Dead Space 3

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dead Space 3
Pelin kansikuva
Pelin kansikuva
Kehittäjä Visceral Games
Julkaisija Electronic Arts
Säveltäjä(t) Jason Graves
James Hannigan
Pelisarja Dead Space
Pelimoottori Visceral Engine
Julkaisuaika
  • NA 5. helmikuuta 2013
  • AU 7. helmikuuta 2013
  • EU 8. helmikuuta 2013
Lajityyppi kolmannen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: M [1] PEGI: 18 [2]
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Tallennusväline Blu-ray, DVD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Dead Space 3 on Visceral Gamesin kehittämä ja Electronic Artsin julkaisema kolmannen persoonan ammuntapeli, joka on jatko-osa Dead Space 2:lle. Pelin tarina on ensisijaisesti asetettu jäätyneelle Tau Volantis -nimiselle planeetalle, jossa päähenkilöt Isaac Clarke ja John Carver pyrkivät laittamaan lopun Merkeille ja Necromorpheille.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dead Space 3 laittaa pelaajan ohjaamaan Isaac Clarkea. RIG-puku näyttää pelaajan ammuksien, hapen ja terveyspisteiden määrän. Clarke ja tulokas kersantti John Carver voivat uuden kyvyn, syöksyn, avulla suojautua liikkumalla nopeammin sivuille ja turvaan.

Tavanomaisten Necromorphien lisäksi Dead Space 3:ssa esiintyy uudestisyntyneitä, korkeampia Necromorpheja, kuten ”Waster”, joka muuttuu siten, miten se pilkkoutuu. Toinen uusi Necromorph on Nexus, ensimmäisen Dead Spacen Yhdysmielen tapainen hyönteismäinen Necromorph, joka voi murskata ja niellä kokonaisena ihmisiä. Muita vihollisia on Unitologisti-sotilaat, jotka etsivät Clarkea ja Carveria.

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dead Space 3:ssa on ”drop-in/drop-out” -moninpeli kampanjamoodissa. Lisää yksityiskohtia tarinasta avautuu kun peli mahdollistaa pelaamisen useammalla hahmolla. Jokaisella pelaajalla on erilaiset kokemukset pelistä hahmojen dementian takia. Esimerkiksi pelaajien ollessa BIO-laboratoriossa, kersantti Carver näkee lelusotilaita mutta Isaac ei.

Asepenkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Penkin aseidenpäivitysjärjestelmä Dead Spacesta ja Dead Space 2:sta on uusittu uudeksi päivitysjärjestelmäksi nimeltään ”Asepenkki”. Järjestelmässä pelaajat voivat rakentaa uusia aseita pelin varrella kerätyistä paloista. Pelaaja voi esimerkiksi rakentaa plasmaleikkuriliekinheittimen tai pulssikiväärikranaatinheittimen. Pelaaja voi myös rakentaa valmiiksi tehdyistä rakennusohjeista aseita tai käyttää klassisia aseita kahdesta edellisestä osasta. Pelaajat voivat jakaa myös aseita keskenään.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isaac Clarke - Pelin päähenkilö. Isaac on ollut Aegis VII:n ja Titan Aseman selviytyjä. Tuhottuaan Alue 12 -Merkin, Isaac pakeni Sprawlin asukkaan, Ellie Langfordin kanssa. Kolmen vuoden aikana Titan Aseman Necromorph -invaasion jälkeen kaksikko kehitti romanttisen suhteen toistensa kanssa, mutta pian erosivat Isaacin halutessaan päästä eroon taistelusta Merkkejä vastaan. Ellie lähti jahtaamaan ratkaisua pysäyttääkseen Merkki -kriisin, kun sillä välin Isaac pysyi Uuden Horisontin Kuun siirtokunnassa, vain palatakseen takaisin tehtävään kapteeni Robert Nortonin ja kersantti John Carverin pyytäessään apua pelastamaan Ellie. Isaac matkasi Tau Volantikselle pelastamaan Ellie ja saadessaan selville Merkkien todellisen tarkoituksen.

