Dead Space

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dead Space
Dead Space Box Art.jpg
Kehittäjä EA Redwood Shores
Julkaisija Electronic Arts
Suunnittelija Glen Schofield
Bret Robbins
Käsikirjoittaja Warren Ellis
Rick Remender
Antony Johnston
Säveltäjä Jason Graves
Pelisarja Dead Space
Pelimoottori The Godfather
Havok
Julkaistu PlayStation 3, Xbox 360
NA 14. lokakuuta 2008
AUS 23. lokakuuta 2008
EU 24. lokakuuta 2008
Microsoft Windows
NA 20. lokakuuta 2008
AUS 23. lokakuuta 2008
EU 24. lokakuuta 2008
iOS
NA 25. tammikuuta 2011
EU 22. maaliskuuta 2011
BlackBerry Tablet OS
NA 18. elokuuta 2011
Lajityyppi selviytymiskauhu, kolmannen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 18
ESRB: M (mature)
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, iOS, BlackBerry Tablet OS
Jakelumuoto Blu-ray, DVD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Dead Space on EA Redwood Shoresin kehittämä ja Electronic Artsin julkaisema selviytymiskauhu- ja kolmannen persoonan ammuntapeli. Peli julkaistiin lokakuussa 2008 Microsoft Windowsille, PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle sekä myöhemmin iOS:lle ja BlackBerry Tablet OS:lle.

Pelin päähenkilö on insinööri Isaac Clarke, joka taistelee necromorpheiksi kutsuttuja muukalaisia vastaan autioituneella avaruusaluksella. Pelihahmoa ohjataan kolmannessa persoonassa ja kuvakulma pysyttelee pelihahmon oikean olan takana, kuten peleissä Resident Evil 4 ja Gears of War.

Pelin väkivaltaisuuden takia Dead Spacen myynti kiellettiin Saksassa, Kiinassa ja Japanissa.[1]

Jatko-osa Dead Space 2 julkaistiin tammikuussa 2011.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isaac Clarke – Isaac on CEC-yhtiön insinööri sekä Dead Space -sarjan päähenkilö, joka on erikoistunut alusten korjauksessa. Hän ilmoittautuu vapaaehtoiseksi USG Ishimuran korjaustehtävään löytääkseen "Ishimuralla" työskentelevän naisystävänsä Nicole Brennanin. Huonoksi onnekseen Isaacin tehtävä ajautuu keskelle painajaista. Ishimura on tuhoutumispisteessä ja necromorph-olioiden valtaama.

Kendra Daniels – Toinen CEC-yhtiön insinööri ja yksi USG Ishimuralle lähetetyn ryhmän jäsenistä. Daniels auttaa Isaacia selviämään aluksella monin tavoin ohjaten ja avustaen läpi pelin tehtävien, jotka olisivat muuten luoksepääsemättömiä. Hän ilmaisee usein epäluottamuksensa Hammondia kohtaan ja tietää aluksen tilanteesta epäilyttävän paljon.

Zach Hammond – USG Kellionin kapteeni ja seniori turvapäällikkö, joka kulkee yhdessä Isaacin ja Danielsin kanssa pitkin Ishimuraa. Hammond on usein erimielisyyksissä Danielsin kanssa siitä pitäisikö korjaustehtävä suorittaa loppun vai paeta välittömästi.

Chen -"USG Kellionin" turvapäällikkö. Hän kuolee pelin alussa ensimmäisiin Necromorpheihin.

Johnston -"USG Kellionin" toinen turvapäällikkö. Hänkin kuolee samaan aikaan kun Chen.

Jacob Temple -"USG Ishimuran" pääinsinööri, josta pelaaja kuulee audiologien avulla pelin kuluessa ja jonka pelaaja kohtaa lyhyesti myöhemmin pelin lopussa. Koska alus alkoi hajota, Jacob ja hänen tiiminsä yrittivät korjata tätä. Jacob tajuaa, että aluksen moottorit on sabotoitu. Myöhemmin, kun hän ei saa tätä korjattua ja koska tartunta rupeaa leviämään, Jacob alkaa etsimään tyttöystävänsä Elizabeth Crossia. Myöhemmin he yrittävät paeta aluksesta, mutta Mercer kidnappaa ja tappaa heidät, jotta he muuttuisisivat Necromorpheiksi.

Dr. Elizabeth Cross -Jackobin tyttöystävä ja Hyrdoponicsen tohtori. Kun "Ishimura" alkaa tuhoutua, hän alkaa etsiä miesystävänsää Jacob Templeä, jotta he voivat paeta aluksesta. Myöhemmin he joutuvat kidnapatuksi ja tapetuksi Dr. Mercerin takia.

Dr. Challus Mercer – USG Ishimuran järkensä menettänyt lääkäri. Ishimuran onnettomuuden ollessa vasta aluillaan hän aiheutti suuren osan miehistön kuolemista sekä pyrki estämään miehistön pakenemisen ”Ishimuralta”. Mercer järjestää usein vaikeuksia Isaacille yrittäen tappaa tämän lähettämällä Hunter-nimisen Necromorph-prototyypin hänen peräänsä. Mercerin mielestä kaikki, mitä aluksella tapahtuu, on Unitologian ”Marker” patsasta palvovan uskonnon tahto; hän vakuuttaa toistuvasti, että Isaacin pitää kuolla ja ”lasten” kuuluu ottaa valta aluksella.

