Keskustelu Wikipediasta:Etusivu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Padlock-red.svg Projektisivu on suojattu muutoksilta, koska se on olennainen Wikipedian toiminnan kannalta.
Sivuun tehtävistä muutoksista keskustellaan tällä keskustelusivulla.


Etusivun kielilinkkien päivitys[muokkaa wikitekstiä]

Etusivulla on päätetty kielilinkittää artikkelimäärältään 50 suurinta Wikipediaa, ja iw:t on viimeksi päivittänyt Käyttäjä:Stryn 11. joulukuuta 2014, joten päivitys voisi jälleen olla paikallaan. Homman helpottamiseksi olenkin jo luonut päivitetyn iw-listan tekstieditorin avulla. Samalla järjestin listan fi-wikin iw-linkkien aakkostuskäytännön (ks. myös käytäntösivun aihetta koskeva osio) eli "meta-native-languagename-firstword" -järjestyksen mukaiseksi. Linkkien joukkoon nousevat minnan (zh-min-nan), valkovenäjä (be) ja tšetšeeni (ce) sekä joukosta putoavat hindi (hi), selkokielinen englanti (simple) ja volapük (vo), minkä lisäksi jotkut iw:istä siirtyvät oikeille, aakkosjärjestyksen mukaisille paikoilleen. Tässä se luomani, copypaste-kelpoinen päivitetty iw-lista:

--Atraie (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 00.51 (EET)

