Wikipedia:Lehdistölle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mitä Wikipedia on?

[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia on vapaa tietosanakirja, jota sen käyttäjät yhdessä kirjoittavat. Suomenkielisellä Wikipedialla on tuhansia muokkaajia. Rekisteröityneet muokkaajat valitsevat joukostaan ylläpitäjät (katso ylläpitäjät), joiden tehtävä on häiriköinnin torjuminen. Suuren osan häiriköinnin torjunnasta suorittavat kuitenkin tavalliset käyttäjät. Sisällöntarkistusta suoritetaan pääasiassa Toiminnot:Tuoreet muutokset -sivun kautta.

Wikipediaa voi muokata kuka tahansa, mikä ei tarkoita, että Wikipediaan saa kirjoittaa mitä tahansa. Artikkelin aiheen täytyy olla riittävän merkittävä, ja tarvittaessa siitä äänestetään (katso poistokäytäntö). Wikipedian sisällön luotettavuudesta pyritään huolehtimaan vaatimalla lisättävien tietojen lähteiden merkitsemistä. Kaiken tiedon pitää olla tarkistettavissa. Artikkelien lähtökohtana on neutraali näkökulma. Sen mukaan Wikipedian ei tule ottaa kantaa siihen, mikä näkökulma tai mielipide on oikea, vaan esittää eri näkemykset tasapuolisesti.

Wikipedian suurimmat vahvuudet ovat laajuus ja nopeus. Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä 576 546 artikkelia. Pahin ongelma on artikkelien laadun suuri vaihtelu. Artikkelien taso vaihtelee laadukkaasta heikkoon. Lisäksi Wikipedian painotukset eroavat paikoitellen perinteisistä tietosanakirjoista, koska käyttäjät tekevät lisäyksiä omien kiinnostuksen kohteidensa mukaan. Kattavuuteen kuitenkin pyritään, mutta Wikipediasta puuttuu vielä perinteisistä tietosanakirjoista löytyviä hakusanoja. Toisaalta Wikipediassa on paljon aihealueita, joita perinteiset tietosanakirjat eivät kata.

Wikipedia on kansainvälinen, monikielinen hanke, jota hallinnoi yhdysvaltalainen Wikimedia-säätiö. Erikielisiä Wikipedioita on nykyisin lähes kolmesataa, joista suomenkielinen Wikipedia on 25. suurin. Wikipedia toimii lahjoitusvaroin (katso Lahjoitukset). Wikipedian sisältöä saa kopioida, muokata ja levittää, jos edelleen jaettavien versioiden lisenssiehdot ovat samat ja Wikipedia ilmoitetaan tietolähteeksi (katso Wikipedia ja tekijänoikeudet).

Wikipedian aineiston käyttäminen muissa julkaisuissa

[muokkaa wikitekstiä]

Yhteystiedot

[muokkaa wikitekstiä]

Nämä yhteystiedot ovat vain lehdistölle. Wikipedian käyttäjien ongelmatilanteissa auttaa info-fi@wikimedia.org. Ks. myös tietosivu artikkeleihin liittyvistä ongelmista, esim. lainvastaisesta materiaalista voidaan tehdä ilmoitus vaadittuine tietoineen osoitteeseen wikifi-admin(ät)lists.wikimedia.org.

Suomenkielistä Wikipediaa koskevat kysymykset ja haastattelupyynnöt:

Jaakko Pirinen
Puhelin +358 40 070 9488
Sähköposti haltiamieli(at )gmail.com

Yhteydenotot Wikimedia Foundationiin liittyen englanniksi:

Wikimedia Foundation Inc.
Puhelin +1 415 839 6885
Sähköposti press(at )wikimedia.org

Puhelinnumerot ovat kansainvälisessä muodossa.

Yleisiä väitteitä Wikipediasta

[muokkaa wikitekstiä]

Wikipediasta näkee usein lehdistössä virheellisiäkin väittämiä. Alla on lueteltu joitakin yleisimmistä, ja korjaukset niihin.

  • Väite: Suomenkielistä Wikipediaa muokkaa pohjimmiltaan vain parinkymmenen käyttäjän ydinjoukko.
  • Väite: Suomenkielisen Wikipedian muokkaajien määrä on laskussa.
    • Osittain totta. Wikipediaan luodaan yhä vähemmän uusia tunnuksia, mutta aktiviisten muokkaajien määrän lasku on taittunut (lähde).

Lisätietoja

[muokkaa wikitekstiä]

Lehdistön käytettävissä sitaattioikeudella. Laajempi kokoelma Wikimedian logoja. Napsauttamalla kuvaa sen saa suurempana.

SVG-muoto on vektorigrafiikkaa ja soveltuu painotuotteisiin sekä korkealaatuisiin tulosteisiin.
PNG-muoto soveltuu esimerkiksi verkkosivuilla näytettäväksi.