Koordinaatit: 55°8′N, 14°55′E

Bornholm

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Tanskan saarta. Saaren muodostamaa kuntaa käsittelee artikkeli Bornholmin kunta.
Bornholm

Bornholmin sijainti

Sijainti
Korkein kohta
Rytterknægten (en)View and modify data on Wikidata
Pinta-ala
587 km²
Väestö
Suurin kaupunki
Kieli
Kartta

Bornholm on Tanskalle kuuluva saari Itämeressä, Ruotsin Skånen ja Puolan Pommerin rannikon välillä sekä saarella sijaitseva samanniminen kunta. Saari on syntynyt lohkoliikunnan tuloksena horstimuodostumaksi. Saaren pinta-ala on 587 neliökilometriä ja suurin pituus 40 kilometriä. Saaren pohjois- ja keskiosat ovat pääosin gneissigraniittia, etelästä löytyy kerrostuneita kivilajeja. Bornholmin pääelinkeinoja ovat maanviljely, sikojen ja lampaiden hoito, kalastus, saviteollisuus ja turismi. Saarella on 39 922 asukasta (2014).[1] Suurin taajama on Rønne. Hallinnollisesti saari muodostaa Bornholmin kunnan (tansk. Bornholms Regionskommune), joka kuuluu Pääkaupunkialueen hallintoalueeseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmä bautakiviä, korkein on ”Hellig Kvinde”.

Rautakaudella saarelle pystytettiin bautakiviä, joita on luetteloitu yli 1 000.[2]

Historiansa aikana Bornholm on kuulunut Tanskalle, paitsi vuosina 1525–1575, jolloin se oli läänitettynä Lyypekille ja 1658–1660, jolloin Bornholm oli Ruotsin hallussa.

Toisen maailmansodan alkupuolella Natsi-Saksa valtasi Tanskan ja 10. huhtikuuta 1940 myös Bornholmin ja rakensi saarelle massiivisia linnoitteita ja tykistöpattereita, torjuakseen Liittoutuneiden sukellusveneitä ja merisota-aluksia Itämerellä. Toisen maailmansodan lopussa Neuvostoliitto pommitti saarta. Sen saksalainen varuskunta halusi antautua länsiliittoutuneille Neuvostoliiton sijaan ja lähetti viestejä Kööpenhaminaan, mutta sieltä ei vastattu. 9. toukokuuta 1945 Neuvostoliitto teki saarelle maihinnousun. vallaten saaren Saksan 12 000 sotilaan antauduttua ja miehitti saarta 5. huhtikuuta 1946 saakka. Nykyisin saarella on Naton tutka-asema.

Bornholmin kunta luotiin 1. tammikuuta 2003 yhdistämällä viidestä entisestä kunnasta (Allinge-Gudhjem, Hasle, Nexø, Rønne ja Aakirkeby) ja silloisesta maakuntahallituksesta. Samalla Bornholm sai amtin (tansk. amt) aseman. 1. tammikuuta 2007 Tanskan kuntauudistuksen yhteydessä Bornholmin erityisasema omana amtinaan lakkasi ja se liitettiin Pääkaupunkialueen hallintoalueeseen.

Tunnettuja asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Der bor nu under 40.000 på Bornholm Danmark. 24.7.2014. Viitattu 28.1.2016. (tanskaksi)
  2. Louisenlund tæt ved Østermarie på Bornholm Bornholmerguiden.dk. Viitattu 28.1.2016. (saksaksi), (tanskaksi)
  3. Per Arne Tjäder, Bengt Anderberg, Svenskt översättarlexikon, viitattu 18.12.2020 (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.