Muistinpa juuri, että fi-wikissä on nykyään käytössä Universal Language Selector (ULS), jonka itse taannoin poistin käytöstä (Asetukset -> Ulkoasu -> Kielet -> Käytä kompaktia kielilistaa[...]), koska en siitä tykkää. Mutta kerta ULS on täällä automaattisesti käytössä, niin pitäisikö etusivulta sittenkin poistaa paikallisten iw:iden lisäksi {{noexternallanglinks}}, joka estää 243 iw-linkin näkymisen ja niiden haun etusivun "kompaktissa kielilistassa"? Vai haluammeko ULS:ssa näkyvän vain 50 suurinta wikiä? Sekin lienee hyvä huomioida, että {{noexternallanglinks}}:n poistaminen aiheuttaisi sen, että me ULS:n käytöstä poistaneet, tunnukselliset Wikipedian käyttäjät kärsisimme 293-rivisestä etusivun iw-listasta, sillä kahden rinnakkaisen listan ylläpitäminen ULS:ia käyttäviä ja käyttämättömiä varten tuskin on teknisesti mahdollista. Yksi vaihtoehto olisi myös ottaa mallia espanjankielisestä wikistä, jossa on kielilistan alla kohta "Lista completa", joka linkkaa täydelliseen iw-listaan. --Atraie (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 02.09 (EET)
Ainakin tuo nykyinen lista, joka tulee fi-wikin kirjautumattomille käyttäjille on järjetön. Kun kirjauduin ulos ja avasin etusivun, niin siinä oli lista:
    العربية
   Bahasa Indonesia
   Eesti
   English
   Español
   हिन्दी
   Русский
   Svenska
   中文
Ja sen jälkeen saa avata jonkun valikon, missä avautuu seuraava häkkyrä:
Suomenkielisen Wikipedian käyttäjän näkökulmasta sanoisin, että tuo kirjautumattomalle tai muuta valintaa tekemättömälle näkyvä häkkyrä on täysin järjetön yhtä lailla sekä kokeneelle Wikipedian käyttäjälle että aiemmin wikipediaa käyttämättömälle, ja huonontaa ratkaisevasti Wikipedian käytettävyyttä molemmille ja on omiaan karkoittamaan käyttäjiä ja estämään wikipedian järkevää ja sujuvaa käyttöä ja sen kokonaisuuden hahmottamista, kun mitä tahansa interwikiä saa kaivella minuuttikaupalla. Paljon vähemmän kärsimystä mielestäni tuottaisi täydellinen lista suoraan kaikille heti sivupalkissa. Jos sitä ei pysty saamaan, niin tuo Es-wikin linkki täydelliseen listaan on mielestäni hyvä ja sopisi tännekin. Kuitenkin olisi mielestäni ainakin fi-wikin käyttäjille parempi, että tuon järjettömän maanosahäkkyrän sijaan olisi kirjautumattomillekin oletuksena vaikka tuo top50-lista tai sitten kaikkien 293:n lista, koska kumpi tahansa niistä olisi käytettävyydeltään huomattavasti parempi kuin tuo järjetön sattumanvarainen häkkyrä, ja jos vielä olisi tuo "Lista completa" niin siitä suomenkielinenkin käyttäjä löytäisi oman maan kielistä esimerkiksi saamen ja sukukielistä vepsän. --Urjanhai (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 11.41 (EET)
Nythän tuon häkkyrälistan logiikka on aivan onneton, kun suomea lukevalle "ehdotetaan" kyllä englantia, ruotsia, viroa ja venäjää, mutta ei ehdoteta esim. suomen kieltä puhuvien enemmistön yleisesti koulussa opiskelemia kieliä kuten esimerkiksi saksaa ja ranskaa eikä tällaisten kielten lähisukukieliä kuten norjan kielet, tanska, islanti, hollanti, romaaniset kielet jne. joita em. kieliä koulussa opiskelleet pystyvät jossain määrin käyttämään. Ja sitten "maailmankielinä" on joku täysin marginaalinen Volapük, muttei edelleenkään edes saksaa. Toki yhdysvaltalaisille käyttäjille voi halutessaan räätälöidä näin, mutta onko mitään järkeä pakottaa koko muu maailma moiseen amerikkakeskeisyyteen? Ja sitten tietenkin "Amerikka ensin", ja sitten vasta Eurooppa. Siinä ajassa kuin tuonne ehtii, olisi jo minkä tahansa kielen löytänyt joko 50 kielen tai täydellisestä listasta. - Ja nykyiselläänhän ei esim. saamen kieleen tai suomen sukukieliin ei taida päästä kuin ko. kielen wikipedia-artikkelin linkeistä. --Urjanhai (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 11.41 (EET)
Ja lisäksi tuo katkaistu lista, jossa on muutama lähialueen kieli ja muutama satunnainen suurehko maailmankieli, on suomea puhuvalle täysin riittämätön kun siinä on suomea puhuvien suurelle enemmistölle hyödyllisistä kielistä vain osa, ja kun kirjautumattomana avaa lisälinkin, tulee tuo järjetön häkkyrä. Parempi olisi, jos olisi suoraan top 50 tai top 293 kuin tuollainen hullu viritys. Nähdäkseni tuossa ei ole ollenkaan osattu asettua amerikan ulkopuolisten pienten kielialueiden asemaan, vaan tuputetaan vain sokeasti, tietämättömyyteen perustuen amerikkalaista kokemusta kaikille. --Urjanhai (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 11.54 (EET)
Suomen kieltä käyttävän näkökulmasta tuon järjettömän pätkälistan ja avautuvan häkkyrän voisi aivan hyvin korvata suoralla listalla, jossa olisivat samat kielet ilman pätkälistaa ja häkkyrää, koska suorasta listasta nuo aivan samat kielet löytyisivät paljon nopeammin ja helpommin. Se tulisiko listassa olla juuri noita kieliä tai joku muu määrä ja missä järjestyksessä, on sitten oma pohdintansa, mutta ainakaan tuollaisessa häkkyrässä ei ole mittä järjeä. Tietenkin vaihtoehtoisesti voisi pohtia myös, voisiko pätkälistan ja häkkyrän lokalisoida wikikohtaisesti, mutta luultavasti vaivattomammin sama määrä kieliä löytyisi suorasta listasta. Silloinkaan kuitenkaan myöskään pieniä kieliä ei tulisi lakaista maton alle. --Urjanhai (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 12.08 (EET)
Samaa mieltä. Häkkyrä pois.--MAQuire (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 12.33 (EET)
En vain tiedä saako sen pois, koska se taas riippuu siitä, mitä liikkumavaaraa tuo globaali asetussysteemi jättää paikallisesti. Nämä mahdolliset vaihtoehdot saavat tekniikkaan perehtyneet muokkaajat kaivaa esiin.--Urjanhai (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 12.47 (EET)
Ja voihan olla, että tämä liittyy myös siihen, käytetäänkö Wikipediaa puhelimelta tai tabletilta vaiko läppäriltä tai pöytäkoneelta. Itse en ole edes avannut wikipediaa puhelimella kuin ehkä alle yhden käden sormien suuruisen määrän kertoja. Mutta siitä riippumatta tuollainen häkkyrä, jos sen heittämää "globaalia" (vrt. "maailmankuulu Suomessa" ~ "globaali amerikassa") lajittelua ei voi paikallisesti tai käyttäjän toimesta muokata, romuttaa käyttökokemuksen puhelimessa yhtä lailla. Jos valikoimaa voisi itse räätälöidä, niin se olisi tietysti ihan eri asia.--Urjanhai (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 12.54 (EET)
Parasta olisi, jos kaikki mahdolliset kielilinkit saisi tuohon vasemmalle näkymään allekkain, kuten ennen vanhaankin. Näin riippumatta siitä, onko kirjautunut vai ei ja onko säätänyt asetuksista erikseen ne näkymään. Esimerkiksi en-wikin artikkelissa en:The Gambia näkyy edelleen kaikki kielinkit, mutta fi-wikin Gambiassa vain 9 kielilinkkiä ja nappula "189 muuta kieltä". --Raksa123 (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 13.35 (EET)
Saat asetuksista https://fi.wikipedia.org/wiki/Toiminnot:Asetukset#mw-prefsection-rendering näkymään kaikki kielilinkit. Stryn (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 13.52 (EET)
Onnistuu kirjautumalla. Kirjautumatton käyttäjä joutuu tyytymään oletusasetuksiin.--Urjanhai (keskustelu) 17. maaliskuuta 2017 kello 12.12 (EET)

Jaa onko tämä englanninkielisille räätälöity? Ei se niillä itsellään ainakaan käytössä ole. Toinen joilla se ei ole käytössä on saksankielinen, muita en löytänyt, en tosin läheskään kaikkia katsonut läpi. 88.114.246.209 14. huhtikuuta 2017 kello 14.39 (EEST)

Joissakin wikeissä etusivun (ei artikkelien) kielilinkkejä hallinnoidaan mallineella en:Template:Main Page interwikis. Sen sijaan artikkelien kompaktit listat taitavat olla nykyisin käytössä kaikissa wikeissä, myös en-wikissä jossa se oli joskus pois käytöstä. Sen saa pois päältä omista asetuksistaan, jos on käyttäjätunnus. -kyykaarme (keskustelu) 13. huhtikuuta 2018 kello 10.36 (EEST)

