Keskustelu Wikipediasta:Etusivu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Padlock-red.svg Projektisivu on suojattu muutoksilta, koska se on olennainen Wikipedian toiminnan kannalta.
Sivuun tehtävistä muutoksista keskustellaan tällä keskustelusivulla.


Mobiiliversion teksti[muokkaa wikitekstiä]

Voisikohan etusivun mobiiliversion tekstin "Päivän suositeltu sisältö" [1] muuttaa samaksi kuin työpöytä-versio eli "Suositeltu artikkeli". -Whitetabor (keskustelu) 26. huhtikuuta 2016 kello 11.36 (EEST)

Muutin tekstin paikallisesti tuohon muotoon. --Stryn (keskustelu) 26. huhtikuuta 2016 kello 11.41 (EEST)

Etusivu[muokkaa wikitekstiä]

Näyttääpäs etusivu tänään jännältä. Joku hakkeri ilmeisesti asialla... ? --Pyscowicz (keskustelu) 14. toukokuuta 2016 kello 11.40 (EEST)

Muutkin siis huomasivat. CAJH (keskustelu) 14. toukokuuta 2016 kello 12.12 (EEST)
Asian pitäisi olla nyt korjattu. Ei ollut mikään hakkerimestari, mutta kuitenkin vandaali, joka osasi käyttää wikikoodia kuvan pakottamiseen etusivulle. --Pxos (keskustelu) 14. toukokuuta 2016 kello 12.41 (EEST)

Valittu pala[muokkaa wikitekstiä]

Numero 21 puuttui, yritin tehdä mutta ei näy etusivulla. Missä vika ? --Tappinen (keskustelu) 23. toukokuuta 2016 kello 01.36 (EEST)

Menisikö aika UTC:n mukaan. Ainakaan etusivun koodiin ei ole määritelty paikallista aikaa. --Stryn (keskustelu) 23. toukokuuta 2016 kello 20.27 (EEST)

Artikkelien määrä etsivulla[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelien määrä on hävinnyt etusivulta. Onko tällä järkeilyyn perustuva tarkoitus vai onko se vahingossa hävinnyt? Silmäilen ja jännään silloin tällöin, milloin 400 K:n määrä saavutetaan.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 10. heinäkuuta 2016 kello 18.33 (EEST)

Artikkelien lukumäärä häviää joka vuosi heinäkuussa heinäkuun lähdetalkoiden ajaksi ja palaa taas sen jälkeen takaisin. Artikkelien lukumäärä löytyy tosin tälläkin hetkellä monelta muulta sivulta, esim. Wikipedia:Ajankohtaista.-Henswick (keskustelu) 10. heinäkuuta 2016 kello 18.43 (EEST)

Elokuun kuvitustalkoiden linkki ohjaa väärälle vuodelle[muokkaa wikitekstiä]

Tänään alkoi elokuun kuvitustalkoot. Nyt etusivulla oleva linkki projektisivulle ohjaa viime vuoden sivulle, ei tämän vuoden. --Lakritsa (keskustelu) 1. elokuuta 2016 kello 10.06 (EEST)

Hups, korjattu! --Stryn (keskustelu) 1. elokuuta 2016 kello 10.13 (EEST)

Kieliluettelon näkyminen[muokkaa wikitekstiä]

Miksi suomenkielisen Wikipedian artikkeleissa näkyy nykyään luettelossa, joka kertoo, millä muilla kielillä aiheesta on artikkeli, vain osa kielistä ja muut kielet löytyvät esim. "50 muuta kieltä" -kohdan alta? Miten sen saisi näkymään siten, että kaikki kielet näkyisivät? Olisi mukavampaa, jos kaikki kielet näkyisivät suoraan, koska jos vie nuolen sen päälle, niin se kertoo myös kielen suomenkielisen nimen. Kielen suomenkieliset nimet eivät näy tuossa, joka luettelee muut kieliversiot kuin ne, jotka eivät näy. Omitti86 (keskustelu) 1. lokakuuta 2016 kello 15.15 (EEST)

