Luettelo Suomen liputuspäivistä

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Liputuspäivä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen lippu

Tämä on luettelo Suomen liputuspäivistä. Suomessa liputuspäivät jaetaan virallisiin ja vakiintuneisiin päiviin. Suomen lipulla, Ahvenanmaan lipulla ja Saamen lipulla on omat viralliset liputuspäivänsä.

Liputuspäivät Suomen lipulla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viralliset liputuspäivät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viralliset liputuspäivät luetellaan liputuksesta annetussa asetuksessa[1]. Näinä päivinä valtion virastot ja laitokset on lailla velvoitettu liputtamaan. Virallisia liputuspäiviä ovat seitsemän kalenterijuhlapäivää sekä vaalipäivä ja tasavallan presidentin toimeenastumispäivä.

Viralliset liputuspäivät ovat:

Vakiintuneet liputuspäivät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vakiintuneet liputuspäivät ovat päiviä, joista ei säädetä laissa tai asetuksessa, mutta joina liputtamista suositellaan. Helsingin yliopisto ylläpitää listaa vakiintuneista liputuspäivistä ja julkaisee sen vuosittain Valtiokalenterissa. Sisäasiainministeriön ohjeistuksessa "hyvään liputuskulttuuriin kuuluu liputtaa vakiintuneina liputuspäivinä Suomen lipulla samaan tapaan kuin virallisinakin liputuspäivinä". Vakiintuneita liputuspäiviä on 15 ja ne ovat kaikki kalenterijuhlapäiviä. Sekä viralliset että vakiintuneet liputuspäivät merkitään yleensä almanakkoihin pienellä Suomen lipun kuvalla.

Vakiintuneita liputuspäiviä ovat:

Suositellut liputuspäivät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liputuspäivän vakiintuminen alkaa sisäministeriölle tehdystä ehdotuksesta ja ministeriön suosituksesta liputtaa kyseisenä päivänä. Toistuvan suosituksen jälkeen sisäministeriö voi tehdä esityksen Helsingin yliopiston Almanakkatoimistolle siitä, että päivä listään almanakkaan vakiintuneena liputuspäivänä.[5] Suositeltuja liputuspäiviä 2024 ovat[6]:

Muut liputuspäivät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisella on oikeus liputtaa Suomen lipulla silloin, kun katsoo sen aiheelliseksi.

Virallisten valtiovierailujen vuoksi voidaan suosittaa vierailupaikkakunnalla yleistä liputusta. Myös muiden merkittävien tapahtumien vuoksi voidaan suosittaa yleistä liputusta; esimerkiksi 13. maaliskuuta 2010 liputettiin yleisesti talvisodan päättymisen 70-vuotismuistopäivän vuoksi ja 1. lokakuuta 2016 ensimmäisen naisministerin Miina Sillanpään kunniaksi[7].

Vuodesta 1998 sisäministeriö on suosittanut yleistä liputusta 9. toukokuuta Eurooppa-päivän kunniaksi.

Uudenvuodenpäivänä liputettiin ensi kertaa vuonna 2000 Suomalaisuuden liiton ja Helsingin yliopiston aloitteesta. Ruotsissa ja Virossa uudenvuodenpäivä on liputuspäivä.[8]

Liputuspäivät Ahvenanmaan lipulla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ahvenanmaan lippu

Ahvenanmaalla on kolme virallista liputuspäivää, jotka määrätään Ahvenanmaan lipusta annetussa maakuntalaissa:

Liputuspäivät Saamen lipulla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Saamen lippu

Saamelaisilla on yksitoista omaa virallista liputuspäivää Suomessa, jolloin liputetaan Saamen lipulla:

Liputuspäivät muilla lipuilla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Romanien lippu
Meänmaan lippu

Vuonna 2021 sisäministeriö on ohjeisti valtion virastoja ja laitoksia liputtamaan kansainvälisenä romanipäivänä Suomen lipulla 8. huhtikuuta, ja jos lipputankoja on useampia, niin romanien lipulla Suomen lipun rinnalla.[9] Meänmaan lipun päivä 15. heinäkuuta on almanakkaan merkitty liputuspäivä Ruotsissa ja tällöin liputetaan Meänmaan lipulla myös Tornionjokilaakson alueella Suomessa.[10][11]

 1. Asetus liputuksesta Suomen lipulla 26.5.1978/383 Finlex
 2. [1]. Sisäministeriö. Viitattu 14.03.2019.
 3. a b Hilkka, Ilmo: Kalenteriin kaksi uutta liputuspäivää: Suomen luontoa ja Miina Sillanpäätä juhlitaan vuodesta 2023 alkaen. Helsingin Sanomat, 19.3.2021. Sanoma company. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 19.3.2021.
 4. Liputuspäivät 2020 - Yliopiston almanakkatoimisto almanakka.helsinki.fi. Arkistoitu 26.3.2019. Viitattu 20.11.2020.
 5. Liputuspäivät ja liputusajat Sisäministeriö. Viitattu 6.4.2024.
 6. Liputuspäivät vuonna 2024 Sisäministeriö. Viitattu 6.4.2024.
 7. Lokakuun 1. päivän juhlaliputus Miina Sillanpäälle (Arkistoitu – Internet Archive). Sisäministeriö. Viitattu 2.10.2016.
 8. Seljavaara, Anu & Kärjä, Päivi (toim.): Juhlat alkakoot! Vuotuisia tapoja ja perinteitä, s. 12. Helsinki: WSOY, 2005. ISBN 951-0-28965-5.
 9. Sisäministeriö suosittelee tänään yleistä liputusta Ilta-Sanomat. 8.4.2021. Viitattu 6.4.2024.
 10. Meänmaalle juhlapäivä ja lipulle mallisuoja Yle Uutiset. 8.10.2013. Viitattu 6.4.2024.
 11. Meänmaa juhlii yhteisen lipun merkeissä – ”Taivasta, ilmaa ja vettä ei saata jakkaa” Lapin Kansa. Viitattu 6.4.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]