Huomauttaisin (yksityishenkilönä), että nykyinen tilanne ns. kerää kaikki huonot puolet yhteen: suurin osa käyttäjistä näkee typistetyn listan, mutta heillä ei ole mahdollisuutta nähdä kaikkia kieliä vaikka haluaisivat, sivujen nimi kohdekielellä ei näy työkaluvihjeessä, osa käyttäjistä ei saa heille sopivia ehdotuksia, koska heille sopiva kieli/kielet puuttuvat listalta, jne. Ehdotan, että poistetaan paikallinen lista ja palautetaan kaikki linkit, mitä Wikidata tarjoaa. Ymmärtääkseni myös keskustelu ominaisuudesta, joka näyttää käyttäjälle todennäköisesti relevantteja kieliä, on jo käyty muualla, eikä sitä kannata käydä täällä uudestaan. – Nikerabbit (keskustelu) 11. lokakuuta 2017 kello 10.39 (EEST)

Mä löysin äänestyksen vuodelta 2008, mutta onko tästä käyty isompaa keskustelua sen jälkeen? Näkyykö siis teillä muilla etusivulla typistetty eli kompakti lista, jossa on vain muutama vaihtoehto? Mulla näkyy sekä kirjautumattomana että kirjautuneena (kompakti lista pois käytöstä) sama top 50. Jos uutta isompaa keskustelua ei haluta käydä, niin olen Nikerabbitin kanssa samaa mieltä, että otetaan top 50 pois ja annetaan kompaktin listan tehdä mitä se tekee. Top 50 on ehkä ollut järkevä joskus alkuaikoina, mutta enää se ei ole järkevä mm. artikkelien bottiluomisen vuoksi, lukija ei ymmärrä miten lista on valittu ja lisäksi listan loppupää varmaan vaihtelee aika usein. Mun mielestä mallineella en:Template:Main Page interwikis hallinnoitu lista olisi kyllä paras. Keskustelua voitaisiin silloin käydä mallineen keskustelusivulla. Mutta siis jos ei enää haluta keskustella, niin otetaan joka tapauksessa pois top 50. -kyykaarme (keskustelu) 13. huhtikuuta 2018 kello 10.36 (EEST)

Wiki Loves Monuments -kuvat etusivulle?[muokkaa wikitekstiä]

Tuli sellainen ajatus mieleen, että voisi pistää tässä kuussa viikoksi WLM kuvia suositeltuboksin tilalle siten, että oltaisiin valittu kaikista ladatuista suomen kuvista joka päivälle vaikka 5 kuvaa ja systeemi arpoisi niitä. Arvottavat kuvat olisivat tuomarien valitsemat ja voittajakuvat sekä meidän keskenämme valitsemia kuvia 25 kappaletta. Sitten kun kansainvälisen sarjan tulokset ovat tulleet, niin tehtäisiin sama kansainvälisen sarjan kuville. (@PtG: Osaatko sanoa mikä meidän tilanne suositeltujen sivujen suhteen ja voidaanko tämä tehdä?) --Zache (keskustelu) 2. marraskuuta 2017 kello 09.26 (EET)

Ei siinä mitään. Seuraavaksi kolmelle viikolle olisi tiedossa taas uusintakierroksia, joten vapaasti voi päättää sieltä. Onnistuuko tuollaisen tekeminen siten, että luo tuollaisen esimerkiksi Malline:Valitut palat/2017/46-mallineen paikalle. Se tulisi siten automaattisesti ainakin etusivulle. --PtG (keskustelu) 2. marraskuuta 2017 kello 11.34 (EET)
@PtG: Nyt kun on taas tulokset tiedossa, niin voisi edistää tämän. Eli juu, se onnistuu ihan siten, että pistää sen Malline:Valitut palat/2017/46-mallineen tai seuraavan viikon vastaavan mallineen paikalle. Voisin askarrella kuvienarpomismallineen esimerkiksi. --Zache (keskustelu) 10. marraskuuta 2017 kello 18.27 (EET)
Jos askartelet jonkinlaisen mallineen, niin voin siirrellä noita valittuja paloja, ensi viikolle vai sitä seuraavalle? --PtG (keskustelu) 10. marraskuuta 2017 kello 18.28 (EET)
Joo, voit, mutta odota sen aikaa, että olen tehnyt jonkin toimivan ennen kuin siirtelet niin tiedetään mille viikolle tuo pistetään. --Zache (keskustelu) 10. marraskuuta 2017 kello 18.42 (EET)
Joo, ilmoittele, kun on toimiva versio. --PtG (keskustelu) 10. marraskuuta 2017 kello 18.47 (EET)
Tein proton
* wikipedia:etusivu/temp (esimerkkietusivu)
* Teemasivu:Wiki Loves Monuments -valokuvia (sivu jolle etusivulta linkitetään ja jossa on galleria näytettävistä kuvista)
* Moduuli:POTD-wlm-2017 (sivu jolla näytettävät kuvat ja kuvatekstit on määritelty)
Sellainen catch tuossa on, että tässä pitäisi muistaa lisätä näytettäville kuville commonsin kuvateksteihin myös sellaiset kuvatekstit jotka linkittää fiwikiin, koska imageviewerillä commonsin kuvatekstit ovat ne jotka lukija ensisijaisesti taitaa kuvan yhteydessä nähdä. --Zache (keskustelu) 11. marraskuuta 2017 kello 07.56 (EET)
Ja toinen catch on, että kuva vaihtuu silloin kun sivun välimuistikopio päivitetään eli jos haluaisi kuvan vaihtuvan varmasti säännöllisesti, niin siihen pitäisi virittää botti päivittämään välimuistia. Toinen on, että eri sisäänkirjautuneet käyttäjät näkevät todennäköisesti kaikki eri kuvan, koska heillä on henkilökohtaiset välimuistikopiot. Todennäköisesti myös ip-käyttäjätkin voivat nähdä eri kuvia, mutta todennäköisesti siinä on vain muutama eri välimuistikopio jotka ip-käyttäjät näkevät. --Zache (keskustelu) 11. marraskuuta 2017 kello 08.19 (EET)
@PtG: Nyt alkaa olla valmista ja luulen, että se kannattaa pistää etusivulle näin ja sitten viikon päätteeksi kumota muokkaus. Ylläolevista linkeistä näkee miten tuo on tehty ja niiden lisäksi viritän scriptin joka päivittää etusivun välimuistikopion tasatunnein niin kuva vaihtuu vähintään kerran tunnissa. --Zache (keskustelu) 11. marraskuuta 2017 kello 21.01 (EET)
Mistähän syystä mun leveällä näytöllä tuon laatikon leveys ei riitä? Se ei mee samalle tasolle Suomi100- ja Miten voit auttaa -laatikoiden kanssa. Ei tarvitse kuin ihan vähän pienentää ikkunaa, niin ne ovat taas samassa tasassa. --PtG (keskustelu) 12. marraskuuta 2017 kello 08.44 (EET)
Niissä muissa on niin paljon tekstiä, että teksti puskee sen laatikon niin leveäksi kuin on mahdollista. Korjasin sen nyt wikipedia:etusivu/temp sivulle. --Zache (keskustelu) 12. marraskuuta 2017 kello 10.20 (EET)

