Luettelo Suomen liputuspäivistä

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Liputuspäivä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen lippu

Tämä on luettelo Suomen liputuspäivistä. Suomessa liputuspäivät jaetaan virallisiin ja vakiintuneisiin päiviin. Suomen lipulla, Ahvenanmaan lipulla ja Saamen lipulla on omat viralliset liputuspäivänsä.

Liputuspäivät Suomen lipulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viralliset liputuspäivät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viralliset liputuspäivät luetellaan liputuksesta annetussa asetuksessa[1]. Näinä päivinä valtion virastot ja laitokset on lailla velvoitettu liputtamaan. Virallisia liputuspäiviä ovat seitsemän kalenterijuhlapäivää sekä vaalipäivä ja tasavallan presidentin toimeenastumispäivä.

Viralliset liputuspäivät ovat:

Vakiintuneet liputuspäivät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vakiintuneet liputuspäivät ovat päiviä, joista ei säädetä laissa tai asetuksessa, mutta joina liputtamista suositellaan. Helsingin yliopisto ylläpitää listaa vakiintuneista liputuspäivistä ja julkaisee sen vuosittain Valtiokalenterissa. Sisäasiainministeriön ohjeistuksessa "hyvään liputuskulttuuriin kuuluu liputtaa vakiintuneina liputuspäivinä Suomen lipulla samaan tapaan kuin virallisinakin liputuspäivinä". Vakiintuneita liputuspäiviä on kolmetoista ja ne ovat kaikki kalenterijuhlapäiviä. Sekä viralliset että vakiintuneet liputuspäivät merkitään yleensä almanakkoihin pienellä Suomen lipun kuvalla.

Vakiintuneita liputuspäiviä ovat:

Liputusajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisella on oikeus liputtaa Suomen lipulla silloin, kun katsoo sen aiheelliseksi. Liputtamisesta annetun asetuksen[1] 4. §:n mukaan "liputus alkaa kello 8 ja päättyy auringon laskiessa, kuitenkin viimeistään kello 21, jollei viraston tai laitoksen päällikkö paikallisten olosuhteiden tai muun syyn perusteella toisin määrää". Tämä tarkoittaa, että lippu on laskettava loppukesällä, syksyllä, talvella ja alkukeväällä (elokuun lopulta huhtikuulle) auringon laskiessa. Pykälän poikkeuksen mukaan kuitenkin itsenäisyyspäivän liputus päättyy vasta klo 20. Lisäksi Pohjois-Suomen pohjoisimmassa osassa kaamosaikana, kun nousematon aurinko ei tietenkään voi laskeakaan, suositellaan lipun laskemista työpäivän päätyttyä, esimerkiksi kello 16.[3][4][5]
Keväällä ja kesällä (huhtikuulta elokuun lopulle) puolestaan lippu on laskettava kello 21, sillä vuoden valoisimpana aikana aurinko laskee kello 21:n jälkeen tai ei lainkaan. Poikkeuksena tähän Suomen lipun päivän liputus alkaa jo juhannusaattona kello 18 ja päättyy juhannuspäivänä kello 21.

Kuntavaalien, eduskuntavaalien ja presidentinvaalin sekä Euroopan parlamentin vaalien ja kansanäänestyksen yhteydessä, samoin tasavallan presidentin astuessa toimeen liputus päättyy vuodenajasta riippumatta kello 20 (eli vaalipäivinä äänestyksen päättyessä).[5]

Nämä ajat sitovat ainoastaan valtion ja kuntien viranomaisia, mutta niiden noudattaminen kuuluu hyvään liputustapaan.

Virallisten valtiovierailujen vuoksi voidaan suosittaa vierailupaikkakunnalla yleistä liputusta. Myös muiden merkittävien tapahtumien vuoksi voidaan suosittaa yleistä liputusta; esimerkiksi 13. maaliskuuta 2010 liputettiin yleisesti talvisodan päättymisen 70-vuotismuistopäivän vuoksi ja 1. lokakuuta 2016 ensimmäisen naisministerin Miina Sillanpään kunniaksi[6].

Vuodesta 1998 sisäministeriö on suosittanut yleistä liputusta 9. toukokuuta Eurooppa-päivän kunniaksi.

Uudenvuodenpäivänä liputettiin ensi kertaa vuonna 2000 Suomalaisuuden liiton ja Helsingin yliopiston aloitteesta. Ruotsissa ja Virossa uudenvuodenpäivä on liputuspäivä.[7]

Liputuspäivät Ahvenanmaan lipulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahvenanmaan lippu

Ahvenanmaalla on kolme virallista liputuspäivää, jotka määrätään Ahvenanmaan lipusta annetussa maakuntalaissa:

Liputuspäivät Saamen lipulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saamen lippu

Saamelaisilla on yksitoista omaa virallista liputuspäivää Suomessa, jolloin liputetaan Saamen lipulla:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Asetus liputuksesta Suomen lipulla 26.5.1978/383 Finlex
  2. [1]. Sisäministeriö. Viitattu 14.03.2019.
  3. Kysy mitä vain iGs-tietohuoltoasema, Helsingin kaupunginkirjasto
  4. Kysymys Vastausten haku, Kysy, Kirjastot.fi
  5. a b Liputuksen kellonajat Yliopiston almanakkatoimisto
  6. Lokakuun 1. päivän juhlaliputus Miina Sillanpäälle. Sisäministeriö. Viitattu 2.10.2016.
  7. Seljavaara, Anu & Kärjä, Päivi (toim.): Juhlat alkakoot! Vuotuisia tapoja ja perinteitä, s. 12. Helsinki: WSOY, 2005. ISBN 951-0-28965-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]