Dr. Terrence Kyne – USG Ishimuran johtava tiedemies. Kyne nähdään vasta pelin loppupuolella pyytämässä apua Kellionin ryhmän jäseniltä. Kyne on omalaatuinen, ehkä hieman mielenvikainenkin, mutta tarjoutuu auttamaan Isaacia lopettamaan painajaisen Ishimuralla. Kyne yritti vapauttaa Ishimuran kapteenin tehtävistään aluksen kriisin aikana, ja on syyllinen kapteenin kuolemaan. Kyne on myös syyllinen ”Ishimuran” painovoima centrifugin sammuttamiseen, tarkoituksenaan estää tartunnan leviäminen muualle universumiin tuhoten ”Ishimuran” törmäämällä kaivokseen ja tuhoten tartunnan. Kyne on säännöllisesti yhteydessä vaimoonsa patsaan aiheuttamien hallusinaatioiden vuoksi. Kyne esiintyy myös animaatioleffassa nimeltä Dead Space: Downfall.

Nicole Brennan – Isaacin naisystävä ja USG Ishimuran lääketieteen asiantuntija. Peli alkaa Nicolen lähettämällä videolla, jossa hän pyytää apua, mikä on syy Isaacin mukaan lähtemiseen. Isaac näkee myös pelin kuluessa hallusinaatioita Nicolesta, joissa hän usein pyytää Isaacia ”tekemään heistä kokonaisen”. Markerin aiheuttama Nicolen hallusinaatio pyrkii tappamaan Isaacin pelin toisessa osassa.

Necromorphit - Necromorphit ovat uudelleensyntyneitä, mutaatioituneita kuolleita ruumiita, jotka pyrkivät tappamaan joka ikisen orgaanisen aineen levittääkseen tartuntaa. Myöhemmin "Heidän tullessaan kokonaisiksi" "Lähestymistapahtuman" (eng. Convergence Event) aikana, kuten Dead Space 3 paljastetaan, kaikesta orgaanisesta aineesta syntyy Kuu: jättiläismäinen Necromorphi, joka syö ja imee kaiken elävän aineen kasvaakseen ja pysyäkseen hengissä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Slasher (suom. "sivaltaja") on pelin tyypillisin necromorph. Kuvassa Slasherin yksi ensimmäisistä modeleista.

On vuosi 2507, kun USG Ishimura (Japaniksi: "石村" eli "Kivikylä"), "Planeetanmurtaja"-alus lähettää hätäkutsun CEC:lle kaivosoperaation aikaan. CEC lähettää USG Kellion-nimisen aluksen tutkimaan tapausta. Laskeutuessaan Ishimuraan, Kellionin ohjausjärjestelmä kaatuu ja alus rysähtää Ishimuran hangaariin. Miehistön lähtiessään etsimään apua Ishimuralta, aluksen huomataan olevan autio. Yhtäkkiä kaksi irvokasta humanoidia hyppää ilmastointikanavista miehistön kimppuun, tappaen kaksi turvamiestä, mutta kolme miehistön jäsentä: Isaac Clarke -niminen insinööri, Komentaja Zack Hammond ja tietokone-spesialisti Kendra Daniels, pääsevät karkuun. Hammond huomaa, että monet aluksen järjestelmistä ovat rikki tai tuhoutuneet ja tarvitsevat korjausta ja hän ja Kendra rupeavat neuvomaan Isaacia korjaamaan nämä, jotta he pysyisivät elossa pelastusta odotessaan.

Kun Isaac on tekemässä tarvittavia korjauksia aluksella, hän löytää audio- ja tekstilokeja kulkessaan aluksella ja laittaessaan palset yhteen, hänelle selviää, mitä tapahtu ennen Kellionin saapumista Ishimuraan: laittoman kaivostyön aikana Aegis VII:llä, miehistö löysi Punaisen Merkin (eng: The Red Marker), Unitologian, vaikutusvaltaisen ja voimakkaan uskonnon, jäänne. Kapteeni Mathius, Ishimuran kapteeni ja Unitologisti, oli pyydetty hakemaan Merkki Unitologian seurakunnalle. Pian Merkin löytymisen jälkeen, Aegiksen siirtokunnan ja Ishimuran jäsenet rupesivat oirehtimaan joukkohysteriasta ja väkivaltaisista hallussinaatioista, ennen kuin he rupesivat myös tappamaan toisiaan. Mathius katkaisi liikenteen ja kommunikaatiot siirtokunnan ja Ishimuran välillä, myöhemmin mentyään järjettömäksi. Päätiedevirkamies Terrance Kyne yritti poistaa Mathiuksen virastaan ja antaa hänelle rauhoittavan ruiskeen, mutta tappoi Kapteenin. Myöhemmin Muukalaisvirus, geneettinen koodaus Merkkiin piilotettuna, rupesi riehumaan Aegiksen siirtokunnalla muuttaen kaikki saatavilla olevat ruumiit Necromorpheiksi -mutaatioituneiksi ja uudelleensyntyneiksi ruumiiksi, teurastaen kaikki elävät olennot levittääkseen tartuntaa. Siirtokunnan kuljetusalus sisältäen kaksi ihmistä ja tartuttaja-Necromorph, törmäävät Ishimuraan, aiheuttaen tartunnan leviämisen Ishimurallekin. Myöhemmin alus muuttui vaaralliseksi ja epävakaaksi. Vaikka Hammond toteaa, että ei tiedä, mikä Merkki on, Kendra ei kuitenkaan luota häneen, vaan hän uskoo, että Hammond valehtelee. Myöhemmin Isaac tapaa aluksella tyttöystävänsä Nicole Brennanin, aluksen Ylilääkärin, mutta epäonnekseen he eivät pääse toistensa luo.

