Wikipedia:Etusivu

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Main Page)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tervetuloa Wikipediaan, vapaaseen tietosanakirjaan.

Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä 427 098 artikkelia.

Haku Wikipediasta HakuAjankohtaistaSelaa luokittainLuo artikkeli

SuositellutHyvätLupaavat artikkelitUudet sivut

 
Tervetuloa Wikipediaan Tervetuloa Wikipediaan ja tietoja Wikipediasta

UKKArtikkelin luominenKeskusteluNeuvonta

 

Suomi 100 vuotta

Ansa-Ikonen-1957.jpg Ansa Ikonen vuonna 1957.

Ansa Ikonen (vuodesta 1939 Ikonen-Rinne; 19. joulukuuta 1913 Pietari, Venäjän keisarikunta23. toukokuuta 1989 Helsinki) oli suomalainen elokuva- ja teatterinäyttelijä sekä yksi suomalaisen elokuvan kulta-ajan valovoimaisimpia tähtiä. Ikosen päätyö oli teatterissa, mutta hänet tunnetaan ennen kaikkea elokuvarooleistaan. Hänellä oli pääosa tai merkittävä sivuosa 40 elokuvassa vuosina 1935–1961. Suomen Kansallisteatteriin hän oli kiinnitetty 1935–1978.

Elokuvissa Ikonen näytteli niin komedioissa, draamoissa kuin musikaaleissakin. Hänen tunnetuimpia elokuviaan ovat komediat Vaimoke ja Rakas lurjus, eskapistinen elokuvaromanssi Kulkurin valssi, epookkidraama Runon kuningas ja muuttolintu, musiikkihupailu SF-paraati ja psykologinen draama Tyttö kuunsillalta. Lähes kaikki Ikosen elokuvaroolit olivat hänen tähtikuvansa mukaisesti hyveellisiä hahmoja. Tähtiparista Ansa Ikonen ja Tauno Palo tuli käsite. He tekivät kaksitoista yhteistä elokuvaa ja runsaasti yhteistyötä myös teatterissa ja näytelmäkiertueilla.

Tällä paikalla esitetään vuoden aikana 100 Suomeen liittyvää artikkelia. Katso projektisivu.

Suositeltu artikkeli

Convallaria majalis l.jpg

Kielo (Convallaria majalis) on Convallaria-sukuun kuuluva monivuotinen, ruohovartinen kasvi. Se on myös sukunsa ainoa laji, vaikka jotkut tutkijat katsovatkin sen eri maantieteelliset muodot omiksi lajeikseen. Kielo kukkii touko–kesäkuussa valkoisin, hyväntuoksuisin kukin. Sen lehdet ovat ehytlaitaiset ja kielen muotoiset, joiden perusteella se on saanut suomenkielisen nimensä. Lajin tieteellinen nimi puolestaan viittaa Raamatun Laulujen lauluun.

Kielo on kaikilta osiltaan myrkyllinen kasvi ja siitä on löydetty ainakin 38 sydämen toimintaan vaikuttavaa ainetta. Tästä syystä sitä on käytetty myös muun muassa sydänlääkkeenä jo vuosisatojen ajan. Tämän lisäksi kieloa on käytetty muun muassa joulukukkana ja puutarhakasvina. Kielosta on jalostettu myös koristekasveja. Kieloja kasvaa monentyyppisissä metsissä napapiirin eteläpuolelta Etelä-Eurooppaan ulottuvalla alueella. Edellä mainitut kielon muut muodot kasvavat Amerikassa ja Aasiassa samoilla leveysasteilla. Kielo valittiin kansanäänestyksellä Suomen kansalliskukaksi vuonna 1967. Muualla maailmassa kielon voi nähdä esimerkiksi useiden paikkakuntien vaakunoissa.

Miten voit auttaa

Wikipedia tarvitsee apuasi! Punainen linkki tarkoittaa, että aiheesta ei vielä ole artikkelia. Voit auttaa kirjoittamalla puuttuvista aiheista.

rajputit(?) · Anneli Sarhimaa(?) · Wilhelm Hellesen(?) · sosiaalireformismi · jizya · Bellman–Ford algoritmi · javaneesi · klassinen taloustiede · luonnon kiertokulku · Yhdysvallat kesäolympialaisissa 2016 · peruutuskamera · makrohistoria · LG Electronics(?) · Dmytro Jarosh(?) · natsi-arkkitehtuuri · Paska F1(?)

Lisää artikkelitoiveita · Osallistu Wikiprojekteihin · Paranna sivuja
Osallistu artikkeleiden vertaisarviointiin · Laajenna tynkiä
 

Uutisissa

Wikiuutiset – Lisää uutisia

17. joulukuuta

Äskettäin kuolleita

Kelpo Gröndahl, Karl-Erik Nilsson, Ibrahim Orabi 1948b.jpg

Karl-Erik Nilsson (19222017) oli ruotsalainen kreikkalais-roomalaisen tyylin painija. Hän voitti olympiakultaa Lontoossa 1948 sekä pronssia Helsingissä 1952 ja Melbournessa 1956.

Katso myös:

Tiesitkö, että...

Suomen kasvuvyöhykkeet.svg Suomen kasvuvyöhykkeet vuoden 2005 kuntajaon mukaisesti.


Wikipedian sisarhankkeet

Wikipediaa ylläpitää voittoa tavoittelematon Wikimedia Foundation, joka ylläpitää muitakin monikielisiä vapaan sisällön hankkeita:

Commons-logo.svg Commons
Yhteisiä mediatiedostoja
Incubator-logo.svg Hautomo
Uusien projektien hautomo
MediaWiki MediaWiki
Wiki-ohjelmiston kehitys
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Wikimedian hankkeiden koordinaatio
Wikisource-logo.svg Wikiaineisto
Vapaiden tekstien arkisto
Wikidata-logo.svg Wikidata
Vapaa tietopankki
Wikibooks-logo.svg Wikikirjasto
Vapaita oppikirjoja ja oppaita
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikimatkat
Matkaopas
Wikiversity-logo.svg Wikiopisto
Vapaa oppimisen verkkoyhteisö
Wiktionary-logo.svg Wikisanakirja
Sanakirjoja
Wikiquote-logo.svg Wikisitaatit
Sitaattikokoelmia
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Lajien luettelo
Wikinews-logo.svg Wikiuutiset
Uutispalvelu

Wikipedia muilla kielillä

Kymmenen suurinta Wikipediaa artikkeleiden määrällä mitaten: