uhrilahjat voidaan jakaa muutamaan eri kategoriaan.

  • Lisäpisteet

Lisäpisteuhrilahjat antavat riippuen lahjasta joko lahjan antaneelle, tai kaikille pelaajille lisäpisteitä (bonus bloodpoints) pelistä. Lisäpisteet saa prosenttimäärällisesti laskettuna. Prosenttimäärät ovat välillä 25 %-100 % (106 % viimeisimmän tapahtuman uhrilahjassa). Lisäpisteprosentit kasautuvat, joten on käytännössä mahdollista saada 530 % korotus pistemääriin mikäli kaikki antaisivat viimeisimmän tapahtuman, pelin 6-vuotisjuhlien, uhrilahjan (Firghtful Flan, 2022).

  • Tapahtumat

Tapahtumauhrilahjat ovat pääsääntöisesti käytettävissä pelinsisäisten tapahtumien aikaan, poislukien edellämainitut lisäpisteuhrilahjat. Ne eivät yleensä varsinaisesti vaikuta pelin kulkuun, mutta saattavat antaa palkinnoksi esimerkiksi asuja pelaajalle (Skins).

  • Onni

Pelaajien "onneen" vaikuttavat lahjat voivat nostaa pelaajien onnekkuutta korkeintaan 3 %. Käytännössä tämä vaikuttaa vain siihen, jos yrittää päästä irti koukusta ilman apua muilta.

  • Pelin sisäiset elementit

Nämä uhrilahjat vaikuttavat pelinsisäisiin elementteihin, joilla tässä tarkoitetaan luukkua (Hatch) ja kellaria (Basement). Näillä lahjoilla pystyy vaikuttamaan siihen, minne edellämainitut elementit suurinpiirtein sijoittuvat kartalla, käytännössä tarkoittaen päärakennusta (Main Building) tai tappajan mökkiä (Killer Shack). Nämä lahjat eivät vaikuta sijainteihin, mikäli kartassa ei ole päärakennusta tai tappajan mökkiä (sisäkartat).

  • Arkut

Arkkujen määrään voi vaikuttaa siten, että peliin tulevien arkkujen määrää säädetään yhdellä tai kahdella (enemmän tai vähemmän) tämän kategorian lahjan antanutta pelaajaa kohden.

  • Sumun paksuus

Jokaisessa pelissä jokaisella kartalla on tietty määrä "sumua" (Dark mist). Tämän sumun paksuutta voidaan säätää lahjoilla. Sumun paksuus on hyvin kaksijakoinen juttu sekä selviytyjän että tappajan näkökulmasta, sillä molemmat hyötyvät sekä paksusta että ohuesta sumusta. Uhrilahjakohtainen vaikutusalue sumun paksuudelle on välillä -50% ja +75%

  • Koukkujen välimatka

Selviytyjä voi päästä irti tappajan otteesta koukulle kantamisen aikana kiemurtelemalla (wiggle). Tähän tarvitsee tietyn määrän aikaa, joten sekä tappaja että selviytyjä voi vaikuttaa koukkujen väliseen matkaan uhrilahjoilla. Selviytyjä voi vaikuttaa vain yhdellä lahjalla (-1 metri), kun taas tappaja kolmella (+1.5, +2.5, +3.5 metriä)

  • Memento Morit

Memento Mori eli lyhyemmin Mori on tappajalle mahdollinen mekaniikka pelissä. Sen voi saada käyttöön hahmon, lisäosan tai uhrilahjan perusteella. Memento Morissa tappaja ei vie selviytyjää enää koukulle uhrattavaksi, vaan tappaa selviytyjän omin käsin siihen paikkaan. Jokaisella tappajalla on omannäköinen Memento Mori, ja memento morin käynnistäminen käynnistää siihen liittyvän animaation. Memento Morin hyöty on se, ettei tappajan tarvitse nostaa selviytyjää olalleen ja lähteä viemään koukulle, mikä estää mahdollisen kiemurtelun ja häiritsee joitain etuja (Perks). Nämä uhrilahjat ovat salaisia, joten kukaan selviytyjistä ei nää ennen pelin loppua, että tappaja oli laittanut Memento Morin uhrilahjaksi.

  • Pelialue

Pelaaja voi vaikuttaa näillä lahjoilla pelialueeseen (Realm). Pelattava kartta on aina versio jostain tietystä pelialueesta, ja tällä uhrilahjalla pelaaja voi nostaa todennäköisyyttään päästä pelaamaan jonkin tietyn pelialueen karttaan. Pelissä on tällä hetkellä (8/2022) 17 pelialuetta ja 38 karttaa. Joillain pelialueilla on vain yksi mahdollinen kartta.

  • Pelaajien aloituspaikka

Pelaajien aloituspaikkaan vaikuttavat uhrilahjat ovat nimeltään Käärinliinoja (Shrouds). Selviytyjien Käärinliinat voivat vaikuttaa pelaajien aloituspaikkaan siten, että selvityjät voivat aloittaa pelin joko pareina tai yhtenä rymänä, tai "mahdollisimman kaukana tappajasta". Tappajalla on yksi Käärinliina-uhrilahja, jolla pystyy erottamaan kaikki selviytyjät pelin alussa.

  • Erityistoiveet

Nämä uhrilahjat vaikuttavat joko selviytyjien omiin tavaralisäosiin (item add-on) tai tappajan omaan kykylisäosaan. Yksi uhrilahja myös nostaa todennäköisyyttä siihen, ettei Entity ota huomioon uhrilahjoja, joissa pyydetään pääsyä tietylle peliauleelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. PEGI Pan European Game Information - search pegi.info. Viitattu 2.2.2020. (englanniksi)
  2. Dead by Daylight steamissa store.steampowered.com. Viitattu 11.04.2017. (englanniksi)
  3. Dead by Daylight on trueachievements trueachievements.com. Viitattu 11.04.2017. (englanniksi)
  4. a b Dead by Daylight on gamepedia deadbydaylight.gamepedia.com. Viitattu 30.10.2017. (englanniksi)
  5. Alien ja Ripley kohtaavat pian taas toisensa suositussa kauhupelissä Muropaketti. 9.8.2023. Viitattu 4.9.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]