Suomenruotsalaisten lippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomenruotsalaisten epävirallinen lippu
Ruotsalaisen kansanpuolueen julkaisema postimerkki vuodelta 1922

Suomenruotsalaisten lippu on suomenruotsalaisten epävirallinen lippu, jossa on punainen pohja ja keltainen risti. Lippua käytetään joskus Pohjanmaan, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen suomenruotsalaisten keskuudessa. Ahvenanmaan suomenruotsalaiset käyttävät Ahvenanmaan omaa lippua. Monet eivät ole tietoisia suomenruotsalaisten lipun olemassaolosta. 2000-luvulla muun muassa vaasalainen Kuriren-lehden toimittaja Rune Weegar on tehnyt työtä, jotta tietoisuus lipusta kasvaisi.[1]

Veksillologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenruotsalaisten lipussa on Suomen vaakunan punakeltaiset värit (samaa väritystä käytetään myös Ahvenanmaan lipun ristissä). Se on punainen keltaristilippu, jollaisen Suomen itsenäisyyden alussa monet olisivat halunneet Suomen lipuksi.[2] Lipun muodolla ja väreillä on haluttu symboloida pohjoismaiden yhtenäisyyttä ja erityisesti suomenruotsalaisten sidettä Ruotsiin. Skånen lippu on hyvin samankaltainen. Vastaavanlainen lippu oli myös kansallissosialismiin suuntautuneen, saksalaismiehityksen alaisen Norjan pääpuolueena toimineen Nasjonal Samlingin lippu.

Lipun historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punainen keltaristilippu on saattanut olla käytössä jo 1500-luvulla yhdessä Suomen leijonavaakunan kanssa.[3] Nykyisessä muodossaan lippu perustuu Suomen senaatin lippuvaliokunnan kauppalippuehdotukseen 1917. Ehdotuksessa oli yhdeksän valkoista ruusua vasemmassa yläkulmassa. Siniristilipun valinnan jälkeen punakeltalipun suosio hiipui hiljalleen suomenruotsalaisten keskuudessa 1970-luvulle asti, jolloin sen käyttö oli lähes kokonaan lakannut. 2000-luvulla lipun suosiota on yritetty palauttaa.

Suomenruotsalaiset isännänviirit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenruotsalaisten perheiden lipputangoissa, etenkin maaseudulla ja mökeillä, saatetaan käyttää myös punakeltaista isännänviiriä Pohjanmaalla ja valkosinikeltaista isännänviiriä Uudellamaalla tämän lipun sijaan. Liputuspäivinä käytetään yleensä Suomen lippua.

Ruotsinkielisen Pohjanmaan viiri Pennant of Swedish-speaking Ostrobothnia.svg
Ruotsinkielisen Uudenmaan viiri Pennant of Swedish-speaking Uusimaa.svg
Ruotsinkielisen Varsinais-Suomen viiri (vakiintunut koko Varsinais-Suomen viiriksi) Pennant of Swedish-speaking Varsinais-Suomi.svg
Ahvenanmaan viiri Pennant of Åland.svg

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rune Weegar vill sprida finlandssvenskarnas flagga Vasabladet. Viitattu 13.8.2012. (ruotsiksi)
  2. Finland flag proposals: newspapers crwflags.com. Viitattu 13.8.2012. (englanniksi)
  3. Finlandssvenskarnas Flagga Kuriren – finlandssvenskarnas veckotidning. Viitattu 13.8.2012. (ruotsiksi)