Kriittisten järjestelmien korjaamisen jälkeen, Isaac pienine tiimineen lähettää toisen S.O.S Majakan, houkuttelemaan lähistöllä olevan USM Valorin saapuvan Ishimuralle. Mutta Valor havaitsee leijuvan pelastuskapselin (joka oli Hammondin aiemmin lähettämä), joka sisältää Necromorphin. Valor noutaa tämän ja Necromorph kulkeutuu Valorin ilmastointikanaviin päädyttyään komentosillalle ja tappaen kaikki siellä olleet, johtaen Valorin ja Ishimuran törmäykseen. Hammond lähtee tutkimaan Valoria Isaac perässään ja huomaa, että alus oli lähetetty tuhoamaan Ishimura (myöhemmin vahvistettavissa Valorilta löytyneestä tekstilokista). Hammond päättää, että heidän pitäisi paeta Ishimuralta käynnistääkseen yhden aluksen pelastusaluksista, mutta he tarvitsevat virtaytimen käynnistääkseen tämän. Isaac käy hakemassa tämän, mutta samalla valtaisa tehostettu Necromorph tappaa Hammondin. Tohtori Kyne, joka tappoi Kapteenin, ottaa yhteyttä Isaaciin kehottaen palauttamaan Merkki takaisin Aegis VII:lle, uskoen rauhoittamaan Yhdysmieli- nimisen jättiläismäisen Necromorphin (otus oli luotu sotilastestauksien aikana), joka hallitsee muita Necromorpheja telepaattisesti. Myöhemmin Isaac lastaa Merkin alukseen, jolla he lähtevät pois, mutta kun Isaac on juuri nousemassa alukseen, Kendra ampuu Kynen, paljastaen olevan hallituksen alainen, määrättyään hakemaan Merkki hallitukselle. Hän paljastaa, että Punainen Merkki on kopio alkuperäisestä Mustasta Merkistä, joka oli löydetty maasta 200 vuotta ennen pelin tapahtumia. Tämän jälkeen hän jättää Isaacin kuolemaan, yksin, alukselle. Nicole ottaa kuitenkin yhteyttä Isaacin ja pyytää tätä tulemaan luokseen, jotta he voisivat kutsua aluksen takaisin Ishimuralle, pakottaen Kendran lähtemään pelastuskapselilla pois sukkulasta.

Isaac vie Merkin siirtokunnalle, rauhoittaakseen Yhdysmielen ja asettaen "kuolleen tilan", joka rauhoittaa kaikki Necromorphit. Kun Isaac laittaa Merkin paikoilleen, siitä syntyy punainen paineaalto, joka tappaa loput läheiset Necromorphit ja rauhoittaa Yhdysmielen. Nicole saapuu Isaacin luokse, kiittäen tätä "tehden tästä kokonaisen". Ishimuralla leijuvan kaivoslastin painovoimapidikkeet sammuvat, pakottaen Isaacin lähtemään planeetalta. Daniels kuitenkin saapuu Isaacin luo ja näyttää tälle videon Nicolesta, tällä kertaa alusta loppuun. Isaacille selviää, että Nicole teki itsemurhan myrkkyruiskulla. Daniels ottaa Merkin haltuunsa ja lähtee pois paikalta. Juuri kun Isaac saapuu sukkulan luo, Kendra yrittää päästä sukkulalle, mutta Yhdysmieli tappaa tämän väkivaltaisesti ja tämä hyökkää Isaacin kinppuun. Isaac tappaa otuksen ja pakenee Aegis VII:ltä, juuri ennen kuin kaikki tuhoutuu. Sukkulassa Isaacille toistuu Nicolen video. Isaac sulkee tämän, tietäen lopun. Isaac kuulee naksahduksen ja kääntyy oikealle. Nicolen hallussinaatio karjuu suoraan Isaacin naamalle, lopettaen pelin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Report: Dead Space Banned in Germany, China, Japan gamepolitics.com. 5.9.2008. Viitattu 7.1.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]