Asiasta on aiemmin keskusteltu Tekniikka-kahvihuoneessa otsikolla "Interwikilinkkien näyttö". --Pxos (keskustelu) 1. lokakuuta 2016 kello 15.36 (EEST)  Linkkiä on muutettu, ja se osoittaa nyt arkistossa olevaan keskusteluosioon. Katso alla oleva kommentti. --Pxos (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 16.25 (EEST)
Samaa mieltä, että vanha oli paljon parempi. Joissain isommissakin wikeissä ajatellaan samoin: saksa, englanti, ranska, hollanti, ruotsi. Tuo Pxosin yllä linkkaama keskustelu on ehtinyt jo arkistoitua, joten ehdotan tässä (ellette ohjaa oikeaan paikkaan), että otetaan vanha tapa käyttöön kuten noissa edellä luetelluissa fixu(mm)issa wikeissä on jo tehty. 88.113.105.231 28. lokakuuta 2016 kello 05.15 (EEST)
Joissain isommissakin wikeissä ajatellaan samoin: saksa, englanti, ranska, hollanti, ruotsi.
No ainakin minulla vain englanti ja saksa ovat ilman lyhennettyä listaa. 88.114.246.209 19. huhtikuuta 2017 kello 23.03 (EEST)
Muutosta kannattaisi ehdottaa kahvihuoneessa, koska asia koskee kaikkia sivuja eikä vain etusivua. Minustakin tämä muutos tuntui ongelmaa etsivältä ratkaisulta: kehittäjistä oli ehkä hauska viritellä sitä, mutta kenelle linkkilistan pituus oli ollut ongelma? --Silvonen (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 18.10 (EEST)
Vanha oli todellakin parempi.--MAQuire (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 18.12 (EEST)

Äskettäin kuollut[muokkaa wikitekstiä]

Tovioisin takaisin "Äskettäin kuolleet" -listan etusivulle. --178.55.126.176 1. tammikuuta 2017 kello 18.16 (EET)

Se on siellä, vain oikealla puolella tänä vuonna. Stryn (keskustelu) 1. tammikuuta 2017 kello 18.18 (EET)

Luna 21[muokkaa wikitekstiä]

Etusivulla väitetään, että Luna 21 laukaistiin 8.1.1977, vaikka laukaisu ilmeisesti tapahtui todellisuudessa tasan neljä vuotta aikaisemmin. JVilis (keskustelu) 8. tammikuuta 2017 kello 13.03 (EET)

Yes check.svg Korjattu –Samoasambia 8. tammikuuta 2017 kello 13.18 (EET)

Etusivun kielilinkkien päivitys[muokkaa wikitekstiä]

Etusivulla on päätetty kielilinkittää artikkelimäärältään 50 suurinta Wikipediaa, ja iw:t on viimeksi päivittänyt Käyttäjä:Stryn 11. joulukuuta 2014, joten päivitys voisi jälleen olla paikallaan. Homman helpottamiseksi olenkin jo luonut päivitetyn iw-listan tekstieditorin avulla. Samalla järjestin listan fi-wikin iw-linkkien aakkostuskäytännön (ks. myös käytäntösivun aihetta koskeva osio) eli "meta-native-languagename-firstword" -järjestyksen mukaiseksi. Linkkien joukkoon nousevat minnan (zh-min-nan), valkovenäjä (be) ja tšetšeeni (ce) sekä joukosta putoavat hindi (hi), selkokielinen englanti (simple) ja volapük (vo), minkä lisäksi jotkut iw:istä siirtyvät oikeille, aakkosjärjestyksen mukaisille paikoilleen. Tässä se luomani, copypaste-kelpoinen päivitetty iw-lista:

--Atraie (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 00.51 (EET)