Näyttäisi paljon järkevämmältä, jos etusivun WLM-kuvan alla oleva kuvateksti seuraisi Wikipedian yleisiä käytäntöjä kielioppiin liittyen, eli: Kuvateksti lopetetaan pisteeseen, ellei kuvateksti ole aivan lyhyt, kuten kuvan aiheen nimi tai nimitys. Lisäksi oikeaoppinen kirjoitustapa on Wiki Loves Monuments, ei Wiki loves monuments. Voisiko joku kenties korjata nämä kieliopilliset virheet etusivulta / mallineesta jostain pois? Kiitos. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 13. marraskuuta 2017 kello 06.57 (EET)

@PtG:, WLM kansainvälisen sarjan voittajakuvat tulevat tänään ja niitä on yhteensä 15-kappaletta. Tehdäänkö niidenkin osalta sama juttu kuin noiden suomalaisten kuvien kanssa eli pistetään ne viikoksi etusivulle? Viikko sinänsä voisi olla vaikka ensi viikko jolloin etusivulla olisi Burn ja siirtäisi sen viikolle 52. --Zache (keskustelu) 14. joulukuuta 2017 kello 10.08 (EET)

Mikä ettei. Onkohan siellä sellaisia kuvakohteita, joista ei ole artikkelia meillä? Kuvatekstiestä olisi hyvä olla linkit kuva-aiheeseen. --PtG (keskustelu) 14. joulukuuta 2017 kello 20.26 (EET)
Täällä on tuloslista. Teen noista gallerian uutiset-kahvihuoneeseen, niin siitä näkee vähän mistä samalla mistä puutuu kuvatekstejä. --Zache (keskustelu) 14. joulukuuta 2017 kello 20.39 (EET)
Nyt kuvateksit on alustavasti käännettynä sivulla Moduuli:POTD-wlm-2017-international. Tuo toimii siis siten, että description riveillä lainausmerkkien sisälle voi kirjoittaa wikikoodia. Vastauksena siihen, että onko siellä paljon aiheita joista ei ole artikkeleita, niin enemmistö taitaa olla sellaisia, että paikasta maantieteellisenä kohteena ole artikkelia saati itse kuvan pääkohteesta. --Zache (keskustelu) 15. joulukuuta 2017 kello 19.03 (EET)
@Zache:. Mennäänkö tällä vasta viikolla 52? En ole ehtinyt vielä tutustuun noihin kuviin. Piti tehdä puuttuvista aiheista artikkeleita, mutta ensi viikolla voisin ehtiä niiä tekemään. --PtG (keskustelu) 17. joulukuuta 2017 kello 18.43 (EET)
Viikko 52 sopii mulle. --Zache (keskustelu) 17. joulukuuta 2017 kello 19.16 (EET)
Ok, tehdään näin. --PtG (keskustelu) 17. joulukuuta 2017 kello 19.27 (EET)

Parannettu kalenteri[muokkaa wikitekstiä]

Sivulla kerrotaan, että 1753 Ruotsi ja Suomi siirtyivät gregoriaaniseen kalenteriin. Täsmällisempää olisi sanoa, että siirryttiin parannettuun kalenteriin. 109.240.164.98 17. helmikuuta 2018 kello 12.39 (EET)

Etusivulle isommin Viron juhlapäivä[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Etusivuaktivistit eivät ole huomioineet Viron juhlapäivää. Mitähän oli 6.12.2017 et.wikipedian etusivulla? --Abc10 (keskustelu) 24. helmikuuta 2018 kello 08.04 (EET)