Ellie Langford - Ellie oli yksi Titan Aseman invaasion selviytyjistä, joka pelasti Isaacin ennen kuin koko asema tuhoutui. Hänen silmänsä oli korjattu sen jälkeen kun Nolan Stross poisti sen tultuaan hulluksi, mutta se ei poistanut hänen haluaan Merkkien ja tartunnan leviämisen siirtokunnissa pysäyttämisen. Ellie jätti Isaacin tämän kieltäytyessään auttaa häntä, jättäen hänet yksin pysäyttämään Merkit. Kun hän oli planeetta Uxorilla, hän kehittää suhteen kapteeni Robert Nortonin kanssa. Kaksikko, kersantti John Carver mukaan lukien, kohtasi Necromorph -invaasion planeetalla. Ellie jäljittää Merkki -signaalin ja voiman Tau Volantikselle, jonka hän uskoo olleen Merkkien kotiplaneetta ja lähettää Nortonin hakemaan Isaacin Uuden Horisontin siirtokunnasta. Pelin tapahtumien aikana, Ellie yrittää lopettaa kiistaan Isaac ja Nortonin suhteen Ellien kanssa yrittäen samalla pysäyttää Merkit.

John Carver - Kersantti John Carver on toinen pelin päähenkilö Isaac Clarken jälkeen. Carver oli siirtynyt kapteeni Robert Nortonin palvelukseen Uxorin Necromorph -invaasion alkaessa Jacob Danikin tuhotesaan planeetalla sijainneen Merkki -testauslaboratorion. Carver menetti vaimonsa ja poikansa invaasion aikana ja liittyi Ellien Merkki -tiimiin Nortonin kanssa pysäyttääkseen Merkit. Kun Ellie jäljitti Merkki -signaalin lähteen Tau Volantikselle, hän ja Norton lähetettiin etsimään Isaac tehtävää varten. Pelin tapahtumien aikana, hän on vastuussa ryhmän turvallisuudesta Isaacin kanssa. Lähestyessään Merkkejä, Carver alkaa nähdä näkyjä kuolleesta perheestä, jotka pyytävät häntä tekemään perheestä kokonaisen. Kuten Isaac, hänen täytyy voitta ne ja tajuta, että perheensä kuolema ei ollut hänen vika ja kaikki mitä hän näkee, ei ole totta.

Jacob Danik - Danik on pelin päävihollinen. Hän on "Circlen" (suom. Piiri), radikaalin Unitologi -ryhmän komentaja. Hän ryhmän kanssa uskoo, että EarthGov aiheuttaa harhaoppia jäljittäessään Merkkejä ja käyttääkseen näiden energiaa. Hänen muotonsa protestoijana on mellakoida ja vapauttaa Merkki -signaalit aiheuttaakseen Necromorph -invaasioita siirtokunnissa , jossa Merkkejä on. Danik ja hänen miehensä seurasivat Nortonin ryhmää Uxorilta Uuden Horisontin siirtokuntaan. Danikille selviää, että Norton on Isaacin perässä. Piiri pitää Isaacia nyt harhaoppisena hänen "tapettuaan" Aegis VIIn ja Titan Aseman Necromorph -invaasioiden aiheuttaneidet Merkit. Danik seurasi Isaacia ja ryhmää pelin tapahtumien aikana ja lähetti aseistetut miehensä tappamaan hänet. Hänen pääteot, paitsi Isaacin tappaminen, on vapauttaa Merkit ja aiheuttaa Lähentymis -tapahtuman.

Robert Norton - Kapteeni Robert Norton on EarthGovin aluksen, USM Eudoran kapteeni. Norton oli paikalla, kun invaasio alkoi Uxorilla. Siellä, hän palkkasi Carverin ja kehitti suhteen Ellien kanssa. Hän liittyy Ellien tiimin pysäyttääkseen Merkit. Jäljittäessään Merkki -signaalin lähdettä Tau Volantiksella, Ellie lähti planeetalle. Ennen kadotessaan ja lähettäessään S.O.S -signaalin, Ellie pyysi Nortonia hakemaan Isaac hänen kyetessään tuhota Merkkejä ja kääntämään kirjoitukset, jotka tiimi löysi. Norton myös rupeaa inhoamaan Isaacia hänen ja Ellien menneisyyden takia, uskoessaan, että kaikki tämä on vain Ellien vuoksi.