Muistinpa juuri, että fi-wikissä on nykyään käytössä Universal Language Selector (ULS), jonka itse taannoin poistin käytöstä (Asetukset -> Ulkoasu -> Kielet -> Käytä kompaktia kielilistaa[...]), koska en siitä tykkää. Mutta kerta ULS on täällä automaattisesti käytössä, niin pitäisikö etusivulta sittenkin poistaa paikallisten iw:iden lisäksi {{noexternallanglinks}}, joka estää 243 iw-linkin näkymisen ja niiden haun etusivun "kompaktissa kielilistassa"? Vai haluammeko ULS:ssa näkyvän vain 50 suurinta wikiä? Sekin lienee hyvä huomioida, että {{noexternallanglinks}}:n poistaminen aiheuttaisi sen, että me ULS:n käytöstä poistaneet, tunnukselliset Wikipedian käyttäjät kärsisimme 293-rivisestä etusivun iw-listasta, sillä kahden rinnakkaisen listan ylläpitäminen ULS:ia käyttäviä ja käyttämättömiä varten tuskin on teknisesti mahdollista. Yksi vaihtoehto olisi myös ottaa mallia espanjankielisestä wikistä, jossa on kielilistan alla kohta "Lista completa", joka linkkaa täydelliseen iw-listaan. --Atraie (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 02.09 (EET)
Ainakin tuo nykyinen lista, joka tulee fi-wikin kirjautumattomille käyttäjille on järjetön. Kun kirjauduin ulos ja avasin etusivun, niin siinä oli lista:
    العربية
   Bahasa Indonesia
   Eesti
   English
   Español
   हिन्दी
   Русский
   Svenska
   中文
Ja sen jälkeen saa avata jonkun valikon, missä avautuu seuraava häkkyrä:
Suomenkielisen Wikipedian käyttäjän näkökulmasta sanoisin, että tuo kirjautumattomalle tai muuta valintaa tekemättömälle näkyvä häkkyrä on täysin järjetön yhtä lailla sekä kokeneelle Wikipedian käyttäjälle että aiemmin wikipediaa käyttämättömälle, ja huonontaa ratkaisevasti Wikipedian käytettävyyttä molemmille ja on omiaan karkoittamaan käyttäjiä ja estämään wikipedian järkevää ja sujuvaa käyttöä ja sen kokonaisuuden hahmottamista, kun mitä tahansa interwikiä saa kaivella minuuttikaupalla. Paljon vähemmän kärsimystä mielestäni tuottaisi täydellinen lista suoraan kaikille heti sivupalkissa. Jos sitä ei pysty saamaan, niin tuo Es-wikin linkki täydelliseen listaan on mielestäni hyvä ja sopisi tännekin. Kuitenkin olisi mielestäni ainakin fi-wikin käyttäjille parempi, että tuon järjettömän maanosahäkkyrän sijaan olisi kirjautumattomillekin oletuksena vaikka tuo top50-lista tai sitten kaikkien 293:n lista, koska kumpi tahansa niistä olisi käytettävyydeltään huomattavasti parempi kuin tuo järjetön sattumanvarainen häkkyrä, ja jos vielä olisi tuo "Lista completa" niin siitä suomenkielinenkin käyttäjä löytäisi oman maan kielistä esimerkiksi saamen ja sukukielistä vepsän. --Urjanhai (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 11.41 (EET)
Nythän tuon häkkyrälistan logiikka on aivan onneton, kun suomea lukevalle "ehdotetaan" kyllä englantia, ruotsia, viroa ja venäjää, mutta ei ehdoteta esim. suomen kieltä puhuvien enemmistön yleisesti koulussa opiskelemia kieliä kuten esimerkiksi saksaa ja ranskaa eikä tällaisten kielten lähisukukieliä kuten norjan kielet, tanska, islanti, hollanti, romaaniset kielet jne. joita em. kieliä koulussa opiskelleet pystyvät jossain määrin käyttämään. Ja sitten "maailmankielinä" on joku täysin marginaalinen Volapük, muttei edelleenkään edes saksaa. Toki yhdysvaltalaisille käyttäjille voi halutessaan räätälöidä näin, mutta onko mitään järkeä pakottaa koko muu maailma moiseen amerikkakeskeisyyteen? Ja sitten tietenkin "Amerikka ensin", ja sitten vasta Eurooppa. Siinä ajassa kuin tuonne ehtii, olisi jo minkä tahansa kielen löytänyt joko 50 kielen tai täydellisestä listasta. - Ja nykyiselläänhän ei esim. saamen kieleen tai suomen sukukieliin ei taida päästä kuin ko. kielen wikipedia-artikkelin linkeistä. --Urjanhai (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 11.41 (EET)
Ja lisäksi tuo katkaistu lista, jossa on muutama lähialueen kieli ja muutama satunnainen suurehko maailmankieli, on suomea puhuvalle täysin riittämätön kun siinä on suomea puhuvien suurelle enemmistölle hyödyllisistä kielistä vain osa, ja kun kirjautumattomana avaa lisälinkin, tulee tuo järjetön häkkyrä. Parempi olisi, jos olisi suoraan top 50 tai top 293 kuin tuollainen hullu viritys. Nähdäkseni tuossa ei ole ollenkaan osattu asettua amerikan ulkopuolisten pienten kielialueiden asemaan, vaan tuputetaan vain sokeasti, tietämättömyyteen perustuen amerikkalaista kokemusta kaikille. --Urjanhai (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 11.54 (EET)
Suomen kieltä käyttävän näkökulmasta tuon järjettömän pätkälistan ja avautuvan häkkyrän voisi aivan hyvin korvata suoralla listalla, jossa olisivat samat kielet ilman pätkälistaa ja häkkyrää, koska suorasta listasta nuo aivan samat kielet löytyisivät paljon nopeammin ja helpommin. Se tulisiko listassa olla juuri noita kieliä tai joku muu määrä ja missä järjestyksessä, on sitten oma pohdintansa, mutta ainakaan tuollaisessa häkkyrässä ei ole mittä järjeä. Tietenkin vaihtoehtoisesti voisi pohtia myös, voisiko pätkälistan ja häkkyrän lokalisoida wikikohtaisesti, mutta luultavasti vaivattomammin sama määrä kieliä löytyisi suorasta listasta. Silloinkaan kuitenkaan myöskään pieniä kieliä ei tulisi lakaista maton alle. --Urjanhai (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 12.08 (EET)
Samaa mieltä. Häkkyrä pois.--MAQuire (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 12.33 (EET)
En vain tiedä saako sen pois, koska se taas riippuu siitä, mitä liikkumavaaraa tuo globaali asetussysteemi jättää paikallisesti. Nämä mahdolliset vaihtoehdot saavat tekniikkaan perehtyneet muokkaajat kaivaa esiin.--Urjanhai (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 12.47 (EET)
Ja voihan olla, että tämä liittyy myös siihen, käytetäänkö Wikipediaa puhelimelta tai tabletilta vaiko läppäriltä tai pöytäkoneelta. Itse en ole edes avannut wikipediaa puhelimella kuin ehkä alle yhden käden sormien suuruisen määrän kertoja. Mutta siitä riippumatta tuollainen häkkyrä, jos sen heittämää "globaalia" (vrt. "maailmankuulu Suomessa" ~ "globaali amerikassa") lajittelua ei voi paikallisesti tai käyttäjän toimesta muokata, romuttaa käyttökokemuksen puhelimessa yhtä lailla. Jos valikoimaa voisi itse räätälöidä, niin se olisi tietysti ihan eri asia.--Urjanhai (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 12.54 (EET)
Parasta olisi, jos kaikki mahdolliset kielilinkit saisi tuohon vasemmalle näkymään allekkain, kuten ennen vanhaankin. Näin riippumatta siitä, onko kirjautunut vai ei ja onko säätänyt asetuksista erikseen ne näkymään. Esimerkiksi en-wikin artikkelissa en:The Gambia näkyy edelleen kaikki kielinkit, mutta fi-wikin Gambiassa vain 9 kielilinkkiä ja nappula "189 muuta kieltä". --Raksa123 (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 13.35 (EET)
Saat asetuksista https://fi.wikipedia.org/wiki/Toiminnot:Asetukset#mw-prefsection-rendering näkymään kaikki kielilinkit. Stryn (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 13.52 (EET)
Onnistuu kirjautumalla. Kirjautumatton käyttäjä joutuu tyytymään oletusasetuksiin.--Urjanhai (keskustelu) 17. maaliskuuta 2017 kello 12.12 (EET)