Pistin nyt siihen etusivun uutisboksiin Viron lipun ja hienovaraisnena muistamisena etusivun suomenkielisessä wikipediassa on X artikkelia tekstin tilalle tekstin vironkielisessä wikipediassa on X artikkelia ja linkin vironkieliseen wikipediaan. --Zache (keskustelu) 24. helmikuuta 2018 kello 10.09 (EET)
Kommenttina ei sinulle vaan yleisellä tasolla: näyttää että ei voisi käyttäjiä vähempää kiinnostaa. Ylen linkkitorni on valaistu Viron lipun värein, Helsingin Sanomat panostaa liitteissään Viroon ja sen kulttuuriin, jopa pääkirjoitus on viroksi. Entä fi.wikipediassa? --Abc10 (keskustelu) 24. helmikuuta 2018 kello 10.31 (EET)
Ollaan vähän myöhässä tämän suhteen ja olisi pitänyt huomata ehdottaa asiaa aikaisemmin. Jos miettii noin järjestelmällisemmin, niin olisi ihan hyväksi se, että meillä olisi projektisivu johon olisi kirjattu tärkeitä päivämääriä ja suunnitteltaisiin etukäteen miten niihin reagoidaan. Ts. olisiko hyvä idea ehdottaa viikkokilpailua, muistettaisiinko niitä etusivulla jotenkin jne. Ylipäätänsä luulen, että Wikipedian juttu ei ole se, että sanottaisiin hyvää syntymäpäivää "Viro", mutta Viro-artikkelin muokkaaminen suositelluksi ja pistäminen etusivulle olisi ollut hyvinkin mahdollista rajoissa, koska Viro-artikkeli on jo hyvin lähellä suositeltua. (vertaisarvioinnit, päivitykset ja äänestys puuttuu; laajuus ja lähteistys on tehtynä) --Zache (keskustelu) 24. helmikuuta 2018 kello 10.39 (EET)
Sain toissavuotisessa Viro-projektissa niin pahasti turpiini enkä muutenkaan ole eräiden käyttäjien suosiossa, että ei tullut mieleenkään suunnitella asian eteen jotakin. Enkä edelleenkään lähde minkään projektin keulakuvaksi. Kuvittelin kyllä että joku olisi tarttunut tässä asiassa toimeen. Viro-wikipediassa huomioitiin käsittääkseni Suomen itsenäisyys jollakin tavalla, mutta en osaa etsiä silloista et.wikin etusivua todistaakseni asiaa siltä osin. --Abc10 (keskustelu) 24. helmikuuta 2018 kello 11.11 (EET)
En muuten löydä Viro-projektia koko projektisivulta. --Abc10 (keskustelu) 24. helmikuuta 2018 kello 11.11 (EET)
Lista on käsin ylläpidetty, niin sieltä puuttuu wikiprojekteja siihen saakka, että joku ne sinne lisää. Lisäsin kirjoituskilpailun. --Zache (keskustelu) 24. helmikuuta 2018 kello 11.18 (EET)
Liettuan juhlapäivä unohdettiin vielä pahemmin. Yleisellä tasolla: Mitä Wikipedialla on Liettuaa vastaan? --Lax (keskustelu) 24. helmikuuta 2018 kello 11.01 (EET)
Ei varmaan mitään, mutta kuten tuohon yllä kirjoitin niin voitaisiin yrittää järjestelmällisemmin huomioida asioita. --Zache (keskustelu) 24. helmikuuta 2018 kello 11.05 (EET)
Voisi kyllä noudattaa ilmeisesti vanhaa brittikuninkaallisten ohjetta, että ei oteta kantaa mihinkään. Satuin törmäämään huutisissa juttuun, missä Cambridgen herttuatar oli pukeutunut johonkin tilaisuuteen tummanvihreään mekkoon, vaikka pakollinen #metoo-värikoodisto olisi edellyttänyt kaikkia naisia pukeutumaan mustaan aina ja kaikkialla. Sitten asiasta nousi tyypillinen järkeä vailla oleva kohu, jossa vauhkottiin siitä, olisiko pitänyt pukeutua toisin tai oliko musta vyönauha kuitenkin jonkinlainen vihje ja voi itku ja parku. Jos noudattaa linjaa, että maailma meuhkaa omalla tavallaan ja Wikipedia omalla tavallaan eikä tee asioiden välille yhteyksiä, pääsee helpommalla. Kannatan täydellistä viis veisaamista. --Pxos (keskustelu) 24. helmikuuta 2018 kello 11.12 (EET)
Huomasin juuri että Viro-projektiin toiseksi eniten artikkeleita kirjoittanut käyttäjä on ikävän tunnelman vuoksi lopettanut täällä kokonaan, mikä on Wikipedian kannalta valtava menetys. Hän on ollut yksi Wikipedian aikaansaavimpia kirjoittajia. Voi olla että Liettua olisi huomioitu, jos hän olisi täällä. --Abc10 (keskustelu) 24. helmikuuta 2018 kello 11.25 (EET)

Keskustelun päättäminen[muokkaa wikitekstiä]

Ok, eiköhän tämä keskustelu ollut tässä. Keskustelu johtaa vain estoihin joten pistän sen kiinni. Jos joku haluaa keskustella ikävästä tunnelmasta tai muusta vastaavasta, niin sen voi tehdä jossain muualla kuin etusivun keskustelusivulla. --Zache (keskustelu) 24. helmikuuta 2018 kello 11.32 (EET)

Mielestäni keskustelua pitäisi jatkaa täällä, ja Zachen tekemä arkistointipäätös on väärä. Jos Zachen mielestä keskustelijat ovat vääriä tai väärässä, hän varmaan voi estää ne osallistujat, jotka hän haluaa estää. Monikossahan estoista tuossa puhuttiin. On kuitenkin sallittava yleinen keskustelu asiasta, ja tämä on sopiva paikka keskustella etusivulle tehtävistä muutoksista yksittäistapauksissa. --Pxos (keskustelu) 24. helmikuuta 2018 kello 13.09 (EET)

Gabor Paska[muokkaa wikitekstiä]

Voisiko joku äkkiä poistaa kyseisen artikkelin toivottujen artikkeleiden osastosta. Se on vain kerjäämistä vandalisoinnille. -- Cimon Avaro 6. maaliskuuta 2018 kello 11.11 (EET)