Jennifer Santos - Santos on insinööri Isaacin tavoin, mutta on enemmän keskittynyt Merkki -signaalin logistiikkaan. Santos auttoi Ellietä löytämään Merkki -signaalin Tau Volantikselle. Santos matkusti yhdessä ystävänsä, Austin Buckellin, Ellien kanssa Keyhole asemalta Tau Volantikselle. Santosin osa Tau Volantiksella on auttaa tulkitsemaan kryptisiä viestejä, paikantamaan Merkki -signaaleita, ja etsimään ratkaisua Merkki -epidemian pysäyttämiseen.

Austin Buckell - Austin Buckell on sotilas veteraani ja osa Ellien Merkki -tiimiä, omistaessaan tietoa Merkeistä ja vanhasta Sovereignin Siirtokunnista. Hän ystävänsä kanssa, Jennifer Santosin, olivat Keyhole Asemalla Uxorin Necromorph -invaasion aikana tapasi Ellien ja liittyivät hänen tiimiinsä. Austin Ellien ja Santosin kanssa matkustivat Tau Volantikselle, jossa he kuitenkin menettivät yhteyden. Buckellin rooli on kerätä tietoa S.C.A.F:in (Sovereign Colonies Armed Forces) ja Merkkien toiminnoista.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli alkaa jään peittämällä Tau Volantis-planeetalla, missä Sovereign Colonies Armed Forces (S.C.A.F.) sotilaat Tim Kaufman ja Sam Ackerman yrittävät löytää mysteerisen Codex-esineen, Dr. Earl Serranolle. Necromorpheilta paettuaan ja löydettyään Codexin, Ackerman kuolee lumivyöryyn, pakottaen Kaufmanin raportoimaan yksin komentajalleen, Kenraali Mahadille. Mahad, hänen ollessa ainoa toinen selviytyjä, ampuu Kaufmanin, tuhoaa Codexin datan, ja tekee itsemurhan.

200 vuotta myöhemmin, Isaac Clarke ja Ellie Langford kehittivät romanttisen suhteen Sprawl-onnettomuuden jälkeen, mutta Isaac, kieltäydyttyä jatkamasta Marker-patsaiden tuhoamista oman traumaattisten kokemuksiensa takia, Erosi Elliestä, jättäen tämän taistelemaan yksin. Vieden Isaacin pois hänen asunnostaan Maan kuussa, Kapteeni Robert Norton ja Kersantti John Carver selittävät hänelle, että he ovat EarthGovin viimeinen pataljoona, ja he tarvitsevat Isaacin apua löytämään Ellien ja hänen kadonneen tiiminsä. Paetessaan he törmäävät Unitologian sotilaisiin, jotka näkevät Isaacin uhkana hänen tuhottuaan kaksi Marker-patsasta. Unitologian radikaalinen ryhmä, komentajanaan Jacob Danik aktivoi Marker-patsaan Kuun siirtokunnassa, aiheuttaen jälleen Necromorph- invaasion. Isaac, Carver ja Norton käyttävät tätä invaasiota hyväkseen ja Onnistuvat pakenemaan USM Eudoralla.

Norton onnistuu jäljittämään Ellien viimeisen radiolähetyksen Tau Volantikselle ja sen 200 vuotta vanhoille siirtokunnan raunioille. Ryhmä yittää tavoittaa Ellien SOS-signaalia, mutta Eudora tuhoutuu planeetan kiertodalla leijuvin miinoihin. Norton, Carver, ja Isaac onnistuvat pakenemaan räjähtävästä Eudorasta, sekä saavuttavat hylätyn CMS Roanoken, Joka kuhisee Necomorpheja. He onnistuvat pelastamaan Marker-ryhmän, johon kuuluu Ellie, Jennifer Santos, ja Austin Buckell. Isaac saa tietää Ellien ja Nortonin suheesta, ja oppii pian että Tau Volantis on Marker-patsaiden lähde, ja että 200 vuotta sitten eräs retkikunta löysi muukalaiskoneen ja käskyn ''Sammuta se.'' Nortonin protestoinnista huoliatta ryhmä yrittää laskeutua Tau Volantikselle, mutta miinat ja avauudessa leijuva romu repivät aluksen kappaleiksi, erottaen Isaacin ja Carverin muusta ryhmästä.