Jaa onko tämä englanninkielisille räätälöity? Ei se niillä itsellään ainakaan käytössä ole. Toinen joilla se ei ole käytössä on saksankielinen, muita en löytänyt, en tosin läheskään kaikkia katsonut läpi. 88.114.246.209 14. huhtikuuta 2017 kello 14.39 (EEST)

Genetiivi[muokkaa wikitekstiä]

Tiesitkö että -osaston "pääministeri Juha Sipilä oli eniten Suomessa vuonna 1996 ansainnut henkilö" olisi parempaa suomea muodossa "pääministeri Juha Sipilä oli vuonna 1996 Suomen eniten ansainnut henkilö". Inessiivin käyttö on selkeästi ulkoperäinen (anglismi tmv.) ja siksi huonoa kieltä.  –Kommentin jätti 82.195.192.6 (keskustelu – muokkaukset)

Kiinnitin tuohon itsekin aikaisemmin huomiota. Muokkasin lauseen tuohon muotoon, kiitos huomiosta. —kallerna (keskustelu) 1. maaliskuuta 2017 kello 09.53 (EET)

Samaa sukupuolta olevien[muokkaa wikitekstiä]

Väitetään: Samaa sukupuolta olevien avioliitto tuli Suomessa lailliseksi. Olisi parempi jos siinä lukisi mahdolliseksi eikä lailliseksi Nenoniel (keskustelu) 17. maaliskuuta 2017 kello 04.38 (EET)

Kuolleet[muokkaa wikitekstiä]

Hei! Mistä löytää sen luettelon kuolleista? --37.33.63.85 23. maaliskuuta 2017 kello 00.44 (EET)

Klikkaamalla linkkiä etusivun osion "Äskettäin kuolleita" oikeassa alakulmassa löytyy Luettelo vuonna 2017 kuolleista henkilöistä. Samanlaisia on aiemmiltakin vuosilta.--Urjanhai (keskustelu) 23. maaliskuuta 2017 kello 20.24 (EET)

Wikilinkin korjaus[muokkaa wikitekstiä]

Hei! Voisiko joku ylläpitäjä ohjata Suomi 100 -osion alalaidassa olevan "Katso projektisivu" -linkin suoraan oikealle sivulle? Kun wikiprojektit siirrettiin omaan nimiavaruuteensa, tästä tuli uudelleenohjaus. --Smaug the Golden (keskustelu - muokkaukset - lokit) 5. huhtikuuta 2017 kello 13.59 (EEST)

Tehty. --Lax (keskustelu) 5. huhtikuuta 2017 kello 14.19 (EEST)