Wikipedia:Etusivu

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Main Page)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tervetuloa Wikipediaan, vapaaseen tietosanakirjaan.

Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä 404 897 artikkelia.

Haku Wikipediasta HakuAjankohtaistaSelaa luokittainLuo artikkeli

SuositellutHyvätLupaavat artikkelitUudet sivut

 
Tervetuloa Wikipediaan Tervetuloa Wikipediaan ja tietoja Wikipediasta

UKKArtikkelin luominenKeskusteluNeuvonta

 

Suositeltu artikkeli

Rhodos topo.png

Ródos (kreik. Ρόδος, [ˈro̞ðo̞s]; ital. Rodi; ladinoksi Rodi, Rodes; osmaniksi ردوس; suom. aiemmin Rhodos) on Kreikan saari, joka kuuluu Dodekanesian saariryhmään. Se on Dodekanesian saarista suurin ja sijaitsee Egeanmeren kaakkoisosassa Välimeressä. Saaren pinta-ala on 1 401 neliökilometriä ja asukasluku 115 490 (vuonna 2011). Hallinnollisesti saari kuuluu Ródoksen kuntaan, Ródoksen alueyksikköön ja Etelä-Egean saarten alueeseen. Saaren pääkaupunki on Ródoksen kaupunki.

Ródoksen ensimmäisistä asukkaista, Vähästä-Aasiasta tulleesta primitiivisestä kansasta, ei tiedetä paljoakaan. Kaarialaisia ja foinikialaisia saapui saarelle pronssikaudella vuosina 2500–1500 eaa. Doorilaiset saapuivat saarelle noin vuonna 1100 eaa. ja perustivat Ialysóksen, Kámiroksen ja Lindoksen kaupungit. Ródoksen kaupunki perustettiin 400-luvulla eaa. Ródos joutui liittoutumaan Rooman kanssa vuonna 164 eaa. ja osaksi Bysanttia saari tuli vuonna 395. Johanniittain ritarikunta asettui saarelle vuonna 1309 Osmanien valtakunta valloitti saaren johanniitoilta vuonna 1522. Italia valloitti Ródoksen vuonna 1912 ja vuonna 1943 Saksa otti puolestaan vallan saarella. Yhdistynyt kuningaskunta vapautti Ródoksen Saksan hallinnasta vuonna 1945 ja Kreikkaan saari liitettiin vuonna 1947.

Miten voit auttaa

Wikipedia tarvitsee apuasi! Punainen linkki tarkoittaa, että aiheesta ei vielä ole artikkelia. Voit auttaa kirjoittamalla puuttuvista aiheista.

MARC-indeksi · kellosammakko(?) · suomalainen leipä · kansainväliset vedet · Juan Sebastián Elcano(?) · El Mozoten verilöyly · Darts (yhtye) · Salim A. Salim(?) · Torsten Lode(?) · Vapahtajan pyhän Efrasinnjan kirkko(?) · kärsimyspassio(?) · integraaliydin · Puolan parlamenttivaalit 2015 · vuodevaatteet · Geocities · Seppo Toivonen(?)

Viikon kilpailun aiheena on tällä viikolla Suomalaiset.
Lisää artikkelitoiveita · Osallistu Wikiprojekteihin · Paranna sivuja
Osallistu artikkeleiden vertaisarviointiin · Laajenna tynkiä

Äskettäin kuolleita

Ilkka Malmberg.jpg

Ilkka Malmberg (19542016) oli suomalainen toimittaja. Hänet tunnettiin laajoista ja syväluotaavista artikkeleistaan, joita julkaistiin Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä.

Katso myös:
 

Uutisissa

PIA ATR 42-500 Asuspine-2.jpg Onnettomuuskone syyskuussa 2010.
Wikiuutiset – Lisää uutisia

7. joulukuuta

Tiesitkö, että...

Boustrophedon Greek.png Kreikankielistä bustrofedon-kirjoitusta.
  • flada on maankohoamisen seurauksena lahdesta altaaksi muodostuva vesialue, joka on yhteydessä mereen vesiväylän tai salmen kautta?
  • …asevalmistaja Sakon omisti jatkosodan jälkeen Suomen Punainen Risti ja vuodesta 1962 Nokian edeltäjä Suomen Kaapelitehdas?
  • …muinaisissa kreikkalaisissa ja roomalaisissa kirjoituksissa käytetyssä bustrofedon-tekniikassa kirjoitussuunta ja kirjaimet vaihtuvat jokaisen rivin lopussa peilikuvikseen?


Wikipedian sisarhankkeet

Wikipediaa ylläpitää voittoa tavoittelematon Wikimedia Foundation, joka ylläpitää muitakin monikielisiä vapaan sisällön hankkeita:

Commons-logo.svg Commons
Yhteisiä mediatiedostoja
MediaWiki MediaWiki
Wiki-ohjelmiston kehitys
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Wikimedian hankkeiden koordinaatio
Wikisource-logo.svg Wikiaineisto
Vapaiden tekstien arkisto
Wikidata-logo.svg Wikidata
Vapaa tietopankki
Wikibooks-logo.svg Wikikirjasto
Vapaita oppikirjoja ja oppaita
Wikivoyage-Logo-fi.svg Wikimatkat
Matkaopas
Wikiversity-logo.svg Wikiopisto
Vapaa oppimisen verkkoyhteisö
Wiktionary-logo.svg Wikisanakirja
Sanakirjoja
Wikiquote-logo.svg Wikisitaatit
Sitaattikokoelmia
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Lajien luettelo
Wikinews-logo.svg Wikiuutiset
Uutispalvelu

Wikipedia muilla kielillä

Kymmenen suurinta Wikipediaa artikkeleiden määrällä mitaten:

English (englanti) · Svenska (ruotsi) · Cebuano (cebuano) · Deutsch (saksa) · Nederlands (hollanti) · Français (ranska) · Русский (venäjä) · Italiano (italia) · Español (espanja) · Winaray (Waray-waray)

Täydellinen luettelo