Löydettyään Buckellin, joka pelastaa heidät hypotermialta, Isaac ja Carver onnistuvat löytämään toiset, ja päättävät etsiä koneen. Löydettyään tallennuksen Kenraali Mahadilta, He oppivat että 200 vuotta sitten SCAF löysi necromorpheja haudattuna pinnan alle ja tekivät niillä kokeita, aiheuttaen invaasion. Tuloksena Mahadin tiimi murhasivat kaikki selviytyjät ja tuhosivat kaikki todisteet estäen muut mahdolliset epidemiat. Myöhemmin ryhmä huomaa että, Unitologia on seurannut heitä salaa Tau Volantikselle. Norton Kertoo että hän petti Isaacin, ja aikoo kayttää häntä vaihdossa Untologian kanssa päästäkseen takaisin kotiin. Danik ei kuitenkaan suostu ja yrittää tappaa Nortonin Isaacin ja Carverin mukana, mutta Necromohit hyökkäävät. Norton yrittää tappaa Isaacin, pakkotaen Isaacin tappamaan tämän ensin

Isaac, Carver, Ellie, ja Santos pakenevat vuoren juurella sijaitsevalle hylätylle tiedelaitokselle, Santos on löytänyt Codexiin liittyviä asiakirjoja, jotka loi henkilö nimeltä Rosetta. Santosin kuoltua nousussa, Ryhmä onnistuu kokoamaan jäädytetyn Rosettan, joka osoittauttuu muukalaiseksi. Isaac kokee näyn, jossa paljastuu että Tau Volantis ei ole Marker-patsaiden kotimaailma, vaan muukalaisrodun kotiplaneetta, joka ihmisten tavoin löysi Marker-patsaat ja joutui niiden uhriksi. Planeetan kuu onkin todellisuudessa valtava Necromorph, joka syntyi Unitologian kutsumassa ''Lähentymistapahtumassa.'' Ennen kuin se pystyi syömään kaiken elollisen planeetalta, muukalaiset rakensivat laitteen joka jäädytti planeetan ja pakotti kuun horrokseen. ''Sammuta se'' on Marker-patsaiden itse lähettämä käsky, jotka haluavat sammuttaa koneen jotta kuu heräisi jälleen. Isaac, joka saa Codexin haltuunsa, huomaa että Danik pitää Ellietä ja Carveria vankina. Ellie, joka myöntää rakkautensa Isaacille, uhraa itsensä antaen Isaacille ja Carverille mahdollisuuden paeta, jahdaten Danikin planeetan pinnan alle muinaiseen kaupunkiin.

Kaksikko löytää videolokin Serranolta, joka kertoo että Codexilla voi joko herättää tai tuhota kuun. Kaksikko onnistuu saamaan Codexin takaisin, mutta Danik paljastaa että Ellie on elossa ja pitää häntä vankina. Danik uhkaa tappaa Ellien jos he eivät anna Codexia. Carver kuitenkin nappaa yllättäen Codexin Isaacilta ja heittää sen Danikille, joka tyäntää Ellien syrjään napatakseen sen. Danik käyttää Codexia välittömästi koneen sammuttamiseen, aloittaen Lähentymistapahtuman uudelleen. Epätäydellinen Necromorph-kuu herää ja tuhoaa välittömästi planeetan pinnan ja kaupungin, tappaen Danikin. Necromorph-kuu alkaa nopeasti syödä kaiken romun ja elollisen, mukaan lukien muukalaiskoneen.

Tajuten että ei ole keinoa tuhota ylivoimaista uhkaa ja paeta elossa, Isaac suutelee Ellietä ja kertoo tätä pakenemaan sukkulalla. Isaac ja Carver työskentelevät yhdessä ja taistelevat tiensä ilmassa leijuvan omun läpi Codexille. He joutuvat Necromorph-kuun sisään ja vaikean kamppailun jälkeen onnistuvat käynnistämään muukalaiskoneen uudelleen ja asettavat sen hylkäämään lähentymisen, aiheuttaen kuun romahtamisen Tau Volantiksen pinnalle.

Ellie suree Isaacin kohtaloa, mutta tuntee lohtua huomattuaan että aluksen instrumentit eivät huomaa Marker-signaalia enää. Necromorph-kuu alkaa hajota kun se alkaa yhdistyä planeetan kanssa kammottavassa mullistuksessa. Ellie asettaa kurssin maahaan ja postuu Tau Volantiksen kietoradalta

Lopputekstien jälkeen kuullaan Isaacin staattinen audioloki, jossa hän huutaa Ellien perään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dead Space 3 ESRB. Viitattu 12.3.2017.
  2. Pelihaku PEGI. Viitattu 12.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]