Wikipedia:Usein kysytyt kysymykset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Usein kysyttyjä kysymyksiä Wikipediasta.

Mikä ”wiki” oikein on?

[muokkaa wikitekstiä]

Wiki on joukko verkkosivuja, joita kuka tahansa voi käydä lukemassa ja muuttamassa milloin tahansa. Ward Cunningham keksi ajatuksen ja teki ensimmäisen ohjelmiston. Voit muokata myös tätä sivua napsauttamalla sivun otsikon yläpuolella sijaitsevaa ”muokkaa”-linkkiä. Jos sinulla ei ole lisättävää tai korjattavaa, voit kokeilla muokkaamista vapaasti sille varatulla sivulla. Katso myös kuinka sivuja muokataan sekä wiki.

Mikä Wikipedia sitten on?

[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia on Internetissä usealla kielellä julkaistava ilmainen vapaan sisällön tietosanakirja. Se perustuu wiki-tekniikkaan ja vapaaehtoisten aktiivisuuteen. Aiheesta on tarkemmin sivuilla Wikipedia:Tietoja sekä Wikipedia.

Kuka omistaa Wikipedian?

[muokkaa wikitekstiä]

Wikipediaa hallinnoi Wikimedia Foundation Inc., joka on voittoa tavoittelematon organisaatio. Säätiö hoitaa myös Wikipedian sisarhankkeita, joihin kuuluvat muun muassa Wikisanakirja, Wikikirjasto ja Wikiaineisto. Säätiö omistaa kaikki domain-nimet ja maksaa kaikki Wikipedian kulut.

Kaikki tällä sivustolla olevat artikkelit on julkistettu yhden tai useamman niin sanotun vapaan käyttöoikeuslisenssin (CC BY–SA 3.0- tai GFDL-lisenssin) mukaisesti, joten artikkelien tekstiä voi vapaasti käyttää uudelleen tai levittää lisenssiehtoja noudattamalla. Artikkelissa Wikipedia:Tekijänoikeudet on aiheesta lisätietoa.

Kuka vastaa artikkelien sisällöstä?

[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian käyttäjät itse. Tämä on yhteistyöhanke: tuhannet ihmiset ovat avustaneet sen eri osissa, ja kuka tahansa voi liittyä mukaan – myös sinä.

Jokaisen sivun kohdalla on historialinkki, josta pääset katsomaan sivun muutoshistoriaa. Jos havaitset virheen sivun uusimmassa versiossa, muokkaa sivua rohkeasti ja korjaa virhe itse.

Jos artikkelissa on jotain epäselvää etkä halua muokata sivua itse, mainitse virheestä artikkelin keskustelusivulla, jotta toisella käyttäjällä on mahdollisuus perehtyä asiaan. Näin virheitä ja epätarkkuuksia saadaan jatkuvasti korjattua.

Mistä tiedän että tiedot ovat virheettömiä?

[muokkaa wikitekstiä]

On todennäköistä, että Wikipediassa on myös virheellistä, vanhentunutta tai tahallisesti vääristeltyä tietoa. Tilannetta korjaa se, että lukuisat käyttäjät lukevat artikkeleita ja seuraavat tuoreita muutoksia; virheet ja vandalismi korjataan tavallisesti erittäin nopeasti. Suosittelemme myös artikkelihistorian käyttämistä, jotta näet miten kukin artikkeli on muuttunut ajan myötä. Tietosanakirjan tarkkuus ja kattavuus kasvaa näin ollen jatkuvasti, kun uusia jäseniä tulee paikalle. Liity mukaan ja korjaa havaitsemasi virheet!

Wikipedia:Kommentteja Wikipedia-kritiikkiin käsittelee aihetta tarkemmin.

Kuinka voin ottaa yhteyttä?

[muokkaa wikitekstiä]

Osoitteessa info-fi@wikimedia.org vapaaehtoiset käyttäjät vastaavat suomenkielisiin wikeihin liittyviin kysymyksiin ja ongelmatilanteisiin.

Käyttäjät ovat myös luoneet postituslistoja, joihin voit lähettää tiettyä projektia koskevia kysymyksiä. Asiasta enemmän englanninkielisellä meta:mailing lists -sivulla. Lisäksi monet käyttäjät ovat rekisteröineet palveluun sähköpostiosoitteensa; kunkin käyttäjän sivulta löytyy erityinen ”lähetä sähköpostia käyttäjälle” -linkki. Lisäksi voit jättää käyttäjän keskustelusivulle viestin.

Tiesittekö, että sivusto X näyttää rikkovan Wikipedian tekijänoikeuksia?

[muokkaa wikitekstiä]

Todennäköisesti asia on jo tiedossa. Lukuisat sivustot kopioivat englanninkielisen Wikipedian sisältöä – tätä kirjoitettaessa tiedetään jo yli sata erilaista tapausta. Useimmat näistä toimivat vielä oikeuksiensa rajoissa. Lisätietoa löytyy englanninkielisestä luettelosta Wikipedia:Mirrors and forks.

Mitä ohjelmistoa Wikipedia käyttää?

[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia käyttää GNU GPL-lisensoitua MediaWiki-nimistä avoimen lähdekoodin ohjelmistoa, jota käyttävät myös lukuisat muut wikipohjaiset sivustot. Katso MediaWiki.

Saako Wikipediaan kääntää artikkeleita muunkielisistä Wikipedioista?

[muokkaa wikitekstiä]

Kyllä. Katso lisäohjeita.

Kirjautuminen

[muokkaa wikitekstiä]

Voit kirjautua sisään täältä.

Tarvitsenko eri tunnukset vai käykö sama tunnus kaikkiin kieliversioihin?

  • Useissa Wikimedian projekteissa on käytössä keskitetty kirjautuminen. Jokaiseen tällaiseen wikiprojektiin voi kirjautua samaa käyttäjätunnusta ja salasanaa käyttäen.

Mitä teen, jos en muista salasanaani?

  • Jos olet rekisteröitymisen yhteydessä antanut sähköpostiosoitteesi, voit sisäänkirjautumissivulta pyytää uuden salasanan lähettämistä sähköpostitse.

Täytyykö minun ilmoittaa asiasta jos minulle maksetaan Wikipedian muokkaamisesta?

[muokkaa wikitekstiä]

Kyllä. Wikimedia-säätion käyttöehdot ovat vuodesta 2014 asti sisältäneet kohdan, jonka mukaan muokkaajien on ilmoitettava mikäli he saavat tai odottavat saavansa korvausta joistakin muokkauksistaan. Ilmoituksen voit tehdä kertomalla asiasta omalla käyttäjäsivullasi, korvausta vastaan muokattavien artikkeleiden keskustelusivuilla, tai yksittäisten muokkausten yhteenvedossa. Ilmoituksesta tulee selvitä taho jolta saat korvauksen.

Lisätietoja: katso käyttöehtojen usein kysytyt kysymykset maksetuista muokkauksista.

Onko olemassa muita suomenkielisiä wikejä?

[muokkaa wikitekstiä]

Kyllä. Katso luettelo suomenkielisistä wikeistä.

Kuinka voin ottaa yhteyttä Wikipediaan?

[muokkaa wikitekstiä]
Katso yhteystiedot-sivu.