Bornholm

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Tanskan saarta. Saaren muodostamaa kuntaa käsittelee artikkeli Bornholmin kunta.
Bornholm
Bornholmin sijainti
Bornholmin sijainti
Maantiede
Sijainti 55°8′N, 14°55′E
Merialue Itämeri
Pinta-ala 587 km²
Valtio
Valtio Tanska
Väestö
Suurin kaupunki Rønne (55°6′N, 14°42′E)
Kielet tanska

Bornholm on Tanskalle kuuluva saari Itämeressä, Ruotsin Skånen ja Puolan Pommerin rannikon välillä sekä saarella sijaitseva samanniminen kunta. Saari on syntynyt lohkoliikunnan tuloksena horstimuodostumaksi. Saaren pinta-ala on 587 km², suurin pituus 40 km. Saaren pohjois- ja keskiosat ovat pääosin gneissigraniittia, etelästä löytyy kerrostuneita kivilajeja. Bornholmin pääelinkeinoja ovat maanviljely, sikojen ja lampaiden hoito, kalastus, saviteollisuus ja turismi. Saarella on 43 040 asukasta (2007).[1] Suurin taajama on Rønne. Hallinnollisesti saari muodostaa Bornholmin kunnan (tansk. Bornholms Regionskommune), joka kuuluu Pääkaupunkialueen hallintoalueeseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmä bautakiviä, korkein on "Hellig Kvinde".

Rautakaudella saaarelle pystytettiin bautakiviä, joita on luetteloitu yli 1 000.[2]

Historiansa aikana Bornholm on kuulunut Tanskalle, paitsi vuosina 1525–1575, jolloin se oli läänitettynä Lyypekille ja 1658–1660, jolloin Bornholm oli Ruotsin hallussa. Toisen maailmansodan lopussa Neuvostoliitto pommitti saarta sen saksalaisen varuskunnan halutessa antautua länsiliittoutuneille Neuvostoliiton sijaan. Saksan antauduttua miehitti Neuvostoliitto saarta 5. huhtikuuta 1946 saakka. Nykyisin saarella on NATO:n tutka-asema.

Bornholmin kunta luotiin 1.1.2003 yhdistämällä viidestä entisestä kunnasta (Allinge-Gudhjem, Hasle, Nexø, Rønne ja Aakirkeby) ja silloisesta maakuntahallituksesta. Samalla Bornholm sai amtin (tansk. amt) aseman. 1. tammikuuta 2007 Tanskan kuntauudistuksen yhteydessä Bornholmin erityisasema omana amtinaan lakkasi ja se liitettiin Pääkaupunkialueen hallintoalueeseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.