Nuohan tulevat artikkelitoiveista, josta löytyy ohjeet, miten noita voi muokata tarvittaessa. Toive on lisätty punalinkkinä mallineeseen ja piirtoheitetty etusivulle 20. helmikuuta, joten on se pari viikkoa siellä, eikä ole syntynyt mitään Paskaa. --Pxos (keskustelu) 6. maaliskuuta 2018 kello 11.17 (EET)

Naistenpäivä[muokkaa wikitekstiä]

Halutaanko me huomioida naistenpäivää jotenkin? Lähinnä mietin sellaista, että yritettäisiin löytää jokin naisiin liittyvä uutinen uutisboksiin, huolehtia siitä, että kuolleiden joukossa on myös naisia sekä keksiä naisiin liittyvistä artikkeleista knoppeja. Ei siis pyritä siihen, että etusivu olisi mitenkään korostetun naisvaltainen vaan siihen, että siellä ei ole linkitettynä pelkästään miehiä. Jos halutaan jotenkin näkyvämmin huomioida, niin sen voisi tehdä vaikka siten, että nostetaan vaikka Ada Lovelace suositellut artikkelit boksiin huomisen ajaksi. @PtG: --Zache (keskustelu) 7. maaliskuuta 2018 kello 12.03 (EET)

Voiko naisten päivä sinällään olla uutinen? Tai jokin mitä tapahtuu tai järjestetään sen kunniaksi jossain juuri tänä vuonna?--Urjanhai (keskustelu) 7. maaliskuuta 2018 kello 12.52 (EET)
Naistenpäivä on suoraan linkitettynä "tänään" -laatikossa eli se puoli tulee sitä kautta esille. Periaatteessa m:WikiGap/Events:sta (ja swemfa) voitaisiin kertoa jos halutaan, koska se on monessa maassa yhtäaikaa järjestettävä tapahtuma ja siitä voitaisiin siksi kertoa. Suomen tapahtuma on kuitenkin vasta 8.5. --Zache (keskustelu) 7. maaliskuuta 2018 kello 13.29 (EET)
Ylipäätänsä se mitä oikeastaan hain aloituksella on, ettei välttämättä alleviivattaisi naistenpäivää itsessään vaan huomioitaisiin se hyvän sisällön ja muokkaamisen kautta. Ts. pidetään huolta, että etusivulla ei ole ilmiselviä vääristymiä, muokataan artikkeleita paremmaksi jne. --Zache (keskustelu) 7. maaliskuuta 2018 kello 13.34 (EET)
Tiesitkö, että? -osioon kolme naissaavutusta loppuviikoksi? Esimerkiksi eilen laajentamastani: "saksalainen tähtieteilijä Caroline Herschel oli ensimmäinen nainen, joka sai palkkaa tieteellisestä työstä?" --PtG (keskustelu) 7. maaliskuuta 2018 kello 13.24 (EET)
Juu, nimenomaan tätä hain. --Zache (keskustelu) 7. maaliskuuta 2018 kello 13.29 (EET)
No niin, saatiinhan sinne etusivulle naistenpäivän/viikon kunniaksi vanha pukki Gallen-Kallelakin... --Lax (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 10.17 (EET)
Ehkä knopeissa voisi huomioida ajankohtaiset tapahtumat muutenkin, mikäli vain ehdokaslistalla on sopivia. Naistenpäivänä naisia koskevia, jouluna jouluaiheisia ja sitä rataa. Juhannuksen suhteen näin joskus vuosia sitten meneteltiinkin. --Miihkali (artikuloi) 15. maaliskuuta 2018 kello 15.33 (EET)
Kai näin on tehty aina kun on muistettu tai huomattu. Jos keksii johonkin ajankohtaan liittyvän knopin, niin siihenhän voi kirjoittaa perään tageihin että "käytettävä vasta /jouluna/vappuna/juhannuksena". Tosin monta kertaa noita on ainakin itse tullut hätäisesesti lisättyä heti ao. päivän jälkeen malttamatta odottaa sitä vuotta. (esim. että Bloomsday on sama päivä kuin Bobrikovin murhan päivä, ja murha jopa kai mainitaan teoksessa, jos nyt muistan enää oikein).--Urjanhai (keskustelu) 16. maaliskuuta 2018 kello 11.38 (EET)

21. maaliskuuta?[muokkaa wikitekstiä]

Etusivulla kerrotaan, että J. S. Bach ja Modest Musorgski ovat kuolleet 21. maaliskuuta. Kuitenkin heidän nimiään klikaamalla selviää, että Bach on syntynyt 21. päivä Juliaanisen kalenterin mukaan, kun taas Musorgski Gregoriaanisen. Mielestäni on hieman harhaan johtavaa luoda kuva, että heidän syntymäpäivämääränsä olisi sama. --87.93.12.123 21. maaliskuuta 2018 kello 22.10 (EET)

