Hu Jintao

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hu Jintao
胡锦涛
Hu Jintao vuonna 2011 Cannesissa, Ranskassa
Hu Jintao vuonna 2011 Cannesissa, Ranskassa
Kiinan kommunistisen puolueen pääsihteeri
Edeltäjä Jiang Zemin
Seuraaja Xi Jinping
Kiinan kansantasavallan 6. presidentti
Pääministeri Wen Jiabao
Varapresidentti Zeng Qinghong
Xi Jinping
Edeltäjä Jiang Zemin
Seuraaja Xi Jinping[1]
Kiinan kansantasavallan keskussotilaskomission puheenjohtaja
Edeltäjä Jiang Zemin
Seuraaja Xi Jinping
Kiinan kansantasavallan varapresidentti
Edeltäjä Rong Yiren
Seuraaja Zeng Qinghong
Henkilötiedot
Syntynyt21. joulukuuta 1942 (ikä 79)
Jiangyan, Jiangsu, Kiina
Ammatti Hydrauliikkainsinööri
Puoliso Liu Yongqing
Tiedot
Puolue KKP
Uskonto Ateisti

Hú Jǐntāo (yksink.: 胡锦涛; perint.: 胡錦濤; pinyin: Hú Jǐntāo; Wade–Giles: Hu Chin-t'ao, s. 21. joulukuuta 1942 Jiangyan, Jiangsu, Kiina) on Kiinan entinen presidentti, kommunistisen puolueen pääsihteeri ja keskussotilaskomission puheenjohtaja.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hu on ammatiltaan hydrauliikkainsinööri. Hän on valmistunut Kiinan maineikkaasta Tsinghuan yliopistosta. Hu'n virallisen elämäkerran mukaan hänellä on valokuvamuisti. Merkittävää Hu'n urassa on hänen nopea nousunsa valtaan. Hänen tunnusmerkkejään ovat maltilliset mielipiteet, varovainen asenne sekä pyrkimys pidättäytyä loukkaamasta tai vieraannuttamasta vanhempia tukijoitaan. Vastoin kuin "Shanghain nurkkakunnan" jäsenet, Hu on toiminut suuremman osan urastaan Kiinan köyhemmillä läntisillä alueilla kuin taloudellisesti nopeammin kehittyneillä rannikkoseuduilla. Osin tämän vuoksi länsimaiset analyytikot eivät tienneet hänestä juuri mitään ennen hänen valtaannousuaan.

Hän on ensimmäinen vallankumouksen jälkeen kommunistiseen puolueeseen liittynyt puoluejohtaja. Tiibetin autonomisen alueen puoluesihteerinä hän oli vastuussa vuoden 1989 alun poliittisessa iskussa, joka johti muutamien tiibetiläisten aktivistien kuolemaan. Hän toimi myös kulttuuritoiminnan liberalisoinnin edistämisen puolesta. Virkaan astuessaan Hu oli kommunistipuolueen seitsemänhenkisen politbyroovaliokunnan nuorin jäsen.

16. Kommunistisen puolueen keskuskomitean neljännessä täysistunnossa Jiang Zemin erosi Keskussotilaskomission puheenjohtajan paikaltaan, samalla vieden loppuun vallan siirtämisen nuoremmalle sukupolvelle.

Vierailullaan tammikuussa 2011 Yhdysvalloissa presidentti Obaman kutsusta Hu on Ylen uutisten mukaan sanonut, että Kiinalla on tekemistä ihmisoikeuksien suhteen, mutta kansalliset erovaisuudet on otettava huomioon ihmisoikeuskysymyksissä.[2]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hun puoliso on Liu Yongqing, jonka hän tapasi Tsinghuan yliopistossa. Heillä on poika, Hu Haifeng sekä tytär, Hu Haiqing. Hu on myös ensimmäinen Kiinan kansantasavallan presidentti, joka ei käytä huomattavaa aksenttia mandariinikiinan kielessään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Xi Jinping nimitettiin Kiinan presidentiksi 14.3.2013. Yleisradio. Viitattu 14.3.2013.
  2. Hu: Kiinalla paljon tehtävää ihmisoikeuksissa Yle Uutiset. 20.1.2011. Viitattu 29.3.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.