Pohjoismainen ristilippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pohjoismaiden liput vasemmalta oikealle: Suomi, Islanti, Norja, Ruotsi ja Tanska.
Pohjoismaisia lippuja, joita käytetään Pohjois-Euroopassa. Vasemmalta oikealle.
Ylin rivi: Islanti, Färsaaret, Orkneysaaret, Shetlandinsaaret, Norja, Ruotsi, Ahvenanmaa, Suomi;
Alin rivi: West Riding of Yorkshire, Tanska, Skåne.

Pohjoismainen ristilippu tai pohjoismainen risti on lippukuvio, joka on kaikkien Pohjoismaiden lipuissa. Sen vaakasuorista sakaroista tangon puoleinen on lyhyempi. Lipun risti symboloi kristinuskoa[1]. Suomen, Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Islannin valtionpäämiehet käyttävät lipusta versiota, jonka liehureunalla on kielekkeitä.

Risti oli alun perin Tanskan lipussa Dannebrogissa, joka on maailman vanhin yhä käytössä oleva lippu, ja siitä se levisi ensin Ruotsin ja sitten Norjan, Suomen ja Islannin lippuihin. Tanskan ja Ruotsin liput olivat ensin baneereja eli neliölippuja, mutta sittemmin Tanskan ja Ruotsin kuninkaat johtivat omaan käyttöönsä maansa lipusta version, jossa neliöstä liehureunalla erkani kolme kielekettä. Nämä liput varattiin vain kuninkaan tunnuksiksi, ja tavallinen kansa sai käyttöön suorakaiteisen lipun. Muutos johti siihen, että liehureunaan rajoittuva sakara venyi. Näin syntyi pohjoismainen ristitunnus, joka on otettu myös Färsaarten ja Ahvenanmaan lippuihin.

Norjan lippu on ensimmäinen, jossa on kuvattu kaksivärinen risti (jolloin lippuun tulivat Ranskan suuren vallankumouksen värit punainen, sininen ja valkoinen), ja tätä tapaa kopioivat Islanti, Färsaaret ja Ahvenanmaa. Vaikka kaikilla Pohjoismailla on pohjoismainen risti lipussa, lipuilla on kuitenkin omat historiansa ja symbolisminsa ja liput poikkeavat toisistaan mittasuhteiltaan.

Pohjoismaista ristiä käytetään lipuissa myös Pohjoismaiden ulkopuolella, kuten osissa Britteinsaaria ja Venäjällä asuvien Suomen sukukansojen (kuten metsäsuomalaisten, karjalaisten, lyydiläisten ja vepsäläisten) lipuissa ja näiden kansojen yhteisessä lipussa. Myös osa suomalais-ugrilaisista komeista käyttää tunnuksenaan ristilippua.[2]

Historiallisena yhteispohjoismaisena lippuna voidaan pitää Kalmarin unionin lippua.kenen mukaan?

Pohjoismaiden liput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjoismaihin kuuluvien autonomisten alueiden pohjoismaiset ristiliput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjoismaihin kuulumattomien alueiden pohjoismaiset ristiliput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]