Ei siellä kyllä kuolemisesta mitään puhuta. Stryn (keskustelu) 21. maaliskuuta 2018 kello 22.12 (EET)
Joo, syntymäpäivästä tuossa on kyse, mutta ongelma säilyy. Olen samaa mieltä ip-käyttäjän kanssa, että vähän hullulta tuo tuntuu, kun välillä toimitaan gregoriaanisen ja välillä juliaanisen päivämäärän mukaan. --Lax (keskustelu) 22. maaliskuuta 2018 kello 10.29 (EET)
Joissakin artikkeleissa on merkittykin syntymä- ja kuolinpäivämääriä eri kalenterien mukaan. Ja niin näköjään noissakin.--Urjanhai (keskustelu) 22. maaliskuuta 2018 kello 17.05 (EET)
Mutta kun näköjään kalenteri on vaihdettu eri maissa eri aikoina, niin onko tuosta olemassa jotain yleisempää suuntaviivaa mistä alkaen kuuluu käyttää gregoriaanista ja meneekö tuo globaalisti?--Urjanhai (keskustelu) 22. maaliskuuta 2018 kello 17.20 (EET)
Tajunnanvirtaani ilmestyi ajatus, että mielenkiintoista tästä tulisi, jos vaikka Thaimaan tapahtumat kirjattaisiin sikäläisen kalenterin mukaisesti. Olisi 2500-luvun vuosiartikkeleissakin jo sisältöä... Koska näin ei ole, voisi tuosta hätäisesti vetää johtopäätöksen, että täällä päivämäärät merkitään Suomessa kulloinkin voimassa olleen kalenterin mukaisesti (vaikkei tämä olekaan Suomen Wikipedia)... Lisähuomautuksia voi toki aina käyttää selkeyttämään tilannetta lukijalle. --Lax (keskustelu) 23. maaliskuuta 2018 kello 08.34 (EET)
Minä päivänä venäläiset nykyään viettävät Musorgskin syntymäpäivää? Siellähän monet muistopäivät on "korjattu" siten, että kalenterin vaihdos huomioidaan; esimerkiksi "Lokakuun vallankumouksen päivää" on aina vietetty 7. marraskuuta. --Risukarhi (keskustelu) 23. maaliskuuta 2018 kello 13.50 (EET)

Haku & hiekkalaatikko etusivulle[muokkaa wikitekstiä]

Haku ja hiekkalaatikko pitäsi saada etusivulle. --84.249.135.171 12. kesäkuuta 2018 kello 17.17 (EEST)

Tähän pitäisi vastata. --84.248.211.159 15. kesäkuuta 2018 kello 10.32 (EEST)

Kreikan maastopalon kuolinluvut[muokkaa wikitekstiä]

Kreikan maastopalot 2018 on nostettu etusivun uutisiin. Palon kuolinluku päivittyy melko nopeasti lähteiden mukana artikkelissa, joten olisi hyvä jos se päivitettäisiin aktiivisemmin aina sitä mukaan myös tänne etusivulle. --Sotamies (keskustelu) 1. elokuuta 2018 kello 00.12 (EEST)

Pieni fonttikoko[muokkaa wikitekstiä]

Etusivulla on 13 (miksi pariton määrä?) <small>- tai </small>-tägiä, jotka pienentävät fonttikoon 85 %:iin alkuperäisestä. Myös etusivun mallineiden kautta tulee small-tägättyä tekstiä. Lisäksi etusivulla on <div>-tägi, jossa fonttikooksi on määritelty 80 %. Sitten taas uutisboksin "Vuosi 2018 – Wikiuutiset – Lisää uutisia" on ängetty small-tagien sisään kaksin kerroin, jolloin lopputuloksena on vieläkin pienempi fontti. Esim. en-wikin etusivulla ei näe yhtä pientä tekstiä kuin fi-wikin etusivulla, ja siellä boksien "Lisää suositeltuja, hyviä ja lupaavia artikkeleita" -tyyppiset tekstit ovat samalla fonttikoolla kuin muutkin etusivun tekstit, pl. otsikot. Poikkeuksen siellä tekee "5,719,461 articles in English" -teksti, joka on 85 % alkuperäisestä.
Siitä voinemme kaikki olla yhtä mieltä, että normaalia pienempi fonttikoko hankaloittaa itse kunkin lukemista ainakin joissain määrin. Joten mitä mieltä olisitte siitä, että ottaisimme en-wikin etusivusta mallia ja parantaisimme vähän levottoman etusivumme luettavuutta karsimalla tekstien pieniä fonttikokoja? Ainakaan elokuussa 2016 käydyssä kahvihuonekeskustelussa pienennetty fontti ei juuri saanut keneltäkään hyväksyntää (paitsi tilanpuutesyistä ahtaissa tietolaatikoissa), ja mm. täällä on toivottu ainakin etusivun artikkelitoiveiden small-tägien poistoa. 88.113.105.249 20. syyskuuta 2018 kello 17.34 (EEST)

Pariton small-tagien määrä johtuu siitä, että uutisboksissa on jostain syystä 2 aukeavaa mutta vain 1 sulkeva tagi. Aihetta hieman sivuten: Välillä häiritsee etusivulla se, että ainakin "17. tammikuuta" -boksissa pystysuuntaisesti tarpeeksi isot kuvat (esim. eilen tämä kuva) kiilaavat Lisää tapahtumia sekä vuosipäiviä -tekstinpätkän paikaltaan boksin oikeasta alareunasta, jolloin teksti pompsahtaakin kuvan vasempaan alanurkkaan. Tuota samaa saattaa tapahtua myös etusivun oikean laidan kahdessa muussa boksissa. Tuohon auttaisi se, jos etusivun koodiin asettaisi {{clear}}-mallineen mallineen {{17. tammikuuta}} ja edellä mainitun tekstinpätkän väliin.
Aiheeseen taas liittyen: Tein noista eri fonttiko'oista ja niiden muutoksista havainnollistavia esimerkkejä, koska ilman esikatselua aiheesta on vaikeampi sanoa mitään:
Vinkkinä, että navigointi noiden erinäköisten etusivujen välillä onnistuu myös esimerkkisivujen yläkulmista löytyvän "← Vanhempi versio | Nykyinen versio | Uudempi versio →" -toiminnon avulla.
--Atraie (keskustelu) 11. tammikuuta 2019 kello 01.00 (EET)

Kadonnut luettelo[muokkaa wikitekstiä]

