Wikipedia:Tervetuloa Wikipediaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Huomaatko muokkaa-välilehden jokaisen artikkelin ylälaidassa? Wikipediassa voit muokata sivuja milloin haluat, myös ilman käyttäjätunnusta. Kun näet punaisen linkin, se tarkoittaa, että kyseistä artikkelia ei ole vielä kirjoitettu, ja pääset linkin kautta suoraan kirjoittamaan artikkelia.

Mikä Wikipedia on?

Wikipedia on vapaa ja ilmainen tietosanakirja, jota kuka tahansa, kuten sinä, voi muokata. Wikipedian sisältö noudattaa GNU Free Documentation ja Creative Commons Attribution/Share-Alike -lisenssin ehtoja, mikä tarkoittaa sitä, että Wikipedia on vapaa ja myös pysyy sellaisena ikuisesti. Katso Wikipedia ja tekijänoikeudet koskien yksityiskohtia ja avoimen ja vapaan sisällön taustoja. Voit myös lukea englanninkielisestä FAQ:sta (UKK) lisää taustatietoa projektista.

Miten tämä voi toimia?

Tavalliset ihmiset, kuten sinä, rakentavat koko ajan tätä projektia. Juuri tälläkin hetkellä he muokkaavat ja luovat artikkeleita. Vaikka Wikipedian luojiin kuuluu niin tohtoreita, opiskelijoita kuin myös eri alojen asiantuntijoita, et tarvitse mitään erityistä pätevyyttä osallistuaksesi projektiin. Ehkä voisi olettaa, että Wikipedia olisi ala-arvoinen tuote, koska sen sisältö on kenen tahansa muokattavissa. Mutta juuri siitä syystä, että se on avoinna kaikille, monista sen artikkeleista muodostuu hyviä ja jatkuvasti parempia, koska kuka tahansa voi tarkastaa ja parantaa niitä.

Voit välittömästi ryhtyä töihin ja toimittaa juuri sitä artikkelia, jota haluat! Artikkelin muokkaamista varten et tarvitse käyttäjätunnusta, mutta käyttäjätunnuksen avulla saat Wikipedian käyttöä ja kommunikointia helpottavia työkaluja. Jos muokkaat ilman käyttäjätunnusta, IP-osoitteesi näytetään julkisesti sivun muokkaushistoriassa.

Työskennelläkseen tehokkaasti yhdessä tietosanakirjan parissa Wikipedia-yhteisö on ottanut käyttöön käytäntöjä ja ohjeita. Yksi vahva sääntö on, että artikkelit pitäisi kirjoittaa neutraalista näkökulmasta. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikista aiheista tulisi pystyä kirjoittamaan niin, että kaikki eri näkökulmat asiaan ovat artikkelissa edustettuna. Wikipedia on tietosanakirja, joten on olemassa monia asioita, joita Wikipedia ei ole.

Miten voin auttaa?

Uudet osallistujat ovat aina tervetulleita Wikipediaan, ja heitä kannustetaan muokkaamaan sivuja rohkeasti. Kun muokkaat artikkeleita, älä huolehdi liikaa virheistä, koska muut osallistujat seuraavat muiden tekemiä muutoksia Tuoreet muutokset -sivulta. Wikipediassa on ystävällisiä ja kokeneita käyttäjiä, jotka enemmän kuin mielellään auttavat. Jos mieleesi tulee kysymyksiä, käväise kahvihuoneessa tai vaikkapa Wikipedian IRC-kanavalla!