Missä on luettelo, josta näkee, mitkä suositellut artikkelit nostetaan etusivulle ja millä viikolla? --Moderhader (keskustelu) 15. lokakuuta 2018 kello 15.58 (EEST)

{{Valitut palat}}.-Henswick (keskustelu) 15. lokakuuta 2018 kello 17.58 (EEST)

Guy Edwards elää[muokkaa wikitekstiä]

Edwards ei ole kuollut (oikaisu on tehty lehdistössä): https://www.is.fi/formula1/art-2000005866125.html ja https://www.motorsport.com/general/news/correction-guy-edwards/3196057/?filters%5Bdriver%5D%5B0%5D=1632 Pratodellaspiaggia (keskustelu) 16. lokakuuta 2018 kello 18.41 (EEST)

Wiki Loves Monuments -kuvat etusivulle 2018?[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan, että viimevuoden tapaan pistetään parhaat suomalaiset WLM kuvat etusivulle. (esimerkkikuvia) Eli idea on se, että tehdään noin 50 parhaasta suomessa otetusta kuvasta albumi joista arvotaan aina yksi kuva näytettäväksi. Tämä korvaisi valitun viikon ajan etusivulla suositellun artikkelin. Esimerkkinä viime vuoden esimerkkietusivu Suomi100 boksin kanssa ja viime vuoden kuvat. Itse ehdottaisin viikkoa 46 tai 47 joilla molemmilla on vielä tilaa (Malline:Valitut_palat/2018) @PtG:) --Zache (keskustelu) 2. marraskuuta 2018 kello 07.39 (EET)

Mulle käy kyllä. Palkintojenjako on viikolla 46, joten vois sopia sille viikolle. --PtG (keskustelu) 3. marraskuuta 2018 kello 14.37 (EET)
Täällä on kuvat joita olisi tulossa arvottavaksi POTD-wlm-2018 ja Teemasivu:Wiki Loves Monuments 2018 -valokuvia. Kirjoittelen viikonloppuna noihin vielä kuvaustekstit ja lisään valokuvaajat. --Zache (keskustelu) 9. marraskuuta 2018 kello 11.12 (EET)
Päivitin kuvatekstit. Päivitän/vaihtelen kuvia vielä jonkun verran jotta kokoelmasta tulee monipuolisempi, mutta pääpiirteissään tuossa. --Zache (keskustelu) 10. marraskuuta 2018 kello 21.57 (EET)
@PtG: Pistetäänkö kansainvälisen WLM-kilpailun tulokset etusivulle viikolle 2? --Zache (keskustelu) 27. joulukuuta 2018 kello 14.22 (EET)
@Zache: Mikäjottei. Olisi hyvä taas katsoa kuvalistan kohteita, kun niistä kohteista olisi hyvä olla artikkeli sitten myös meillä olemassa. --PtG (keskustelu) 29. joulukuuta 2018 kello 08.51 (EET)

Wikiuutiset[muokkaa wikitekstiä]

Wikiuutiset ei ole enää aktiivinen, eli pitäskö se poistaa etusivun "Uutisissa"-laatikosta? J.K Nakkila (keskustelu) 8. marraskuuta 2018 kello 22.51 (EET)

Samaa mietin loppukesästä. Toisaalta onhan siellä edelleen vanhoja uutisia luettavaksi, niin en aloittanut keskustelua.--MAQuire (keskustelu) 8. marraskuuta 2018 kello 22.57 (EET)
Poistin linkin, jos joku haluaa palauttaa sen sinne niin voin palauttaa. Nykyisellään linkki oli aika lailla tarpeeton. --Zache (keskustelu) 8. marraskuuta 2018 kello 23.00 (EET)
Olihan se kyllä melko tarpeeton ja voi mielestäni poistaa. Ylläpito voi tosin näistä itsekin aloittaa keskustelun, eikä odottaa neljää kuukautta, jos poisto on selkeä heidän mielestään.--MAQuire (keskustelu) 8. marraskuuta 2018 kello 23.14 (EET)
m:Proposals_for_closing_projects/Closure_of_Finnish_Wikinews -sivulla on siis keskustelu suomenkielisen wikiuutisten sulkemisesta. --Zache (keskustelu) 8. marraskuuta 2018 kello 23.06 (EET)
Palautin Wikiuutisten linkin. Sivusto on siirretty takaisin aktiiviseen tilaan ja tuoretta sisältöä löytyy. Saa toki poistaa tuon linkin uudelleen, jos siltä tuntuu. --Crt 16. joulukuuta 2018 kello 10.37 (EET)

Uusin valitut palat -sivu puuttuu[muokkaa wikitekstiä]

Joku joka osaa väsätä noita voisi nopeasti tekaista tämän viikon mallineen.-Henswick (keskustelu) 24. joulukuuta 2018 kello 00.07 (EET)

Malline luotiin 47 sekunnin kuluttua yllä olevan viestin tallentamisesta, joten nyt sellainen on. Lisäksi olemme saaneet selville, kuinka nopeasti mallineen voi tehdä. Tai sitten kyseessä on hauska sattuma, missä kaksi ihmistä havaitsi ongelman samoihin aikoihin. Toinen ilmoitti puutteesta, toinen teki samaan aikaan mallineen. Ken tietäköön. --Pxos (keskustelu) 24. joulukuuta 2018 kello 10.36 (EET)

Tehtyjen artikkelitoiveiden poistonopeus[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelu on siirretty sivulle Keskustelu mallineesta:Artikkelitoiveet#Tehtyjen artikkelitoiveiden poistonopeus. -kyykaarme (keskustelu) 26. joulukuuta 2018 kello 22.34 (EET)